Ο καλλιτέχνης και για 38χρόνια Γραμματέας Κ.Σ Περβολιών, Χριστόφορος Παντελή, μιλά στο SkalaTimes

Οι στίχοι του που έχουν κυκλοφορήσει σε δύο ποιητικές συλλογές και άλλοι που έχουν μελοποιηθεί, το βιβλίο που ετοιμάζει για τα Περβόλια, η ζωγραφική του, τα 38 χρόνια που υπηρετεί το Κ.Σ Περβολιών ως Γραμματέας, αλλά και η επιθυμία του να δει την ανέγερση ξενοδοχείων στην περιοχή, για αυτά και για άλλα πολλά μιλήσαμε με τον Χριστόφορο Παντελή.
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που μοιάζει περισσότερο με φιλική κουβέντα, ο Χριστόφορος τονίζει: «Θα προέτρεπα έναν επιχειρηματία, επενδυτή, να χτίσει ξενοδοχείο στα Περβόλια για πολλούς λόγους: Βρισκόμαστε κοντά σε όλες τις άλλες πόλεις και κοντά στο αεροδρόμιο, έχουμε εξαιρετικές παραλίες, διαθέτουμε ιστορικά μνημεία και αρχαία, υπάρχει η γραφικότητα του χωριού, έχουμε ωραίες ταβέρνες και άλλα εστιατόρια, έχουμε το Φάρο κι ένα νέο πανέμορφο εστιατόριο εκεί δίπλα, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός πλωτού παιχνιδιού αναψυχής κοντά στην περιοχή της Γαλάζιας Σημαίας –θα είναι το δεύτερο στη Κύπρο με τέτοιου είδους θαλάσσια παιχνίδια…..».

Της Γιώτας Δημητρίου

Χριστόφορε, πέρα από Γραμματέας του Κ.Σ Περβολιών, είσαι και ποιητής και στιχουργός. Πόσα χρόνια γράφεις;
Γράφω από τα 17 μου, όταν δηλαδή πρωτοερωτεύτηκα (γέλια).

Γράφεις, ποίηση, έχεις εκδώσει δύο ποιητικές σου συλλογές και στίχους για τραγούδια, σωστά;
Ναι, έχω γράψει αρκετά τραγούδια και έχω κυκλοφορήσει δύο ποιητικές μου συλλογές, πριν από κάποια χρόνια, η μία είναι γραμμένη στα Κυπριακά.

Από τότε όμως δεν κυκλοφόρησε κάποια νέα ποιητική σου συλλογή, όμως γράφεις συχνά στίχους για τραγούδια τα οποία μελοποιούνται.
Ναι, γράφω αδιάκοπα και ποίηση και στίχους για τραγούδια. Μου αρέσει να γράφω, είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης. Νιώθω ότι μέσα από το γράψιμο βγάζω κάτι εντελώς δικό μου. Πρέπει να σου πω ότι γράφω όπως εγώ αισθάνομαι, χωρίς να βάζω σε καλούπια αυτά που γράφω, γι αυτό και όσα γράφω είναι διαφορετικά το κάθε ένα, σε ρυθμό, ύφος, θεματολογία κτλ.

Πέρα από το γράψιμο, εκφράζεσαι και μέσα από την ζωγραφική, αν δεν κάνω λάθος, σωστά;
Ναι, πέρα από τους στίχους, η ζωγραφική είναι επίσης ένας άλλος τρόπος έκφρασης για μένα.

Ξέρεις ποιος άλλος έγραφε και στίχους και ζωγράφιζε, ο σπουδαίος Γιάννης Ρίτσος…
Δεν το ήξερα ότι ζωγράφιζε ο Ρίτσος. Ναι, η αλήθεια είναι ότι μέσα από το γράψιμο και την ζωγραφική νιώθω να βρίσκω τα δικά μου κανάλια έκφρασης.

Το να είσαι Γραμματέας ενός δραστήριου Κοινοτικού Συμβουλίου όπως είναι τα Περβόλια απαιτεί αρκετή δουλειά, πως τα συνδυάζεις και βρίσκεις χρόνο για το γράψιμο και τη ζωγραφική;
Δημιουργώ, ζωγραφίζω ή γράφω, μόνο τις ώρες που ξεκουράζομαι, συνήθως τα βράδια, ή μια ώρα στη θάλασσα, μια ώρα σε ένα πάρκο… Για εμένα οι ώρες πραγματικής ξεκούρασης είναι όταν ασχολούμαι με τις αγαπημένες μου αυτές δραστηριότητες, το γράψιμο και τη ζωγραφική.

Από την ώρα δημιουργίας των στίχων ενός τραγουδιού μέχρι την μελοποίηση του, τι μεσολαβεί και πως επιλέγεις τους συνεργάτες σου;
Καταρχάς να αναφέρω ότι επιδιώκω οι συνεργάτες μου να είναι πρωτίστως καλοί και αξιόλογοι άνθρωποι και όχι κατ’ ανάγκη γνωστά ονόματα.
Στη συνέχεια κοιτάζω να έχουν ταλέντο και να αγαπούν αυτό που κάνουν. Επίσης σημαντικό για μένα είναι να έχουμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας.
Στη συνέχεια αφού βρω με ποιους θα συνεργαστώ, στέλνω τους στίχους στον συνθέτη και στον ερμηνευτή. Είμαι ανοικτός σε εισηγήσεις για οποιεσδήποτε αλλαγές, έχουμε μια επικοινωνία οι 3 μας, ανταλλάσσουμε απόψεις και αφού καταλήξουμε στο τελικό, προχωράμε.

Πώς νιώθεις κάθε φορά που οι στίχοι σου μελοποιούνται;
Να σου πω την αλήθεια; Κάθε φορά που ολοκληρώνουμε μαζί με την ομάδα (συνθέτη και ερμηνευτή) ένα τραγούδι νιώθω το ίδιο συναίσθημα. Χαρά, ενθουσιασμό και αγωνία. Χαίρομαι να βλέπω κάτι το οποίο γεννήθηκε μέσα από τη δική μου πένα, συναισθήματα και σκέψεις, μελοποιημένο και να μπορώ να το μοιράζομαι με τον κόσμο.

Συχνά επιλέγεις νέους ανθρώπους για συνεργάτες, όπως τα τελευταία δύο τραγούδια σου που είδαμε να τα ερμηνεύει η νεαρή ταλαντούχα Άντρεα Ισαάκ.
Ναι, η Άντρεα είναι πραγματικά μία πολύ ταλαντούχα ερμηνεύτρια, από το Παραλίμνι.
Επίσης ο Νίκος Στεφανής, από την Αθήνα, είναι ένας πολύ ταλαντούχος συνθέτης και χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνεργασία αυτή και με τους δύο.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον συνθέτη από την Αθήνα;
Είχα επικοινωνήσει με την Στέλλα Κονιτοπούλου για να ερμηνεύσει κάποιους στίχους μου, τελικά όμως δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία, (προς το παρόν, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα για το μέλλον), μέσα λοιπόν από τη κουβέντα που είχαμε ανακάλυψα κι άλλους συνεργάτες της και κάπως έτσι προέκυψε η γνωριμία και συνεργασία με τον Νίκο Στεφανή.
Με τον Νίκο συνεργαστήκαμε σε δύο τραγούδια, το «Ένα κλωνί του τσύκκου σου» και το ρεμπέτικο με τίτλο «Άδεια η αγκαλιά σου». Τα δύο αυτά τραγούδια τα ερμηνεύει με γεμάτη φωνή και πραγματικό ταλέντο η Άντρεα Ισαάκ, σε μουσική του επίσης ταλαντούχου Νίκου Στεφανή και σε στίχους δικούς μου.

Η συνεργασία Αθήνα-Περβόλια-Παραλίμνι, έγινε διαδικτυακά;
Ναι.

Άρα επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι η τεχνολογία βοηθά με πολλούς τρόπους στη δημιουργία και στις τέχνες σήμερα.
Φυσικά, αναμφίβολα!
Επίσης, μέσα από την τεχνολογία μπορεί κανείς να ακούσει τα τραγούδια μας.  Τα δύο αυτά τραγούδια μπορεί κανείς να τα βρει στο youtube .

Αγαπημένο σημείο φωτογράφησης στα Περβόλια, “η καρδιά των Περβολιών”

Mε ποιους άλλους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί;
Με τον συνθέτη Δημήτρη Κωνσταντίνου (είχαμε φτιάξει το «Τζύπρος μου φκιόρο μου», το «βάλτου λο» και «το μυστικό μου»), με τον συνθέτη Κώστα Κωνσταντίνου και τον τραγουδιστή Αλέξανδρο Αλεξάνδρου και την ερμηνεύτρια Χρυστάλλα Τσόκκου.
Το «δυο μάτια καλοκαιρινά», είναι ένα τραγούδι που πέρσι αγαπήθηκε και είχε επιτυχία.
Αυτά όλα τα ονόματα που έχω αναφέρει, είναι συνεργάτες μου και νιώθω ευγνωμοσύνη για όλους, γιατί είχαμε πραγματικά άψογη συνεργασία.

Βλέπω ότι υπάρχει μια αγάπη μέσα από τους στίχους σου για την Κύπρο, αλλά όσοι σε παρακολουθούν στα ΜΚΔ βλέπουν και την μεγάλη σου αγάπη για τα Περβόλια, κάτι που βεβαίως δεν εξυπακούεται επειδή είσαι Γραμματέας του Κ.Σ. Για τα Περβόλια έχεις γράψει κάποιο τραγούδι;
Όχι, για τα Περβόλια ξεκίνησα εδώ και τέσσερα χρόνια να γράφω ένα βιβλίο, τώρα είμαι προς το τέλος, σύντομα θα το έχω τελειώσει.

Τι βιβλίο;
Είναι ένα βιβλίο με φωτογραφίες, μαρτυρίες και ιστορίες, για τα Περβόλια.
Το έγραψα μέσα από έρευνα και με βάση την ιστορία των Περβολιών, των ανθρώπων του χωριού και βεβαίως είναι όλα τεκμηριωμένα.

Πότε να περιμένουμε να κυκλοφορήσει;
Πιθανότατα μέσα στο 2023.

Ο τίτλος του βιβλίου ποιος θα είναι;
«Περβόλια του χθες και του σήμερα» και θα έχει άφθονο ιστορικό και φωτογραφικό υλικό.

Υπήρχε συμμετοχή του κόσμου των Περβολιών στην έρευνα σου για το βιβλίο;
Φυσικά! Έχω μιλήσει με κόσμο, έχω μαζέψει πληροφορίες, έχω διασταυρώσει πληροφορίες, μαρτυρίες…

Πώς ήταν αυτό ως εμπειρία;
Πραγματικά Γιώτα, ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία! Έχω μιλήσει με κόσμο που έζησε πολύ δυνατά ιστορικά γεγονότα, εξέγερση του Κιλελέρ, Κολεκτίβα…..

Υποψιάζομαι ότι μέσα από αυτή την τετράχρονη έρευνα και μελέτη θα έχεις καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Να μοιραστείς μαζί μας ένα από τα συμπεράσματα σου;
Πολλά συμπεράσματα και σκέψεις… ένα από τα πολλά είναι το εξής: οι Περβολαρήτες, δηλαδή οι άνθρωποι των Περβολιών, σε όποια χώρα και αν έχουν μεταναστεύσει, όσα και να έχουν πετύχει, πάντα κουβαλούν μια απέραντη αγάπη για τα Περβόλια κι αυτή η αγάπη τους ωθεί στο να επιστρέφουν πίσω στο χωριό τους.  

Πριν τελειώσουμε την κουβέντα μας που έγινε με αφορμή τα πρόσφατα τραγούδια που έχεις γράψει, θα ήταν άδικο να μην μιλήσουμε και για το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών το οποίο υπηρετείς ως Γραμματέας από το 1984, δηλαδή για 38 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή!
Μέχρι να γίνετε Δήμος θα κλείνεις 40 χρόνια ως Γραμματέας. Λοιπόν η ερώτηση είναι η εξής: ποια τα επιτεύγματα του ΚΣ Περβολιών τα τελευταία χρόνια;
Σίγουρα ένα από τα πολλά είναι το Θέατρο μας, το πολιτιστικό μας στολίδι.
Ένα άλλο επίτευγμα είναι ο παραλιακός πεζόδρομος που μπορεί άνετα να περπατήσει ο τουρίστας ή ο ντόπιος και να απολαύσει την υπέροχη θέα της Μεσογείου.
Ένα άλλο έργο είναι το πάρκο στο Φάρο που θα αναβαθμιστεί κι άλλο και θα γίνει χώρος για πολιτικούς γάμους και διοργανώσεις εκδηλώσεων.
Ένα σημαντικό έργο το οποίο βοήθησε τα Περβόλια είναι το έργο κατασκευής κυμματοθραυστών που προστάτεψε την ακτή από την έντονη διάβρωση, κάτι που άλλαξε την εικόνα στις παραλίες μας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε παραλίες που θεωρούνται από τις καλύτερες της Κύπρου. (Να υπενθυμίσω ότι έχουμε και Γαλάζια σημαία στην περιοχή του Φάρου).
Πραγματικά τα έργα είναι πολλά, μεγάλα και μικρά, πεζοδρόμια, πάρκα, δρόμοι. Πρέπει να πούμε ότι πλέον τα Περβόλια επιλέγονται και από επενδυτές και ιδιώτες για ανέγερση σπιτιών και βεβαίως ρόλο παίζει και το ότι τα Περβόλια είναι βολικά και όσον αφορά στην απόσταση από την Λευκωσία, την Λάρνακα και το Αεροδρόμιο.
Επίσης, με την ευκαιρία που αναφέρουμε τα έργα στα Περβόλια, θέλω να πω ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου έχουν αγαστή συνεργασία και εργάζονται με μοναδικό γνώμονα το καλό των Περβολιών μας.

Είχαμε πρόσφατα φιλοξενούμενους από τη Μάλτα και μόνοι τους επέλεξαν μέσω του booking να μείνουν σε airbnb στα Περβόλια. Θα θέλατε να δείτε και περισσότερα ξενοδοχεία στα Περβόλια;
Τα Περβόλια έχουν καταπληκτικές παραλίες, αξιοθέατα, αρχαία, ομορφιά και γραφικότητα, φιλόξενο απλό κόσμο, εγώ προσωπικά, ναι, ονειρεύομαι περισσότερα ξενοδοχεία! Θα άνοιγαν θέσεις εργασίας, θα δινόταν ευκαιρία στους τουρίστες να δουν το χωριό μας, θα αποκτούσε περισσότερη ζωή και κίνηση το χωριό, θα ήθελα να δω 3-4 ξενοδοχεία να χτίζονται στα Περβόλια.

Πες μας ένα λόγο γιατί ένας επιχειρηματίας να επιλέξει τα Περβόλια για να χτίσει ξενοδοχείο εδώ.
Θα προέτρεπα έναν επιχειρηματία, επενδυτή, να χτίσει ξενοδοχείο στα Περβόλια για πολλούς λόγους: Βρισκόμαστε κοντά σε όλες τις άλλες πόλεις και κοντά στο αεροδρόμιο, έχουμε εξαιρετικές παραλίες διαθέτουμε ιστορικά μνημεία και αρχαία, υπάρχει η γραφικότητα του χωριού, έχουμε ωραίες ταβέρνες και άλλα εστιατόρια, έχουμε το Φάρο κι ένα νέο πανέμορφο εστιατόριο εκεί δίπλα, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός πλωτού παιχνιδιού αναψυχής κοντά στην περιοχή της Γαλάζιας Σημαίας –θα είναι το δεύτερο στη Κύπρο με τέτοιου είδους θαλάσσια παιχνίδια…..

Τι ακριβώς θα είναι αυτό;
Θα μπορεί ο λουόμενος οποιασδήποτε ηλικίας μέσα από μια αποβάθρα τοποθετημένη στο νερό από την ακτή να πηγαίνει μέχρι το πλωτό αυτό παιχνίδι το οποίο θα είναι γύρω στα 600 μέτρα.  
Είναι η δεύτερη παγκύπρια άδεια, ήδη αρχίσαμε να μιλάμε με τον υπεύθυνο που έχει κερδίσει την προσφορά και υπολογίζουμε ότι μέσα στον Απρίλιο του 2023 θα είναι τοποθετημένο.

Υπέροχα! Λοιπόν, θα κλείσουμε με αυτή την μποέμ ερώτηση: Αν η ζωή σου ήταν τραγούδι τι τίτλο θα είχε;
Ελπίζω-Αγαπώ-Αναμένω.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

2 thoughts on “Ο καλλιτέχνης και για 38χρόνια Γραμματέας Κ.Σ Περβολιών, Χριστόφορος Παντελή, μιλά στο SkalaTimes”

  1. Εγκάρδια συγχαρητήρια αγαπητέ Χριστοφορε.
    Καλή συνέχεια.
    Ανδρέας Μενέλαου, χωριανός, Περβολαριτης, και για 63 χρόνια, κατοικώ στο Λονδίνο.
    Θερμές ευχες.

  2. ΦΙΛΕ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΕ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ!

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!