Κατερίνα Σταύρου: “Η τέχνη για εμένα είναι ο πιο ειρηνικός τρόπος επανάστασης”

Η Σχολή της Κατερίνας Σταύρου, ARTIS, στην περιοχή Άη Γιάννη στη Λάρνακα, ετοιμάζεται για δέκατη χρονιά να παρουσιάσει το Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό της πάρτυ, μέσα από το οποίο η τέχνη θα γίνει προσφορά.
Έργα των μαθητών της Σχολής, με πορτέρα ποδοσφαιριστών, θα κοσμούν το ημερολόγιο του 2024 που θα είναι προς πώληση στη τιμή των €10. Προς πώληση θα είναι επίσης και οι πίνακες των μαθητών με τα πορτρέτα ποδοσφαιριστών, καθώς και χριστουγεννιάτικα στολίδια. Όλα τα έσοδα θα δοθούν στο σωματείο ΓΚΟΛ ΣΤΗ ΖΩΗ.
Με αφορμή αυτό το όμορφο Χριστουγεννιάτικο Φιλανθρωπικό Πάρτυ, η Κατερίνα Σταύρου μίλησε στο SkalaTimes.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κατερίνα κατ’ αρχάς ευχαριστούμε γι αυτή την κουβέντα που γίνεται με αφορμή το event της Σχολής σου, την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου. Να ξεκινήσουμε με δυο λόγια για τη Σχολή σου;
Γιώτα μου σε ευχαριστώ αρχικά για την φιλοξενία στo SkalaTimes. Η σχολή μου γιορτάζει φέτος δέκα χρόνια λειτουργίας και βρίσκεται στον τουρκομαχαλά του Άη Γιάννη, σε ένα διατηρητέο πανέμορφο κτίριο στη Σιττικά Χανούμ. Διδάσκουμε τέχνη, χειροτεχνίες, σχέδιο και ιστορία της τέχνης, σε ένα περιβάλλον οικογενειακό. Στόχος μου είναι να προσφέρω μια πλατφόρμα εικαστικής δημιουργίας στους μαθητές μου, ενώ παράλληλα να βρίσκονται σε ένα χώρο που νιώθουν ασφάλεια να εκφράσουν κάθε ανησυχία και σκέψη τους.

Να πούμε και δυο λόγια για σένα, για όσους ενδέχεται να μη σε γνωρίζουν;
Έχω σπουδάσει στο Μάντσεστερ της Αγγλίας Εικαστικά και Καλές Τέχνες και μετέπειτα συνέχισα στο Λονδίνο, Κριτική της Τέχνης. Μετά ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου στην Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχω κάνει τρεις προσωπικές εκθέσεις μέχρι σήμερα και πολλές ομαδικές σε Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Ιαπωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η σχολή σου διοργανώνει για 10η συνεχόμενη χρονιά χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική εκδήλωση. Πριν από δέκα χρόνια, όταν αποφάσιζες να κάνεις κάθε χρόνο μια Φιλανθρωπική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, ποιο ήταν το έναυσμα; 
Εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα όταν συζητούσα με τα παιδιά της σχολής τι περιμένουν από αυτή τη γιορτινή περίοδο, πρόσεξα ότι είχαν λίστες με πράγματα που ήθελαν. Οπότε αποφάσισα να αρχίσω το φιλανθρωπικό μας πανηγύρι με στόχο να τους εντάξω στην ιδέα της προσφοράς, να δίνουν πίσω στην κοινωνία που υπάρχουν, για να γίνει λίγο πιο ανθρωπιστική. Κάθε χρόνο οι ίδιοι οι μαθητές επιλέγουν τον σκοπό και τον οργανισμό που επιθυμούν να υποστηρίξουν, με τα λεφτά που μαζεύουμε και εργάζονται για μια χρονική περίοδο για αυτό τον σκοπό. Οι μεγαλύτεροι μου μαθητές, που είναι χρόνια και πλέον μέρος της σχολής, περιμένουν με ανυπομονησία την περίοδο αυτή, για να προσφέρουν με τον τρόπο τους, σε αυτό τον ιερό σκοπό. Νιώθω πάντα πολύ περήφανη για τους μαθητές μου, αλλά αυτή την περίοδο λίγο περισσότερο!

Αλήθεια, πώς οι τέχνες γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν τον κόσμο να γίνει ένα καλύτερο μέρος Κατερίνα, κατά τη δική σου άποψη;
Η τέχνη από τη φύση της είναι μέρος της εξελικτικής πορείας της ανθρωπότητας. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις την τέχνη από τον άνθρωπο, ούτε το αντίστροφο. Εντάσσοντας τα παιδιά σε δημιουργικές ασχολίες από μικρή ηλικία τους δίνουμε το έναυσμα να έχουν ένα τρόπο έκφρασης, αναπτύσσουν ευαισθησίες και τη δική τους φωνή στην επικοινωνία των θεμάτων που τους απασχολούν, είτε αυτά είναι προσωπικά, είτε είναι οικουμενικά. Η τέχνη για εμένα είναι ο πιο ειρηνικός τρόπος επανάστασης.

Τι είναι το ημερολόγιο της Σχολής και πώς γεννήθηκε η ιδέα του;
Το ημερολόγια της σχολής είναι ο κύριος τρόπος που μαζεύουμε λεφτά στο φιλανθρωπικό μας πανηγυράκι και κάθε χρόνο έχει διαφορετική θεματική ενότητα. Φέτος συνεργαζόμαστε με το «Γκολ στη Ζωή» και οι μαθητές μας φιλοτέχνησαν πορταίτα ιστορικών Κύπριων ποδισφαιριστών που θα είναι στο ημερολόγιο και θα διατίθενται προς πώληση για τον ίδιο σκοπό. Η ιδέα γεννήθηκε οργανικά, στα πρώτα πανηγυράκια κάναμε ημερολόγια με χειροτεχνίες, αλλά στην πορεία η ζήτηση μεγάλωσε, οπότε και το ημερολόγιο άλλαξε μορφή.


Ένα ημερολόγιο με έργα μαθητών της σχολής με τις εικόνες αγαπημένων ποδοσφαιριστών. Για ενίσχυση του Γκολ Στη Ζωή. Γιατί επέλεξες αυτό το θέμα και τη στήριξη στο συγκεκριμένο σωματείο; 
Έχουμε προσφέρει σε πάρα πολλούς οργανισμούς στην πορεία μας. Συνεργαστήκαμε ξανά με το «Γκολ στη Ζωή» πριν από έξι χρόνια με την έκθεση «Πινελιά Ζωής». Φέτος με την ευκαιρία των δεκάχρονων της σχολής ρώτησα τους μαθητές τι θα ήθελαν να επαναλάβουμε από όλα όσα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια και οι ίδιοι επέλεξαν το «Γκολ στη Ζωή», γιατί είχε μεγάλο ενδιαφέρον η συνεύρεση αθλητισμού και τέχνης. Οι ποδοσφαιριστές έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον σε αυτή τη συνεργασία και πολλοί έδωσαν τον παρόν τους στηρίζοντας με τη σειρά τους την προσπάθεια των παιδιών.

Η εκδήλωση στις 17 του μήνα είναι ανοιχτή για όλους και μπορούν να έρθουν να αγοράσουν το ημερολόγιο, σωστά; 
Σωστά, θα είναι ανοιχτή για όλους και μπορούν να έρθουν να περάσουν δημιουργικά το απόγευμα τους με τα παιδάκια τους και να κεραστούν.

Η τιμή του ημερολογίου;
Τα ημερολόγια θα είναι στα 10 ευρώ και επίσης θα εκτεθούν τα έργα στη σχολή και θα πουλούμε χριστουγεννιάτικα στολιδάκια που θα δημιουργήσουν τα μικρότερα παιδάκια της σχολής.

Τα έργα των μαθητών της σχολής που συμπεριλαμβάνονται στο ημερολόγιο θα είναι προς πώληση;
Ναι θα εκθέσουμε τα έργα στη σχολή και θα τα διαθέσουμε προς πώληση, για τον ίδιο σκοπό.

Κατερίνα μου σε ευχαριστούμε γι αυτή τη σύντομη κουβέντα, θέλουμε να κλείσουμε με ένα μήνυμα σου στους αναγνώστες του SkalaTimes 
Να σας ευχηθώ καλές γιορτές και αγάπη. Αν πρέπει να επιλέξω ένα μήνυμα για τη γιορτινή περίοδο ας είναι αυτό. Να δίνετε αγάπη και στους ανθρώπους που είναι κοντά σας, αλλά και σε αυτούς που το χρειάζονται. Η ζωή είναι πολύ εύθραυστη και ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να βρεθεί σε μια δύσκολη θέση. Αν υιοθετήσουμε όλοι την προσφορά στην καθημερινότητα μας τότε η κάθε δυσκολία θα γίνεται πιο εύκολη.
Καλά Χριστούγεννα!

ΣΧΟΛΗ ARTIS
Facebook Page: https://www.facebook.com/art.is.katerina
Διεύθυνση: Σιττικά Χανούμ 2Β Λάρνακα

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!