Εστιατόριο “Το Αίθριον”, το νέο αγαπημένο στέκι της Λάρνακας, σε ένα ιστορικό χώρο

Σε απόσταση μερικών μέτρων από την πρώην Οθωμανική Τράπεζα στο τέλος της οδού Ζήνωνος Κιτιέως βρίσκεται η Οικία Ματέο που στεγάζεται το εστιατόριο ΤΟ ΑΙΘΡΙΟΝ.

Το κτίριο χτίστηκε το 1750 και σύμφωνα με την βιβλιογραφία αρχικώς χρησιμοποιήθηκε ως πανδοχείο και Χάνι για τους ταξιδιώτες που έφταναν στο λιμάνι με τα ζώα τους -κυρίως καμήλες- για την μεταφορά και την παραλαβή εμπορευμάτων.
Αργότερα περιήλθε στην κατοχή του Ιταλού εύπορου Jacometto Matei.

Η ιστορία λέει ότι με την άφιξη των Άγγλων το 1878 ο πρώτος κυβερνήτης εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το αρχοντικό Ματέι που αποφάσισε την απόκτηση του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του Γάλλου γιατρού Joseph Irenee Fonlant που είχε έρθει στην Κύπρο το 1839. Ο γιατρός αυτός μαζί με τις Γαλλίδες μοναχές της μονής του Αγίου Ιωσήφ παρείχε από το 1845 μέχρι το 1864 δωρεάν ιατρική εξέταση και φάρμακα σε πολλούς κατοίκους της Λάρνακας και ολόκληρης της Κύπρου, σε μία εποχή που οι ενδημικές ασθένειες θέριζαν.

Με την άφιξη των Άγγλων το 1878 το παλιό πανδοχείο και οικία μετατράπηκε σε Λέσχη για τους δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς, ενώ η μεγάλη αυλή άλλαξε χρήση και έγινε το πρώτο γήπεδο τένις στην Κύπρο. 

Τετάρτη και Παρασκευή βράδυ στο εστιατόριο ΤΟ ΑΙΘΡΙΟΝ απολαμβάνουμε ζωντανή μουσική

Από το 1960 μέχρι την αναπαλαίωση του το 2022 στέγασε τα μέλη της Λέσχης Κίτιον και τώρα στεγάζει έκθεση πινάκων στο ανώγειο, το γραφείο τέλεσης πολιτικών γάμων του Δήμου Λάρνακας και φυσικά το υπέροχο εστιατόριο ΤΟ ΑΙΘΡΙΟΝ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!