Ο Σώτος Παναγή Υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τερσεφάνου μιλά στο SkalaTimes

Ο Σώτος Παναγή με όραμα και αγάπη για το χωριό Τερσεφάνου διεκδικεί τη θέση του Αντιδημάρχου και με πεποίθηση υποστηρίζει πως η Μεταρρύθμιση θα φέρει προοπτικές και ευκαιρίες οι οποίες με σωστό προγραμματισμό και δουλειά θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του χωριού. “Το να ενταχθεί η κοινότητα μας ως δημοτικό διαμέρισμα στο νέο Δήμο της περιοχής το θεωρώ μία θετική εξέλιξη. Τώρα με το καθεστώς του Δήμου θα έχουμε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια σε αντίθεση με το τι συνέβαινε μέχρι τώρα με τηνεξάρτηση μας από το κεντρικό κράτος. Με την συνένωση δυνάμεων θα μπορούμε να έχουμε καλύτερα στελεχωμένες υπηρεσίες σε σχέση με το τι μπορούσε μια κοινότητα να έχει μόνη της, με αποτέλεσμα την πιο ποιοτική εξυπηρέτηση του δημότη. Επίσης θα μπορούμε ως μεγάλη οντότητα να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για αναπτυξιακά έργα από τα οποία θα επωφεληθεί και η κοινότητα μας. Μεγάλη προοπτική είναι και το γεγονός ότι με την συνένωση των τεσσάρων κοινοτήτων θα δημιουργηθεί ένας δήμος με τεράστιες προοπτικές τουριστικής και αστικής ανάπτυξης με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, ανάπτυξη στην οποία καλείτε η Τερσεφάνου να διαδραματίσει το δικό της ρόλο και να επωφεληθεί. Έχουμε πλούσια ιστορία, έχουμε ιστορικά πολιτιστικά μνημεία, έχουμε προοδευτικούς ανθρώπους και με σωστή διαχείριση και ηγεσία μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη Κοινότητα μας, να προχωρήσουμε μπροστά”, τονίζει.
Επιπλέον στη συνέντευξη αναφέρει: “δεν κατανόησα τους λόγους που ο κοινοτάρχης και ανθυποψήφιος μου με επιστολές που έστειλε σε Βουλή και Υπουργείο Εσωτερικό επιθυμούσε να παραμείνουμε κοινότητα στο σύμπλεγμα των κοινοτήτων Μαζωτού, Κλαυδιάς, Αλαμινού και Αναφωτίας. Δεν το κατανόησα για δύο λόγους, ο ένας είναι ότι θα παραμέναμε σε μια μορφή αυτοδιοίκησης πολύ κατώτερη από αυτή που θα είμαστε τώρα χάνοντας από τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν που ανάφερα ∙ και ο άλλος λόγος είναι ότι η φυσική θέση της Τερσεφάνου είναι με το Κίτι, τα Περβόλια, τη Δρομολαξιά και Μενεού όπου συνδέουν τα χωριά μας ισχυροί κοινωνικοοικονομικοί δεσμοί και συνεργασία χρόνων.
Ο παράγοντας που με ώθησε να υποβάλω την υποψηφιότητα μου είναι ότι θεωρώ πως χρειάζεται στο πηδάλιο της κοινότητας μας αύριο να βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στην μεταρρύθμιση και στη δημιουργία του Δήμου και έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προς όφελος όλης της περιοχής και όχι άνθρωποι που πολέμησαν την δημιουργία του Δήμου και ενώ είχαμε ένα καλό κλίμα σύμπνοιας τώρα δημιούργησαν ένα τοξικό κλίμα που δεν βοηθά κανένα”.
Ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου Αντιδημάρχου Τερσεφάνου Σώτου Παναγή, που έδωσε αποκλειστικά για το SkalaTimes, πιο κάτω.

Της Γιώτας Δημητρίου

Τι σας έχει ωθήσει να θέσετε υποψηφιότητα για Αντιδήμαρχος Τερσεφάνου;
Κατ αρχή, η αγάπη μου για το χωριό μου, τη Τερσεφάνου. Επιπλέων η ενασχόληση μου με τα κοινά και η εργασία μου που έχει να κάνει με επισκέψεις και επαφές σε πόλεις και χωριά της Κύπρου, όπου βλέπω κατά τόπους την εφαρμογή καινούργιων ιδεών, υποδομών και δράσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία θέλω να εφαρμόσω στην κοινότητά μας για ανάδειξή της και για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συγχωριανών μου.

Στην εξαγγελία σας έχετε αναφέρει ότι «Μια απόφαση κατόπιν ώριμης σκέψης και πολλών παροτρύνσεων από ανθρώπους της κοινότητας μας» Οι άνθρωποι της κοινότητας Τερσεφάνου τι ζητούν σήμερα από τον άνθρωπο που θα εκλεγεί Αντιδήμαρχος στις εκλογές Ιουνίου; (Κατά την άποψη σας;)
Οι άνθρωποι της κοινότητας Τερσεφάνου ζητούν από τον άνθρωπο που θα εκλεγεί αντιδήμαρχος στις εκλογές του ερχόμενου Ιούνη την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινότητας τους, που σε γενική εικόνα μάλλον δεν βλέπουν σήμερα, δεν υπάρχουν οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα ήθελαν οι κάτοικοι της Τερσεφάνου ή καλύτερα προχωράμε προς τα μπρος με πολύ αργούς ρυθμούς. Εμείς, εγώ και η ομάδα μου, θα προχωρήσουμε με αλλαγή πλεύσης, θα εργαστούμε συλλογικά, μεθοδικά και αποτελεσματικά για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, να παράξουμε έργο, να υλοποιήσουμε το όραμά μας για τη Τερσεφάνου.
Θα συνεργαστώ με το νέο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συμβάλουμε με την τεχνογνωσία μας στο να έχουμε ένα Δήμο σύγχρονο που να λειτουργεί άμεσα, ταχύτατα για να υλοποιεί έργα και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δημότη.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινότητα Τερσεφάνου;
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα Τερσεφάνου, εκτός από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι, όπως είναι η ακρίβεια, το στεγαστικό, η έλλειψη υποδομών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων και άλλα, είναι κυρίως η μεγάλη δυσοσμία που πνίγει το χωριό ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου πρέπει να μπει μια τελεία. Υπάρχουν τρόποι επίλυσης του προβλήματος της δυσοσμίας και χρειάζεται να διεκδικήσουμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και οι έλεγχοι από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.
Να πω επίσης ότι και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μέτρο των δυνατοτήτων της πρέπει να ανταποκριθεί και να συμβάλει στην άμβλυνση τους. Γι αυτό στο πρόγραμμά μας για τον νέο Δήμο, με τους συνεργάτες μου έχουμε ως προτεραιότητα την άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τον Δήμο, για παράδειγμα θα προχωρήσουμε με τη δημιουργία δημοτικού βρεφοπαιδοκομικού σταθμού και την δημιουργία δημοτικού κέντρου φιλοξενίας ενηλίκων και χώρων δημιουργικής απασχόλησης.
Άλλα προβλήματα της κοινότητας μας θεωρώ ότι είναι το κακό οδικό δίκτυο, η έλλειψη χώρων πρασίνων και σύγχρονων πάρκων με προδιαγραφές ασφαλείας. Ζητήματα για τα οποία έχουμε προτάσεις και επεξεργαζόμαστε λύσεις. Να αναφέρω ότι μικρά και μεγάλα ζητήματα όπως αυτά που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων μας θα βρίσκονται πάντα στην καθημερινή μου ατζέντα.

Για εσάς τι σημαίνει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Η απάντηση μας είναι ξεκάθαρη, είναι προοπτική, είναι ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Το να ενταχθεί το κοινότητα μας ως δημοτικό διαμέρισμα στο νέο Δήμο της περιοχής το θεωρώ μία θετική εξέλιξη. Τώρα με το καθεστώς του Δήμου θα έχουμε διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια σε αντίθεση με το τι συνέβαινε μέχρι τώρα με την εξάρτηση μας από το κεντρικό κράτος. Με την συνένωση δυνάμεων θα μπορούμε να έχουμε καλύτερα στελεχωμένες υπηρεσίες σε σχέση με το τι μπορούσε μια κοινότητα να έχει μόνη της, με αποτέλεσμα την πιο ποιοτική εξυπηρέτηση του δημότη. Επίσης θα μπορούμε ως μεγάλη οντότητα να ενταχθούμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για αναπτυξιακά έργα από τα οποία θα επωφεληθεί και η κοινότητα μας. Μεγάλη προοπτική είναι και το γεγονός ότι με την συνένωση των τεσσάρων κοινοτήτων θα δημιουργηθεί ένας δήμος με τεράστιες προοπτικές τουριστικής και αστικής ανάπτυξης με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, ανάπτυξη στην οποία καλείτε η Τερσεφάνου να διαδραματίσει το δικό της ρόλο και να επωφεληθεί. Έχουμε πλούσια ιστορία, έχουμε ιστορικά πολιτιστικά μνημεία, έχουμε προοδευτικούς ανθρώπους και με σωστή διαχείριση και ηγεσία μπορούμε να αναδείξουμε ακόμη περισσότερο τη Κοινότητα μας, να προχωρήσουμε μπροστά.
Εδώ θα ήθελα να πω ότι δεν κατανόησα τους λόγους που ο κοινοτάρχης και ανθυποψήφιος μου με επιστολές που έστειλε σε Βουλή και Υπουργείο Εσωτερικό επιθυμούσε να παραμείνουμε κοινότητα στο σύμπλεγμα των κοινοτήτων Μαζωτού, Κλαυδιάς, Αλαμινού και Αναφωτίας. Δεν το κατανόησα για δύο λόγους, ο ένας είναι ότι θα παραμέναμε σε μια μορφή αυτοδιοίκησης πολύ κατώτερη από αυτή που θα είμαστε τώρα χάνοντας από τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν που ανάφερα ∙ και ο άλλος λόγος είναι ότι η φυσική θέση της Τερσεφάνου είναι με το Κίτι, τα Περβόλια, τη Δρομολαξιά και Μενεού όπου συνδέουν τα χωριά μας ισχυροί κοινωνικοοικονομικοί δεσμοί και συνεργασία χρόνων.
Ο παράγοντας που με ώθησε να υποβάλω την υποψηφιότητα μου είναι ότι θεωρώ πως χρειάζεται στο πηδάλιο της κοινότητας μας αύριο να βρίσκονται άνθρωποι που πίστεψαν στην μεταρρύθμιση και στη δημιουργία του Δήμου και έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν προς όφελος όλης της περιοχής και όχι άνθρωποι που πολέμησαν την δημιουργία του Δήμου και ενώ είχαμε ένα καλό κλίμα σύμπνοιας τώρα δημιούργησαν ένα τοξικό κλίμα που δεν βοηθά κανένα.

Με τις εκκλησίες και ξωκλήσια, αλλά και με τον αρχαιολογικό χώρο που διαθέτει μπορεί το χωριό Τερσεφάνου να γίνει πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες;
Το χωριό μας μπορεί να γίνει πόλος έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο για τους ξένους επισκέπτες. Η Τερσεφάνου, όπως έχω πει, έχει πραγματικά μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο που υπάρχει ανάγκη και πρέπει να αναδειχτεί. Προς αυτή την κατεύθυνση στόχος μου είναι να αναβαθμίσουμε το περιβάλλω χώρο των ιστορικών μνημείων (εκκλησίες – βρύσες) όπου με κατάλληλη τοπιοτέχνηση τους να αναδειχθούν και να γίνουν προσβάσιμοι για να μπορεί να τα επισκέπτεται ο κάθε περιηγητής. Υπάρχουν και προγράμματα με τη χρήση καινοτόμων πρακτικών για προβολή τους που θα προωθήσω όπως η τοποθέτηση πινακίδων που θα μπορεί ο επισκέπτης εκτός από το να διαβάσει για την ιστορία του κάθε μνημείου, να ακούσει και να δει στο κινητό του σχετικά βίντεο/ακουστικό υλικό, κάτι τέτοιο εφάρμοσε και ο Δήμος Λάρνακας. Επίσης θα προχωρήσουμε με διάφορες δράσεις και διαφημίστηκες καμπάνιες για να προβάλουμε και να προωθήσουμε τα ιστορικά μας μνημεία με στόχο πάντα την αύξηση της επισκεψιμότητας και της προβολής της Τερσεφάνου. Η αύξηση της επισκεψιμότητας της κοινότητας μας πέρα της ικανοποίησης από την προβολή της κοινότητας μας που θα νιώθει ο κάθε Τερσεφανίτης θα έχει και αποτέλεσμα να στηριχθούν οι ντοπιές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε έδαφος και κίνητρο για δημιουργία καινούργιων μπαίνοντας σε ένα κύκλο ουσιαστικής ανάπτυξης. Όπως έχω πει ότι έχουμε προοδευτικούς ανθρώπους οι οποίοι επένδυσαν με την δημιουργία των δικό τους επιχειρήσεων στο τομέα της αναψυχής βοηθώντας στα μέγιστα στην προβολή του χωριού μας. Χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία δεν μπορεί βέβαια ναυπάρξει ανάπτυξη και είμαι ευτυχείς που συγχωριανοί μου επένδυσαν στη κοινότητα τους. Έχουμε πολυβραβευμένο εστιατόριο σπουδαίας γαστρονομικής εμπειρίας στη βάση υλικών που παράγει ο τόπος μας, έχουμε ξενοδοχείο με αίθουσα δεξιώσεων, νέα café, ταβέρνα και τους παραδοσιακούς συλλόγους – καφενές. Θα είμαστε σε ένα τουριστικό Δήμο με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο όπου η Τερσεφάνου μπορεί να συμβάλει με τον ιστορικό αρχαιολογικό της πλούτο μαζί με τον πλούτο των άλλων κοινοτήτων στην αναβάθμιση του τουριστικού μας πακέτου.

Να πούμε δυο λόγια για εσάς;
Κατάγομαι από την πηγή Αμμοχώστου, παντρεύτηκα την Θέκλα Μαυρή όπου κτίσαμε την όμορφη οικογένειά μας στη Τερσεφάνου όπου διαμένω τα τελευταία 37 χρόνια. Έχουμε αποκτήσει τρία παιδιά, τον Κλείτο, τον Θανάση και τη Δήμητρα. Εργάζομαι για 35 χρόνια σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία ως επιστάτης έργων και για 5 χρόνια εργάστηκα ταυτόχρονα και ως ασφαλιστικός σύμβουλος. Παρόλο που δεν γεννήθηκα στην κοινότητά μας, αισθάνομαι αναπόσπαστο μέλος της. Είναι εδώ που ζω. Εδώ που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τα παιδιά μας. Εδώ που διακινούμαι καθημερινά, αναπτύσσοντας άρρηκτους δεσμούς με τους κατοίκους, με αποτέλεσμα να γνωρίζω από πρώτο χέρι, τόσο τα προβλήματα της περιοχής μας όσο και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει. Όλα αυτά με ωθούν να εμπλακώ ενεργά με τα κοινά και να προσφέρω στην Τερσεφάνου και στον κόσμο της.

Το δικό σας όραμα και στόχοι για το χωριό Τερσεφάνου ποιο είναι;
Το δικό μου όραμα για τη Τερσεφάνου δεν μπορεί βέβαια να συνοψισθεί σε μια συνέντευξη παρόλο που ανάφερα ήδη αρκετούς μου στόχους. Εν συντομία θέλω μια κοινότητα που να προοδεύει και να αναπτύσσεται. Μια κοινότητα που να ελκύει τους νέους μας να ζήσουν και να επενδύσουν σε αυτή. Θέλω μια κοινότητα πρώτα και κύρια καθαρή, με σύγχρονα πάρκα για τα παιδιά μας, με χώρους άθλησης, με εμπλουτισμό και ανάδειξη του πρασίνου μας. Μια κοινότητα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών και που να έχει κοινωνικό πρόσωπο. Όπως ανάφερα ήδη θέλω μια κοινότητα που θα αξιοποιήσει τα ξωκλήσια και τα μνημεία της καθώς και τη γεωγραφική της θέση και να μπει στο Τουριστικό χάρτη του τόπου. Θα προχωρήσω διοικώντας δίκαια, μεθοδικά και με επαγγελματισμό όπως έχω μάθει και κάνει στο ιδιωτικό τομέα για να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Να ευχαριστήσω το διαδικτυακό περιοδικό SkalaTimes και εσένα προσωπικά Γιώτα μου για τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δώσατε να αναπτύξω το όραμα μου, τους στόχους μου και τις προτεραιότητες μου για τη Τερσεφάνου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!