Η έγκριση ενός μεγάλου σχεδίου για την κυπριακή οικονομία από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Στα πλαίσια της εφαρμογής του NextGenerationEU, του τεράστιου σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, επισκέφτηκε πρόσφατα την Κύπρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας.

Η αξία του NextGenerationEU ανέρχεται σε 800 δισ. ευρώ, σε σημερινές τιμές.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο ανάκαμψης μετά το σχέδιο Μάρσαλ, όπως ανάφερε και η ίδια, «και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους ότι θέλουμε να βγούμε ισχυρότεροι από την κρίση και την πανδημία, σε σχέση με το πώς ήμασταν πριν απ’ αυτήν. Με το NextGenerationEU διαμορφώνουμε τις οικονομίες μας και τις κοινωνίες μας για τις επόμενες δεκαετίες. Επενδύουμε όπως ποτέ άλλοτε στην ψηφιοποίηση — και έχω δει τα παραδείγματα. Υλοποιούμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σχέδιο , το οποίο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, η οποία θα βελτιώσει, θα εκσυγχρονίσει και, ως εκ τούτου, θα μετασχηματίσει άρδην την κυπριακή οικονομία».

Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου αντικατοπτρίζει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για αξιοποίηση πόρων ύψους €1,2 δις που θα διατεθούν στην Κύπρο για την περίοδο 2021-2026, από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Μέσα από 134 στοχευμένα μέτρα, 58 μεταρρυθμίσεις και 76 αναπτυξιακά επενδυτικά
έργα, σε 5 άξονες πολιτικής και 13 ενότητες, στρατηγικό στόχο του ΣΑΑ Κύπρου αποτελεί «Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και του δυναμικού της χώρας για οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντικά βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία».

Το 21% αφορά την ψηφιοποίηση. Η Κύπρος θα επενδύσει σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, σε πιο αποτελεσματικές και προσβάσιμες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και δημόσιες υπηρεσίες.

Πηγές:
1.ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Κύπρου
2. Γραφείο Τύπου Υπουργείου Οικονομικών

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!