Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα”

Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου, προέρχεται από μια οικογένεια εκπαδευτικών, γονείς της ο αείμνηστος Νίκος και η Δωρέττα Αβρααμίδου. Η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, αφού τόσο η μητέρα της, όσο και η γιαγιά της ήταν μουσικοί. Ο πατέρας της, καθηγητής μαθηματικών έχει γράψει βιβλία, διετέλεσε Πρόεδρος των Lions και ήταν πρωταθλητής στο Σκάκι.
Η Νότα, της οποίας το όνομα είναι “τιμής ένεκεν’ στη μουσική, είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος σε ότι αφορά στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφου μεγάλωσε δίπλα ως μικρότερη αδελφή της Έλενας μας (ΑΜΕΑ) και έμαθε από νωρίς να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ και όχι μόνο.
Σήμερα, μέσα από το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, διεκδικεί μία θέση στη σχολική εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης και με την ευκαιρία αυτή μίλησε στο SkalaTimes.

Της Γιώτας Δημητρίου

Αγαπητή Νότα καταρχάς θα αδράξω την ευκαιρία να ρωτήσω για το όνομα σου, από που βγαίνει.
Το Νότα βγαίνει από το Παναγιώτα, αλλά λόγω του ότι η γιαγιά μου και η μητέρα μου ήταν μέσα στη μουσική εκπαίδευση, η μητέρα με βάφτισε Παναγιώτα αλλά με έγραψε Νότα. Η μητέρα μου ήταν η γνωστή μουσικός της Λάρνακας Δωρέττα Αβρααμίδου.

Η μητέρα σου και η γιαγιά σου σου ασχολούνταν με τη μουσική;
Βεβαίως, η μητέρα μου Δωρέττα Αβρααμίδου ήταν γνωστή καθηγήτρια μουσικής στη Λάρνακα, η γιαγιά μου Ελένη Δημητρίου Λιασίδου ήταν μουσικός στο Κολέγιο Πάφου και ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο Πάφου και μετά το Ελληνικό Ωδείο Λάρνακας.

Η Νότα Αβρααμίδου στην πρώτη δημοτικού, δίπλα από τη μουσικό γιαγιά της Ελένη Δημητρίου Λιασίδου

Κι εσύ δεν “ξέφυγες” από τη μουσική.
Ναι, μεγάλωσα μέσα σε αυτό το περιβάλλον όπου η μουσική πρωταγωνιστούσε, αγάπησα τη μουσική και ακολούθησα κι εγώ αυτό το μονοπάτι.

Εσύ που έχεις μεγαλώσει;
Στην Λάρνακα. Η Λάρνακα είναι η πόλη μου, την αγάπω και όπως οι περισσότεροι Λαρνακείς έτσι κι εγώ θα ήθελα όπου μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσω τη πόλη μου και γι αυτό σήμερα είμαι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για τη θέση μέλους της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας, που τώρα με τη μεταρρύτθμιση γίνεται Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης.

Σπούδασες μουσική;
Ναι, έχω σπουδάσει μουσική. Έχω δίπλωμα πιάνου σολίστ στην Αθήνα, στη μουσική ακαδημία ARTE με κύριο αντικείμενο το τραγούδι, είμαι σολίστ τραγουδιού. Επίσης για το κόντρα μπάσο έκανα ένα Αγγλικό Δίπλωμα το performance certificate.
Παράλληλα, παρακολούθησα πολλά σεμινάρια στο εξωτερικό, Αυστρία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Αγγλία και Αγγλία.
Επίσης έχω κάνει μεταπτυχιακό στην Επικοινωνία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για να είμαι σε θέση να διεκδικώ τα δικαιώματα μας.

Στην αρχαία Ελλάδα η μουσική ήταν η βάση για την εκπαίδευση, πιστεύεις ότι θα έπρεπε και σήμερα η μουσική να έχει ένα πιο μεγάλο ρόλο στη παιδεία μας;
Βεβαίως! Η δύναμη της μουσικής και οι θετικές της επιπτώσεις στη ψυχολογία και αντίληψη του παιδιού έχουν αποδειχθεί και επιστημονικά. Ακόμη κι από το νηπιαγωγείο θα έπρεπε να προσφερόταν σωστά η μουσική στα παιδιά. Το να τραγουδά μια νηπιαγωγός παράφωνα δεν θεωρείται ότι προσφέρουμε μουσική στα παιδιά. Να ξεκινήσουμε από τα νηπιαγωγεία να προσφέρουμε σωστή μουσική εκπαίδευση στα παιδιά. Η μουσική ανάμεσα στα πολλά οφέλη της είναι και θεραπευτική. Άρα ναι, όπως και στην Αρχαία Ελλάδα θα έπρεπε να ξεκινήσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία και αξία για το ρόλο της μουσικής στην εκπαίδευση και ανατροφή των παιδιών, από πολύ μικρή ηλικία. Στην αρχαία Ελλάδα ο Αθηναίος πολίτης όφειλε να ξέρει να τραγουδά και να παίζει λύρα, γι αυτό από τα παιδικά του χρόνια, μαζί με τη γραμματική και τη γυμναστική διδασκόταν και μουσική. Είναι σημαντικό οι ερευνητές να αναδείξουν τη θέση που κατείχε η μουσική στον αρχαίο κόσμο και τα οφέλη της και να δώσουμε ξανά στη μουσική τη θέση που της αξίζει.

Ποια ήταν η ανάμειξη σου στα κοινά όλα αυτά τα χρόνια; Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείς να αναμιχθείς στα κοινά με την υποψηφιότητα σου για μέλος της Σχολικής Εφορίας Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης;
Στα κοινά ήμουν αναμειγμένη από τότε που ήμουν παιδί, γιατί διεκδικούσα για τα δίκαια λόγω του ότι μεγάλωσα και μεγαλώνω με μια αδελφή τετραπληγική, η αδελφή μου είναι η Έλενα Αβρααμίδου. Πάντα προσπαθούσα με διάφορους τρόπους για απόδοση δικαιοσύνης για όλα τα ΑΜΕΑ που δυστυχώς χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για να πούμε ότι τους προσφέρουμε ως κοινωνία όλα όσα πρέπει.
Υπήρξα επίσης μέλος Συνδέσμου Δεσλεξίας, Συνδέσμου Αυτισμού, ήθελα πάντα να μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθώ.
Η αδελφή μου αδικήθηκε πάρα πολύ, όταν ήταν παιδί κανένα σχολείο δεν είχε ράμπα, ακόμη και σήμερα κάποια σχολεία δεν έχουν.
Επίσης οι καθηγητές δεν είχαν την σωστή και ανάλογη συμπεριφορά απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Χρειαζόμαστε ράμπες, ακόμη και ανελκυστήρες, η αδελφη μου έχανε κάποια μαθήματα λόγω αυτών των ελλείψεων. Είναι πολλά τα θέματα γύρω από τα άτομα ΑΜΕΑ και θα μπορούσα να σου μιλώ με τις ώρες γι αυτά.

Πώς σου έγινε η πρόταση να είσαι υποψήφια για τη σχολική εφορεία με το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ;
Μέσω μιας φίλης γνώρισα τον Επαρχιακό του ΔΗΚΟ στη Λάρνακα τον κ. Σκεπαρνίδη. Ο ίδιος πίστεψε πως μπορούσα με τις γνώσεις και το χαρακτήρα μου να προσφέρω μέσα από αυτή τη θέση, όταν μου έγινε η πρόταση δέχθηκα γιατί πραγματικά πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω ως σχολική έφορος.

Ποιο είναι το δικό σου όραμα και στόχοι αν εκλεγείς;
Ψηλά στην ατζέντα μου το νούμερο ένα θα είναι τα δικαιώματα όλων των παιδιών και να μην γίνονται αδικίες. Είτε αφορά τα παιδιά ΑΜΕΑ, είτε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, είτε παιδιά με μικρές κινητικές δυσκολίες, να μην υπάρχει η διάκριση μεταξύ των παιδιών. Ακόμη και ο τρόπος που παίρνουν κάποια παιδιά για να τους διαβάσουν και μετά επιστρέφουν στη τάξη, να μην το στοχοποιούν, ή να το κάνουν να νιώθει “διαφορετικό”. Οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί. Πρέπει να τα δούμε όλα αυτά επιτέλους με σοβαρότητα και με μία σωστή στρατηγική να τα αλλάξουμε.
Επίσης τα σχολεία μας να γίνουν πιο φιλικά και πιο όμορφα έτσι ώστε να χαίρονται τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο τους κι όχι να βγαίνουν το διάλειμμα σε γήπεδα μουντά και γκρίζα χωρίς πράσινο, χωρίς καμία αισθητική!
Να δούμε τις σχολικές ανάγκες, χρειάζονται αίθουσες γυμναστικής με ασφαλείς όργανα, μουσικής με κατάλληλο εξοπλισμό, αίθουσες διδασκαλίας με όλα τα απαραίτητα μέσα πχ πίνακες τεχνολογίας.
Υπάρχουν πολλοί στόχοι γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Από την άλλη, όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα!

Αυτές είναι ιδιαίτερες εκλογές αφού η μεταρρύθμιση ξεκινά και βεβαίως η Σχολική Εφορεία Λάρνακας ενώνεται με τη Σχολική Εφορεία Λιβαδιών-Ορόκλινης και γίνονται ένα. Πιστεύεις πως θα βοηθήσει αυτή η ενοποίηση ή θα δυσκολέψει τα πράγματα;
Πιστεύω πως με τη καλή συνεργασία, την ομαδική δουλειά και με γνώμονα το κοινό καλό και τίποτα άλλο, η ενοποίηση μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Προφανώς και ίσως παρουσιαστούν κάποια προβλήματα, αφού θα είναι μια νέα κατάσταση, αλλά με την καλή συνεργασία και τους σωστούς ανθρώπους θα μπορούν να λυθούν και η ενοποίηση να λειτουργήσει θετικά.

Η Νότα μαζί με τη μητέρα της Δωρέττα Αβρααμίδου

Νότα πως θα μπορούσες εσύ να βοηθήσεις ως μέλος της σχολικής εφορείας;
Θα μπορούσα να βοηθήσω επειδή όταν δω ένα πρόβλημα ή μια αδικία είμαι άτομο που με πυγμή και δυναμικότητα παλεύω να λύσω προβλήματα. Κάτι που έχω ήδη αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, πολλές φορές πάλεψα για ζητήματα που αφορούσαν ΑΜΕΑ στη πόλη μας, έτυχε να μιλήσω με βουλευτές και άλλους υπεύθυνους για να λύσω προβλήματα που θεωρούσα ότι αδικούσαν άτομα ΑΜΕΑ.
Το ίδιο θα κάνω και στα σχολεία μας αν εκλεγώ. Όπου βλέπω κάτι λάθος, άδικο, πρόβλημα, θα αγωνίζομαι για τη λύση. Είμαι άνθρωπος που η ζωή τον δίδαξε να παλεύει για τα δίκαια και αυτό θα κάνω.
Επίσης θα ήθελα να δω τα σχολεία μας να γίνονται καλύτερα αισθητικά, κτηριακά, να αποκτήσουν air condition εκεί που επιβάλλεται. Να δούμε τα απλά και καθημερινά που όμως κάνουν κακό στα παιδιά….

Ένα παράδειγμα;
Σε ένα σχόλειο της Λάρνακας, την ώρα που τα παιδιά μας έκαναν μάθημα γινόταν το εργοτάξιο με φασαρία! Ήταν ένα μαρτύριο για παιδιά και καθηγητές. Ενώ με μια απλή απόφαση και περισσοτερη έγνοια για τα παιδιά θα μπορούσε να εργάζονται άλλες ώρες.
Στο Σύμπαν υπάρχει αρμονία και μουσική. Αυτή την αρμονία (και αν είμαστε τυχεροί και τη μουσική) πρέπει να φέρουμε και στα σχολεία μας για τα παιδιά μας, που είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε. Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι η παραφωνία!

Γνωρίζεις βέβαια ότι η Σχολική Εφορεία πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις με τις τοπικές αρχές και με το Υπουργείο Παιδείας για να μπορούν να λυθούν προβλήματα στα σχολεία μας….
Ναι, θα διεκδικήσουμε μέσω του Υπουργείου Παιδείας να αλλάξουν κάποια πράγματα όπως είναι η αύξηση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία. Δε σου κρύβω πως έχω μια πολύ θετική εικόνα για την Υπουργό Παιδείας κ. Μιχαηλίδου γιατί έχει αποδείξει πως διεκδικεί και ξέρει να ακούει.

Εσύ ως άνθρωπος τι ονειρεύεσαι σήμερα;
Δεν ξέρω αν μπορεί κανείς να ονειρεύεται σήμερα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες που διανύουμε επιβάλλεται να είμαστε ρεαλιστές. Ωστόσο, αν τολμήσουμε να κάνουμε όνειρα, τότε ας ονειρευτούμε μια καλύτερη παιδεία για τια παιδιά μας, έτσι ώστε να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, γιατί τα παιδιά είναι το αύριο.

Μουσικά τι ονειρεύεσαι;
Θα ήθελα να διοργανώσω ομάδες και να τραγουδάμε τραγούδια που μπορούν να εμπνεύσουν ή να αποτελέσουν πηγή δύναμης. Άλλωστε έχω υπάρξει μαέστρος σε παιδικές χορωδίες αλλά και σε χορωδίες ενηλίκων.

Το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας;
Το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε είναι η παιδεία μας, τα παιδιά μας. Πρέπει να αγωνιστούμε για ό,τι καλύτερο γι αυτά. Εγώ ζητώ τη ψήφο σας έτσι ώστε να μπορέσω να μπω μέσα στη σχολική εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης και να αγωνιστώ για τα σχολεία μας και για τα παιδιά μας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Leave a Comment

On Key

Related Posts

Γίνεται πόλος έλξης για επενδύσεις στον τουρισμό η Λάρνακα-15 νέα ξενοδοχεία σε έξι χρόνια, έρχονται άλλα 25

Ευοίωνο όσο ποτέ άλλοτε προδιαγράφεται το μέλλον της Λάρνακας σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε τουριστικές αναπτύξεις, οι οποίες αναμένεται να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν

error: Content is protected !!