Ερώτηση Ανδρέα Πασιουρτίδη προς Υπ. Γεωργίας αναφορικά με το δίκτυο υδατοπρομήθειας στην κοινότητα Κόρνου

Πιο κάτω η απάντηση που έλαβε ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης από το Υπ. Γεωργίας σχετικά με την υδροδότηση στην Κοινότητα Κόρνου και η αρχική ερώτηση του βουλευτή.

Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.244, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με το δίκτυο υδατοπρομήθειας στην κοινότητα Κόρνου.  Συγκεκριμένα, λόγω απουσίας αποθηκευτικού χώρου πόσιμου νερού για κάλυψη των αναγκών των κατοίκων, σε περίπτωση βλάβης, δεν υπάρχουν τα προβλεπόμενα επαρκή αποθέματα.

Ζητούμε όπως ενημερωθούμε για τα εξής:

1. Τι μελέτες έγιναν για κάλυψη των αναγκών των κατοίκων σε πόσιμο νερό;  Ποιο το οικονομικό κόστος που προκύπτει;

2. Τι λύση προτείνεται, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη παροχή πόσιμου νερού και επαρκή αποθέματα;

3. Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα επίλυσης του προβλήματος;»

Απάντηση ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2022 του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.244, ημερομηνίας 5 Απριλίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

(α) Η Κοινότητα Κόρνου υδροδοτείται απευθείας από την υδατοδεξαμενή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, χωρητικότητας 6.380 κυβικών μέτρων νερού, καθώς και από την υδατοδεξαμενή του ΤΑΥ στην περιοχή “Μαλλιά”, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού. Επιπρόσθετα, η Κοινότητα διαθέτει μία υδατοδεξαμενή χωρητικότητας 135 κυβικών μέτρων νερού.

(β) Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το ΤΑΥ, οι μέγιστες ημερήσιες ανάγκες της Κοινότητας σε πόσιμο νερό, κατά τις ώρες αιχμής, ανέρχονται στα 480 κυβικά μέτρα νερού. Με βάση τα δεδομένα αυτά, κρίνεται ότι οι υδρευτικές ανάγκες της Κοινότητας, καθώς και η απρόσκοπτη παροχή σε περίπτωση παρουσίας βλάβης, καλύπτονται επαρκώς.

(γ) Παρ’ όλα αυτά, το ΤΑΥ εξέτασε το θέμα της ενίσχυσης της αυτονομίας της Κοινότητας σε πόσιμο νερό χωρίς εξάρτηση από τις εγκαταστάσεις του ΤΑΥ. Για τον σκοπό αυτό, και κατόπιν συνεννόησης με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου, διεξήχθη σχετική μελέτη από την οποία διαφαίνεται ότι η βέλτιστη λύση, τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής άποψης, είναι η εγκατάσταση δύο υδατοδεξαμενών, χωρητικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού η κάθε μια, στον χώρο της υφιστάμενης υδατοδεξαμενής της Κοινότητας. Σημειώνεται ότι με τη λύση αυτή θα παρέχεται στην Κοινότητα αυτονομία παροχής νερού για 48 ώρες, το οποίο αποτελεί διεθνή πρακτική για τα δίκτυα υδατοπρομήθειας.

(δ) Το ΤΑΥ προγραμματίζει εντός του τρέχοντος έτους την προκήρυξη προσφοράς για την ετοιμασία στατικής μελέτης, τεχνικών προδιαγραφών και κατασκευαστικών σχεδίων για την υλοποίηση των έργων εντός του 2023. Το συνολικό κόστος για την κατασκευή των δύο υδατοδεξαμενών εκτιμάται στις €210.000, ποσό το οποίο περιλήφθηκε στις προτάσεις του ΤΑΥ για τον Προϋπολογισμό του 2023.

2. Πέραν των πιο πάνω, σημειώνεται ότι το ΤΑΥ λαμβάνει όλες τις σχετικές πρόνοιες για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών της Κοινότητας σε πόσιμο νερό στο πλαίσιο της κατασκευής του Υδατικού Έργου Βασιλικού-Λευκωσίας.

3. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις ή πρόσθετες πληροφορίες επί των πιο πάνω.»

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!