Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης σήμερα, Give peace a chance!

Σήμερα Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα Ειρήνης 2022 και από το 2001 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.  

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1981 και στόχος της είναι να διαδώσει και για να δυναμώσει τα ιδανικά της ειρήνης και της μη βίας ανάμεσα στα έθνη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης είθισται να προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ, τις ΜΚΟ, από θρησκευτικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης 2022 επικεντρώνεται στον ρατσισμό με σύνθημα «Δώστε τέλος στον ρατσισμό. Κάντε ειρήνη». Άλλωστε όπως αναφέρει και ο ΟΗΕ όλοι και όλες παίζουμε σημαστικό ρόλο στην προώθηση της ειρήνης και αντιμετωπίζοντας τον ρατσισμό μπορούμε να συμμετάσχουμε στην παγκόσμια προσπάθεια προώθησης της ειρήνης.

Give Peace A Chance – John Lennon

Το «Give Peace A Chance» του John Lennon έχει την δική του ιστορία. Τον Μάιο του 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο, αποφάσισαν να μείνουν επί οκτώ μέρες σε ένα κρεβάτι σουίτας του Ξενοδοχείου Queen Elizabeth Hotel του Μόντρεαλ καλώντας κάθε μέρα εκεί δημοσιογράφους. Ονόμασαν αυτό το οκταήμερο «Bed In», και όταν ρωτήθηκαν τι ήθελαν να πετύχουν με αυτό, ο Λένον απάντησε : «Just give peace a chance» («Ας δώσουμε μια ευκαιρία στην Ειρήνη»). Εκεί λοιπόν, στις 31 Μαΐου 1969, ο Λένον, μόλις μέσα σε 15 λεπτά, έγραψε το τραγούδι και το ηχογράφησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με πρόχειρα μέσα, αφήνοντας εποχή με ένα από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά τραγούδια στην ιστορία.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!