Ξεκάθαρη παρανομία με τον ήχο στις κάμερες της Μονής – Αποκαλύπτουμε εγκύκλιο της Αστυνομίας για Κλειστά Κυκλώματα

Έκδηλη παρανομία υπάρχει σε σχέση με οπτικό υλικό από τους χώρους της Μονής Οσίου Αββακούμ και το οποίο προβλήθηκε ευρέως τα τελευταία 24ωρα. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι βίντεο που έχουν δημοσιευθεί και είναι προϊόν Κλειστών Κυκλωμάτων Βιντεο-Παρακολούθησης (ΚΚΒΠ) τα οποία εγκαταστάθηκαν σε χώρους του μοναστηριού, κατέγραφαν ήχο.

Γενικότερα τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης (CCTV  – Closed Circuit Television) είναι νόμιμα με βάση προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, την οποία πολύ συχνά καλείται να ερμηνεύει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Είρηνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Αυτό υποδηλώνει και ότι το θέμα εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων που καταγράφουν εικόνα, δεν είναι τόσο απλό.

Ωστόσο, το ζήτημα με την καταγραφή ήχου είναι πολύ πιο ξεκάθαρο. Απαγορεύεται ρητώς. Αυτό μας το ανέφερε και η ίδια η επίτροπος, σε τοποθέτησή της στον «Φ». Αφού πρώτα μας εξήγησε ότι δεν τίθεται καν συζήτηση σε υποθέσεις καταγραφής ήχου, κάνοντας λόγο για παρανομία, εξήγησε: «Σε κάθε περίπτωση η χρήση ήχου απ΄ όλα τα κλειστά κυκλώματα είναι πολύ παρεμβατική». Μας παρέπεμψε και σε δημοσιευμένες αποφάσεις του γραφείου της, αλλά και στην σχετική νομοθεσία.

Γενικότερα θέμα νομιμότητας

Υπό έλεγχο, όμως, είναι και η νομιμότητα του οπτικού υλικού γενικότερα, ανεξαρτήτως αν καταγραφόταν ή όχι ήχος. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα Κλειστά Κυκλώματα Βιντεο-Παρακολούθησης (ΚΚΒΠ), είναι προϊόν νόμιμων ενεργειών και εάν η εγκατάστασή τους και η χρήση τους έγινε στη βάση των ειδικών προνοιών της νομοθεσίας.

Δεν είναι τυχαίο που η επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Είρηνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, ζήτησε διευκρινίσεις από την Αστυνομία για τα εν λόγω κλειστά κυκλώματα, όπως είχε αναφέρει και η ίδια σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις της. Είναι προφανές πως η αρμόδια αξιωματούχος θέλει να διαπιστώσει πού ήταν τοποθετημένες οι κάμερες, αν λάμβαναν εικόνα από δημόσιους χώρους και αν εξυπηρετείται ο σκοπός για τον οποίο εγκαταστάθηκαν ή αν παραβίαζαν δικαιώματα τρίτων προσώπων εν αγνοία τους.

Άλλωστε και η Αστυνομία δεν αρνείται στον «Φ» ότι από τις εξετάσεις της για τις δυο υποθέσεις που αφορούν τα υπό διερεύνηση αδικήματα στη Μονήέχει παραλάβει οπτικό υλικό και ότι πριν αυτό χρησιμοποιηθεί για ανακριτικούς σκοπούς, θα γίνουν ενέργειες για να διασφαλιστεί πως δεν αποτελεί προϊόν παράνομων ενεργειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, η επίτροπος είχε ήδη αποστείλει επιστολή στην Αστυνομία Κύπρου ζητώντας σχετικές διευκρινίσεις από τα μέσα της εβδομάδας. Η απάντηση αναμενόταν μέχρι αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του “Φ” εδώ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!