Σχολική Εφορία Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη

Γράφει η Μαρία Κ. Κυριάκου Bsc, Msc, MA,
Εγγεγραμμένη Σχολική/ Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
Υποψήφια Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής

Η εκάστοτε Σχολική Εφορία πρέπει να υποστηρίζει όλο τον χρόνο σχολεία της Επαρχίας και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη. Τα σχολεία που περιλαμβάνονται στις υπευθυνότητάς της εκάστοτε σχολικής εφορίας περιλαμβάνει σχολεία Μέσης, Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης. Τα σχολεία αυτά θα βρίσκονται κάτω από την διαχείριση της Σχολικής Εφορίας με βάση την Νέα Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μέσα από την στήριξη για ενίσχυση των σχολικών μονάδων επιδιώκεται και στοχεύει ποιοτική εκπαίδευση , ποιοτικό περιβάλλον, ποιοτική αυλή για πιο υγιείς φοίτηση εντός σχολικού πλαισίου. Ταυτόχρονα το υγιές εργασιακό περιβάλλον επιβάλλεται και για τον εκπαιδευτικό που εξασκεί το λειτούργημα του εντός σχολικού πλαισίου αλλά και για όσους εργάζονται εντός σχολικού πλαισίου.

Τα πέντε αυτά χρόνια 2024-2029 πριν γίνει τροποποίηση της Νομοθεσίας όπου θα είναι η Μεταβατική Περίοδος αφού οι εκάστοτε Σχολικές Εφορίες θα ενταχθούν στους Δήμους. Μέχρι ότου ολοκληρωθεί η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουμε εάν εκλεγούμε Σχολικοί Έφοροι να βελτιώσουμε στο έπακρο τις σχολικές μονάδες των περιοχών Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης.

Τα επόμενα πέντε χρόνια η Σχολική Εφορία Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη έχει να επιδείξει σημαντικό έργο αφού έχουν υπό την ευθύνη τους την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του Δήμου.

Οι Σχολικές Εφορίες διέπονται από τους περί Σχολικών Εφοριών Νόμος του 1997 ως 2001 (108(1)/1997). Στην νομοθεσία και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 8 ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες της Εκάστοτε Σχολικής Εφορίας :

  • Αναλαμβάνει οικονομική διαχείριση των σχολείων του Δήμου (Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη),εποπτεύει το προσωπικό, συνεργασία με τις Διευθύνσεις των Σχολείων
  • Ανέγερση, επέκταση, συντήρηση σχολικών κτιρίων
  • Εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών της εκάστοτε σχολικής μονάδας
  • Συντήρηση εξοπλισμού
  • Ευημερία και ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών και όλων των επαγγελματιών που εμπλέκονται εντός σχολικού πλαισίου.

Ο εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας γίνεται ώστε οι εκάστοτε Σχολικές Εφορίες να ενισχυθούν με σκοπό να επιτελέσει το έργο τους.

Στόχος δικός μου εφόσον εκλεγώ ως Σχολικής Έφορος να αναλάβω με αίσθημα ευθύνης, με υπευθυνότητα το χρίσμα αυτό με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Σχολικών Μονάδων και την ευημερία του ίδιου του μαθητή, του εκπαιδευτικού και όσους εμπλέκονται στις Σχολικές Μονάδες.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!