Ανδρέας Βύρας: “Είμαστε επικεντρωμένοι στο να παλέψουμε και να κερδίσουμε τη δημιουργία μιας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα”

Προχωράμε σε δημοτικές εκλογές, το 2024 και οι όποιες φήμες περί νέας αναβολής δεν ισχύουν, αυτό τονίζει ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου και Δήμαρχος Λάρνακας κ. Βύρας.
Το SkalaTimes κουβεντιάζει με τον Δήμαρχο Λάρνακας για τις αναπτύξεις στη πόλη μας που κάνουν κάθε Λαρνακέα να ελπίζει σε ακόμη καλύτερες ημέρες.

SkalaTimes

Κύριε Δήμαρχε στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών όπου συζητήσατε ζητήματα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχατε μιλήσει για τις δημοτικές εκλογές και αν αυτές θα γίνουν και πότε; Διότι κυκλοφορεί μια έντονη φημολογία ότι θα αναβληθούν πάλι….
Όχι δεν τέθηκε κανένα θέμα για αναβολή των Δημοτικών Εκλογών.

Άρα θα διεξαχθούν όπως έχει αποφασιστεί;
Ναι, είτε στις 29 Μαΐου 2024 είτε στις 6 Ιουνίου 2024, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Το ότι θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές δεν σας προβληματίζει ότι ίσως προκληθούν κάποια προβλήματα ή δυσκολίες;
Όχι. Αντιθέτως πάρθηκε η απόφαση ως τέτοια για να μειωθούν οι εκλογικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλεται ο κόσμος, καθώς και τα έξοδα.

Άρα προχωράμε σε δημοτικές εκλογές του χρόνου και δεν ισχύουν τα όσα φημολογούνται περί νέας αναβολής;
Κοιτάξετε, ο Υπουργός Εσωτερικών μέσα από δήλωση του έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες των υπηρεσιακών, κατά πόσο θα είναι εφικτό ή εύκολο να διεξαχθούν εκλογές με 6 ψηφοδέλτια. Στη συνέχεια όμως ξεκαθάρισε πως θα βρεθεί τρόπος και πως δεν τίθεται καμία εκ νέου αναβολή των δημοτικών εκλογών.

Εσείς Δήμαρχε θεωρείτε ότι προχωράμε κανονικά σε εκλογές είτε τον Μάιο, είτε τον Ιούνιο του ’24. Ναι;
Ναι! Άλλωστε αυτό έχει ξεκαθαρίσει και ο Υπουργός με διευκρινιστική δήλωση. Μιλώντας και με τον Υπουργό, αλλά και με τα κόμματα, θεωρώ ότι οποιαδήποτε τυχόν νέα παράταση είναι εις βάρος της Δημοκρατίας και δεν γίνεται! Δεν μπορείς να συνεχίζεις χωρίς την νομιμοποίηση από τον κόσμο! Δεν τίθεται θέμα και ούτε τέθηκε θέμα για οποιαδήποτε εκ νέου αναβολή. Οι επίσημες θέσεις των κομμάτων και του Υπουργού είναι ότι θα διεξαχθούν όπως έχει οριστεί, το 2024.

Πάμε στα της Λάρνακας, ξεκίνησε ήδη η δράση της “Λάρνακας 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα” μέσα από κάποιες εκδηλώσεις. Πείτε μας λίγα λόγια γι αυτό.
Θεωρώ πως πλέον θα είναι ακόμη πιο έντονη η παρουσία αυτής της προσπάθειας, αφού έχουμε περάσει το στάδιο της οργάνωσης, των γραφείων και του συντονισμού, προχωράμε πλέον δυναμικά στην οργάνωση των δράσεων και στο διάλογο με τους ντόπιους δημιουργούς και γενικότερα με την κοινωνία της Λάρνακας.
Από εδώ και πέρα θα είναι πιο εμφανείς και οι δραστηριότητες της Λάρνακας 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά και η παρουσία των δημιουργών της πόλης μας σε εκδηλώσεις και δραστηριότητές της.
Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα οι δράσεις της ομάδας Λάρνακα 2030 Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα είναι ένα καθημερινό κομμάτι της πόλης μας.

Υποθέτω κ. Δήμαρχε πως κατά την διάρκεια των δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση θα επωφελείται η Λάρνακα, ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα στο τέλος. Σωστά;
Ακριβώς! Δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά και το ταξίδι. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία στρατηγική, για θέματα πολιτισμού, μέσα από την οποία θα συνδιαμορφώσουμε με τους ντόπιους δημιουργούς, με την κοινωνία της Λάρνακας, τι μας λείπει, τι θέλουν να δουν, πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι την παρουσία τους και δεν θα είναι μια στρατηγική στα χαρτιά, αλλά κάτι το οποίο θα εφαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε οι δημιουργοί να νιώθουν ότι πραγματικά λαμβάνονται υπόψη οι δικές τους εισηγήσεις και θέσεις. Θα συνδιαμορφώσουμε μία στρατηγική για το πώς αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουμε τον πολιτισμό στη πόλη μας.

Πάμε στην μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου, μια μεγάλη ιστορική επιτυχία για τη Λάρνακα, που καταφέρατε να γίνει επί θητείας σας. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα στην περιοχή;
Όπως γνωρίζετε, ήδη ανακοινώθηκε το σχέδιο περιοχής το οποίο συμπεριλαμβάνει και τα έργα δημοσίου συμφέροντος που πρέπει να γίνουν. Άρα, πολλά από τα έργα που θα γίνουν από το Δημόσιο ήδη έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο περιοχής και έχουν δημοσιοποιηθεί ποια έργα είναι. Σύντομα θα ξεκινήσουμε τον προγραμματισμό τους.
Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας ήδη προχωρά με σχεδιασμούς. Η ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ έχει παρουσιάσει το Land of Tomorrow, το master plan της, παρόμοια σχέδια έχουν γίνει και από άλλες εταιρείες και έχουν κατατεθεί για άδειες. Να αναφέρω ότι ήδη υπάρχουν κάποιες άδειες για τις πρώτες αναπτύξεις στην περιοχή.

Πότε θα δούμε τις πρώτες αναπτύξεις; Μέσα στην επόμενη πενταετία;
Σίγουρα, πολύ πιο νωρίς. Ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν υπάρχει επιβάρυνση περιβάλλοντος, θα δούμε τα έργα πολύ πιο νωρίς.

Αυτή τη στιγμή Δήμαρχε ποια θεωρείτε ως τα πιο σημαντικά έργα της πόλης που κατάφεραν να μπουν σε μια τροχιά;
Σίγουρα η μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών, το ότι αρχές του χρόνου ξεκινά το έργο λιμανιού-μαρίνας, τα πολλά έργα που έχουμε τελειώσει και τα πολλά έργα που ξεκινάμε, το ότι μέσα στο 2023 ξεκίνησαν ήδη ή κάποια θα ξεκινήσουν 10 νέα έργα που θα ομορφύνουν ακόμη περισσότερο τη πόλη μας, μέσα από αναπτύξεις, πράσινο, κοινωνική πολιτική, όλα τα έργα που έχουμε ήδη ανακοινώσει, είναι όλα σημαντικά.
Πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στο να παλέψουμε και να κερδίσουμε τη δημιουργία μιας δημόσιας πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα.

Τι γίνεται με το χώρο που βρίσκονταν τα γήπεδα τένις; Πολλοί κάνουν παράπονα ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε αχούρι και ότι καθυστερεί το έργο…
Ήδη εξαγγέλλεται εντός ημερών ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ενοποίηση του χώρου του Αρχαίου Λιμανιού, του Μουσείου και του Ψηφιδωτού που αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή. Ο χώρος εκεί θα γίνει ένα ανοικτό μουσείο όπου μαζί με κάποια άλλα έργα που θα γίνουν στην περιοχή θα δώσει πραγματικά μια άλλη όψη.
Έχουν εγκριθεί τα έγγραφα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, βρισκόμαστε ήδη στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας των όρων και της επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.
Να αναφέρω ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και σύντομα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός.
Η όποια καθυστέρηση ήταν αναπόφευκτη, αφού πρόκειται για χώρο με αρχαία και έπρεπε να τελειώσουν οι ανασκαφές και να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Αλλά, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι θα γίνει ένα πραγματικά πολύ όμορφο μεγάλο έργο που θα αλλάξει τη πόλη μας.

Η Πανεπιστημιακή Σχολή που διεκδικούμε θα είναι κι αυτή στην ίδια περιοχή; Εκεί στην “παμπούλα”;
Είναι μία από τις περιοχές που έχουμε ως επιλογή, αλλά ο πρωταρχικός μας στόχος είναι να ανεγερθεί κοντά στο CMMI, στην περιοχή Μακένζι για να μπορούν να λειτουργούν μαζί και να συνεργάζονται.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!