Η Παναγιά της Αγάπης στη Βάβλα γιορτάζει σε λίγες ημέρες

Η Παναγιά της Αγάπης βρίσκεται στο χωριό Βάβλα, κοντά στα Λεύκαρα. Το χωριό με τους 100 περίπου κατοίκους μοιάζει σαν να έχει βγει από ταινιά, οι λιγοστοί του κάτοικοι περνάνε τις ώρες τους στις αυλές των σπιτιών τους και οι δρόμοι είναι άδειοι. Ωστόσο, οι φυσικές ομορφιές, το λιθόστρωτο και η ευγένια των κατοίκων κάνει τη Βάβλα ένα ιδιαιτέρως όμορφο χωριό που σε προσελκύει να το επισκεφτείς.
Η Παναγιά της Αγάπης βρίσκεται προς την άκρη του χωριού και η διαδρομή (πέντε λεπτά από το κέντρο του) είναι ιδιαίτερα περιπετειώδης μιας και ο χωμάτινος δρόμος δυσκολεύει την προσέγγιση στην εκκλησία.



Το εξωκλήσι αυτό λοιπόν που είναι αφιερωμένο στην Παναγιά της Αγάπης είναι χτισμένο το 1920. Η εικόνα όμως της Παναγιάς της Αγάπης βρίσκεται στη μεγάλη εκκλησία του χωριού (του Αγίου Γεωργίου) για λόγους ασφαλείας. Το εξωκλήσι της Παναγιάς της Αγάπης είναι ανοικτό συνέχεια, άρα υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής. Μιας και αναφέραμε την κλοπή, να πούμε πως η παράδοση λέει ότι κάποιοι αρχαιοκάπηλοι θέλησαν να κλέψουν την εικόνα και προσπαθούσαν με πλοίο να φύγουν εκτός νησιού. Το πλοίο όμως χάλασε και δεν μπορούσαν να φύγουν για πολύ καιρό και τότε κατάλαβαν πως έπρεπε να επιστρέψουν την εικόνα πίσω, όπως και τελικά έκαναν. Κάποιοι άλλοι λένε πως η εικόνα επέστρεψε μόνη της.

Η Παναγιά της Αγάπης γιορτάζει την Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Είναι υπέροχο που η Παναγιά της Αγάπης γιορτάζει λίγο μετά το Πάσχα όταν ο καιρός είναι (συνήθως) ανοιξιάτικος και γλυκός και όσοι επισκέπτονται το εκκλησάκι το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.
Άλλη Παναγιά της Αγάπης δεν υπάρχει πουθενά στη Κύπρο, μόνο στη Βάβλα.

Οι κάτοικοι του χωριού λένε πως “η Παναγιά της Αγάπης βοηθά τους ερωτευμένους να σμίγουν με αυτούς που αγαπάνε, ή αν ένα ζευγάρι έχει προβλήματα – ακόμη και παντρεμένο- η Παναγιά της Αγάπης τους βοηθά να λύσουν τα προβλήματα τους”.
Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και φιλοξενεί την εικόνα της Παναγιάς της Αγάπης μπορεί κανείς να δει χρυσαφικά με αρχικά ονομάτων, δείγματα δηλαδή από τάματα που έχουν κάνει κάποιοι ερωτευμένοι.


Αλήθεια ή μύθος, δεν ξέρουμε, αλλά το σίγουρο είναι πως πολλοί έχουν ανάγκη από μία Παναγιά της Αγάπης. Γι αυτό άλλωστε και αρκετοί τρέχουν από κάθε γωνιά της Κύπρου να την επισκεπτούν στην απομακρυσμένη Βάβλα, στην επαρχία Λάρνακας, μόλις μάθουν την ύπαρξη της.

Την άλλη βδομάδα που γιορτάζει ας την επισκεπτούμε!

Από την ιστοσελίδα της Βάβλας (www.vavlavillage.com):
Η τρίτη εκκλησία στο χώριο είναι ένα ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού στην όχθη του ποταμού του Αγίου Μηνά, που διασχίζει τη Βάβλα, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο και λέγεται «Παναγία της Αγάπης».

Είναι η μόνη εκκλησία που υπάρχει στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο με αυτή την ονομασία. Το ξωκλήσι λειτουργεί μια φορά το χρόνο, την Παρασκευή της Γαλιλαίας, είναι όμως ανοικτό για τους προσκυνητές καθημερινά.
Η Παναγία της Αγάπης ξανακτίστηκε το 1934 από το Σπύρο Χαραλάμπους εις μνήμη της κόρης του Μαρίας που είχε πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Εκεί υπήρχαν τα θεμέλια μιας παλιάς εκκλησίας. Παρόλο που το κτίσμα είναι σχετικά καινούριο, η εικόνα της Παναγίας της Αγάπης δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα.

Κάποτε, η εικόνα είχε κλαπεί από αρχαιοκάπηλους και επιστράφηκε μετά από ένα μήνα, καθώς τους ανθρώπους που την είχαν κλέψει τους βρήκαν διάφορες συμφορές, όπως ξαφνικοί θάνατοι και ανίατες ασθένειες.

Διάφορες ιστορίες λένε πως η ίδια η Παναγία δεν ήθελε να μετακινηθεί, έτσι φρόντισε να επιστρέψει η εικόνα της στην εκκλησία, όπου ανήκει αποκλειστικά. Εκεί οι Βαβλίτες προσεύχονταν και ορκίζονταν αιώνια αγάπη.

Πίσω από την Αγία Τράπεζα στην Παναγία της Αγάπης υπάρχει ένα μάρμαρο, κάτω από το οποίο βρίσκεται το ιερό χώμα της Παναγίας. Οι κάτοικοι της Βάβλας και όχι μόνο, πιστεύουν πως αν ρίξεις λίγο από το ιερό χώμα μέσα στον καφέ του συντρόφου σου ή του το ρίξεις στην πλάτη εξασφαλίζεις την αιώνια αγάπη μεταξύ σας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

ΔΗΣΥ για Βασιλικό: “Αναμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες της, έτσι ώστε ένα έργο ζωτικής σημασίας να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί”

Δήλωση Αντιπροέδρου και Βουλεύτριας, κ. Σάβιας Ορφανίδου για το τερματικό στο Βασιλικό Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση

error: Content is protected !!