Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης μιλά στο SkalaTimes για το τουρισμό της πόλης μας φέτος, αλλά και για τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, κ. Ντίνος Λευκαρίτης, απαντά στις ερωτήσεις του SkalaTimes σχετικά με το καλοκαίρι 2022 και τον τουρισμό στη πόλη μας. Θα έχει επιπτώσεις η Λάρνακα από το Ουκρανικό; Θα είναι καλύτερη η χρονιά φέτος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες της πανδημίας; Ο κ. Λευκαρίτης απαντά σε όλα, με μια συγκρατημένη αισιοδοξία και τονίζει ανάμεσα σε άλλα πως «Αν και είναι ακόμη σχετικά θολό το τοπίο λόγω πανδημίας, αλλά και πολέμου για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι η χρονιά θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις δύο τελευταίες χρονιές. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό, μεταξύ των οποίων η ανάγκη χαλάρωσης κάποιων μέτρων όπως για παράδειγμα του Cyprus flight pass για διευκόλυνση των επιβατών, η ενίσχυση της συνεργασίας με Ο.Τ. του εξωτερικού, η μεγιστοποίηση των προσπαθειών αύξησης της κίνησης από άλλες αγορές, κ.α».

Της Γιώτας Δημητρίου


Κύριε Λευκαρίτη, ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, πιστεύετε πως θα επηρεαστεί ο τουρισμός της Λάρνακας φέτος, λόγω του Ουκρανικού;
Οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την τουριστική βιομηχανία της Λάρνακας καθότι η Ρωσία αποτελεί μια εκ των τριών σημαντικότερων μας αγορών ενώ η Ουκρανία βρίσκεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες αγορές σε αφίξεις. Βέβαια, δεν έχουμε την εξάρτηση που έχουν άλλες επαρχίες από Οργανωτές Ταξιδιών από τις δύο χώρες, ενώ το 76% των τουριστών της Λάρνακας είναι μεμονωμένοι επισκέπτες. Η Λάρνακα λαμβάνει μεν ένα μικρότερο μερίδιο στο σύνολο των παγκύπριων τουριστικών αφίξεων, όμως η κατανομή των τουριστών από διάφορες γεωγραφικές αγορές και μεμονωμένους τουρίστες καθιστά πιο υγιή τη βιομηχανία ώστε να μπορεί να αντισταθεί καλύτερα σε περιόδους κρίσεων, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Ως αποτέλεσμα, φέτος αναμένεται να λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειάς μας.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας έρχεται το Ουκρανικό, πως θα ορθοποδήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι χώροι εστίασης της πόλης μας;
Ενώ αναμενόταν η σεζόν φέτος να κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα, δυστυχώς ήρθε το νέο πλήγμα που θα επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο ευρύτερο φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας. Καταβάλλονται όμως προσπάθειες από το Υφυπουργείο Τουρισμού, τις ΕΤΑΠ και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς ώστε να δυναμώσει η παρουσία της Κύπρου και σε άλλες αγορές όπου υπάρχουν πτήσεις και προοπτικές για να καλυφθεί – εν μέρει – το κενό που θα αφήσει η απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία αποτελούσαν το ένα τρίτο του τουρισμού της χώρας μας, ενώ βρισκόμαστε ήδη στον μήνα Μάρτιο. Με συλλογικές όμως ενέργειες αναμένεται να προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Πιστεύετε πως τα ξενοδοχεία της πόλης μας, με σωστούς προγραμματισμούς και ίσως με διαφορετικές τιμές, μπορούν να απευθυνθούν στον Kύπριο για φέτος το καλοκαίρι, έτσι ώστε να καλύψουν, σε κάποιο βαθμό, τις επιπτώσεις από το Ουκρανικό;
Όλοι θα πρέπει να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες γιατί θα είναι δύσκολη η χρονιά και οι ξενοδόχοι, βλέποντας πως εξελίσσεται η κατάσταση, θα πρέπει ανάλογα να προσαρμόζουν την τιμολογιακή τους πολιτική. Σαφώς ο εσωτερικός τουρισμός είναι σημαντικός.
Ως ΕΤΑΠ στοχεύουμε κυρίως σε συγκεκριμένες αγορές εξωτερικού οι οποίες αναμένεται να κινηθούν ικανοποιητικά την επικείμενη τουριστική σεζόν στη Λάρνακα όπως είναι το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Πολωνία και το Ισραήλ.

Θα είναι το 2022 καλύτερη χρονιά για τον τουρισμό στην Λάρνακα απ’ ότι ήταν οι δύο χρονιές πανδημίας;
Αν και είναι ακόμη σχετικά θολό το τοπίο λόγω πανδημίας, αλλά και πολέμου για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι η χρονιά θα κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις δύο τελευταίες χρονιές. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό, μεταξύ των οποίων η ανάγκη χαλάρωσης κάποιων μέτρων όπως για παράδειγμα του Cyprus flight pass για διευκόλυνση των επιβατών, η ενίσχυση της συνεργασίας με Ο.Τ. του εξωτερικού, η μεγιστοποίηση των προσπαθειών αύξησης της κίνησης από άλλες αγορές, κ.α.

Τέλος, τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε η Λάρνακα να αποκτήσει ακόμη περισσότερο τουρισμό; 
Στοχευμένο μάρκετινγκ σε συγκεκριμένες αγορές εξωτερικού όπου υπάρχει καλή αεροπορική συνδεσιμότητα, συνεχής αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ενίσχυση της ταυτότητας μας σε όλα τα επίπεδα και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ως ΕΤΑΠ Λάρνακας προχωρούμε με την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης μας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τοπικές αρχές, το οποίο περικλείει ενέργειες προώθησης αλλά και εμπλουτισμού και αναβάθμισης του τουρισμού μας. Με τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα που επενδύει στη δημιουργία νέων μονάδων που η Λάρνακα είχε τόσο μεγάλη ανάγκη διαχρονικά, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το μερίδιο των τουριστών που αναλογεί στην πόλη και επαρχία μας. 

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς τη γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Σπυρίδωνας Π.Κ Σπύρου: “Αυτό το νέο μου θεατρικό έχει στόχο να αναδείξει την αξία του χρόνου, της ζωής, της οικογένειας και των φίλων και πως πρέπει να ζούμε την στιγμή”

Ο Σπυρίδωνας Π. Κ Σπύρου, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ετοιμάζεται να ανεβάσει το νέο του έργο με τίτλο “Χρόνια Πολλά να μεν τα εκατοστήσεις”

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Δήμου Λάρνακας

ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Έκθεση της Τούλας Λιασή με τίτλο «Συγχρονίζοντας την Ιστορία» Διοργανωτής: Δήμος Λάρνακας Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου –  31 Ιουλίου 2024 Ώρες Λειτουργίας:

error: Content is protected !!