Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις” και με την ευκαιρία αυτή συναντηθήκαμε στο κέντρο της Λάρνακας ένα πρωινό για συνέντευξη.
Μιλήσαμε φυσικά για το νέο του αυτό έργο, για την Θεατρική Ομάδα Αρχάγγελος Κιτίου, που πλέον είναι η δεύτερη του οικογένεια, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.
Το μήνυμα της συνέντευξης είναι ένα: Να σημειώσουμε στην ατζέντα μας ότι στις 16 και 17 Μαίου το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας θα φιλοξενεί μια θεατρική κωμωδία που θα μας κάνει να ξεκαρδιστούμε στα γέλια, αλλά και να προβληματιστούμε ως προς το τι είναι καλό και τι είναι κακό. Μια κωμωδία γραμμένη από ένα δικό μας ταλαντούχο συγγραφέα και με ηθοποιούς που έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια πως το θέατρο είναι η ζωή τους και το αγαπούν πραγματικά.
Ο Σπυρίδωνας κλείνει τη συνέντευξη μας με ένα μήνυμα του που μοιάζει περισσότερο με παράκληση. Να στηρίξουμε περισσότερο τις θεατρικές ομάδες της πόλης μας.
“Ελάτε να μας δείτε, να περάσετε μια υπέροχη νύχτα με πολλή γέλιο. Στις 16 και 17 Μαίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Και γενικότερα στηρίξτε το θέατρο στη Λάρνακα, διότι γίνονται πάρα πολύ καλές δουλειές. Και από ερασιτεχνικές αλλά και από επαγγελματικές ομάδες. Ανεβαίνουν καταπληκτικά έργα, εξαιρετικές δουλειές. Σας προσκαλούμε να έρθετε να μας στηρίξετε όλους και να δημιουργήσουμε ένα θεατρόφιλο κοινό στη Λάρνακα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες πόλεις”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Ετοιμάζεστε να ανεβάσετε την 9η Θεατρική Παράσταση, από τη Θεατρική Ομάδα Αρχάγγελος Κιτίου, να ξεκινήσουμε με δυο λόγια για την παράσταση αυτή;
Βεβαίως. Η νέα μας παράσταση ονομάζεται “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”…

Πολύ ωραίος τίτλος! (Γέλια)
Ευχαριστώ….Ναι, είπαμε ότι αυτή τη φορά θα μείνουμε στα ίδια επίπεδα: Μπόλικο γέλιο, κωμωδία. Πιστεύω πως βγήκε κάτι πολύ καλό και είμαστε έτοιμοι για να το παρουσιάσουμε στο κόσμο.

Πότε θα είναι οι παραστάσεις;
Στις 16 και 17 Μαίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας Γεώργιος Λυκούργος.

Υπάρχει μια δεμένη ομάδα η οποία συνεχίζει μαζί εδώ και αρκετά χρόνια, η Θεατρική Ομάδα Αρχάγγελος Κιτίου. Είναι ερασιτέχνες οι ηθοποιοί, ωστόσο, όσες φορές τους έχουμε δει στη σκηνή δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από επαγγελματίες ηθοποιούς. Πού οφείλεται αυτό;
Νομίζω έγκειται στο ότι είμαστε μια ομάδα που οι περισσότεροι δουλεύουμε μαζί για περισσότερα από 8-9 χρόνια, είναι το ένατο θεατρικό που ανεβάζουμε. Νομίζω ότι η επιτυχία της θεατρικής μας ομάδας είναι το γεγονός ότι γράφω τους ρόλους “πάνω στους ηθοποιούς μου”. Δηλαδή γνωρίζω εκ των προτέρων τι μπορεί και πως θα το εκτελέσει κάποιος το κομμάτι που θα του αναθέσω. Γιατί επαναλαμβάνω ότι μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας έχουμε δεθεί, είμαστε σαν μια οικογένεια και παράλληλα γνωρίζουμε και τις δυνατότητες ο ένας του άλλου.
Οι ερασιτέχνες είναι αναμενόμενο να έχουν κάποιες αδυναμίες, αλλά φροντίζουμε να τις καλύψουμε μέσα από τους ρόλους τους.

Το ότι εργάζονται μαζί με εσένα, που είσαι ένας επαγγελματίας και πτυχιούχος θεατρολόγος, μπορεί να πει κανείς ότι τους έχεις εκπαιδεύσει πλέον, μετά από τόσα χρόνια. Διότι εσύ που είσαι η κεφαλή αυτής της ομάδας είσαι επαγγελματίας και γνώστης του αντικειμένου.
Ναι, ελπίζω να είναι έτσι όπως τα λες και να έχω δώσει κάτι στους ηθοποιούς της ομάδας μας. Θεωρώ ότι κάποιοι έχουν βελτιωθει σε τεράστιο βαθμό και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι και επαγγελματίες, απλώς ήταν οι συγκυρίες τέτοιες και δεν έτυχε. Όλη η ομάδα είναι άνθρωποι που λατρεύουν το θέατρο και ίσως σε μια άλλη ζωή να μπορούσαν να ήταν σπουδαίοι επαγγελματίες ηθοποιοί.

Τα τελευταία εννέα χρόνια η θεατρική ομάδα ανεβάζει δικά σου έργα που προσφέρουν άπλετο γέλιο. Τι κομμάτι είναι η συγγραφή για σένα;
Για μένα το να γράφω είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μου, παρά να παίζω ή να σκηνοθετώ ή οτιδήποτε άλλο. Μέχρι σήμερα δεν έχω δοκιμάσει να γράψω κάτι άλλο πέρα από τα θεατρικά μου που είναι κωμωδίες. Ωστόσο, δε σου κρύβω πως έχω αποφασίσει να κάνω μια αλλαγή….

Που είναι;
Το δέκατο μου θεατρικό θα είναι κάτι διαφορετικό έτσι ώστε να δοκιμάσω και να δοκιμαστώ σε κάτι άλλο. Όμως, δεν θα σας αφήσουμε χωρίς κωμωδία. Μην ανησυχείτε! Θα έχουμε και την κωμωδία και παράλληλα θα έχω ετοιμάσει και κάτι άλλο διαφορετικό. Για να γιορτάσουμε και τα δέκα θεατρικά μου σενάρια.

Γράφεις λοιπόν….
Γράφω, μου αρέσει.

Τα έργα σου περιέχουν έξυπνες και ξεκαρδιστικές ατάκες και εκεί οφείλεται και η επιτυχία μιας κωμωδίας θεωρώ, πέρα από το acting των ηθοποιών. Από που εμπνέεσαι γι αυτές τις ατάκες;
Οι ατάκες μου βγαίνουν μέσα από την καθημερινότητα. Ωστόσο θα σου αποκαλύψω πως πολλές ατάκες βγαίνουν την ώρα της πρόβας….

Δηλαδή;
Μπορεί να έχουμε ένα κείμενο και μέχρι τη τελευταία ημέρα να προσθέτουμε ή να αφαιρούμε ατάκες. Σαν ψες, είχαμε μια πρόβα που μας έδωσε 3-4 νέες ατάκες.



Πολύ ωραίο αυτό!
Ναι, είναι ωραίο είναι και σημαντικό διότι οι ηθοποιοί μου μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία να σκεφτούν κάτι ακόμη καλύτερο για να βγάλει περισσότερο γέλιο η σκηνή και έτσι το έργο γίνεται παιδί όλων μας.

Αυτό δείχνει και τη σχέση που έχετε μεταξύ σας. Κάποιος άλλος θεατρικός συγγραφέας ενδεχωμένως να μην δεχόταν να αλλάξουν φράση από το έργο του. Από την άλλη δείχνει πόσο ανοικτός είσαι εσύ στο να αγγίξουν κι άλλοι το έργο σου έτσι ώστε να γίνει ακόμη καλύτερο
Ναι, πέρα από τις ατάκες, μπορεί μια πρόταση την ώρα που τη γράφεις να θεωρείς ότι “βγαίνει”, αλλά πάνω στη σκηνή να υπάρχει μια δυσκολία. Τι θα κάνεις; Πρέπει να το αλλάξεις. Γιατί να μην ακούσεις και την υπόλοιπη ομάδα; Εμείς λειτουργούμε ως ομάδα και χαίρομαι που λειτουργούμε έτσι γιατί εκεί είναι και η επιτυχία μας. Αν την ώρα της πρόβας ένας ηθοποιός μου προτείνει μια ατάκα καλύτερη από αυτή που έχω γράψει φυσικά και θα την κρατήσω. Ο μοναδικός μας στόχος είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία αν το έγραψα εγώ ή αν ήταν ατάκα ενός ηθοποιού μας.

Να πούμε τι πραγματεύεται αυτό το νέο σου θεατρικό;
Η υπόθεση μας είναι γύρω από τον παππού Λουκή ο οποίος είναι 99 χρονών (και βεβαίως δεν μπορείς να του πεις να τα εκατοστήσει διότι θα είναι σαν να του βάζεις κατάρα να ζήσει μόνο ακόμη λίγο). Ο Λουκής έχει πετύχει τα πάντα στη ζωή του. Μια όμορφη οικογένεια, μια πετυχημένη επιχείρηση και απολαμβάνει πλέον τη ζωή. Όταν έρχεται η ώρα να γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής με ένα πάρτι γενεθλίων τότε θα βγουν στην επιφάνεια πολλές εκπλήξεις για την οικογένεια και τους φίλους του. Θα είναι ένα πάρτι γενεθλίων που αντί να πάρει δώρα θα κάνει αυτός στους καλεσμένους του…. ή μήπως θα πάρει το πιο όμορφο δώρο γενεθλίων; Θα προλάβει όμως να γιορτάσει τα 100 του χρόνια;…… ή δεν θα τα εκατοστίσει;

Τι ήθελες να δείξεις μέσα από την παράσταση; Διότι τα έργα σου πάντα έχουν ένα μήνυμα… Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή. Να δείξω πως το καλό και το κακό δεν είναι πάντα σωστό και λάθος αλλά είναι πιο περίπλοκο….

Δηλαδή;
Σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω έμφαση…Γι αυτό υπάρχουν μέσα στο έργο δύο χαρακτήρες οι οποίοι πραγματεύονται ακριβώς αυτό το πράγμα.

Τι είναι σωστό και τι είναι λάθος;
Ναι, αλλά δεν θα σας πω ακόμη τι είναι το κάτι….Θέλω να το αφήσω στη κρίση του θεατή να αποφασίσει τι είναι εκείνοι οι δύο χαρακτήρες….δεν ονομάζονται στην παράσταση. Στόχος είναι να αποφασίσει ο θεατής τι είναι αυτοί οι δύο…

Πολύ ωραία τεχνική αυτή, να αφήνεις τον θεατή να αποφασίζει, να μην του τα δίνεις όλα έτοιμα ως θεατρικός συγγραφέας….
Ναι. Πιστεύω πως βγήκε πολύ καλή δουλειά σε αυτό το νέο μας θεατρικό έργο και όπως σας έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, με μπόλικο γέλιο.
Πρέπει να σου πω ότι ήταν μια δύσκολη παράσταση αυτή για μένα, δεν ξέρω γιατί δυσκολεύτηκα τόσο να την γράψω αυτή τη φορά….

Ίσως επειδή ανέβηκε πολύ ο πήχης με το προηγούμενο σου έργο “Βούκκο Βρόκκο”….
Ναι…. Γι αυτό και έδωσα μεγάλη σημασία ακόμη και στις λεπτομέρειες. Αυτό είνια καλό και για εμάς διότι μας ωθεί να γίνουμε καλύτεροι και στο γράψιμο και στη σκηνή.



Πώς είναι η διαδικασία συγγραφής για σένα και πόσο χρόνο σου παίρνει να γράψεις ένα θεατρικό;
Συνήθως μου παίρνει 4-5 μήνες να γράψω ένα θεατρικό αλλά από τη πρώτη στιγμή που θα το γράψω μέχρι να ανέβει στη σκηνή κάνω συνεχώς αλλαγές. Θεωρώ ότι το τελικό που βγαίνει είναι πολύ καλύτερο από το πρώτο κείμενο (πρώτο draft). Επίσης οι πρόβες βοηθούν να το αλλάξεις, να το κάνεις καλύτερο…. διότι υπάρχει διαφορά από τη μεταφορά από το χαρτί στο σανίδι και γίνεται πολλή δουλειά μέχρι το τελικό.
Για εμένα το να σκηνοθετεί το έργο ο συγγραφέας του είναι πολύ σημαντικό αφού κάποια πράγματα είναι αόρατα να τα δεις στο χαρτί και να μεταφερθούν στη σκηνή. Μόνο ο συγγραφεάς του έργου μπορεί να τα δει. Έτσι βγαίνει αυτό που θέλω στο 100% και αυτό με ικανοποιεί ιδιαίτερα.

Στα έργα σου συμμετέχεις και εσύ ως ηθοποιός. Γιατί;
Ναι. Συμμετέχω επειδή μου αρέσει να είμαι μαζί με την υπόλοιπη ομάδα, με τους ηθοποιούς μου, περνάμε καλά και είναι η ψυχοθεραπεία μας εκείνες οι ώρες που κάνουμε τις πρόβες μας. Γελάμε πολυ, διότι αν δεν γελάμε εμείς στις πρόβες πως θα γελάσει ο θεατής;
Είναι πολύ σημαντικό για μένα να βρίσκομαι και εγώ στη παράσταση και να ζω το έργο μου από την πλευρά του ηθοποιού. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία και μπορώ και το κάνω.

Σπύρο έχεις παίξει σε σειρές στην TV, σε θεατρικά έχεις λάβει μέρος ως συγγραφέας, ως σκηνοθέτης και ως υθοποιός. Αλήθεια, ποιο είναι το δικό σου όνειρο για τη δική σου προσωπική πορεία στο χώρο αυτό; (TV, Θέατρο, Συγγραφή). Πριν μου απαντήσεις να αναφέρω για όσους δεν γνωρίζουν πως έχεις σπουδάσει θεατρολογία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Πάτρα.
Ναι, στην ωραία Πατρούλα. Όσον αφορά στην ερώτηση σου, στόχος μου είναι να συνεχίσω αυτό που κάνω διότι αγαπώ το θέατρο και μου αρέσει να κάνω τον κόσμο να γελά. Από την άλλη στόχος μου είναι να δοκιμάσω παράλληλα και άλλα πράγματα. Οπόταν, αισίως φτάνοντας φέτος στα 40, θέλω να δοκιμάσω κάποια πράγματα που δεν έχω κάνει μέχρι τώρα.

Όπως πχ η συγγραφή σε άλλο επίπεδο δηλαδή μη θεατρική;
Ακριβώς. Δύο διαφορετικά πράγματα που θέλω: Το να γράψω θεατρικό που να μην είναι κωμωδία και επίσης να δοκιμάσω να γράψω κάτι άλλο που να μην ειναι θεατρικό.

Πάντως στην οικογένεια σας έχετε ταλαντούχους συγγραφείς, γνωστά ονόματα στη Κύπρο
Ναι, είναι αλήθεια, έχουμε. Ελπίζω να φτάσω στα επίπεδα τους…



Παρακολουθείς τα πολιτιστικά δρώμενα της Λάρνακας;
Εννοείται πως τα παρακολουθώ.

Ποια η άποψη σου για το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030;
Θεωρώ πωσ γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από τα παιδιά και μπράβο τους. Ήδη έχουν έρθει σε επαφή και μαζί μου για να βοηθήσουν και ερασιτεχνικές ομάδες θεάτρου και μπράβο τους, διότι είναι σημαντικό να βάζουν κι αυτό το κομμάτι μέσα στο ΛΑΡΝΑΚΑ 2030, αφού είναι κι αυτό μέρος του πολιτισμού της Λάρνακας.
Έχω δει να γίνεται πολύ καλή δουλειά από το ΛΑΡΝΑΚΑ 2030 και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε εμείς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Εγώ θα μιλήσω για το θέατρο Γιώτα. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε θέατρο ή θέατρα στη πόλη. Γνωρίζω ότι υπάρχει πλάνο για ανέγερση θεάτρου από το Δήμο Λάρνακας στη περιοχή δρόμου Δεκέλειας, αλλά πότε θα γίνει; Χρειαζόμαστε χώρους να φιλοξενούν θέατρα.
Επίσης ένα άλλο θέμα είναι τα θέατρα που έρχονται από την Ελλάδα που δεν “πατούν” στην Λάρνακα! Πηγαίνουν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου εκτός από τη Λάρνακα. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα! Γιατί μας αποκλείουν από τις περιοδείες τους; Πρέπει να το δούμε κι αυτό.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;
Ελάτε να μας δείτε, να περάσετε μια υπέροχη νύχτα με πολλή γέλιο. Στις 16 και 17 Μαίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας. Και γενικότερα στηρίξτε το θέατρο στη Λάρνακα, διότι γίνονται πάρα πολύ καλές δουλειές. Και από ερασιτεχνικές αλλά και από επαγγελματικές ομάδες. Ανεβαίνουν καταπληκτικά έργα, εξαιρετικές δουλειές. Σας προσκαλούμε να έρθετε να μας στηρίξετε όλους και να δημιουργήσουμε ένα θεατρόφιλο κοινό στη Λάρνακα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλες πόλεις.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!