Ένα ΟΧΙ από τον Νικόλα Σμυρνάκη

Αγαπημένε μου Συνοδοιπόρε,

Σήμερα θα σου πω «όχι». Και ίσως αυτό να είναι ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα που σου έχω στείλει.

Αφορμή για τις παρακάτω σκέψεις στάθηκε η επέτειος του «ΟΧΙ» που γιορτάσαμε πρόσφατα. Αλήθεια πόσο απέραντα ευγνώμονες πρέπει να είμαστε σε εκείνους που φώναξαν εκείνο το ηχηρό ΟΧΙ;

Είναι ξεκάθαρο πως τα «ναι» του σήμερα
κρύβονται στα «όχι» του τότε.

Η ιστορία άλλαξε το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940 όταν και ξεκίνησε ο αγώνας του έθνους. Όπως εξαιρετικά εύγλωττα είχε πει Μανώλης Γλέζος «είμαστε το μοναδικό έθνος όπου οι εθνικές επέτειοι δεν είναι αποτέλεσμα νικών αλλά έναρξη αγώνα. Δηλαδή, είναι σαν να λέμε: Δεν με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Με ενδιαφέρει ότι ξεκινώ τον αγώνα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος». Τι ωραίο!

Αλλά ας έρθουμε στο σήμερα. Συνήθως επικεντρωνόμαστε σε αυτά που θέλουμε. Είναι όμως μεγάλο πράγμα να ξέρεις και τι ΔΕΝ θέλεις. Πόσο χρόνο και ενέργεια γλιτώνεις όταν γνωρίζεις ποιους ανθρώπους δεν θέλεις κοντά σου, ποιες συμπεριφορές δεν θα ανεχθείς, ποια όρια θα θέσεις, ποιες ωραιοποιημένες αλήθειες θα ξεμπροστιάσεις, ποια ψέματα δεν θα δεχθείς, όχι μόνο από τους άλλους μα πρωτίστως από εσένα.

Πάμε τώρα στα «θέλω». Αυτά κι αν είναι φοβιστικά ακριβώς γιατί κρύβουν πίσω τους οδυνηρά «όχι». Μα ακριβώς αυτά τα βραχυπρόθεσμα οδυνηρά «όχι» είναι που αποτελούν προϋπόθεση για τα πιο υπέροχα «ναι».

Σκέψου τα «όχι» σαν τα χνάρια στον δρόμο του «ναι».

Μερικά «όχι», Συνοδοιπόρε, είναι απολύτως απαραίτητα για να προκύψουν εκείνα τα «ναι» που αξίζουν περισσότερο. Γι’ αυτό, σήμερα, πες ναι στο «όχι».
Όχι σε όσα σε απειλούν.
Όχι σε όσα σε προσβάλλουν.
Όχι σε όσα σε χειραγωγούν.
Όχι σε όσα σε απομακρύνουν από την αλήθεια μέσα σου.

Ακόμα και τα «όχι» που προτιμούμε υπάρχουν,
γιατί κάποιος βρέθηκε να τους πει το «ναι».

Συνήθως λέμε «όχι» στο «όχι». Όχι σήμερα. Σήμερα ας ψελλίσουμε μαζί ένα ηχηρό «ναι», σε εκείνα τα μεγάλα «όχι» που τόσο έχουμε ανάγκη. Είναι πια ξεκάθαρο πως κάποια «όχι» είναι γεννημένα για να τους λες το «ναι». Ναι σε αυτά τα «όχι».

Τι, όχι;

Την αγάπη μου
Νικόλας

ΥΓ
Συνοδοιπόρε, μου επιτρέπεις να μοιραστώ κάτι σημαντικό για εμένα μαζί σου; Το νέο μου βιβλίο «Τα Γράμματα της Α Γ Α Π Η Σ» κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες (8 Νοεμβρίου) στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ.

Είναι όμως διαθέσιμο ΑΠΟ ΤΩΡΑ για προπαραγγελία και μάλιστα με προσωπική αφιέρωση. Απλώς πάτησε ΕΔΩ!

Βρείτε όλα τα βιβλία μου ΕΔΩ 

Για να τα λέμε πιο συχνά, βρείτε με στο Instagram

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Έβδομη (7 η ) Φιλανθρωπική Εκδήλωση του Δήμου Αθηένου / Αγώνας Ακριβείας Κλασσικών Αυτοκινήτων (στη μνήμη Μαρίας Θεοδώρου)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει και φέτος για 7 η συνεχόμενη χρονιά την ετήσια τουφιλανθρωπική εκδήλωση «Κλασσικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου». Η εκδήλωση αυτή διεξάγεταιστη

Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα»

Χθες Τετάρτη 08 Μαΐου στις 11:30 π.μ. πραγματοποιήθηκε η Δημοσιογραφική Διάσκεψη για το 1ο Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας «Πετρολίνα» στο Δημαρχείο Λάρνακας.Παρόντες ήταν

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!