Ομιλία Βουλευτή Γιώργου Κ. Γεωργίου, εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας, για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2019

Η καλοκαιρινή μπόρα στην παιδεία, πρόσκαιρα, ξεπεράστηκε. Άφησε, όμως, πίσω της ένα μεγάλο ερωτηματικό: τελικά έχουμε Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού ( τι ειρωνεία, αλήθεια…) ή λογιστή; Άβουλο διεκπεραιωτή προειλημμένων, έντονα ταξικών και ιδεολογικά αγκυλωμένων αποφάσεων; Τον ακούσατε να περιγράφει το όραμά του για την Παιδεία; Παρά μόνο μας λέει για τα σχολεία-φρούρια, τα θυροτηλέφωνα και τα ντουλαπάκια.

Μέσα στον ορυμαγδό του ύποπτου και προκλητικά παράνομου ξεπουλήματος του Συνεργατισμού στα ιδιωτικά συμφέροντα, ανακάλυψε η κυβέρνηση, έξι χρόνια μετά που ανέλαβε, πράγματα και θαύματα στην εκπαίδευση: λίπος, στρεβλώσεις, δάσκαλους με ψυχολογικά προβλήματα, ισχνά αποτελέσματα στις εξετάσεις, τεμπέληδες συνδικαλιστές που η θέση τους είναι στην έδρα… Η οργίλη αναφορά του ΠτΔ περί ΄΄συνδικαλιστικών φέουδων που τυραννούν την κοινωνία μας΄΄ όζει έντονου πολιτικού αυταρχισμού και συνιστά ολέθρια επίθεση κατά της ίδιας της Δημοκρατίας. Δεν θα βάλει τώρα τον Συνδικαλισμό στο γύψο ούτε θα τον απαξιώσει ο Νίκος Αναστασιάδης και κάποιοι νεοφανείς αστέρες στο πολιτικό στερέωμα. Το πείραμα είχε διπλό στόχο: να εξευτελιστεί και να συρρικνωθεί το δημόσιο σχολείο και να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της φόρμουλας για υλοποίηση και των επόμενων σχεδιασμών.

Τέτοιους δάσκαλους θέλουν, λοιπόν. Στεγνούς αναμεταδότες στείρων και αποστεωμένων γνώσεων. Όχι εμψυχωτές, γαλουχητές, παρωθητές προς το Ωραίο, το Καλό, το αισθητικά άρτιο και το γνωσιολογικά ωφέλιμο. Δάσκαλους, που θα αποκοιμίζουν τα παιδιά μας με τις διαχρονικές ψευτιές. Που δε θα λένε για τον Θεοδόσιο που δεν ήταν Μέγας, τους τουρκολάτρες Φαναριώτες, τον Γρηγόριο τον Ε΄ που αφόρισε τους επαναστάτες του ΄21, για τους κύπριους αστούς που συνεργάζονταν αγαστά με τους άγγλους κατακτητές, για τους ήρωες που βαφτίστηκαν προδότες, γιαυτούς που το πρωί κάνουν μετάνοιες και πουλούν τζάμπα πατριωτισμό και το μεσημέρι κλέβουν…

Επικαλούνται τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του και τις ψάχνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα των βόρειων Φινλανδών. Μα είναι εδώ για όσους θέλουν να τα δουν αυτά τα πράγματα. Εκεί όμως δεν διορίζει τους Υπουργούς Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτό και αν συνιστά την τραγικότητα της εθνικής μας σχιζοφρένειας. Και αν έχει τα χάλια του το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα είστε εσείς, δηλαδή το πολιτικό και ιδεολογικό κατεστημένο από το 1960 μέχρι σήμερα, που το καθορίσατε.

Οι Φινλανδοί κάνουν εκείνα που χλευάζει ο ΠτΔ, ο Υπουργός, η ΟΕΒ, ο Αρχιεπίσκοπος και ο Γενικός Ελεγκτής : αγαπούν τα παιδιά τους και, μακριά από επιπόλαιες, αυταρχικές, εξετασιοκεντρικές προσεγγίσεις, τους αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, τα ταλέντα, τις δεξιότητες και τους ολοκληρώνουν την προσωπικότητα. Ίσως γιατί εκεί έχουν βιώσει πως ” Η παιδεία των νέων είναι το δυνατό αίμα και ο αέρας ιωδίου για το μέλλον των λαών… Όμως, της δικής μας παιδείας το αίμα έχει αιματοκρίτη λευχαιμίας…” (Δημήτρης Λιαντίνης)

Γιαυτό σας λέω, με σιγουριά, πως η καταιγίδα, μάλλον, έρχεται. Η περιβόητη ΜΕΠΕΥ, που θα έλυνε τα προβλήματα ως το τέλος του Δεκέμβρη, συνεδρίασε μόνο μια φορά…Τα μεγάλα ζητήματα της εκπαίδευσης παραμένουν άθικτα. Και οι πληγές που την ταλανίζουν ανεπούλωτες.

Πότε θα μιλήσουμε γι’ αυτά;

Για τον ουσιαστικό εξορθολογισμό της δημόσιας παιδείας, μακριά από οικονομικίστικες προσεγγίσεις. Για το σχολείο της χαράς και της δημιουργίας χωρίς το άγχος του εξετασιοκεντρισμού, που εκπέμπει ο θεσμός των τετραμήνων. Για μια, παιδαγωγικά ορθή, αξιολόγηση του καθηγητή και του μαθητή.

Για τις προχειρότητες και τα αποσπασματικά μέτρα της υγείας και της ασφάλειας. Τα σχολεία πλημμυρίζουν με τις πρώτες βροχές και στέγες σχολείων γκρεμμίζονται.

Για τον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. Τελικά υπάρχουν χρήματα; Για πέντε χρόνια μας κοροϊδεύουν εκεί στη Λάρνακα για το Διανέλλειο Γυμνάσιο και τις περιλάλητες Πανεπιστημιακές σχολές.

Για την ειδική εκπαίδευση που αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας.

Για τα αυξανόμενα, με γεωμετρική πρόοδο, κρούσματα βίας και παραβατικότητας, που αντιμετωπίζονται με πενιχρά κονδύλια και ανεπαρκείς μηχανισμούς.

Για την αναιμική Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση που αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Για τα Εσπερινά Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, που λειτουργούν με προδιαγραφές της δεκαετίας του 1980.

Για το Νέο Σύστημα Διορισμών που θυματοποιεί χιλιάδες νέους πτυχιούχους, σκοτώνοντας τα όνειρά τους για αξιοπρεπή εργασία. Τι θα απογίνουν οι 5.000 που εργοδοτούνται με την απεχθή αγορά υπηρεσιών;

Για τη φοιτητική μέριμνα που πετσοκόβεται (από 55εκ. έπεσε στα 50), όταν εκατοντάδες φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Για τα σοβαρά κρούσματα και την έξαρση του εθνικισμού- σοβινισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ή μήπως συνάδουν με τις πρωτεϊκές μεταλλάξεις του Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό;

Τέλος, ας μην ξεχνά το Υπουργείο πως είναι και του… Πολιτισμού. Πόσο τιμά τον τίτλο του; Τα καταθλιπτικά κονδύλια που διαθέτει η κυβέρνηση για τον πολιτισμό επιβεβαιώνουν πως τον θεωρεί «φτωχό συγγενή». Τα μουσεία χάσκουν ερειπωμένα . Το σπουδαιότατο αρχαιολογικό εύρημα στη Λάρνακα με τους άθλους του Ηρακλή καταχώθηκε, γιατί ακούστε, το Κτηματολόγιο, εκ παραδρομής, δεν έκανε τη δουλειά του. Αυτός κι αν είναι…άθλος!!! Οι Τέχνες και τα Γράμματα, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η κρατική βιβλιοθήκη και άλλα έργα υποδομής υπολείπονται και στο φετινό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η παιδεία- εκπαίδευση των παιδιών μας ασφυκτιά από τις προχειρότητες, τους επικοινωνιακούς χειρισμούς και την έλλειψη οράματος της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.

Στο κατώφλι της 2ης πενταετίας του Νίκου Αναστασιάδη, τη θέση των προηγούμενων, ως αποδιοπομπαίοι τράγοι, παίρνουν ο ανυπεράσπιστος δάσκαλος, ο καταπονημένος γιατρός κι ο αθωράκιστος αστυνομικός. Μια πονηρή μετατόπιση ευθυνών για την ανυπαρξία πολιτικής για τους κρίσιμους τομείς της Παιδείας που παιδεύεται, της Υγείας που νοσεί και του αισθήματος Ασφάλειας και κοινωνικής ευταξίας που αφανίζεται. Αν υπάρχουν σάπια μήλα, να πεταχτούν. Αν, όμως, υπάρχουν ανίκανοι και ανεπαρκείς υπουργοί, να απολυθούν κι αυτοί. Αν υπάρχει πολιτικά στριμωγμένος Πρόεδρος, εσχάτως και στο Κυπριακό, να σοβαρευτεί και να κάνει καλά τη δουλειά του. Φέουδα υπάρχουν, όπως και μικρομάγαζα. Ας αρχίσει από τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά φέουδα που τυραννούν τον τόπο, καμιά δεκαριά οικογένειες δηλαδή, από το 1960. Τα γνωρίζει καλά. Ας τα ξεριζώσει, αν τολμά…Και να σταματήσει να το παίζει εξοργισμένος και, ετεροχρονισμένα, άνθρωπος της μηδενικής ανοχής, διότι έκανε και ανέκτηκε πολλά.

Διότι έχει και η υπομονή μας τα όριά της. Διότι , και ετούτο να το προσέξει καλά ο Πρόεδρος, κατά που λέει κι ο ποιητής,

΄΄ δεν αργεί να καρπίσει τ΄αστάχυ, δε χρειάζεται μακρύ καιρό για να φουσκώσει της πίκρας το προζύμι, δε χρειάζεται μακρύ καιρό το κακό για να σηκώσει το κεφάλι…΄΄ Γ. Σεφέρης

Τα ίδια έκανε και ο ομογάλακτός του Μακρόν και είδατε τι έπαθε…

Οι άσπρες μπλούζες του καλοκαιριού μπορεί να επανέλθουν με διάφορα χρώματα.

Και τότε δεν θα πιάνουν τα κόλπα της επικοινωνίας, όσοι σύμβουλοι και να μαζευτούν στο Προεδρικό.

Πρώτα μας αδειάσατε τις τσέπες για να γεμίσετε τις λίγες δικές σας. Αφήνετε ανέστιους πολλούς ανθρώπους. Μαζί αδειάσατε και την ψυχή αυτού του τόπου, ναι, έχει ψυχή κι ο τόπος, και κλέψατε το χαμόγελο από τις ψυχές των παιδιών μας. Ένα πέπλο μιζέριας, απαισιοδοξίας και ανασφάλειας πλανιέται παντού. Με το μάτι στο 2030, πονηρά διαφεύγετε από το σήμερα και οδηγείτε την κοινωνία στην εξαθλίωση. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Που έχουν, όμως, κοντά ποδάρια.

Για να φτάσουμε στο 2030, πρέπει να ζήσουμε ως τότε. Και ΄΄ζωή΄΄ δεν είναι ένα κομμάτι ψωμί, το ΕΕΕ και οι μισθοί πείνας. Αξιοπρεπής ζωή είναι νάχεις καλά σχολειά για τα παιδιά σου, τη γιατρειά σου, να γεύεσαι αγαθά για την ψυχή και το νου σου. Και μεις αυτά δεν τάχουμε.

Η Αριστερά στον τόπο μας υπήρξε πρωταγωνίστρια στους αγώνες για κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις. Δεν είναι αμάθητη στα δύσκολα. Σηκώνει το γάντι και με λόγο αξιόπιστο και τεκμηριωμένο θα καταστεί μπροστάρης για να εμπνεύσει για νέους αγώνες. Για τις πραγματικές αλλαγές στην κοινωνία. Για να ζήσουν τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια. Για νάρθουν καλύτερες μέρες

Βουλευτής Γιώργος Κ. Γεωργίου, εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!