Μαρία Τζιρίτα: «Ένα βιβλίο είναι το πιο οικονομικό και το πιο απολαυστικό ταξίδι»

Η γνωστή Ελληνίδα συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα ταξιδεύει εδώ και χρόνια τους αναγνώστες της μέσα από ιστορίες που έχουν αγαπηθεί. Στο καινούριο της βιβλίο με τίτλο «Το λουλούδι του πάγου», καταπιάνεται με ένα δύσκολο θέμα που ανήκει στην επιστήμη της ψυχολογίας: Την ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Αν και στατιστικά είναι πιο σπάνιο να εμφανιστεί σε γυναίκα, εντούτοις η συγγραφέας επέλεξε να δώσει αυτή τη διαταραχή σε μία από τις βασικές ηρωίδες της. Ένα εξαιρετικό βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ψυχογιός.
Με αφορμή λοιπόν το νέο της έργο, η συγγραφέας των 400.000 αντιτύπων μίλησε στο SkalaTimes

Της Στέλλας Παπά

Το 2022 σας βρήκε να κυκλοφορείτε ένα νέο βιβλίο σας. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Είναι η ιστορία μιας γυναίκας η οποία φαινομενικά τα είχε όλα, μα δεν ήταν ποτέ ευχαριστημένη. Δημιούργησε πολλά προβλήματα στους δικούς της ανθρώπους και κυρίως στο παιδί της. Στην ουσία ήταν απόλυτα δυστυχισμένη, αλλά δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει. Παρακολουθώντας την πορεία της ζωής της για 30 και πλέον χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες μιας διαταραγμένης προσωπικότητας και πως μπορεί αυτή να επηρεάσει τον περίγυρο της.

Αλήθεια, πού στηρίζεστε για να γεννήσετε τις προσωπικότητες των  ηρώων σας;
Στις προσωπικές μου εμπειρίες κυρίως, αλλά και στη φαντασία μου. Νιώθω πως κάθε ένας από αυτούς είναι μέσα μου και ταυτίζομαι μαζί του, για να μιλώ και να ενεργώ σαν αυτόν. Σίγουρα στην πορεία της ζωής μου έχω γνωρίσει πραγματικά όλους αυτούς τους «φανταστικούς» ήρωες.

Σ’ αυτό το βιβλίο ποιος ο είναι ο αγαπημένος σας ήρωα και γιατί;
Η Αλεξάνδρα είναι η πρωταγωνίστρια, είναι «το λουλούδι του πάγου». Όπως όμως γράφω και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, οι αληθινοί ήρωες είναι η Ελίνα, η παιδική της φίλη, ο Λεωνίδας ο άντρας της και ο Όμηρος ο γιος της. Ο τελευταίος είναι ο αγαπημένος μου, γιατί δυστυχώς είχα αντίστοιχα βιώματα.

Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο, «Το λουλούδι του πάγου»;
Ψάχνοντας για τον Νάρκισσο και την ναρκισσιστική διαταραχή έπεσα πάνω σε αυτή την πληροφορία σχετικά με το φυτό νάρκισσος και την ονομασία του ως λουλούδι του πάγου και το βρήκα ιδανικό ως τίτλο. Δεν σκέφτηκα που θα οδηγείται το μυαλό του αναγνώστη, ξέρω όμως σίγουρα ότι μέχρι το τέλος του βιβλίου θα έχει καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει το λουλούδι του πάγου!

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας κάθε φορά;
Ως επί το πλείστον μια αληθινή ιστορία, την οποία μπορεί να μεταφέρω αυτούσια, ή απλά να εμπνευστώ απ’αυτήν και να δημιουργήσω μια μυθοπλασία. Αυτό που με εμπνέει περισσότερο είναι οι σχέσεις των ανθρώπων και τα συναισθήματα που βιώνουν.

Το τέλος κάθε βιβλίου το έχετε από την αρχή στο μυαλό σας;
Συνήθως ναι, το έχω. Μπορεί βέβαια στην πορεία κάπως να αλλάξει αυτό, αλλά τον κύριο κορμό της ιστορίας τον έχω πάντα.

Για πιο βιβλίο σας σβήσατε και γράψατε ξανά ένα κεφάλαιο πολλές φορές;
Θα σας φανεί περίεργο αλλά αυτό δεν μου έχει συμβεί ποτέ ως τώρα!

Υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που να νιώσατε ότι το αγάπησε περισσότερο ο κόσμος; Γιατί πιστεύετε;
Ναι, νομίζω πως αυτό είναι το πρώτο μου βιβλίο, “Το παιδί της αγάπης”. Είναι πολύ συγκινητικό, πολύ ανθρώπινο. Είναι μια αληθινή ιστορία κι αγαπήθηκε πάρα πολύ. Γράφτηκε στη μνήμη του Στέλιου, του ήρωα του και νιώθω πως σ’εκείνον οφείλεται η επιτυχία του.

Σε κάποια βιβλία σας καταπιάνεστε και με κάποια θέματα τα οποία ακόμα είναι ταμπού; Αυτό είναι ρίσκο;  
Δεν πιστεύω ότι έχω καταπιαστεί με κάποιο θέμα που αποτελεί ακόμα ταμπού για την κοινωνία μας. Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιο είναι το “Νουρίν – η νύχτα που φώτισε τη μέρα”, που έχει να κάνει με τον ρατσισμό, κάτι το οποίο βλέπουμε όμως να έχει ξεπεραστεί κατά πολύ στις μέρες μας, ευτυχώς. Το ρίσκο δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ, αν ήθελα να καταπιαστώ με ένα θέμα ταμπού.

Στο «Λουλούδι του πάγου» ποιο είναι το πιο «δυνατό»συναισθηματικά κεφάλαιο;
Για τον κάθε αναγνώστη μπορεί να είναι διαφορετικό. Προσωπικά κάθε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου, ειδικά τα τελευταία, θεωρώ ότι είναι πολύ δυνατά συναισθηματικά.

Με μια λέξη/ένα επίθετο πως θα περιγράφατε τους χαρακτήρες του βιβλίου.
Αλεξάνδρα – νάρκισσος. Λεωνίδας – θύμα. Ελίνα – δύναμη. Όμηρος – θαύμα.

Σας ενδιαφέρει η κριτική;
Σαφώς με ενδιαφέρει. Δεν νομίζω να υπάρχει δημιουργός που δεν τον αφορά η κριτική του κόσμου.

Ποια τα σχέδια/προσδοκίες σας για «Το λουλούδι του πάγου»;
Ελπίζω κι εύχομαι να διαβάσουν αυτό το βιβλίο όλα τα θύματα των ναρκισσιστών και να βοηθηθούν. Αυτό και μόνο θέλω.

Για εσάς τι σημαίνει πετυχημένο βιβλίο; Είναι τελικά πετυχημένο βιβλίο αυτό που έχει τις περισσότερες πωλήσεις;
Κατά κάποιο τρόπο ναι, είναι. Για να το έχει αγοράσει τόσος κόσμος σημαίνει ότι αυτό το βιβλίο αρέσει, άρα είναι πετυχημένο.

Για σας τι σημαίνει καλό βιβλίο;
Το βιβλίο μέσα στο οποίο θα βρω ένα κομμάτι του εαυτού μου, θα ταυτιστώ με έναν ή περισσότερους από τους ήρωες του και θα βιώσω δυνατά συναισθήματα. Το βιβλίο που ακόμα και μετά από πολύ καιρό θα το θυμάμαι πολύ ζωντανά.

Θα σας έχουμε στην Κύπρο για κάποια παρουσίαση; Αλήθεια ποια η γνώμη και τα συναισθήματά σας για το νησί μας;
Την Κύπρο την λατρεύω, έχω κάνει φίλους εκεί από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα το 2009! Δυστυχώς με τον covid οι παρουσιάσεις έμειναν πίσω, αλλά ελπίζω πολύ σύντομα να σας έρθω και πάλι!

Δύο λόγια στους αναγνώστες του Skalatimes; 
Θα ευχηθώ σε όλους καλό καλοκαίρι, να ξεκουραστείτε και να κάνετε πολλά πνευματικά ταξίδια με καλά βιβλία! Ένα βιβλίο είναι το πιο οικονομικό και το πιο απολαυστικό ταξίδι άλλωστε!

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Από μικρή ηλικία έγραφε διηγήματα, εμπνευσμένα από την καθημερινότητα, και στο σχολείο αρκετές εκθέσεις της είχαν διακριθεί και βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Σπούδασε ψυχολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία, αλλά τα τελευταία χρόνια την κέρδισε ο κόσμος των επιχειρήσεων και του μάρκετινγκ. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων σε κατασκευαστική εταιρεία στη Γλυφάδα. Έχει δικό της κανάλι στο YouTube με τίτλο «Ταξίδι στην αυτογνωσία». Έχει μια κόρη και το χόμπι της είναι τα ενυδρεία. Λατρεύει τα ζώα και πολύ συχνά γράφει ιστορίες με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα της χρυσόψαρα.

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ
Η Αλεξάνδρα Πανοπούλου είναι όμορφη, πλούσια και σύντομα θα γίνει πολύ διάσημη κατακτώντας τον τίτλο της βασίλισσας της ελληνικής τηλεόρασης. Παντρεύτηκε τον μεγάλο της έρωτα, τον Λεωνίδα, ο οποίος την λατρεύει, κι απέκτησε μαζί του έναν γιο, τον Όμηρο. Έχει πάντα κοντά της την παιδική της φίλη Ελίνα, που τρέχει σε κάθε της ανάγκη, και τους γονείς της, που δεν της χαλούν κανένα χατίρι. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι μια πολύ τυχερή κι απόλυτα ευτυχισμένη γυναίκα. Όμως δεν είναι.
Στην ιστορία του βιβλίου η ηρωίδα δεν είναι η Αλεξάνδρα, η πρωταγωνίστρια του. Πραγματική ηρωίδα είναι η Ελίνα, και τραγικοί ήρωες ο Λεωνίδας και ο μικρός Όμηρος. Σύντομα θα καταλάβετε το γιατί…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!