Συνέντευξη Ανδρέα Βύρα στο SkalaTimes: “Δεν είναι ώρα να ρισκάρουμε αυτά που ξεκινήσαμε”

Ο Ανδρέας Βύρας δεν χρειάζεται συστάσεις, κατάφερε μέσα από τα 7μιση χρόνια θητείας του ως Δήμαρχος Λάρνακας να συστηθεί όχι μόνο στο κόσμο της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου ολόκληρης, ως Πρόεδρος Ένωσης Δήμων.
Σήμερα ο Δήμαρχος Λάρνακας επαναδιεκδικεί τη θέση του και μία μέρα μετά την επίσημη υποβολή υποψηφιότητας του, μιλά στο διαδικτυακό περιοδικό της Λάρνακας SkalaTimes.

Της Γιώτας Δημητρίου

Δήμαρχε, ενάμιση μήνα πριν από τις εκλογές και εσείς επαναδιεκδικείτε τη θέση σας. Επτά χρόνια Δήμαρχος Λάρνακας νιώθετε ικανοποιημένος με τα όσα έγιναν για τη πόλη μας;
Νιώθω ότι πετύχαμε αρκετούς από τους στόχους που είχαμε θέσει αρχικά. Είχα πάντα την πεποίθηση ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με κάποιο μαγικό ραβδί και ποτέ δεν είχα ψευδαισθήσεις ότι θα ήταν όλα εύκολα και θα λύνονταν όπως το παραμύθι. Αντιθέτως, ήξερα ότι με σκληρή δουλειά, πυγμή, πάρα πολλή κόπο και προσπάθεια θα μπορούσαμε να πετύχουμε σημαντικούς στόχους, όπως και κάναμε. Πετύχαμε στόχους που είχαμε θέσει εξ αρχής και ναι, νιώθω ότι η πόλη μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλύτερο σημείο από αυτό που βρισκόταν όταν είχαμε αναλάβει εμείς, δεν χρειάζεται να επαναλάβω ποια ήταν η κατάσταση όταν αναλαμβάναμε εμείς. Και να διευκρινίσω πως όταν λέω “εμείς” εννοώ το νυν Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο Δήμαρχος υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του έχοντας δίπλα του τη σύζυγο του και δύο συνδημότες μας που πρότειναν και στηρίζουν την υποψηφιότητα του: την Πίτσα Σπύρου και τον Πολύβιο Σάββα

Υπήρχαν και διαχρονικοί στόχοι που έμοιαζαν όνειρο θερινής νυχτός και όμως πραγματοποιήθηκαν επί δικής σας θητείας (μετακίνηση γηπέδων αντισφαίρισης, μετακίνηση πετρελαιοδεξαμενών, κ.α) ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας έτσι ώστε να επιτευχθούν διαχρονικοί στόχοι;
Ήταν η ομογνωμία και η συνεργασία και η ενιαία φωνή όλης της πόλης. Η αγαστή συνεργασία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και μέσα στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Πόλης. Όλοι οι θεσμοί της πόλης πετύχαμε με ενιαία φωνή και με συστηματικότητα και διεκδίκηση να πετύχουμεδιαχρονικούς στόχους, αλλά και άλλους σημαντικούς για την πόλη μας.
Θέσαμε ένα πλάνο, επιμέναμε, “κουράσαμε” αυτούς που έπρεπε να πάρουν κάποιες αποφάσεις, κατάλαβαν ότι μαζί μας δεν θα ξεμπέρδευαν εύκολα, θέσαμε κάποιες διαδικασίες που μας βοήθησαν έτσι ώστε να ελέγχουμε ότι κάποια πράγματα γίνονταν και ότι δεν θα είχαμε εμπαιγμούς. Έτσι, με μεθοδικότητα, επιμονή και υπομονή πετύχαμε αυτούς τους στόχους.

Πετύχαμε ως πόλη κάποιους διαχρονικούς στόχους, έργα που φάνταζαν αδύνατο να γίνουν (μετακίνηση πετρελαιοδεξαμενών), έγιναν μεγάλα έργα (Πλατεία Ζουχούρι, Δημοτική Αγορά και πολλά άλλα), ωστόσο υπάρχουν κάποια μικρότερα θέματα που ταλανίζουν τη πόλη και κάποιοι θεωρούν ότι δεν λύθηκαν στο βαθμό που θα έπρεπε, όπως είναι πχ το θέμα της καθαριότητας, κάτι που πολλοί επικριτές σας συζητούν. Τι απαντάτε;
Θέλω να πω, (χωρίς να εννοώ ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα καθαριότητας και ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα), ότι από πλευράς Δήμου έχουν επενδυθεί πολλά λεφτά για το θέμα της καθαριότητας και σε εξοπλισμό και σε προσωπικό. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την αγορά εξοπλισμού που αφορά σε 7 απομαρριμματοφόρα, δύο φορτηγά, μηχανικό σάρωθρο, εκσκαφέα και γεωργικό τρακτέρ με καταστροφέα. Ταυτόχρονα, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος εξασφαλίσαμε επιπρόσθετο εξοπλισμό αξίας περίπου ενάμιση εκατομμυρίου.
Έχει επίσης αγοραστεί ένα αυτόνομο σύστημα ψεκασμού νέαςτεχνολογίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών και  μία μηχανή απολύμανσης. Ενισχύθηκε ο τομέας Οδοκαθαρισμού με προσλήψεις προσωπικού σε περιοχές εκτός του κέντρου της πόλης, γίνεται καθημερινή συλλογή σκυβάλων στο κέντροτης πόλης και στο παραλιακό  μέτωπο και ο καθαρισμός καναλιών και οικοπέδων γίνεται συχνότερα από προηγουμένως. Έχουμε επίσης αναβαθμίσει τις υποδομές στο Προσωρινό Πράσινο Σημείο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επιχορήγησης για την περαιτέρω αναβάθμιση του από το κράτος. Δεν είναι τυχαίο που σε δημοσκόπηση που έκανε ο Δήμος Λάρνακας το 2022 με τη Cyprus Network έδειξε ότι ο τομέας της καθαριότητας στην πόλη μας είναι πολύ πιο ψηλά από τους άλλους Δήμους. Επίσης, από τις αναφορές των τουριστών στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες φαίνεται ξεκάθαρα ότι το 2022 η Λάρνακα ήταν με διαφορά η πιο καθαρή πόλη της Κύπρου. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των τουριστών για το 2023 η Λάρνακα φαίνεται να ξεχωρίζει στο θέμα καθαριότητας σε σχέση με άλλες πόλεις και αυτό επαναλαμβάνω, είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστών.
Αλλά θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πω ότι το θέμα της καθαριότητας σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με τη δική μας νοοτροπία και συμπεριφορά. Αν δεν αλλάξουμε εμείς τότε δεν θα δούμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. 
Ναι, αναλαμβάνει ο Δήμος το μερίδιο ευθύνης του, αλλά θέλουμε και τη συνεργασία των δημοτών για να βλέπουμε τη πόλη μας και να την χαιρόμαστε για την καθαριότητα της. Διότι ναι, το θέμα καθαριότητας το θεωρούμε πολύ σημαντικό για μία πόλη για πολλούς και ευνόητους λόγους.

Ένα άλλο πρόβλημα που εντοπίζουν οι δημότες είναι το κέντρο που φαίνεται να περνά δύσκολα…Τι απαντάτε σε αυτό;
Είναι γεγονός πως δημιουργήθηκε ένα θέμα στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Είναι ένα θέμα για το οποίο αφιερώνουμε πάρα πολύ χρόνο, κόπο και χρήμα, γιατί στόχος μας είναι να αναστήσουμε το κέντρο μας. Ήδη έχουμε ολοκληρώσει έργα στο κέντρο της πόλης περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είναι η Δημοτική Αγορά, η Πλατεία Ζουχούρι που έγινε το επίκεντρο της πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης, μια σειρά από πλακόστρωτα, η Λέσχη Λάρνακας, ακόμη και η Αναπαλαίωση του Κοινοτικού και το νέο έργο του Πολυχώρου φέρνουν κόσμο στο κέντρο. Πιο συγκεκριμένα, το Χειμώνα μπορεί να γεμίσουμε 2-3 φορές τα ξενοδοχεία του Κέντρου με τις διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται στο Πολυχώρο. Επίσης έγινε η δημιουργία χώρου στάθμευσης απέναντι από το Παγκύπριο Λύκειο.
Την ίδια ώρα, πέρα από τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει, είναι σε διαδικασία προσφοριοδότησης και σύντομα ξεκινούν δύο πολύ μεγάλα έργα στο Εμπορικό Κέντρο, που είναι η ενωποίηση της Πλατείας ΑΛΚΗΣ και ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, ένα έργο γύρω στα 3μιση με 4 εκατομμύρια, επίσης το έργο Ερμού-Ζήνωνος Κιτιέως και των παράδρομων που οδηγούν στη θάλασσα, που θα γίνουν πλακόστρωτα, αστικός εξοπλισμός, πράσινο, κτλ. Αντιλαμβάνεστε πως με αυτό το έργο θα αλλάξει εντελώς η εμφάνιση του κέντρου της πόλης.

Αυτό πότε θα γίνει;

Μέχρι το Σεπτέμβρη θα έχουν ξεκινήσει και τα δυο αυτά μεγάλα έργα.

Στο χώρο που βρίσκονταν οι πετρελαιοδεξαμενές τι έργα θα δούμε;
Προγραμματίζουμε τη δημιουργία του νέου Θεάτρου τηςπόλης μας και έναν Πολυχώρο Πολιτισμού της Λάρνακας. Αν καταφέρουμε να πάρουμε και τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030 της Ευρώπης τότε θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων μας εκείνος ο νέος χώρος.
Επίσης, θα ζητήσουμε χώρο για πανεπιστημιακή σχολή και άλλες κοινόχρηστες εκδηλώσεις. 

ΛΑΡΝΑΚΑ 2030, μπορούμε να κερδίσουμε το τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης; Και τι θα σημαίνει αν τον κερδίσουμε;
Θεωρώ πως μπορούμε και πιστεύω πως θα κερδίσουμε τον τίτλο. Γίνεται μια πολύ καλή δουλειά και έχει εμπλακεί όλη η πόλη και επαρχία σε αυτό. Για τον Σκαλιώτη αυτός ο τίτλος θα σημαίνει πάρα πολλά διότι θα δει έργα και θα δει και μια αλλαγή στην πολιτιστική στρατηγική που έχουμε, με την έννοια ότι θα αναδειχθεί ο πολιτισμός που παράγει η Λάρνακα, θα δοθεί προώθηση στους καλλιτέχνες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Θα βοηθήσει τους ίδιους και τα έργα τους, το μέλλον τους. Αυτός ο τίτλος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τηνπόλη και επαρχία Λάρνακας και γι’ αυτό εργάζεται αρκετός κόσμος για την επίτευξη αυτού του στόχου. Κι εμείς ως Δήμος έχουμε πιστέψει και έχουμε επενδύσει σε αυτό. 
Στόχος είναι να μην αγοράζουμε πολιτισμό αλλά να παράγουμε πολιτισμό. Να δώσουμε χώρο, τόπο, ευκαιρίες στους καλλιτέχνες της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Ανδρέας Βύρας, Νίκος Χριστοδουλίδης, Νεόφυτος Φακοντής

Κάνοντας μια ανασκόπηση της θητείας σας μέχρι σήμερα ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που είχατε να αντιμετωπίσετε ως Δήμαρχος;
Υπήρχαν διάφορες δύσκολες στιγμές…Σίγουρα η πανδημία ήταν μια από αυτές, ήταν κάτι που άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε το Δημαρχείο, έπρεπε να κάνουμε πλάνα, να καλύψουμε κενά, να ανταπεξέλθουμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούσαμε συνδημότες μας. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους μας, την οποία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Αυτό νομίζω ήταν το πιο δύσκολο. Όλα τα άλλα τα ξεπεράσαμε με στρατηγική, πλάνο, πυγμή και πνεύμα ομαδικότητας. 

Πιστεύετε πως ένας Δήμαρχος για να ολοκληρώσει το έργο του χρειάζεται δύο θητείες;
Θεωρώ πως ναι. Μια θητεία δεν είναι αρκετή. Αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι ολοκληρώσαμε 15 έργα, έχουμε σε εξέλιξη άλλα 5 έργα που βρίσκονται σε εργοτάξιο και ακόμη 4 έργα που είναι σε διαδικασία προσφορών και ξεκινούν τους αμέσως επόμενους 2-3μήνες.  (ΑΛΚΗ-ΑΚΡΟΠΟΛΗ, Εμού, Καμάρες Αντιπλημμυρικό μαζί με το Αποχετευτικό, αλλά και το νέο Δημαρχείο). 
Από εκεί και πέρα ωριμάζουμε ακόμη 10-12 έργα. Επίσης, ναι μεν καταφέραμε να μετακινήσουμε τις πετρελαιοδεξαμενές, αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας τον στόχο της σωστής ανάπτυξης της περιοχής. Θεωρώ πως δεν μπορώ να εγκαταλείψω τώρα αυτή τη προσπάθεια, γι’ αυτό άλλωστε και επαναδιεκδικώ τη θέση του Δημάρχου, επειδή θεωρώ πως επιβάλλεται μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρωθούν τα έργα και οι στόχοι που έχουμε θέσει.

Ποιος είναι ο ρόλος ενός δημοτικού συμβουλίου στο έργο που παράγει ένας Δήμαρχος;
Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει κάτι μόνος του αν δεν έχει άλλους δίπλα του. Ένας δήμαρχος χρειάζεται ένα συμβούλιο με το οποίο να μπορεί να συνεργάζεται, να έχουν το ίδιο όραμα και στόχους. Το έχω πει πολλές φορές ότι ήμουν και είμαι τυχερός διότι είχα και έχω ένα δημοτικό συμβούλιο από όλες ανεξαιρέτως τις δημοτικές ομάδες που μαζί εργαζόμασταν με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης, χωρίς κομματικά ή άλλα συμφέροντα.
Βάζαμε το καλό της πόλης πάνω από όλα και η συνεργασία και η συναίνεση που υπήρχε στο δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για μια επιτυχημένη επταετία για τη Λάρνακα.
Με την ευκαιρία αυτή να τους ευχαριστήσω όλους γιατί αποδείξαμε όλοι μαζί πως βάζαμε και βάζουμε το καλό της πόλης πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Τώρα στις εκλογές λόγω Μεταρρύθμισης θα έχουμε και πολλά ψηφοδέλτια….Να πούμε τι θα ψηφίσουμε;
Ο κόσμος με έξι ψηφοδέλτια θα μπορεί να ψηφίσει :
Δήμαρχο
Αντιδήμαρχο
Δημοτικό Συμβούλιο
Σχολική Εφορεία
Πρόεδρο Επαρχιακού Οργανισμού
Ευρωβουλευτές.

Και μπορούμε να ψηφίζουμε από διαφορετικά κόμματα για το κάθε ψηφοδέλτιο.
Ναι, φυσικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι εκλογές αυτές όσον αφορά στην εκλογή Δημάρχου δεν πρέπει να είναικομματικές. Η κομματική ταυτότητα μπορεί να φανεί στην επιλογή ευρωβουλευτών ή δημοτικών συμβούλων. Για την επιλογή δημάρχου ψηφίζεις αυτόν που θεωρείς ότι μπορεί να βοηθήσει την πόλη σου, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων. 
Επίσης, αυτό που απέδειξα αυτά τα επτά χρόνια είναι πως μοναδική μου έγνοια είναι η Λάρνακα. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω πως η εκλογή Δημάρχου δεν καθορίζει την δύναμη κανενός κόμματος, καθορίζει όμως το μέλλον και τη δύναμη της Λάρνακας. 

Με τη σύζυγο του Άντρεα και τα διδυμάκια τους



Η συνένωση Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης θα αλλάξει τη Λάρνακα;
Θεωρώ πως αυτή η συνένωση θα δώσει μια νέα προοπτική και στα τρία διαμερίσματα. Αλληλοσυμπληρώνει η μια περιοχή την άλλη, με την μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών με την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, με τις νέες οικιστικές περιοχές που έγιναν λόγω της μετακίνησης του ΣΕΒΕΖΟ, θεωρώ πως πλέον η Λάρνακα αποκτά μια νέα προοπτική που επηρεάζει θετικά και την ανάπτυξη της πόλης, αλλά και τη βελτίωση ζωής του πολίτη.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Δήμαρχο Λιβαδιών Μάριο Αρμένη και τον Κοινοτάρχη Ορόκλινης Νεόφυτο Φακοντή;
Όπως λέω πάντα με μια δόση χιούμορ: οι συνενώσεις οι δικές μας ήταν από έρωτα και όχι από συνοικέσιο. (Γέλιο) Από πολύ πιο πριν εμείς είχαμε αποφασίσει πως ακόμη και να μην προχωρούσε η μεταρρύθμιση εμείς θα ξεκινούσαμε προσπάθειες συνενώσεων των δημοτικών μας διαμερισμάτων, γιατί ακριβώς είχαμε δει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργούνται από αυτές τις συνενώσεις.

Ο Δήμαρχος με τα παιδάκια του, σε Σαββατιάτικη βόλτα στη Δημοτική Αγορά της πόλης

Άρα θεωρείτε πως η συνένωση Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης ανοίγει νέες προοπτικές;
Βεβαίως! Ανοίγονται νέες προοπτικές στην ανάπτυξη της περιοχής και με πιο σωστές υπηρεσίες.

Σήμερα ποιο είναι το όραμα του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα;
Το όραμα μου είναι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε, να κάνουμε τη Λάρνακα την πόλη
προτίμησης. Προτίμησης να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι, να επενδύεις.

Σήμερα ποιο είναι το όραμα του ανθρώπου Ανδρέα Βύρα;
Να τελειώσει η θητεία μου και να περπατώ μέσα στην πόλη μας με το μέτωπο ψηλά κι εγώ και τα παιδιά μου και ο κόσμος να εκτιμά πως έχω βοηθήσει την πόλη να πάει πέντε βήματα μπροστά. Να μπορώ να κοιτάζω τον κόσμο στα μάτια και να νιώθω ικανοποίηση ότι πετύχαμε κάποια σημαντικά βήματα για την πόλη μας, για να προσφέρουμε μια καλύτερη Λάρνακα στα παιδιά μας.

Φωτογραφία του SkalaTimes όταν ο Δήμαρχος έθετε για πρώτη φορά την υποψηφιότητα του το 2016

Το μήνυμα σας στους αναγνώστες του SkalaTimes;
Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο είναι πως όλα τα χρόνια της θητείας μου μοναδική μου έγνοια και στόχος ήταν το καλό της πόλης.
Δεν έβαλα ποτέ κανένα συμφέρον ή οτιδήποτε άλλο πάνω από το καλό της Λάρνακας. 
Όπως εργάστηκα αυτά τα 7 χρόνια έτσι θα συνεχίσω: με συνεργασία, με συναίνεση, ακούγοντας και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη ολονών : Δημοτικό Συμβούλιο, αρμόδιους φορείς και τους ίδιους τους Δημότες.
Όπως εργάστηκα αυτά τα 7 χρόνια έτσι είμαι έτοιμος να συνεχίσω, για να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά στην πορεία ανάπτυξης και βελτίωσης της πόλης μας. Δεν είναι ώρα να ρισκάρουμε αυτά ξεκινήσαμε!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

error: Content is protected !!