Ένα ψέμα για την πρωταπριλιά….

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes

Είθιστε κάθε πρώτη τ’ Απρίλη να λέμε ένα ψέμα για πλάκα, τα δε ΜΜΕ, θυμάται από τότε που εργαζόμουν σε εφημερίδες και περιοδικά, αυτή τη μέρα έγραφαν, τύπωναν και φιλοξενούσαν ένα ψέμα…Για το οποίο βεβαίως ανακοίνωναν την επομένη πως ήταν πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Το έθιμο πάει κάπως έτσι : “Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του”.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει τόσο ψέμα γύρω μας (white lies and more) που δεν χρειάζεται αυτή η ειδική μέρα για να πουν ψέματα οι άνθρωποι.

Ψέματα δεχόμαστε καθημερινά από πολιτικούς και κόμματα.
Ψέματα δεχόμαστε καθημερινά από υποψήφιους.
Ψέματα δεχόμαστε καθημερινά, από παντού. Ακόμη και από αγαπημένα μας πρόσωπα, “όχι δεν απάτησα” και τσάκ μπαμ η απάτη πρώτο τραπέζι πίστα, φανερώνεται.

Υπάρχουν μάλιστα ψέματα στην παγκόσμια ιστορία που ορκιστηκαν ακόμη και σε Ευαγγέλιο!
Η υπόθεση Clinton – Lewinsky έγινε γνωστή, αλλά το γεγονός ότι ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνο δεν το παραδέχθηκε αλλά έφτασε στο σημείο της ψευδορκίας, δίνει στο ψέμα μια άλλη διάσταση και βεβαίως με αυτή του τη ψευδορκία ο Clinton μαύρισε μια προεδρία που για πολλούς -κατά τ’ άλλα- ήταν πετυχημένη.
Μα δεν είναι μόνο ο Clinton που ορκίστηκε στο Ευαγγέλιο και στη συνέχεια είπε ψέματα. Οι άνθρωποι λένε ψέματα με την ψευδαίσθηση πως έτσι προστατεύουν τον εαυτό τους, ενώ στη πραγματικότητα τον ρίχνουν στα τάρταρα της κατάντιας.
Διότι το να παραδεχθείς ότι είπες ψέματα (ή ακόμη καλύτερα να μην πεις καθόλου) απέχει παρασάγγας από το να μην παραδέχεσαι πως έχει πει ψέματα.

Κάθε εποχή έχει τους ψεύτες της και κάθε ιστορία του δικούς της.

Τα αθώα πρωταπριλιάτικα ψέματα που γίνονται με σκοπό να γελάσουμε και να κάνου

με πλάκα, δεν φταίνε σε τίποτα. Το θέμα είναι ότι οι άνθρωποι έχουν μπουκτίσει τόσο πολύ με το ψέμα γύρω τους που δεν έχουν την όρεξη να ασχοληθούν με τα αθώα ψέματα της Πρωταπριλιάς.

Αυτό που πρέπει όλοι να θυμόμαστε για τα ψέματα είναι μια ρήση τόσο αληθινή όσο η ύπαρξη μας: “Τρία πράγματα δεν μπορούν να μείνουν κρυμμένα για πολύ: ο ήλιος, το φεγγάρι και η αλήθεια.”

Καλή μας Πρωταπριλιά!
Πείτε αθώα ψέματα της ημέρας αυτής (little white lies) για να γελάσετε με αγαπημένα σας πρόσωπα. Μέχρι εκεί όμως.

Καλή συνέχεια της Άνοιξης.



Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!