Στους δρόμους οι ηθοποιοί στην Αθήνα….

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα συναυλία αλληλεγγύης στο υπό κατάληψη κτήριο του Εθνικού Θεάτρου, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κατά του προεδρικού διατάγματος για τους τίτλους σπουδών των ηθοποιών.

Η συναυλία διοργανώθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετείχαν ήταν οι Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος, Μαρίνα Σάττι, Φώτης Σιώτας, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Ρίτα Αντωνοπούλου και Magic de Spell.

«Όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μας προκαλεί με ψέματα, non paper και διαρροές, εμείς βρίσκουμε κι άλλους τρόπους να μας ακούσουν» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τις τελευταίες μέρες είναι σημαντικές οι εξελίξεις όσον αφορά στην εναντίωση των καλλιτεχνών κατά του προεδρικού διατάγματος. Μεταξύ άλλων, παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου αλλά και οι διδάσκοντες της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Φωκάς Ευαγγελινός: Δάκρυσε μιλώντας για την παραίτηση από το Εθνικό Θέατρο
«Δεν είναι μόνο ένας σύλλογος είναι η φωνή αυτής της γενιάς και εγώ ως δάσκαλος οφείλω να την ακούσω»
Το προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές των απόφοιτων καλλιτεχνικών σχολών, εξισώνοντάς τες ουσιαστικά με απολυτήριο Λυκείου, έχει αποτελέσει ένα πολύ γερό χτύπημα στα θεμέλια του Πολιτισμού, με τις αντιδράσεις να είναι πολύ έντονες από σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Πορείες, διαμαρτυρίες και καταγγελτικές αναρτήσεις ήταν η πρώτη φάση του αναβρασμού, ενώ ακολούθησαν απεργίες ηθοποιών και κλείσιμο θεάτρων, ενώ χθες παραιτήθηκαν όλοι οι καθηγητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αφού εξέπνευσε η προθεσμία που είχαν δώσει προς την κυβέρνηση για την τροποποίηση του διατάγματος και ακολούθησαν και οι καθηγητές του Κεντρικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.
Καθηγητής χορού επί 23 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο ο Φωκάς Ευαγγελινός μίλησε στο podcast του «20/20 Magazine» για τον αγώνα που δίνεται από τους διδάσκοντες ώστε να δίπλα στα όνειρα και στους αγώνες των σπουδαστών.
Ο γνωστός χορογράφος με τις αμέτρητες διακρίσεις στον χώρο του, ο οποίος με τις εμπνεύσεις του έχει αφήσει τεράστιο το στίγμα του και στην τηλεόραση λίγο πριν πιάσει το πόστο του στο J2US χαρίζοντας όπως πάντα φαντασμαγορικό θέαμα επί σκηνής με τις εμφανίσεις των λαμπερών ζευγαριών, λύγισε μιλώντας για τα οράματα και τα εργασιακά δικαιώματα της νέας γενιάς καλλιτεχνών που σβήνουν στον απόηχο μία απόφασης – «ντροπή» για όσους υπηρετούν την Τέχνη.
«Εγώ θέλω να πω ότι είμαι 23 χρόνια στο Εθνικό Θέατρο και είναι τιμή μου. Στα 23 χρόνια αυτά έχω συνομιλήσει με νέους ανθρώπους που έχουν οράματα και διεκδικούν το αυτονόητο να θέλουν καλύτερες συνθήκες για αυτό που καλούνται να κάνουν ως τέχνη. Δεν είναι μόνο ένας σύλλογος είναι η φωνή αυτής της γενιάς και εγώ ως δάσκαλος οφείλω να την ακούσω» είπε εμφανώς συγκινημένος.

Πρόεδρος ΣΕΗ για κάλυψη κινητοποιήσεων από τα ΜΜΕ
«Το θέμα είναι ότι δεν λύνεται το πρόβλημα, δεν μας δίνουν σημασία προς το παρόν. Δεν μας κάλυψε η ρύθμιση που έγινε» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας.
«Αυτή τη στιγμή έχουν καταλάβει οι σπουδαστές τα δύο κεντρικά θέατρα, το Εθνικό και το ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, και τα κανάλια δεν το λένε. Αυτό είναι το ουσιαστικό, υπάρχει παραπληροφόρηση. Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες κινητοποιήσεις, να καταλαμβάνονται δημόσια κτήρια και να μην το λένε στις ειδήσεις;» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΗ.
«Εδώ και τόσες μέρες δεν το λέει κανείς, δεν έρχεται καμία κάμερα εκεί. Λες και είναι οργανωμένο» πρόσθεσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!