Πολύδωρος Βογιατζής: «Θέλω να ξαναπάω στο Φεστιβάλ Καννών»

Ο Πολύδωρος Βογιατζή περπάτησε στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα «Dodo» και με την ευκαιρία αυτή το SkalaTimes κουβέντιασε μαζί του. Ανάμεσα σε άλλα ο ταλαντούχος ηθοποιός μας μιλά για τη γνωριμία του, στο Φεστιβάλ, με τον Tom Hanks, τον Mads Mikkelsen, τον Vincent Lindon και τον Thierry Fremeaux (πρόεδρο του Φεστιβάλ Καννών), μας μιλά επίσης για το πώς είναι να μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε Παρίσι και Αθήνα.
Περισσότερα στην πιο κάτω ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

* Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας «Dodo» υπογράφει ο Πάνος Χ. Κούτρας και πρωταγωνιστούν οι Τζομάνα Αλχασάν, Πολύδωρος Βογιατζής, Άκης Σακελλαρίου, Σμαράγδα Καρύδη, Τζεφ Μοντάνα, Κρις Ραντάνοφ, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Αχμάντ Κοντάρ, Μαριέλλα Σαββίδου και άλλοι.

Συνέντευξη στη Στέλλα Παπά

Ο Μάιος σας βρήκε στο κόκκινο χαλί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Μιλήστε μας γι αυτό…
Πήγα στο Φεστιβάλ Καννών για την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα «Dodo». Η ταινία επιλέχτηκε στο section του φεστιβάλ Cannes première. 
Είναι η δεύτερη συνεργασία μου με τον Πάνο και χαίρομαι που με εμπιστεύτηκε ξανά. Παίζω τον Λουκά, έναν λαϊκό τύπο, λίγο λαμόγιο, που προσπαθεί να προχωρήσει στην ζωή του με παρανομίες.

Το ότι θα πήγαινε σ’αυτο το φεστιβάλ η ταινία το πιστεύατε όταν την γυρίζατε;
Φυσικά και δεν το ξέραμε, αλλά προσωπικά το ονειρευόμουν, μιας και είναι ένα εξαιρετικό σενάριο πολυ-επίπεδο και καλογραμμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη. Ένιωθα, όπως όλοι πιστεύω στην διάρκεια των γυρισμάτων, ότι αυτή η ταινία είναι τόσο δυνατή, που της αξίζει οπωσδήποτε να παρουσιαστεί σε κάποιο φεστιβάλ. Το ότι ήταν το φεστιβάλ Καννών που την επέλεξε, δείχνει και επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύω, το πόσο εξαιρετική είναι η ταινία και αυτό μου δίνει μεγάλη χαρά, μιας και αναγνωρίζεται και από ειδικούς διεθνούς βελινεκούς.

Η πιο ωραία στιγμή από το φεστιβάλ;
Είναι όλες μαγικές και  υπέροχες οι στιγμές από την στιγμή που πατάς το πόδι σου στις Κάννες παίζοντας σε ταινία. Από το photocall, το κόκκινο χαλί, την παρουσίαση και προβολή της ταινίας, την υποδοχή του κοινού, τα πάρτυ, τις συναντήσεις με άλλους συναδέλφους και σκηνοθέτες, Θα ξεχωρίσω το συγκλονιστικό συναίσθημα να βλέπεις για πρώτη φορά την ταινία που παίζεις μαζί με άλλους 1000 και κάτι ανθρώπους και το μεσημεριανό γεύμα την επόμενη μέρα της προβολής, όπου είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω και να συνομιλήσω με τον Tom Hanks, τον Mads Mikkelsen, τον Vincent Lindon, τον Thierry Fremeaux (πρόεδρο του Φεστιβάλ Καννών).

Θα θέλατε να ξαναπάτε; Τι προσφέρουν σε ένα καλλιτέχνη τέτοια Φεστιβάλ;  
Φυσικά και θέλω να ξαναπάω στο φεστιβάλ Καννών παίζοντας σε ταινία που διαγωνίζεται και να πάρω βραβείο ερμηνείας και να βραβευτεί η ταινία που παίζω! Είναι μια επιβράβευση της πορείας και της δουλειάς που κάνει κάθε ηθοποιός το να συμμετέχει με ταινίες σε φεστιβάλς και είναι υπέροχη αυτή η αναγνώριση, πόσο μάλλον όταν έχει και διεθνές κύρος.

Ποία άλλη ταινία σας άρεσε από το φεστιβάλ;
Επειδή το πρόγραμμά μου εκεί λόγω της ταινίας μας ήταν γεμάτο, κατάφερα να δω μόνο την ταινία « Broker »  του εξαιρετικού Hirokazu Kore-eda, που μου άρεσε πολύ!

Έχετε παίξει σε θέατρα της Γαλλίας. Το ότι δεν ήταν στην μητρική σας γλώσσα οι παραστάσεις έκαναν το παίξιμο σας πιο δύσκολο;
Έχω παίξει αρκετές φορές σε θέατρα και στην Γαλλία, αλλά και αλλού στην Ευρώπη. Είναι υπέροχο το συναίσθημα να βρίσκομαι στην σκηνή μιλώντας άλλη γλώσσα από την μητρική μου, γιατί αυτό μου δίνει μια ελευθερία ψυχική και μια απόσταση από τον ρόλο που ερμηνεύω, που πιστεύω ότι λειτουργεί πάντα υπέρ της ερμηνείας του ρόλου. Είναι άλλοι οι μηχανισμοί σκέψης, άλλη η τοποθέτηση στον λόγο, που καταργούνται όλες οι αυτοματοποιημένες σωματικές ενέργειες που έχεις. Οπότε αναγκάζεσαι με πολύ δουλειά φυσικά, να βρεις νέους δρόμους για να ερμηνεύσεις έναν ρόλο που ίσως να μην είχες ποτέ σκεφτεί. Νιώθω ότι έτσι έχω διευρύνει τα εκφραστικά μου μέσα και έχω γίνει καλύτερος,

Ποία η πιο σημαντική σας συνεργασία στην Γαλλία μέχρι στιγμής;
Η πιο σημαντική μου συνεργασία μέχρι στιγμής όσον αφορά σε συνεργάτη ήταν με την Charlotte Rampling και όσον αφορά σε θεατρικό χώρο ήταν το Φεστιβάλ της Αβινιόν και το Théâtre de la ville στο Παρίσι και φυσικά το φεστιβάλ Καννών.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι σας επιλέγουν την Αμερική ή την Αγγλία. Εσείς πως αποφασίσατε να μοιράζετε τη ζωή σας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας;
Δεν ήταν κάτι που αποφάσισα. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ πριν. Παρουσιάστηκε η ευκαιρία και την ακολούθησα. Και είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που πήγε και συνεχίζει να πηγαίνει πολύ καλά!

Στο θέατρο και στον κινηματογράφο έχετε συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες. Τι σήμαιναν αυτές οι συνεργασίες για σας; Ποια συνεργασία ξεχωρίζετε και γιατί;
Όλες μου οι συνεργασίες και στον κινηματογράφο, και στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση, είναι ξεχωριστές στην καρδιά μου, γιατί συνεργάστηκα υπέροχα με τον κάθε σκηνοθέτη, που μου εμπιστεύτηκε τον εκάστοτε ρόλο. Με τον Πάνο Κούτρα ίσως λίγο περισσότερο γιατί έχουμε ήδη συνεργαστεί δυο φορές. Βέβαια όλους τους ρόλους μου και τις συνεργασίες μου με τόσο σημαντικούς σκηνοθέτες και συνεργάτες τις κουβαλάω με αγάπη μέσα μου, γιατί είναι η επαγγελματική μου προίκα. Όλοι τους με έχουν καθορίσει και με έχουν προχωρήσει και ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο.

Ο ασπρόμαυρος κινηματογράφος σας αρέσει; Αγαπημένη σας παλιά μαυρόασπρη ταινία;
Αγαπώ τον κινηματογράφο πάρα πολύ! Και φυσικά και τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο, Δεν μπορώ να πω μόνο μία……Αγαπημένες ταινίες λοιπόν, ο Δικτάτορας με τον Charlie Chaplin, Casablanca του Michael Curtiz, The artist του Michel Hazanavicius, La dolce vita του Fellini , The white ribbon του Haneke, La fille sur le pont του Patrice Leconte.

Ποια τα επόμενα σας σχέδια;
Τα επόμενα μου σχέδια δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα, αλλά έχουν να κάνουν με κινηματογραφική ταινία και τηλεοπτική σειρά.

Το καλοκαίρι που θα σας βρε;
Στο φεστιβάλ της Αβινιόν τον Ιούλιο, στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Σύρο τέλος Ιουλίου, στο Παρίσι τον Αύγουστο για την έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες την ταινίας μας « Dodo ».

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστε του skalatimes;
Η αγαπημένη Κύπρος, με πάντα τόσο ωραίες αναμνήσεις κάθε φορά που έχω έρθει είτε για να παίξω είτε για διακοπές! Η τελευταία φορά ήταν με την Σαρλότ Ράμπλινγκ στο φεστιβάλ της Πάφου. Εύχομαι να βγει η ταινία μας « Dodo » και στην Κύπρο και να είναι μια ευκαιρία για να έρθω ξανά.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

13ο Φεστιβάλ Φράουλας στην Δερύνεια

Ετοιμάζεται το 13ο Φεστιβάλ Φράουλας το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου του 2024, στο Γήπεδο “Αναγέννησης” Δερύνειας, με πολλές εκπλήξεις. Ετοιμαστείτε για συναρπαστικές

error: Content is protected !!