H υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Τσαμπάζη στο SkalaTimes: “Ο κίνδυνος ελλοχεύει καθώς υπάρχουν πολλά φασιστικά στοιχεία ακόμα και στο κυβερνών κόμμα”

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να θαυμάσει κανείς την Δώρα Τσαμπάζη και ο πρώτος λόγος είναι η γενναιότητα με την οποία αντιμετώπισε την ασθένεια του συζύγου της Αλέξανδρου Νικολαϊδη και μετέπειτα το θάνατο του.
Η σύζυγος του Έλληνα Ολυμπιονίκη τάε κβον ντο μέσα από τα ΜΚΔ στέλνει συχνά τα δικά της μηνύματα ζωής και βρίσκει τη δύναμη να απλώνει το χέρι και να βοηθά συνανθρώπους μας, όπως κάνει μέσα από την κοινωνική κουζίνα “ο άλλος άνθρωπος”. Γατί η Δώρα Τσαμπάζη έχει την έντονη πεποίθηση, την οποία έκανε μότο ζωής, πως “είμαστε πιο δυνατοί όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο”.
Με αφορμή την υποψηφιότητα της στις εκλογές της 21ης Μαϊου κάναμε μία κουβέντα μαζί της, εφ’ όλης της ύλης και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το SkalaTimes να φιλοξενούμε σήμερα συνέντευξη της.

Της Γιώτας Δημητρίου

Καταρχάς θα σας ρωτήσω ποιοι λόγοι σας ώθησαν να δεχθείτε να είστε υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Δέχτηκα την πολύ τιμητική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία ήρθε με πολύ σεβασμό, ενσυναίσθηση και διακριτικότητα για να είμαι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την οποία και αποδέχτηκα γιατί ήθελα να δώσω μια συμβολική μάχη για τους αγωνιστές που δεν είναι ανάμεσα μας, όπως ο σύντροφος μου, και δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τα όνειρα τους με γνώμονα το μέλλον των παιδιών τους.

Τοποθετηθήκατε τιμητικά σε μη εκλόγιμη θέση (συγκεκριμένα στη 14η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας), γιατί σε μη εκλόγιμη θέση;
Ακριβώς για να παραμείνει ο συμβολισμός και η τιμή και να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια καπήλευσης του ονόματος του Α. Νικολαΐδη και να μου δοθεί η δυνατότητα, σε περίπτωση που στο μέλλον θελήσω να ασχοληθώ πιο ενεργά με την πολιτική, κάτι που μόνο ο χρόνος θα το δείξει, να το χτίσω όλο αυτό σταδιακά και μόνη μου, ώστε να είμαι απολύτως έντιμη απέναντι στοςυ ψηφοφόρους μου.

Και ο αείμνηστος σύζυγος σας, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, είχε ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, ήταν υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διατέλεσε και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ήταν αυτός ένας από τους λόγους που σας ώθησαν στο να είστε σήμερα υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ;
Σίγουρα ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης υπήρξε ο σύνδεσμος με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που έγινε η 2 η μας οικογένεια τον τελευταίο καιρό, με την στήριξη που μας παρείχε όλες αυτές τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να είμαι υποψήφια με κάποιο άλλο κόμμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έγινε το 2ο μου σπίτι και με αυτούς τους ανθρώπους ήθελα να συμπορευθώ με τους οποίους άλλωστε συμπορευόμουν και κοινωνικά όλα αυτά τα χρόνια. Απλά τώρα έγινε και με έναν πιο επίσημο τρόπο.

Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και ποια πιστεύετε πως είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η χώρα;
Χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια που καθιστά πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον για τις περισσότερες και σίγουρα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης. Το μεγάλωμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών, η διαρκής μάχη για την επιβίωση και η αβεβαιότητα που νιώθουν οι νέοι για το μέλλον τους.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που απαξιώνουν τους πολιτικούς και λένε “όλοι ίδιοι είναι”. Είναι όλοι το ίδιο κ. Τσαμπάζη; Είναι πχ ο κ. Τσίπρας ίδιος με τον κ. Μητσοτάκη; Κατηγορηματικά όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι ίδιοι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κ.Μητσοτάκη. Ένας άνθρωπος με αξίες, αλληλέγγυος που ανήκει στην αριστερά, αυτοδημιούργητος, που δεν χρωστάει αυτός αλλά και το κόμμα του ούτε μισό ευρώ, δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με κάποιον που προέρχεται από ένα πολιτικό τζάκι, που χρωστάει 1.3 εκατομμύρια ο ίδιος και άλλα 400.000.000 το κόμμα του. Τους χωρίζει ένα χάος δεν μπορούμε με τίποτα να πούμε πως είναι ίδιοι.

Μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής,θα καθαρίσει η Ελληνική Βουλή από την ακροδεξιά ή θα βρει άλλους τρόπους να εισχωρήσει στα έδρανα της βουλής;
Η Μάγδα Φύσσα σήκωσε πάνω της όλο το βάρος του φασισμού και παρότι έχει καθαρίσει η Βουλή από τους Ναζί δεν έχει καθαρίσει δυστυχώς από την ακροδεξιά. Ο κίνδυνος ελλοχεύει καθώς υπάρχουν πολλά φασιστικά στοιχεία ακόμα και στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι θεωρούν πως ζητώντας μια συγγνώμη και μιλώντας για νεανικά και εφηβικά λάθη καθαρίζουν. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα για να τελειώσουμε με την ακροδεξιά αλλά έχει δοθεί μια μεγάλη μάχη κατά του ναζισμού και του φασισμού, την οποία έχει κερδίσει αποκλειστικά η Μάγδα Φύσσα.

Οι ψήφοι της ακροδεξιάς θα πάνε στο κόμμα “Νϊκη” και σε άλλα κόμματα, ή πιστεύετε πως κόσμος που είχε ψηφίσει χρυσή αυγή ενδέχεται μετά τις δολοφονίες και την δίκη της Χ.Α να ξύπνησε, να είδε το πραγματικό πρόσωπο της ΧΑ και να άλλαξε;
Δεν μπορώ να γνωρίζω που θα καταλήξουν οι ψήφοι της Χ.Α, ούτε θεωρώ πως όλοι όσοι έχουν ψηφίσει στο παρελθόν Χ.Α είναι φασίστες. Πιστεύω πως ένα κομμάτι αυτών είναι κόσμος που εξαπατήθηκε και έριξε μια ψήφο διαμαρτυρίας σε ένα πολύ λάθος κόμμα. Επαναλαμβάνω πως δεν μπορώ να γνωρίζω που θα καταλήξουν τελικά αυτές οι ψήφοι, εύχομαι αυτοί οι άνθρωποι που πήγαν εκεί να επιστρέψουν στις προοδευτικές δυνάμεις. Οι υπόλοιποι που πιστεύουν και ταυτίζονται με τις απόψεις της Χ.Α, δεν ξύπνησαν και δεν θα ξυπνήσουν ποτέ ούτε θα αλλάξουν γνώμη.

Πώς γιατρεύεται η ακροδεξιά;
Η ακροδεξιά τερατογένεση δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία ‒ έχει πολύ συγκεκριμένες αιτίες και σε αυτές πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή. Παρά τις επιμέρους εθνικές ιδιομορφίες, παντού όπου εμφανίζεται αντανακλά το συστημικό αδιέξοδο. Για να αντιμετωπιστεί η ακροδεξιά απαιτείται μια Αριστερά που θα αναδείξει ξανά το όραμα του σοσιαλισμού, της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών θα έχουν την δυνατότητα να προσέλθουν στις κάλπες και με την παρθενική τους ψήφο να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο ελληνικό κοινοβούλιο.  Πιστεύετε πως οι νέοι είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τα κόμματα και τι εκπροσωπεί το καθένα ή απλώς ακολουθούν αυτό που ψηφίζει η οικογένεια τους;
Νομίζω πως οι νέοι σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό ενημερωμένοι ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από τους γονείς τους, μέσα από τα ΜΚΔ.
Πιστεύω πως γνωρίζουν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό τις θέσεις και τις διαφορές των κομμάτων και επηρεάζονται πολύ λιγότερο από ότι στο παρελθόν από τις πολιτικές πεποιθήσεις των γονιών τους, κυρίως λόγω της δυνατότητας που τους δίνεται να ενημερωθούν μέσω ίντερνετ για ότι τους ενδιαφέρει.

Έχετε συμμετάσχει ενεργά σε δράση της κοινωνικής κουζίνας “Ο άλλος άνθρωπος” η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου συζύγου σας και όπως έχω διαβάσει στο Instagram σας το αγαπημένο σας μότο είναι «Γιατί είμαστε πιο δυνατοί όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο». Μιλήστε μας λίγο για την κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”.​
Η ιδέα της Κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος” ξεκίνησε όταν είδαν στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, ανθρώπους όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και κοινωνικών στρωμάτων, να ψάχνουν τα σκουπίδια για να μαζέψουν τρόφιμα, Ο «Άλλος Άνθρωπος», δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση όπου οι περισσότερο ευνοούμενοι βοηθούν τους αναξιοπαθούντες. Είναι μια αυτοδιαχειριζόμενη δράση, όπου όσοι συμμετέχουν ευνοούνται. Όλοι είναι ίσοι γύρω από την κατσαρόλα, μαγειρεύουν μαζί και τρώνε από το ίδιο φαγητό, κι ας είναι διαφορετικοί από κάθε άποψη. Δημιουργείται μια αλληλεπίδραση, επικοινωνία και κινητοποίηση πολλών ανθρώπων και ειδικοτήτων που τελικά συνεργάζονται για ένα κοινό σκοπό. Το κέρδος του να συμμετέχεις στις δράσεις της κοινωνικής κουζίνας του Άλλου Ανθρώπου είναι πολύ μεγαλύτερο από το να γεμίσεις μερικά στομάχια με φαγητό. Εξασκείς το μυαλό σου προσπαθώντας να βρεις νέες ιδέες, ανακαλύπτεις κρυμμένες σου δεξιότητες και γνωρίζεις νέους ανθρώπους. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του άλλου ανθρώπου, να γίνει και από άλλους ανθρώπους, ομάδες και συλλογικότητες σε κάθε γειτονιά!

Είναι η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη λύση κ. Τσαμπάζη ή μήπως η μόνη πραγματική λύση είναι η αλλαγή του συστήματος έτσι ώστε να μην υπάρχουν συνάνθρωποι μας που να έχουν ανάγκη την φιλανθρωπία μας;
Ιδανικά ναι, η λύση είναι να αλλάξουν οι πολιτικές και οι επιλογές που οδηγούν τους ανθρώπους σε αυτήν την κατάσταση όπως η καταπολέμηση της ακρίβειας αλλά και της αισχροκέρδειας. Όμως μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και πολύς καιρός οπότε μέχρι τότε οφείλουμε τουλάχιστον όσοι έχουμε τη δυνατότητα να βοηθούμε όσους το έχουν ανάγκη με όποιον τρόπο μπορούμε.

Είστε μητέρα δύο παιδιών και δημοσιογράφος. Σήμερα που σας βρίσκουμε επαγγελματικά; Αρθογραφώ και παίρνω συνεντεύξεις από ανθρώπους που θεωρώ πως αξίζει να ακουστούν και έχουν να προσφέρουν στον δημόσιο λόγο, για λογαριασμό του brooklyne.gr. Αυτήν την περίοδο όμως έχω αφοσιωθεί αποκλειστικά στη μάχη για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές της 21 ης Μάιου. Στο μέλλον θα δούμε τι θα γίνει, αλλά σίγουρα θα συνεχίσω να εργάζομαι ως δημοσιογράφος.

Συχνά μέσα από τις αναρτήσεις σας στα ΜΚΔ στέλνετε τα δικά σας μήνυμα για τη ζωή, την απώλεια, για κοινωνικά προβλήματα….Τι σημαίνει για σας αυτό το μοίρασμα και επικοινωνία με το κόσμο;
Είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας για μένα, το να μοιράζομαι και να επικοινωνώ με τον κόσμο και κυρίως με ανθρώπους που έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο ή και χειρότερο και θέλουν και αυτοί να πουν την ιστορίας τους μου δίνει δύναμη για να συνεχίζω. Νιώθω ευγνωμοσύνη για την αγάπη και την συμπαράσταση που λαμβάνω για μένα και τα παιδιά. Ελπίζω και εγώ μέσα από τις αναρτήσεις μου να έχω βοηθήσει και να έχω δώσει κουράγιο και σε άλλους που έχουν υποστεί κάτι σκληρό στη ζωή τους.

Κυρία Τσαμπάζη, θα σας ρωτήσω με πολύ σεβασμό και ο λόγος που σας ρωτώ είναι επειδή η απάντηση σας ίσως βοηθήσει κάποια/κάποιο που θα διαβάσει την συνέντευξη μας, θα σας ρωτήσω λοιπόν: ποιοι μηχανισμοί σας βοήθησαν να σταθείτε στα πόδια σας και να συνεχίσετε μετά την τεράστια απώλεια του συζύγου σας και πατέρα των παιδιών σας;
Από πολύ νωρίς στη ζωή μου και ειδικά από την εφηβεία μου διέκρινα πως διέθετα μια ιδιαίτερη δύναμη στο χαρακτήρα μου και μια μεγάλη ενσυναίσθηση στους γύρω μου, όμως αυτό ήταν πραγματικά πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ μόνη μου οπότε απευθύνθηκα σε ειδικούς, σε ψυχολόγους. Και παράλληλα με βοήθησε και η στήριξη ανθρώπων που είχα γύρω μου, όπως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Χρήστος Γιαννούλης.

Πιστεύετε στο Θεό; Είναι η πίστη στο Θεό ένα παυσίπονο στους πόνους της ψυχής;
Πιστεύω στον άνθρωπο και την αλληλεγγύη, πιστεύω στη γενναιοδωρία και την αγάπη. Και αυτές είναι οι αξίες που δίδαξε ο Θεός. Οπότε πιστεύω στους καθημερινούς μικρούς θεούς που κρύβει καθένας από εμάς μέσα του ώστε να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας.

Πιστεύετε πως ο Αλέξανδρος σας παρακολουθεί από κάπου;
Προφανώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και να είμαστε σίγουροι για το αν υπάρχει ζωή μετά θάνατον όμως η σκέψη και μόνο πως ο άνθρωπος μας που έφυγε είναι κάπου και μας παρακολουθεί είναι πολύ παρηγορητική. Δεν μπορώ να το ξέρω αλλά αν πραγματικά είναι κάπου με βλέπει, θεωρώ πως θα ήταν πολύ περήφανος για μένα που συνεχίζω και βαδίζω στον ίδιο δρόμο που χάραξε και ο ίδιος, τηρώντας στο ακέραιο την παρακαταθήκη του.

Για την Δώρα Τσαμπάζη τι σημαίνει αγάπη;
Το να ορίσει κανείς την αγάπη είναι πολύ δύσκολο γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική αντίληψη για αυτήν για αυτό και υπάρχουν πολλοί ορισμοί για αυτήν. Για μένα προσωπικά αγάπη σημαίνει φροντίδα, συμπόνια, υπομονή, να μην ζηλεύεις, να μην έχεις προσδοκίες, να δίνεις στον εαυτό σου και στους άλλους ανθρώπους μια ευκαιρία και να μην βιάζεσαι.

Πριν κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω αν παρακολουθείτε τα της Κύπρου. Έτυχε να έρθετε στο νησί μας; 
Για να είμαι ειλικρινής δεν παρακολουθώ πολύ στενά τα της Κύπρου και δεν έχει τύχει να επισκεφτώ την Κύπρο ως τώρα. Σίγουρα όμως είναι κάτι που θα ήθελα να κάνω στο μέλλον γιατί όχι μαζί και με τα παιδιά.

Σήμερα τι ονειρεύεστε για το αύριο;
Πρώτα από όλα να είμαι υγιής, εγώ, τα παιδιά μου και όσοι αγαπώ.
Πέρα από αυτό ονειρεύομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να κάνω δράσεις και να βοηθήσω τις μονογονεικές οικογένειες και όπως έχω ξαναπεί κάτι με το οποίο ταυτίζεται και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας ο Ο. Ηλιόπουλος , είναι να χτιστεί ένα ελληνικό αντικαρκινικό ινστιτούτο σπανίων όγκων και να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα που καθυστερούν πιθανόν σωτήριες θεραπείες για ασθενείς.

Θα θέλαμε να κλείσουμε με το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες μας.
Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες σας να είναι υγιής, να χαίρονται την κάθε στιγμή, να είναι ευγνώμονες κάθε μέρα που ξυπνούν το πρωί, να μην αφήνουν την ευκαιρία να λένε σ’ αγαπώ και όσο μπορούν να έχουν ενσυναίσθηση στη ζωή τους και να βοηθούν όσους το έχουν ανάγκη με όποιον τρόπο μπορούν, γιατί δεν θα κουραστώ ποτέ να το λέω είμαστε πιο δυνατοί όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλο.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!