Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης για την Άρση Οδηγίας Σεβέζο: “Χαίρομαι που το όνειρο έγινε πραγματικότητα”

Η άρση της οδηγίας Σεβέζο σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη Λάρνακα, τα Λιβάδια και την Ορόκλινη. Αυτή η ιστορική απόφαση, που πάρθηκε με την περιβόητη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου και πετρελαιοδεξαμενών, αλλάζει την εικόνας της περιοχής και δίνει το πράσινο φως για αναπτύξεις που δεν μπορούσαν μέχρι χθες να γίνουν. 
Ο Δήμαρχος Λιβαδιών κ. Μάριος Αρμένης, μιλά στο SkalaTimes για την επόμενη ημέρα για το Δήμο Λιβαδιών και μας αποκαλύπτει πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων στα Λιβάδια. 
Τα Λιβάδια αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και σήμερα έχουν κάθε λόγο να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Δήμαρχε η νέα εικόνα του παραλιακού μετώπου, μετά την άρση οδηγίας Σεβέζο, πόσο επηρεάζει το Δήμο Λιβαδιών; Να υπενθυμίσουμε ότι μαζί με το Δήμο Λάρνακας είχατε κάνει κινητοποιήσεις προς αυτή την κατεύθυνση 
Ναι, είχαμε κάνει μια μεγάλη και πολύ πετυχημένη κινητοποίηση, μαζί με το Δήμο Λάρνακας, για την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου. Προσωπικά πιστεύω ότι με τη μετακίνηση αυτή και την άρση της οδηγίας Σεβέζο έγινε η αποπυροδότηση της ωρολογιακής βόμβας που υπήρχε στη περιοχή μας και επιτέλους αναπνέουμε καθαρό αέρα. 
Η κατάσταση όπως ήταν επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη του Δήμου μας. Τα Λιβάδια δεν είναι πολεοδομική αρχή, (υπαγόμαστε στην πολεοδομία του κράτους), έτσι ήταν αδύνατο να παραχωρήσει άδεια η πολεοδομία σε περιπτώσεις που επηρεάζονταν από την οδηγία Σεβέζο. 
Επηρέαζε βεβαίως και όλες τις άλλες περιοχές, αλλά στην περίπτωση της Λάρνακας, επειδή είναι πολεοδομική αρχή, μπορούσε να δίνει άδειες με όρους. 
Η άρση οδηγίας Σεβέζο με την μετακίνηση των πετρελαιοδαξαμενων ήταν ένα ευχής έργο για τη Λάρνακα, την Ορόκλινη και τα Λιβάδια.

Πέρα από το θέμα λοιπόν της ασφάλειας και υγείας επηρέαζε το Δήμο σας και στο θέμα της ανάπτυξης. 
Ναι, τώρα με την άρση της οδηγίας Σεβέζο θα δοθεί πράσινο φως για αναπτύξεις στο Δήμο μας. Είχαμε αρκετές διαμαρτυρίες από κόσμο που ήθελε να κάνει αναπτύξεις στην περιοχή μας και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει άδεια από την πολεοδομία. Αντιλαμβάνεστε πως τώρα δεν θα υφίσταται αυτό το πρόβλημα. Τώρα με την άρση της οδηγίας Σεβέζο προχωράμε ακάθεκτοι και θέλω να σημειωθεί ότι τα Λιβάδια έχουν ίσως την περισσότερη ανάπτυξη από κάθε άλλη περιοχή. Υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τώρα με την μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Όμως Δήμαρχε, πέρα από τα καταστήματα και οικίες, τα Λιβάδια δεν θα μπορούσαν να έχουν κι άλλου είδους αναπτύξεις, όπως είναι πχ ξενοδοχεία;
Ναι. Να σας αποκαλύψω ότι έχουμε ήδη κάποιο ξένο επενδυτή με τον οποίο πραγματοποιήσαμε μία συνάντηση, ο οποίος ενδιαφέρεται να ανεγείρει μικρά ξενοδοχεία στην περιοχή των Λιβαδιών.
Αναμένουμε και ελπίζουμε πως θα προχωρήσει, διότι όπως τα σχολεία και τα εκπαιδευτήρια δίνουν ώθηση σε μια τοπική αρχή, το ίδιο πιστεύω κάνουν και οι δημιουργίες ξενοδοχειακών μονάδων.

Έχετε κάποια ενημέρωση ως προς τους χώρους που έχουν καθαρίσει από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών πώς πρόκειται να αξιοποιηθούν;
Να σας πω ότι απέναντι από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο, προς την πλευρά του Δήμου μας, έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Επικοινωνιών και Έργων να ανεγερθεί το νέο Περιφερειακό Ταχυδρομείο, που θα εξυ[ηρετεί όλη της περιοχή.
Είναι σε ένα χώρο κοινοτικού εξοπλισμού. Φέτος ξεκίνησαν οι διαδικασίες για να μπει στον προϋπολογισμό του κράτους. 

Συγγνώμη να ρωτήσω, με κάθε σεβασμό προς την απόφαση, αλλά, ένας τέτοιος χώρος απέναντι από τη θάλασσα δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για ένα τουριστικό σκοπό;
Είναι ένας πολύ μικρός χώρος, βγαίνει ένας χώρος πρασίνου και ένας κοινοτικός εξοπλισμός. Είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι που δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τους λόγους που αναφέρετε.
Επίσης, χρειαζόμαστε ένα περιφερειακό ταχυδρομείο που θα εξυπηρετεί τις γύρω περιοχές (Πύλα, Ορόκλινη, κ.α).

Τα σχέδια για ανάπλαση του πυρήνα Λιβαδιών πως προχωρούν;
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μια καθυστέρηση, που οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους, αλλά προχωράμε κανονικά. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει μια άλλη εικόνα στο Δήμο μας, θα αλλάξει την όψη των Λιβαδιών.
Το έργο θα κοστίσει περίπου δυόμιση εκατομμύρια ευρώ. 

Για εσάς είναι σημαντικό να προσελκύσετε τουρισμό στα Λιβάδια;
Φυσικά!

Οι πολιτικοί γάμοι δεν θα βοηθούσαν; 
Σίγουρα βοηθούν. Σταματήσαμε γιατί δεν είχαμε προσωπικό για κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται προσοχή αυτό το κομμάτι. 
Όσον αφορά τον τουρισμό που λέτε, έχουμε κάποιες σκέψεις, για ενημέρωση τουριστών μέσα από ειδικά φυλλάδια σε συνεργασία με τις γύρω περιοχές, είναι κάτι που θα δούμε μαζί με την ΕΤΑΠ Λάρνακας.

Πριν κλείσουμε να πούμε δυο λόγια για το σχέδιο περιοχής, είχαν υπάρξει αντιδράσεις και ενστάσεις, τι έγινε τελικά;
Κάναμε κάποιες ενστάσεις και αναμένουμε την τελική έγκριση.

Είστε Δήμαρχος σε μια ιστορική στιγμή. Η άρση της οδηγίας Σεβέζο γυρίζει σελίδα για Λιβάδια, Ορόκλινη και Λάρνακα. Τι σημαίνει για εσάς να είστε Δήμαρχος σε αυτή την ιστορική στιγμή; 
Συλλογικά καταφέραμε ότι καταφέραμε. Συλλογικά ως Δήμος Λιβαδιών με την συνεργασία μας με Λάρνακα και Ορόκλινη. 
Σίγουρα η άρση οδηγίας Σεβέζο είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, για χρόνια ακούγαμε και συζητάγαμε για την μετακίνηση και φάνταζε αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο.
Τελικά όμως, με συλλογικότητα και αγώνες το καταφέραμε. Χαίρομαι που το όνειρο έγινε πραγματικότητα!

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!