SkalaTimes Yesterplays “Copacabana” από τον Barry Manilow

Το SkalaTimes στη σημερινή Σαββατιάτικη στήλη του SkalaTimes Yesterplays θυμάται το Copacabana του Barry Manilow.

Κάτω από το βίντεο του youtube λίγα λόγια για το τραγούδι.

To τραγούδι “Copacabana”, γνωστό και ως  “Copacabana (At the Copa)”,ηχογραφήθηκε από τον Barry Manilow. Γράφτηκε από τον Manilow, τον Jack Feldman και το Bruce Sussman.

Κυκλοφόρησε το 1978 ως το τρίτο και τελευταίο single από τον πέμπτο δίσκο του Manilow με τίτλο Even Now (1978).

Το τραγούδι είναι εμπνευσμένο από μια συνομιλία μεταξύ του Manilow και του Sussman στο ξενοδοχείο Copacabana στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όταν συζήτησαν αν είχε υπάρξει ποτέ τραγούδι με το όνομα “Copacabana”. Μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ, ο Manilow – ο οποίος, τη δεκαετία του 1960, ήταν τακτικός επισκέπτης του νυχτερινού κέντρου Copacabana στη Νέα Υόρκη – πρότεινε στον Sussman και τον Feldman να γράψουν τους στίχους ενός τραγουδιού για εκείνον. Το έκαναν, και ο Manilow έγραψε  τη μουσική.

Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στο νυχτερινό κέντρο Copacabana, «το πιο καυτό σημείο βόρεια της Αβάνας». Η ιστορία ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του 1940, εστιάζοντας στη Lola, μια showgirl της Copacabana, και στον αγαπημένο της Tony, μπάρμαν στο κλαμπ. Ένα βράδυ, ένας γκάνγκστερ ονόματι Ρίκο μπαίνει στο μπαρ και βάζει στο μάτι τη Lola, στην προσπάθεια του να την προσεγγίσει δέχεται επίθεση από τον Τόνι. Ο καυγάς που ακολούθησε καταλήγει σε “αίμα και έναν μόνο πυροβολισμό” και αρχικά δεν είναι ξεκάθαρο «ποιος πυροβόλησε ποιον», όμως σύντομα γίνεται σαφές ότι η Lola «έχασε την αγάπη της».
Τριάντα χρόνια αργότερα, το κλαμπ έχει μετατραπεί σε ντισκοτέκ και μια μεθυσμένη και μεγαλύτερη κατά τριάντα χρόνια Lola, είναι πλέον τρελή από τη θλίψη που έχασε τον Tony αλλά εξακολουθεί να περνάει τις νύχτες της στο Copacabana ντυμένη με τις λαμπερές ενδυμασίες που φορούσε κάποτε. (Η Lola «έχασε τα νιάτα της, έχασε τον Tony της, τώρα έχασε και τα μυαλά της»).

Ο Barry Manilow  έχει πει για το συγκεκριμένο τραγούδι:

“Θυμάμαι ότι έβαλα τους στίχους πάνω στο πιάνο και πάτησα το κουμπί `Record` στο κασετόφωνό μου και έγραψα το τραγούδι σε λιγότερο από 15 λεπτά.”

Στη συνέχεια πήγε το demo που περιείχε το τραγούδι -μόνο με πιάνο και φωνή- σε μία συνάντηση που είχε στο Palm Springs με τον παραγωγό Ron Dante για να ακούσουν το υλικό για το νέο δίσκο. Αρχικά ο Dante είχε επιφυλάξεις με το τραγούδι: “Είχαμε κάνει μεγάλες pop μπαλάντες και ξαφνικά ήταν εδώ με ένα γρήγορο, πολύ ρυθμικό τραγούδι με ιστορία. Κατόπιν μου είπε “Αν αυτό γίνει επιτυχία τότε θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία» και σκέφτηκα «Έχει δίκιο. Πάμε να το κάνουμε. Ας το ρισκάρουμε.”

Ο συνδημιουργός Bruce Sussman έχει πει: “Σκεφτήκαμε ότι γράψαμε κάτι καινοτόμο για το δίσκο «Even Now» του Barry. Το «Copacabana» τους εξέπληξε όλους, σίγουρα εμάς και ειδικά την Arista Records γιατί βρέθηκαν μπροστά σε μία σίγουρη επιτυχία. Αυτό το τραγούδι έβαλε τον Barry σε μία μοναδική θέση καθώς είχε ταυτόχρονα 3 επιτυχημένες ηχογραφήσεις στο Top 40. Χάρη σ’ αυτό ο Barry κέρδισε το πρώτο του και, πιστέψτε το ή όχι, το μοναδικό Grammy, το πρώτο χρυσό δίσκο για ένα τραγούδι που συνέθεσε ο ίδιος, την πρώτη του διεθνή επιτυχία και το πρώτο τραγούδι που αποτέλεσε την έμπνευση για σχέδια σε άλλα μέσα (τηλεοπτική ταινία και θεατρικό μιούζικαλ). “

Το τραγούδι κυκλοφόρησε και σε ελληνικό στίχο από τον Πασχάλη.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!