Yesterplays “Two doors down” της Dolly Parton

To SkalaTimes παρουσιάζει σήμερα στη Σαββατιάτικη στήλη του SkalaTimes 🎵YesterPlays🎵 το “Two doors down” της Dolly Parton.

Κάτω από το τραγούδι λίγα λόγια για το τραγούδι και την “βασίλισσα της Country” Dolly Parton.

H αλήθεια είναι πως για δεύτερη φορά παρουσιάζουμε την Dolly Parton στη στήλη αυτή, αλλά η υποφαινόμενη της έχει μεγάλη αδυναμία.

Επίσης είναι μια καλή ευκαιρία να σας προτείνουμε να δείτε τη σειρά
Dolly Parton’s Heartstrings, στο Netflix. Πρόκειται για μια σειρά με οκτώ αυτοτελείς ιστορίες, για την αγάπη, την πίστη, την συγχώρεση, όλες εμπνευσμένες από τα τραγούδια της Dolly και….με την συμμετοχή της Dolly (και για όσους αγαπάμε την μουσική της, με την καταπληκτική μουσική της).

Το “Two Doors Down” ήταν ένα τραγούδι που έγραψε και ερμήνευσε η Dolly Parton το οποίο της έδωσε μια country επιτυχία στις ΗΠΑ το 1978.

Η ιστορία του τραγουδιού είναι για μια γυναίκα που μόλις χώρισε με τον φίλο της και σκέφτεται αν θα παρευρεθεί σε ένα πάρτι δύο πόρτες πιο κάτω από το διαμέρισμά της. Αποφασίζει να πάει, γνωρίζει έναν νέο άντρα και επιστρέφει μαζί του στο δικό της διαμέρισμα «δύο πόρτες κάτω».

Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ Here You Come Again της Parton το 1977, αλλά προτού η Parton προλάβει να το κυκλοφορήσει ως το δεύτερο σινγκλ του άλμπουμ τον Φεβρουάριο του 1978, η τραγουδίστρια Zella Lehr κυκλοφόρησε μια διασκευή που έγινε η κορυφαία στη δεκάδα της κάντρι στις ΗΠΑ. Ενώ η έκδοση της Lehr βρισκόταν στα τσαρτ της χώρας, η περικοπή τίτλου του Here You Come Again γινόταν πολύ μεγαλύτερη ποπ επιτυχία από ό,τι περίμενε η Parton. Θέλοντας να επωφεληθεί από τη νέα επιτυχία της ποπ (και επίσης μη θέλοντας να ανταγωνιστεί την κάντρι εκδοχή του τραγουδιού της Lehr) η Parton ηχογράφησε ξανά μια πιο χαλαρή, ποπ-προσανατολισμένη εκδοχή του “Two Doors Down” με μια ελαφριά γεύση ντίσκο. Κυκλοφόρησε τη νέα έκδοση σε ένα σινγκλ διπλής όψης, με την άλλη πλευρά, το “It’s All Wrong, but It’s All Right” που προοριζόταν για κάντρι airplay και το “Two Doors Down” που προοριζόταν για το pop airplay.

Το σινγκλ κατάφερε να ανέβει στην κορυφή των τσαρτ της χώρας των Η.Π.Α. και ήταν ένα από τα top-20 pop hit για την Parton, και συνέχισε να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιτυχίες της.

Επίσης το 1978 ο Joe Thomas έκανε τη δική του ντίσκο διασκευή αυτού του τραγουδιού.

Η Ντόλι Ρεμπέκα Πάρτον γεννήθηκε  στις 19 Ιανουαρίου, 1946 είναι Αμερικανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια, στιχουργός, οργανοπαίκτρια, ηθοποιός και επιχειρηματίας, γνωστή κυρίως για το έργο της στην κάντρι μουσική.

Η Πάρτον θεωρείται η σπουδαιότερη κάντρι τραγουδίστρια όλων των εποχών, έχοντας καταφέρει 25 #1 επιτυχίες στο επίσημο Billboard Country chart των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ 41 άλμπουμ της έχουν φτάσει στη δεκάδα των πιο εμπορικών κάντρι άλμπουμ στις ΗΠΑ, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη της κάντρι. Μέσα στα τελευταία 60 χρόνια, 110 τραγούδια της έχουν καταφέρει να φιγουράρουν στις λίστες κάντρι επιτυχιών στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς. Έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως από το 1964 μέχρι σήμερα. Έχει βραβευτεί με 9 Βραβεία Γκράμι (από 47 υποψηφιότητες), 2 υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ 10 βραβεία CMA, 7 βραβεία από την Ακαδημία Κάντρι Μουσικής, 3 βραβεία Αμερικανικής Μουσικής (ΑΜΑ) και έχει λάβει επίσης υποψηφιότητες για βραβεία Tony και Emmy για το έργο της στην υποκριτική.

Το 1986 βραβεύτηκε με το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ και το 1999, έπειτα από δεκαετίες θρυλικής επιτυχίας στη κάντρι μουσική, η Πάρτον εισήχθη στο Country Music Hall of Fame. Το 2001 εισήχθη στο Songwriters Hall of Fame για το στιχουργικό της έργο και το 2006 έλαβε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών από την Αμερικανική Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, μια τιμητική αναγνώριση για τη συνολική της προσφορά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει συνθέσει πάνω από 3.000 τραγούδια, με γνωστότερο το “I Will Always Love You”, ένα κομμάτι που έγινε παγκόσμια επιτυχία και σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων με τη φωνή της Γουίτνεϊ Χιούστον.

Ως ηθοποιός, έχει ξεχωρίσει η συμμετοχή της σε βραβευμένες ταινίες όπως “9 με 5”, “Το καλύτερο πορνείο του Τέξας”, “Γκρίνια μετά μουσικής” και «Ανθισμένες Μανόλιες». Στον επιχειρηματικό τομέα, η Πάρτον έχει καταφέρει να χτίσει ένα κολοσσό επικερδών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και το Dollywood, μια αλυσίδα θεματικών πάρκων και τουριστικών εγκαταστάσεων που καταλαμβάνουν τεράστια έκταση στο Τενεσί και δέχονται ετησίως εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

56 χρόνια γάμου με τον σύζυγο της Carl Thomas Dean

Είναι παντρεμένη με τον τον Carl Thomas Dean, παντρεύτηκαν τον Μάιο του 1966 στο Ρίνγκολντ της Georgia. Σύμφωνα με την Parton, ο σύζυγός της την έχει δει να τραγουδάει ζωντανά μόνο μία φορά, ενώ δεν τη συνοδεύει ποτέ στις δημόσιες εμφανίσεις της. Τον Μάιο του 2016, το ζεύγος γιόρτασε την επέτειο των 50 χρόνων γάμου με μια πολύ εντυπωσιακή τελετή, όπου ανανέωσαν τους όρκους τους. Το ζεύγος δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, ωστόσο η Πάρτον έχει βαφτίσει την δημοφιλή ποπ τραγουδίστρια Μάιλι Σάιρους.

(Περισσότερα για τη ζωή και το έργο της εδώ)

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!