Δικηγορικό Γραφείο Μιχάλης Δειλινός (Dilinos & Associates LLC) για την ανέγερση Πύργου στην περιοχή Φανερωμένης: «Δεν επιτρέπεται ή/και δεν προνοείται από το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας η χωροθέτηση πύργου ή/και πύργων στην συγκεκριμένη περιοχή»

Μεγάλη δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό για τα διατηρητέα και παλιά αρχοντικά στη πόλη μας, αλλά και για την ανέγερση Πύργων.
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προσπάθεια εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 μέτρων εντός του ακινήτου που βρίσκεται στα φώτα τροχαίας της Φανερωμένης.

Με την πιο κάτω επιστολή που έχει στείλει το γνωστό Δικηγορικό Γραφείο της πόλης μας Μιχάλης Δειλινός, (Dilinos & Associates LLC) προς το Δήμο Λάρνακας φαίνεται πως όσον αφορά το συγκεκριμένο κτήριο στη Φανερωμένη δεν μπορεί να γίνει ανέγερση Πύργου αφού “Δεν ισχύει το Διευκρινιστικό Πλαίσιο για την εξέταση αιτήσεων για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας για ανέγερση ψηλών κτιρίων στις Αστικές Περιοχές των τεσσάρων (4) μεγάλων Αστικών Συγκροτημάτων”.
Όπως τονίζεται στην πιο κάτω επιστολή, από το γνωστό δικηγορικό γραφείο: «Δεν επιτρέπεται ή/και δεν προνοείται από το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας η χωροθέτηση πύργου ή/και πύργων στην συγκεκριμένη περιοχή

Προς
Δήμαρχο Λάρνακας και Δημοτικούς Συμβούλους Ημερ: 13 Φεβρουαρίου 2024
κ. Ανδρέα Βύρα
Δημαρχείο Λάρνακας
Λάρνακα

Θέμα: Δεν ισχύει το Διευκρινιστικό Πλαίσιο για την εξέταση αιτήσεων για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας για ανέγερση ψηλών κτιρίων στις Αστικές Περιοχές των τεσσάρων (4) μεγάλων Αστικών Συγκροτημάτων.

Ένσταση στην υποβολή αίτησης για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 μέτρων εντός του ακινήτου με Αρ. Εγγραφής: 2 / 1485, Φυλ./Σχ.: 40 / 640601, Τεμ.: 830, Έκταση: 5,882 τ.μ., Ενορία: Σκάλα, Δήμος: Λάρνακας.

Αρ. Πολεοδομικής Αίτησης: ΠΡ 71 / 23.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Αγαπητοί κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Όπως γνωρίζετε, στις 29 / 1 / 2024 υποβάλαμε εκ μέρους των πελατών μας ………., γραπτή ένσταση εναντίον της αίτησης για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων συνολικού ύψους 115 μέτρων εντός του ακινήτου με Αρ. Εγγραφής: 2/1485, Φυλ./Σχ.: 40 / 640601, Τεμ.: 830, Έκταση: 5.882 τ.μ., Ενορία: Σκάλα, Δήμος: Λάρνακας, Αρ. Πολεοδομικής Αίτησης: ΠΡ 71 / 23.

Στην εν λόγω επιστολή/ένταση μας υποβάλαμε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους ενίστανται οι πελάτες μας στην χορήγηση της στο θέμα αναφερόμενης Πολεοδομικής Άδειας.

Ένας από τους λόγους ένστασης και ειδικότερα αυτός που αναφέρεται στην παράγραφο [8] αναφέρει τα ακόλουθα: «Δεν επιτρέπεται ή/και δεν προνοείται από το ισχύον Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας η χωροθέτηση πύργου ή/και πύργων στην συγκεκριμένη περιοχή

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, ημερ. 9 / 1 / 2024 στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το συγκεκριμένο θέμα, έχετε αναφέρει ότι η εξέταση της εν λόγω αίτησης και η διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Λάρνακας βασίζεται στις πρόνοιες του Πλαισίου του Υπουργείου Εσωτερικών για ψηλά κτίρια.

Το Πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών για ψηλά κτίρια που αναφέρεστε στην ανακοίνωση σας είναι το «Διευκρινιστικό Πλαίσιο των Γενικών Αρχών και Προϋποθέσεων για Ανέγερση Ψηλών Κτιρίων στις Αστικές Περιοχές των Τεσσάρων Μεγάλων Αστικών Συγκροτημάτων» που έχει δημοσιευθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 25 / 4 / 2018.

Η παράγραφος 1.5 του Πλαισίου που φέρει τίτλο «Εφαρμογή Πλαισίου» ορίζειτα ακόλουθα:

« Το διευκρινιστικό πλαίσιο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαδικασία αξιολόγησης όλων των εκκρεμουσών αιτήσεων για ψηλά κτίρια, καθώς και των αντίστοιχων αιτήσεων που θα υποβληθούν, μέχρι τη δημοσίευση – εντός διαστήματος έξι (6) μηνών – σχετικής Εντολής του Υπουργού Εσωτερικών, με βάση το άρθρο 6 του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου. Η διαμόρφωση του περιεχομένου των προνοιών της Εντολής θα έχει ως βάση, μεταξύ άλλων, τα πορίσματα της αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής του παρόντος διευκρινιστικού πλαισίου και της καθορισθείσας διαδικασίας, ώστε να περιλαμβάνει λεπτομερέστερες και πιο συγκεκριμένες παραμέτρους εξέτασης αιτήσεων για ψηλά κτίρια, μέχρι τη δημοσίευση των αναθεωρημένων Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων

Επομένως όπως το ίδιο το Διευκρινιστικό Πλαίσιο ορίζει και καθορίζει, θα ισχύει από τις 25 / 4 / 2018 «μέχρι την δημοσίευση των αναθεωρημένων Τοπικών Σχεδίων των τεσσάρων μεγάλων αστικών συγκροτημάτων.»

Το εγκριθέν Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας όπως γνωρίζετε έχει δημοσιευθεί στις 12 / 8 / 2022.

Από την δημοσίευση του Εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας στις 12 / 8 / 2022 παύουν ή/και σταματούν να ισχύουν οι πρόνοιες του Διευκρινιστικού Πλαισίου και ισχύουν πλέον οι πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας, όπως ορίζει το ίδιο το Διευκρινιστικό Πλαίσιο.

Ως εκ τούτου η στο θέμα αναφερόμενη αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση πύργου ή/και πύργων στο Τεμ.: 830 (Αρ. Πολ. Αίτησης: ΠΡ 71/23) θα πρέπει να εξεταστεί με βάση τις πρόνοιες του Εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας ημερ. 12 / 8 / 2022 και όχι με βάση τις πρόνοιες του Διευκρινιστικού Πλαισίου.

Με βάση δε τις πρόνοιες του Εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση πύργου ή/και πύργων στην συγκεκριμένη περιοχή που εξετάζεται η στο θέμα αναφερόμενη αίτηση (Λεωφόρος Αρτέμιδος), αλλά επιτρέπεται σε άλλη περιοχή της Λάρνακας.

Ως εκ των πιο πάνω, παρακαλούμε όπως, στα πλαίσια της διαφάνειας που πάντοτε τηρεί ο Δήμος Λάρνακας, να έχουμε γραπτώς την θέση του Δήμου Λάρνακας αναφορικά με το νομικό καθεστώς που προτίθεται να εξετάσει την στο θέμα αναφερόμενη αίτηση. Δηλαδή θα εξετάσει την εν λόγω αίτηση με βάση τις πρόνοιες του Διευκρινιστικού Σχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών ημερ. 25 / 4 / 2018 ή θα την εξετάσει με βάση τις πρόνοιες του Εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λάρνακας ημερ. 12 / 8 / 2022;

Θα αναμένουμε την απάντηση σας.

—————————————————–

ΔΕΙΛΙΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δ.Ε.Π.Ε.

Δικηγόροι – Νομικοί Σύμβουλοι

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργό Εσωτερικών

κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου

  1. Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

κ. Κυριάκο Κούνδουρο

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Έβδομη (7 η ) Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Δήμου Αθηένου / Αγώνας Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων (στη μνήμη Μαρίας Θεοδώρου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει και φέτος για 7 η συνεχόμενη χρονιά την ετήσια τουφιλανθρωπική εκδήλωση «Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου». Η εκδήλωση αυτή διεξάγεταιστη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα»

Χθες Τετάρτη 08 Μαΐου στις 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα» στο Δημαρχείο Λάρνακας.Παρόντες ήταν

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!