Νανά Ασμένη Παύλου: «Είμαστε αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι επιτέλους στη Λάρνακα υπάρχει θέληση και συλλογικότητα»

Η Λειτουργός της  ΕΤΑΠ Λάρνακας, Νανά Ασμένη Παύλου, απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes σχετικά με τον τουρισμό φέτος στη πόλη μας, αλλά και τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες στη Λάρνακα.
“Τουλάχιστον τρεις μονάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν εντός του τρέχοντος έτους μεταξύ των οποίων το Radisson Beach Resort Larnaca και το Solaar στην παραλιακή περιοχή Βορόκληνης καθώς και το Nicolaides Pallas στο κέντρο της πόλης”, η λειτουργός της ΕΤΑΠ Λάρνακας τονίζει ανάμεσα σε άλλα “είμαστε αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι επιτέλους στη Λάρνακα υπάρχει θέληση και συλλογικότητα. Ξεκίνησε επίσης μετά από αρκετούς αγώνες να καλλιεργείται τουριστική κουλτούρα και συνείδηση ανάμεσα στους Λαρνακείς. Τα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής είναι σε τροχιά υλοποίησης. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν σε θέματα καθαριότητας, ευπρεπισμού, δημιουργίας ταυτότητας, ανάδειξης της κουλτούρας και ποιοτικής αναβάθμισης. Ο Δήμος Λάρνακας και οι άλλες Τοπικές Αρχές τρέχουν πληθώρα έργων που θ’ αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις υποδομές, το Υφυπουργείο Τουρισμού και η ΕΤΑΠ Λάρνακας υλοποιούν Σχέδιο Δράσης αναβάθμισης και εμπλουτισμού του Τουριστικού Προϊόντος όλης της Περιφέρειας ενώ είναι εμφανείς και αξιέπαινες οι προσπάθειες αρκετών ιδιωτών. Αναμφίβολα λοιπόν, είμαστε σε καλό δρόμο”.

SkalaTimes

Πόσα ξενοδοχεία έχει σήμερα η Λάρνακα συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας;
Βάσει της επίσημης καταγραφής του Υφυπουργείου Τουρισμού, η Περιφέρεια Λάρνακας διαθέτει 107 αδειούχες μονάδες συνολικής δυναμικότητας 6.277 κλινών.  Υπάρχουν βέβαια μονάδες σε λειτουργία των οποίων η κατάταξη και αδειοδότησή τους εκκρεμεί, εφόσον ακόμη είναι σε ισχύ η περίοδος χάριτος που έχει δοθεί για εφαρμογή του νέου νόμου κατηγοριοποίησης και λειτουργίας ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων.   

Πόσα ξενοδοχεία αναμένονται να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν μέσα στο 2022;  
Τουλάχιστον τρεις μονάδες προγραμματίζεται να λειτουργήσουν εντός του τρέχοντος έτους μεταξύ των οποίων το Radisson Beach Resort Larnaca και το Solaar στην παραλιακή περιοχή Βορόκληνης καθώς και το Nicolaides Pallas στο κέντρο της πόλης.

Υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ξενοδοχείων στη πόλη και επαρχία Λάρνακας;
Δεν υπάρχει ακόμα κορεσμός ως προς τη δυναμικότητα των κλινών της Λάρνακας. Σημαντικό όμως είναι να ληφθεί υπόψη το carrying capacity της κάθε περιοχής της Περιφέρειας και οι πραγματικές ανάγκες της ώστε η ανάπτυξη να γίνεται κατά τρόπο βιώσιμο και αειφόρο.
Αυτό που θεωρούμε έχει ανάγκη το κέντρο της πόλης είναι περισσότερα μικρά ξενοδοχεία/μονάδες/διατηρητέα κτίρια που μπορούν να αναπτυχθούν ή να μετατραπούν ως boutique hotels. Παρόλο που η Λάρνακα προσφέρεται για αυτό τον τύπο καταλυμάτων και επιτέλους τώρα το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει, δυστυχώς δεν είδαμε ακόμη κάποια επίσημη κατάταξη. Η Λάρνακα πρέπει να μετατραπεί ως η πόλη των boutique hotels. Όχι μόνο γιατί αποτελεί τάση και το προτιμά ο σύγχρονος ταξιδιώτης αλλά προσδίδει ποιότητα στον προορισμό και συλλογικά θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στο image της πόλης.
Το παραλιακό μέτωπο Βορόκληνης και Πύλας που ήδη διαθέτει ξενοδοχεία resorts, με την αύξηση των κλινών εντός του 2022 και κάποιες άλλες μονάδες που θ’ αναπτυχθούν στην περιοχή μεταγενέστερα, σε συνάρτηση και με τα έργα υποδομής που τροχοδρομούνται, είναι πιστεύω θέμα χρόνου να πάρει το δρόμο του ως μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της Κύπρου.
Η ενδοχώρα της Λάρνακας είναι ήδη πρώτη σε αγροτουριστικές μονάδες και είναι σημαντικό η ανάπτυξη των καταλυμάτων να συνεχίσει κατά τρόπο λελογισμένο. Επιβάλλεται επίσης η προσφορά αυθεντικών εμπειριών στους επισκέπτες της περιοχής ώστε να είναι ολοκληρωμένη η τουριστική εμπειρία, ενώ εκ των ων ουκ άνευ είναι όπως όλες οι αναπτύξεις/δράσεις κυρίως στους πυρήνες των χωριών να γίνονται με απόλυτο σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική, προάγοντας επίσης τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.
Ομολογουμένως, η περιοχή που υστερεί σε τουριστικές κλίνες είναι η δυτική περιοχή Λάρνακας και σε πολύ πρόσφατη περιοδεία με τον Υφυπουργό Τουρισμού και τους Κοινοτάρχες ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις και ιδέες τις οποίες θα επεξεργαστούν και οι κοινότητες ώστε να σχεδιαστεί και ν’ αναπτυχθεί το καταλληλότερο τουριστικό προϊόν.

Ποιοι οι αριθμοί προσέλευσης τουριστών στη πόλη μας για το 2022 και πως το βλέπετε σε σχέση με άλλες χρονιές;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, είναι μια – υπό τις περιστάσεις – σχετικά ικανοποιητική χρονιά μέχρι τώρα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη την απώλεια των τουριστών από τη Ρωσία και την Ουκρανία που αποτελούσαν τα τελευταία χρόνια δύο εκ των σημαντικότερων αγορών της Περιφέρειας Λάρνακας.  Την απώλεια του μεριδίου από τις δύο αυτές χώρες είναι αδύνατον βέβαια να την καλύψουμε από άλλες αγορές.
Γενικά όμως η ροή κρατήσεων γίνεται με αργούς ρυθμούς και ιδιαίτερα φέτος παρατηρείται εντονότερο όσο ποτέ το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής ενώ χαμηλά είναι οι κρατήσεις μέσω Οργανωτών Ταξιδίων. Αυτό λοιπόν μας δυσκολεύει να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το κλείσιμο της χρονιάς.

Τέλος, ως ΕΤΑΠ Λάρνακας, είστε αισιόδοξοι για το τουριστικό μέλλον της Λάρνακας; 
Σαφώς και είμαστε αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε ότι επιτέλους στη Λάρνακα υπάρχει θέληση και συλλογικότητα. Ξεκίνησε επίσης μετά από αρκετούς αγώνες να καλλιεργείται τουριστική κουλτούρα και συνείδηση ανάμεσα στους Λαρνακείς. Τα περισσότερα μεγάλα έργα υποδομής είναι σε τροχιά υλοποίησης. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν σε θέματα καθαριότητας, ευπρεπισμού, δημιουργίας ταυτότητας, ανάδειξης της κουλτούρας και ποιοτικής αναβάθμισης. Ο Δήμος Λάρνακας και οι άλλες Τοπικές Αρχές τρέχουν πληθώρα έργων που θ’ αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις υποδομές, το Υφυπουργείο Τουρισμού και η ΕΤΑΠ Λάρνακας υλοποιούν Σχέδιο Δράσης αναβάθμισης και εμπλουτισμού του Τουριστικού Προϊόντος όλης της Περιφέρειας ενώ είναι εμφανείς και αξιέπαινες οι προσπάθειες αρκετών ιδιωτών. Αναμφίβολα λοιπόν, είμαστε σε καλό δρόμο.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Η Ελευθερία του Τύπου στη Κύπρο διανύει την ζωή εν τάφω χωρίς να αναμένεται καμιά ανάσταση, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον

Παγκόσμια Ημέρα για την Ελευθερία του Τύπου Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχισυντάκτρια SkalaTimes “Με απόφαση της UNESCO, για το έτος 2024, η επέτειος της 3ης Μαΐου είναι

Δευτέρα της Λαμπρής στην Ορόκλινη με διασκέδαση, παιχνίδια, μουσική διαγωνισμούς και δωρεάν φλαούνες και ποτό

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ορόκλινης κύριος Νεόφυτος Φακοντής και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου διοργανώνουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τη Δευτέρα του Πάσχα, 6

Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – Majestic στις 10, 11, 17 και 18 Μαΐου 2024

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου) γιορτάζεται και φέτος, υπό τον τίτλο «Μουσεία, Εκπαίδευση και Έρευνα». Το γενικό πρόγραμμα των Μουσείων στην Κύπρο συντονίζει η

error: Content is protected !!