Συμμετοχή του Βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη στην 65η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

65η Παγκόσμια Διάσκεψη Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ) Χάλιφαξ του Καναδά

21-26/08/2022

     Ολοκληρώθηκαν στο Χάλιφαξ του Καναδά οι εργασίες της 65ης Παγκόσμιας

 Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (ΚΚΣ), στις

 οποίες συμμετείχε ο βουλευτής κ. Χρίστος Ορφανίδης, μέσω της Κυπριακής

 αντιπροσωπίας στον ΚΚΣ.

Ο κ. Ορφανίδης, σε παρέμβασή του σε θεματικό εργαστήριο για την ευαισθητοποίηση των κοινοβουλίων σε ζητήματα φύλου, υπογράμμισε πως, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες και τα κορίτσια συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις και βία σε όλο τον κόσμο.

  Ο κ. Ορφανίδης επισήμανε ότι η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο, παρέχοντας στις γυναίκες ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη, στην εργασία και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και θα υπάρξουν τεράστια οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία συνολικά, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής.

Τα κοινοβούλια, υπογράμμισε ο κ. Ορφανίδης, έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση, εξ ου και η ανάγκη να δοθεί η δέουσα έμφαση στον στόχο της οικοδόμησης κοινοβουλίων με ευαισθησία σε ζητήματα φύλου.

 Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της σε θέματα που σχετίζονται με το φύλο, τόσο στο πλαίσιο του νομοθετικού της έργου όσο και μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, που αναλαμβάνουν η Πρόεδρος και τα μέλη του Σώματος.

Ως πρόσφατο παράδειγμα, ο κ. Ορφανίδης σημείωσε την ψήφιση σε νόμο, τον περασμένο Ιούλιο, της θέσπισης της γυναικοκτονίας ως ιδιώνυμου αδικήματος στον Ποινικό Κώδικα, το οποίο επισύρει την ίδια ποινή με το έγκλημα της ανθρωποκτονίας.

Ο κ. Ορφανίδης τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων παραμένει πλήρως προσηλωμένη στον στόχο της επίτευξης ουσιαστικής ισότητας των φύλων και στο πλαίσιο αυτό, έχει συμβάλει καθοριστικά στην υιοθέτηση νομικών εργαλείων, περιλαμβανομένης της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

 Εξάλλου, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Ορφανίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά κ. Anthony Rota, στον οποίο επιδόθηκε επιστολή πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η 65η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΚΚΣ ολοκληρώθηκε με τις εργασίες της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης, στο πλαίσιο των οποίων ο βρετανός βουλευτής κ. Ian Liddell Grainger εξελέγη ως ο νέος Πρόεδρος της Διεθνούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

error: Content is protected !!