Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”


Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης, μιλά στο SkalaTimes για το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα 10-12 Μαϊου και μας συστήνει το άθλημα, αυτό αλλά και τη πορεία και επιτυχίες του αθλήματος στη πόλη μας τη Λάρνακα.



Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Κουσιάππα πριν πάμε στους αγώνες υδατοσφαίρισης που θα γίνουν στη πόλη μας θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το άθλημα αυτό.
Η υδατοσφαίριση είναι ένα ομαδικό άθλημα που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται στην Κύπρο. Η επαφή μας με την Ελλάδα, όπου το άθλημα είναι πολύ αναπτυγμένο και πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο στερέωμα φτάνοντας μέχρι την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, μόνο θετικά μπορεί να έχει στην πρόοδο του αθλήματος στην Κύπρο.
Η υδατοσφαίριση παίζεται με 7 παίχτες σε κάθε ομάδα , ένας τερματοφύλακας και 6 παίχτες. Στόχος είναι όπως και στο ποδόσφαιρο να βάλουν γκολ στην εστία της αντίπαλης ομάδας. Υπάρχουν, όπως σε κάθε άθλημα, κανόνες που ελέγχουν την τήρησή τους δύο διαιτητές. Κάθε ομάδα έχει κατοχή μπάλας μόνο για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε επίθεση κι αυτό δίνει ταχύτητα και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία στο παιχνίδι. Η ταχύτητα στην κολύμβηση, το δυνατό σουτ, η εξυπνάδα για να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές, η συνεννόηση με τους συμπαίχτες είναι προτερήματα που αναδεικνύουν τον καλό παίχτη.
Όσοι αθλητές ασχολούνται με την υδατοσφαίριση έχουν πολλά οφέλη. Γυμνάζουν ομοιόμορφα ολόκληρο το σώμα, αποκτούν πολύ καλή φυσική κατάσταση, αντοχή και δύναμη. Παράλληλα η ομαδική μορφή του αθλήματος βοηθά πολύ από την μια να αναπτύξουν το αίσθημα της ομαδικότητας και της συνεργασίας και από την άλλη να αναπτύξουν δυνατές φιλίες που συνεχίζουν εκτός πισίνας.
Επιπλέον είναι ένα ασφαλές άθλημα σε σχέση με άλλα αθλήματα. Οι τυχόν τραυματισμοί είναι σπάνιοι και όχι πολύ σοβαροί.

Στη πόλη μας πότε “ήρθε”το άθλημα αυτό και ποιες ομάδες έχουμε σήμερα στη Λάρνακα;
Το τμήμα υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας λειτουργεί εδώ και πέρα των 25 ετών. Είμαστε η μοναδική ομάδα υδατοσφαίρισης στην πόλη μας. Λειτουργούμε τμήματα για όλες τις ηλικίες και συμμετέχουμε στα παγκύπρια πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες. Αρχίζουμε με τα παιδιά του Δημοτικού που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα των U12, ακολουθούν, ανά δύο ηλικιακές χρονιές, οι ομάδες των U14, U16, U18 και τέλος η αντρική ομάδα. Λέω αντρική ομάδα, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει πρωτάθλημα γυναικών, έχουμε όμως κορίτσια που προπονούνται κανονικά μαζί με τα αγόρια και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Καλούμε περισσότερα κορίτσια να έρθουν στο άθλημα για να προχωρήσει η Ομοσπονδία και σε ξεχωριστό πρωτάθλημα για κορίτσια.
Οι ομάδες μας διακρίνονται στο Παγκύπριο πρωτάθλημα με κορυφαία την ομάδα των U18 που για 3 η συνεχόμενη χρονιά κατακτά το παγκύπριο πρωτάθλημα. Ακολουθούν, φέτος, η αντρική ομάδα και η ομάδα των U16 που κατέλαβαν την 3 η θέση.
Η υδατοσφαίριση είναι ένα άθλημα που προσφέρει δυνατές συγκινήσεις, τόσο στους παίχτες όσο και στους θεατές και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και στα 4 οκτάλεπτα που διαρκεί ένας αγώνας.

Ποιος ο δικός σας ρόλος στο άθλημα αυτό;
Εγώ είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και ως έφορος υδατοσφαίρισης εκπροσωπώ τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης. Ο Ναυτικός Όμιλος Λάρνακας είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει την προαγωγή των αθλημάτων του νερού. Διατηρεί τμήματα κολύμβησης, υδατοσφαίρισης, ιστιοπλοΐας, κανό-καγιάκ και καλλιτεχνικής κολύμβησης. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον ελεύθερο τους χρόνο. Ως έφορος, λοιπόν, υδατοσφαίρισης χειρίζομαι θέματα μεταξύ της ομάδας και της οικίας ομοσπονδίας ΚΟΕΚ (Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης) στην οποία υπάγεται η υδατοσφαίριση και επίσης φροντίζω για την εργοδότηση προπονητών, τη συνεννόηση με τους υπεύθυνους του κολυμβητηρίου για την χρήση της πισίνας, τη συμμετοχή σε τουρνουά, όπως αυτό τώρα, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό και πολλά άλλα που προκύπτουν καθημερινά.

Η Λάρνακα προσφέρεται για αγώνες υδατοσφαίρισης;
Εμείς εδώ στην Λάρνακα είμαστε, σε κάποιο βαθμό τυχεροί, γιατί έχουμε δύο κολυμβητήρια. Είναι το κολυμβητήριο ολυμπιακών διαστάσεων στο ΓΣΖ (που ανήκει στον ΚΟΑ) και επιπλέον τους καλοκαιρινούς μήνες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και το κολυμβητήριο του Ομίλου στον δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας. Οι καθημερινές προπονήσεις και αγώνες γίνονται στο κολυμβητήριο του ΓΣΖ. Οφείλουμε επίσης να πούμε ότι υπάρχει μια άψογη συνεργασία με τους υπεύθυνους του κολυμβητηρίου και όσες φορές χρειαστήκαμε περισσότερο χρόνο, ήταν πρόθυμοι να μας εξυπηρετήσουν. Ως εκ τούτου υπάρχουν οι συνθήκες και ο χώρος για να αναπτυχθεί περαιτέρω η υδατοσφαίριση στην πόλη μας. Παίρνω την ευκαιρία να καλέσω τα παιδιά να έρθουν να δοκιμάσουν. Το τηλ της γραμματείας του Ομίλου είναι 97666987 και όποιος ενδιαφέρεται να αποταθεί για πληροφορίες μεταξύ των ωρών 14:00 – 17:00 καθημερινά.

Από ποιες ηλικίες δέχεστε παιδιά στο άθλημα αυτό;
Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για να ξεκινήσει ένα παιδί το άθλημα αυτό αλλά καλύτερη ηλικία είναι γύρω στο 9 ο -10 ο έτος της ηλικίας του. Σ αυτή την ηλικία μπορεί να μάθει καλύτερα τον τρόπο που στηρίζεσαι με τα πόδια στο νερό και γενικά τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει για να εξελιχθεί σε ένα δυνατό παίχτη. Επίσης από αυτή την ηλικία ξεκινούν και τα παγκύπρια πρωταθλήματα ηλικιακών κατηγοριών και έτσι οι προπονήσεις αποκτούν ενδιαφέρον και σκοπό.

Να πούμε λίγα λόγια για τους αγώνες στις 10-12 Μαίου στη Λάρνακα;
Το τουρνουά, που με πολύ κόπο προσπαθούμε να διοργανώσουμε στις 10 με 12 Μαΐου, είναι ένα όραμα που ο προπονητής μας είχε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα. Μετά από τρία χρόνια καταφέραμε να το οργανώσουμε! Κάθε χρόνο όλες οι ηλικιακές ομάδες και η αντρική συμμετέχουν σε τουλάχιστον ένα τουρνουά στο εξωτερικό. Φέτος, ωρίμασαν οι συνθήκες να διοργανώσουμε στην πόλη μας ένα τέτοιο τουρνουά. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας, που χωρίς την οικονομική στήριξή τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αυτό το τουρνουά. Ευελπιστούμε να συνεχίσουν να στέκονται δίπλα μας για να γίνει το τουρνουά αυτό θεσμός. Αυτό θα βοηθήσει στην προβολή της πόλης μας για αθλητικό τουρισμό. Φέτος έχουμε 3 ομάδες από την Ελλάδα και παρόλο που καλέσαμε ομάδες από την Ιταλία, Σερβία, Ισραήλ και Κουβέιτ δεν μπόρεσαν να έρθουν κυρίως γιατί η πρόσκληση στάλθηκε καθυστερημένα και είχαν ήδη άλλες υποχρεώσεις. Βλέπετε, έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους από χορηγούς και μετά να κάνουμε τις προσκλήσεις και αυτό πήρε αρκετό χρόνο. Πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια το τουρνουά θα γίνει πολυεθνικό. Πρωτίστως όμως το τουρνουά βοηθά στην προαγωγή του αθλήματος στην πόλη μας. Γίνεται πιο γνωστό το άθλημα και αναμένουμε περισσότερα παιδιά να έρθουν να ασχοληθούν με την υδατοσφαίριση.

Το μήνυμα σας στους αναγνώστες μας; 
Ένας από τους κύριους στόχους του τουρνουά είναι να γνωρίσει ο κόσμος το άθλημα, πιο πολλά παιδιά να ενταχθούν στην ομάδα μας και να αναπτυχθεί έτσι η υδατοσφαίριση στη Λάρνακα. Καλώ τον κόσμο να έρθει στο κολυμβητήριο να παρακολουθήσει μαζί με τα παιδιά του τους αγώνες και να γνωρίσει το άθλημα, γιατί ομολογουμένως πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις. Μάλιστα στην Εθνική ομάδα φέτος συμμετείχαν 4 παιδιά από την ομάδα μας. Είχαν συμμετάσχει στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Ρουμανία τον Μάρτιο. Ελάτε λοιπόν και είμαι σίγουρος ότι παιδιά και γονείς θα ενθουσιαστούν.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

error: Content is protected !!