Γεωργία Μιχαηλίδου: «Αναγνωρίζουμε ότι το να έρθει ένας μαθητής στο σχολείο μας μπορεί να του αλλάξει τη ζωή και το μέλλον του»

Interview Follows in English

Η Γεωργία Μιχαηλίδου, Διευθύντρια της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, μιλά στο Skala Times και μας συστήνει τον υπέροχο κόσμο της ΑΑ Λάρνακας. Ανάμεσα σε άλλα η κ. Μιχαηλίδου ανακοινώνει, μέσα από τη συνέντευξή της, ότι από φέτος το σχολείο θα προσφέρει δύο πλήρεις υποτροφίες κάθε χρόνο.

Της Γιώτας Δημητρίου 

Κυρία Μιχαηλίδου, η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας βρίσκεται στην πόλη μας από το 1908. Περισσότερο από έναν αιώνα. Ωστόσο, μόνο λίγοι γνωρίζουν ότι είναι ένα μη κερδοσκοπικό ιδιωτικό σχολείο. Το σύνθημα του σχολείου είναι “to grow and to serve”. Αλήθεια, πόσο έχει μεγαλώσει και αλλάξει η ΑΑ τα τελευταία χρόνια;
Νομίζω ότι ως σχολείο μεγαλώσαμε, αφού έχουμε περισσότερους μαθητές πλέον. Έχουμε περισσότερους μαθητές στο Junior απ΄ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Το γυμνάσιο επίσης μεγαλώνει και επεκτείνεται, έχουμε νέα κτίρια. Επιπλέον, πιστεύω ότι σε προσωπικό επίπεδο μεγαλώσαμε ως δάσκαλοι, ως μαθητές, ως άνθρωποι, ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Έπρεπε να υιοθετήσουμε νέους τρόπους, όπως είμαι σίγουρη ότι συνέβη με πολλούς άλλους μεγάλους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
Άρα ναι, μεγαλώνουμε και αλλάζουμε με έναν πραγματικά θετικό και υγιή τρόπο. Αλλά οι πολύ βασικές μας αξίες παραμένουν οι ίδιες, δεν αλλάζουν. Οι αξίες που κρατάμε τώρα ως σχολείο είναι οι αξίες που είχαμε πάντα.

Είπατε ότι ο αριθμός των μαθητών αυξάνεται. Οι περισσότεροι μαθητές σας είναι ντόπιοι ή είναι παιδιά που έρχονται από το εξωτερικό και μετακόμισαν εδώ στην Κύπρο;
Νομίζω ότι είναι ένα μείγμα. Ναι, έχουμε δει μια αύξηση από τον Λίβανο, τη Ρωσία, την Κίνα, αλλά στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι και το ποσοστό των μαθητών μας που είναι Κύπριοι αυξάνεται. Πιστεύω ότι όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να στείλουν τα παιδιά τους στην ΑΑ ακόμα και από την προδημοτική. Το Junior School της ΑΑ πρόσφατα άνοιξε το νηπιαγωγείο του και για παιδάκια από δύο ετών και ήδη είμαστε γεμάτοι και έχουμε λίστα αναμονής. Στο Junior School αυτή τη στιγμή έχουμε 50% Κύπριους και στο γυμνάσιο 80%. Ναι, προσελκύουμε ξένους μαθητές, οικογένειες που προέρχονται από πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, αλλά νομίζω πως όλο και περισσότεροι Κύπριοι γονείς επιλέγουν επίσης την εκπαίδευσή μας και το τι προσφέρουμε.

Υπάρχει το ΔΣ της ΑΑ που αποτελείται από πρώην μαθητές της ΑΑ. Πόσο βοηθάει αυτό στην πορεία και το όραμα του σχολείου;
Πιστεύω ότι τους δίνει μια αίσθηση σεβασμού και κατανόησης του σχολείου, που ίσως ένα άλλο άτομο που δεν είναι απόφοιτος της ΑΑ δεν θα είχε. Αντιπροσωπεύουν αυτό που κάνουμε ως σχολείο και μας υπενθυμίζουν τις ρίζες, τους πυρήνες και τις αξίες μας, καθώς και την επένδυση στο μέλλον. Ξέρετε, όταν συναντάτε έναν απόφοιτο της Αμερικανικής Ακαδημίας, στην Κύπρο ή οπουδήποτε στον κόσμο, μιλούν πολύ περήφανα για το ότι είναι απόφοιτοι του σχολείου μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θέλει να συνεχίσει αυτό.

Θα λέγατε ότι εμπλέκονται και συναισθηματικά;
Απολύτως! Αφιερώνουν από τον δικό τους προσωπικό χρόνο, δεν πληρώνονται για αυτό, δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτό. Απλώς νοιάζονται βαθιά για το σχολείο.

Η ΑΑ εξυπηρετεί την κοινότητα της πόλης και της επαρχίας Λάρνακας κι όχι μόνο, προσφέροντας εκπαίδευση σε μαθητές από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, με μαθητές και δασκάλους από ελληνοκυπριακές, μαρωνίτικες, αρμενικές και λατινικές κοινότητες καθώς φυσικά και αλλοδαπούς μαθητές από διάφορες χώρες, που διαμένουν στο νησί μας. Πόσο βοηθάει αυτή η πολυπολιτισμικότητα την αντίληψη και την προσωπικότητα των μαθητών και κατ’ επέκταση το μέλλον τους;
Είναι πολύ σημαντικό ότι κάποιοι μαθητές μας προέρχονται από διαφορετικές χώρες, από όλο τον κόσμο. Είναι πολύ αποδεκτοί, συνεργάζονται πολύ καλά με τους άλλους μαθητές μας, αισθάνονται μέρος της σχολικής μας οικογένειας. Η εκπαίδευσή μας είναι προφανώς στα αγγλικά, αλλά γιορτάζουμε τις διαφορετικές γλώσσες που μιλούν. Για παράδειγμα, έχουμε τη «Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας», αλλά και άλλες εκδηλώσεις για να γιορτάζουμε διαφορετικές γλώσσες.
Η Κύπρος παραδοσιακά δεν είναι ιδιαίτερα πολυπολιτισμική, σε σύγκριση με κάποιες άλλες χώρες. Νομίζω ότι πολλοί από τους μαθητές μας θα σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ιταλία, στην Αμερική, στην Ασία, στον Καναδά, στη Γερμανία. Πραγματικά έχουμε φοιτητές σε όλο τον κόσμο. Επομένως, η αλληλεπίδραση με μαθητές από διαφορετικές χώρες, το ότι μαθαίνουν για διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι μια πραγματική αξία για αυτούς, διότι όσο περισσότερο κατανοούμε άλλες χώρες και πολιτισμούς τόσο καλύτερα μορφωμένοι είμαστε. Όσο πιο αποδεκτοί είμαστε τόσο καλύτερα συνεργαζόμαστε με άτομα από άλλες εθνικότητες. Άρα, είναι θετικό για όλους, νομίζω ότι τους ωφελεί όλους.

Και αυτό βοηθά τους φοιτητές όταν πηγαίνουν να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού να είναι πιο ανοιχτοί και κατανοητοί.
Ακριβώς!

Μια ωραία εκδήλωση που διοργανώνουν γονείς (Σύλλογος Γονέων) των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της ΑΑ είναι η «Διεθνής Πολιτιστική Βραδιά». Σε αυτή την εκδήλωση δοκιμάζουμε κουζίνες από διάφορες χώρες, φαγητά και μυρωδιές από πολλές διαφορετικές χώρες. Θα λέγατε ότι αυτό βοηθά στο moto «Η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας δεσμεύεται να προάγει την ακαδημαϊκή αριστεία και την προσωπική ανάπτυξη μέσα σε μια κοινότητα φροντίδας που γιορτάζει την ανθρώπινη καλοσύνη»;
Ναι, απολύτως. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική εκδήλωση, ιδιαίτερα για την προσωπική ανάπτυξη και την ευαισθητοποίηση για άλλους πολιτισμούς. Αλλά πραγματικά υπάρχουν και πολλά άλλα events της ΑΑ για τα οποία μπορώ να μιλήσω και τα οποία γιορτάζουν είτε την ακαδημαϊκή αριστεία, είτε την ανθρώπινη καλοσύνη.
Ξέρετε, το ότι έχουμε πολύ ικανούς μαθητές, πολύ έξυπνους μαθητές ακαδημαϊκά, είναι σημαντικό, αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι ότι οι μαθητές μας είναι ευγενικοί. Δείχνουν ενσυναίσθηση, σέβονται τους ανθρώπους γύρω τους και τους ανθρώπους της κοινότητας. Και το βλέπω αυτό συχνά, μέσα από πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το αναγνωρισμένο δίπλωμα του Υπουργείου Παιδείας που προσφέρει η ΑΑ;
Φυσικά. Έχουμε αναγνωριστεί ως σχολείο παρόμοιου τύπου (με τα υπόλοιπα δημόσια) εδώ και δεκαετίες. Τώρα, έχουμε ένα πλήρως αναγνωρισμένο απολυτήριο, από το Υπουργείο Παιδείας. Το Υπουργείο είναι πάντα πολύ θετικό για τις επιδόσεις μας, την ποιότητά μας και τα αποτελέσματα των εξετάσεών μας. Άρα ναι, έχουμε  ένα αναγνωρισμένο απολυτήριο. Φέτος είχαμε έναν μαθητή που μπήκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για να σπουδάσει ιατρική.

Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό. Πιθανόν να υπάρχουν γονείς που δεν γνωρίζουν ότι οι μαθητές της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας μπορούν να μπουν σε Ελληνικά ή Κυπριακά Πανεπιστήμια.
Ναι, τον Σεπτέμβριο πέντε μαθητές μας πήγαν για σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης, πολλοί μαθητές μας μπήκαν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Η πλειοψηφία των μαθητών μας επιλέγει να σπουδάσει στα αγγλικά, στην Αγγλία ή σε άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αλλά το απολυτήριό μας είναι αναγνωρισμένο και οι μαθητές μας μπορούν να πάνε και σε ελληνικά πανεπιστήμια στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.

Η ΑΑ προσφέρει δωρεάν εξωσχολικές δραστηριότητες, τα απογεύματα, στους μαθητές της. Δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ποιες είναι αυτές οι δραστηριότητες και σε τι αποσκοπούν;
Έχουμε σχεδόν σαράντα, διαφορετικούς ομίλους, θέλουμε να παρέχουμε στους μαθητές κάτι έξω από την τάξη, έξω από τον ακαδημαϊκό χώρο. Είτε με την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, είτε με κάτι ακαδημαϊκό για το οποίο έχουν ήδη αγάπη και ενδιαφέρον.
Τα οφέλη που αποκομίζουν οι μαθητές που συμμετέχουν σε δραστηριότητες μετά το σχολείο είναι μεγάλα και ποικίλα. Κυμαίνονται από σωματικά οφέλη λόγω της προώθησης της αυξημένης δραστηριότητας, έως ψυχολογικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα. Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η ενθάρρυνση των παιδιών να ασχολούνται με δραστηριότητες μετά το σχολείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξή τους.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ότι η ΑΑ κερδίζει αριστεία στα ελληνικά και έχετε συμπεριλάβει το Greek Pathway στο σχολικό πρόγραμμα. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό;
Οι μαθητές μας παραδοσιακά πήγαιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το Brexit αλλά επίσης και μετά από άλλες αλλαγές στον κόσμο της εκπαίδευσης, αναγνωρίσαμε ότι ορισμένοι από τους μαθητές μας θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Κύπρο ή στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά οι γονείς τους εξακολουθούν να θέλουν να τους προσφέρουν ιδιωτική εκπαίδευση και να μάθουν αγγλικά σε υψηλό επίπεδο.
Έτσι, θα προσφέρουμε την Ελληνική Κατεύθυνση σε όλους τους μαθητές που θα ενταχθούν το 2022 και μετά, ως εναλλακτική λύση στα A Levels. Θα το προσφέρουμε επίσης στους υφιστάμενους μαθητές γυμνασίου όταν φτάσουν στα A Levels. Οι μαθητές που θα ήθελαν να σπουδάσουν στην Κύπρο ή στην Ελλάδα θα μπορούν να περάσουν τα δύο τελευταία τους χρόνια στην ΑΑ σπουδάζοντας στα ελληνικά και να προετοιμάζονται για τις Παγκύπριες εξετάσεις.
Έτσι στα πέντε πρώτα έτη σπουδάζουν όλοι το ίδιο, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια μπορούν να πάρουν την απόφαση αν θέλουν να ακολουθήσουν την Ελληνική Κατεύθυνση και να προετοιμαστούν για τα ελληνικά Πανεπιστήμια.
Πρόθεσή μας είναι οπουδήποτε θέλει να πάει ο μαθητής μας στον κόσμο, (Ευρώπη, Αμερική, Κύπρος, Ελλάδα) και ό,τι θέλει να σπουδάσει, να τον προετοιμάσουμε έτσι ώστε να το πετύχει.

Είστε το μοναδικό «πράσινο σχολείο» στη Λάρνακα. Τι σημαίνει «πράσινο σχολείο»;
Σημαίνει ότι τα συστήματα και οι διαδικασίες μας είναι πολύ φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι ένα διαρκές πράγμα όλο αυτό. Πήραμε βραβεία που μας αναγνώρισαν και μας επιβράβευσαν, αλλά συνεχίζουμε να διασφαλίζουμε ότι οι συμπεριφορές και οι διαδικασίες μας είναι όσο το δυνατόν πιο πράσινες.

Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να καλλιεργήσετε την περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές σας;
Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε έργα, έχουμε ομιλητές που έρχονται και δουλεύουν με τους μαθητές μας. Ομάδα μαθητών μας πέρυσι κέρδισε  βραβείο, δημιούργησαν ένα στυλό που χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα τσιγάρα για να φτιάξει το μελάνι του. Από αυτό μέχρι τον τρόπο που το σχολείο μας διαχειρίζεται την ηλεκτρική ενέργεια και τον τρόπο που εμείς ανακυκλώνουμε πράγματα, σε κάθε επίπεδο. Γιατί στο τέλος της ημέρας οι μαθητές μας είναι οι ενήλικες του μέλλοντος και είναι σημαντικό να τους διδάξουμε αυτές τις δεξιότητες.

Η ΑΑ γιόρτασε τα 100 χρόνια της το 2008 με ένα νέο «κτήριο αρνητικής ενέργειας» (το πρώτο του είδους του στο νησί) και μια σειρά από ειδικές εκδηλώσεις. Δεκατέσσερα χρόνια μετά τα 100α γενέθλιά σας, ποιο θα λέγατε ότι είναι το όραμα της ΑΑ σήμερα;
Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, να συνεχίσουμε να υπηρετούμε όπως κάναμε πάντα, αλλά αναγνωρίζοντας τον μεταβαλλόμενο κόσμο γύρω μας και μέσα μας, η μακροπρόθεσμη αποστολή μας είναι, ανεξάρτητα από το τι θα φέρει το μέλλον για τους μαθητές μας, εμείς να τους προετοιμάζουμε για αυτό. Και όταν λέω να τους προετοιμάζουμε, δεν εννοώ μόνο ακαδημαϊκά, εννοώ ότι τους προετοιμάζουμε να είναι ανεξάρτητοι στοχαστές, να είναι δημιουργικοί, να μπορούν να εργαστούν σε μια ομάδα, να είναι ανθεκτικά προσαρμόσιμα δυνατά μυαλά. Τους προετοιμάζουμε για οτιδήποτε πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. 

Είναι σημαντικό για την ΑΑ να επενδύσει και να εκπαιδεύσει τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα των μαθητών της…
Ναι, νομίζω ότι ο χαρακτήρας σου, η ακεραιότητά σου, το πώς συμπεριφέρεσαι στους άλλους ανθρώπους, πώς ανταποκρίνεσαι στην απογοήτευση ή στην αποτυχία ή σε μια δύσκολη κατάσταση, αυτά είναι που θα σου φέρουν την επιτυχία ως ενήλικα, όσο και το να έχεις τους καλύτερους βαθμούς. Αυτό είναι που έχει πραγματικά σημασία. Αυτός είναι ο στόχος και το όραμά μας για τους μαθητές μας.
Και μια μέρα στο μέλλον να μπορούμε να ανοίξουμε εφημερίδες και να δούμε ότι έκαναν κάτι υπέροχο, ανακάλυψαν ή επινόησαν κάτι, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο και είναι αυτή η προοπτική που κάνει τη δουλειά μας να αξίζει κάθε λεπτό.

Το μήνυμά σας στους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στην ΑΑ και στους γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδιά τους στην ΑΑ;
Νομίζω ότι το μήνυμα προς τους γονείς που έχουν παιδιά στην ΑΑ θα ήταν ένα ευχαριστώ. Το να αφήνεις το παιδί σου σε ηλικία 2 ή 5 ή 11 ετών σε ένα σχολείο και να εμπιστεύεσαι την εκπαίδευση του σε αυτό το σχολείο, είναι ένα απίστευτο δώρο και δείχνει εμπιστοσύνη, κάτι που δεν παίρνουμε καθόλου ελαφρά τη καρδία. Εκτιμούμε ότι μας εμπιστεύονται την εκπαίδευση του παιδιού τους. Ελπίζουμε και είμαι βέβαιη ότι θα πραγματοποιήσουμε όλα τα όνειρά που έχουν για τα παιδιά τους, συνεργαζόμαστε πολύ καλά με όλους τους γονείς και δεσμευόμαστε πραγματικά να εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις και να διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές μας θα έχουν το καλύτερο δυνατό μέλλον.
Για τους γονείς που δεν έχουν τα παιδιά τους στην Ακαδημία, θα τους έλεγα να το σκεφτούν. Για γονείς που θα ήθελαν να δώσουν στο παιδί τους την πλούσια εκπαίδευση που προσφέρουμε, αλλά ίσως δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα – γιατί ξέρετε, για πολλούς γονείς το να στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο είναι θυσία. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο, δεν θα πάνε διακοπές, δεν θα μείνουν σε ένα σπίτι με περισσότερα υπνοδωμάτια και αυτό είναι μια επιλογή που κάνουν οι γονείς, είναι θυσία και το αναγνωρίζουμε – θα ήθελα λοιπόν να πω ότι από φέτος προσφέρουμε δύο πλήρεις υποτροφίες για φοιτητές που είναι ικανοί, αλλά προέρχονται από ένα υπόβαθρο όπου οι γονείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο. Γιατί αναγνωρίζουμε ότι το να έρθει ένας μαθητής στο σχολείο μας μπορεί να του αλλάξει τη ζωή και το μέλλον του.

Georgina Michaelides: “We recognise that attending our school could change someone’s life, someone’s future”.

Mrs Georgina Michaelides, the Principal of The American Academy Larnaca speaks to us about the beautiful academic world of The American Academy Larnaca. Among other interesting things Mrs. Michaelidou announces that this year The AAL will offer two full scholarships..

By Yiota Dimitriou

The American Academy Larnaca has been in our city since 1908, for over a century. However only a few people know that this is a non-profit private school. The motto of the school is “to grow and to serve”. Really, how much has The AAL grown and changed in recent years?
One way we have grown    is in numbers. We have many more students at the Junior School that we did a few years ago. The Senior School is also growing and expanding, and we also have new buildings. On a personal level we have grown as teachers, as students, as people, especially in the last two years. We had to adopt new ways, something that I am sure has happened in many other big organisations all around the world as well.
So yes, we are growing and we are changing in a really positive and healthy way. However, our core values remain the same and they do not change. The values that we hold now as a school are the values we always had, to grow and to serve.

You said that the number of students is growing. Most of your students are local or kids that came from abroad and moved here in Cyprus?
I think it is a mixture, yes we have seen an increase in students from Lebanon, Russia, China, but we have actually seen that the percentage of our Cypriot students is increasing. I think more and more parents are choosing to send their children to AAL even from the Junior School age. The Junior School just opened the nursery class for two years olds. We are happy to say, we are already full and we also have a waiting list. The Junior School is 50% Cypriot born children now and the Senior School is 80%. Yes, we do attract international students from many different parts of the world and this really adds to the rich culture of the school, but I think more Cypriot parents are also choosing our education and what we offer.

There is the Board of The AAL which consists of former students, how much does this help in the course and vision of The AAL?
I think it gives them a sense of understanding of the school that maybe an external person wouldn’t have. They represent what we do as a school and they remind us our roots, our core values and they invest in the future of the school. You know, when you meet an American Academy graduate in Cyprus or anywhere in the world, they are very proud of being graduates of our school, so the Board wants to continue that.

You would say that they are also emotionally involved?
Absolutely! They give up a considerable amount of their personal time. They don’t get paid for it and they have nothing to gain from it. They just care deeply for the school.

The AAL serves the community of the city and province of Larnaca and beyond, offering education to students from all communities of Cyprus, with students and teachers from Greek Cypriot, Maronite, Armenian and Latin communities along with of course foreign students from various countries, residing on our island. How much does this multiculturalism help the perception and personality of children and consequently their future?
I think it is very important that the minority students who come back from different countries are well integrated. They work together very well with other students and we don’t have any type of segregation.
We have a very diverse student body and the students who come from different parts of the world feel part of our school family. Our education is obviously in English but we celebrate all the different languages that they speak. For example we have the “International mother tongue day”.
Cyprus is traditionally not very multicultural compared to some other countries so it’s good for our students to have exposure to other cultures and ethnic backgrounds. I think many of our students will later on study in the UK, in Italy, in America, in Asia, in Canada, in Germany. We really have students from all around the world. To interact with students from different countries, to learn about different cultures is a real value to them because the more we understand other countries and cultures the more educated we are. I believe this is beneficial and gives value to everyone.

This really helps the students when they go in Universities abroad to be more open minded and understanding. 
Yes, absolutely!

A nice event organized by parents (Parents Association) of the students of the Primary School of The AAL is the “International Cultural Evening”. In this event we taste cuisines from different countries, food and smells from many different countries. Would you say that this is helps in the moto “The American Academy Larnaca is committed to promoting academic excellence and personal growth within a caring community that celebrates human kindness”?
Yes, definitely. I think it is an excellent event in particular for personal growth and awareness for other cultures. However there are many other events that I can talk about that celebrates either academic excellence or human kindness.
You know we have very able students, very intelligent students academically but I think what is more important is that our students are kind. They show empathy, they are considerate of the people around them and the people in the community.  And I see that in a number of different ways.

Can you please tell us a few words about the recognized diploma from the Ministry of Education offered by The AAL.
Of course. We have been recognised as a similar type school for decades now. We have a fully recognised diploma, from the Ministry of Education. The Ministry is always very positive about our records, our quality and the results of our exams.
So yes, we have a recognised diploma. For example, this year we had a student going to the University of Cyprus to study medicine.

This is really important, I believe that maybe there are parents who probably do not know that an American Academy graduate can entrance a Greek University in Cyprus or in Greece.
Yes, in September we sent five students to Aristotelio University in Thessaloniki, also we have a number of other students in universities in Cyprus and Greece.
The majority of our students choose to study in English, either in England or other European universities, but since they all gain A Levels and our recognised diploma, our students can go to Greek universities in Cyprus or in Greece.

The AAL offers Extra-curricular activities, in the afternoons, free of charge to its students. Activities that help children in many different ways. What are these activities and what are they intended for?
We have almost forty different clubs, and the intention is that we provide the students with something outside of the classroom, outside of academia. Either to learn a new skill or to embrace a skill they already have love for.
The benefits the students gain when they are involved in after school activities are wide and varied. They range from physical benefits due to the promotion of increased activity, to psychological and social advantages. Scientific research proves that encouraging children to engage in activities after school could aid their development.

We see lately that The AAL is gaining excellence in Greek and, you have included Greek Pathway in the school curriculum, would you like to tell us a few words about it?
Our students traditionally go to university in the UK. Following Brexit and also other changes in the world of education, we have recognised that some of our students want to study in Cyprus and Greece, however their parents still want them to have a private education and to learn English to a high standard. We will be offering the Greek Pathway to all students who join in 2022 onwards as an alternative to A Levels. We will also offer it to some existing lower school students when they get to do A Levels. Students who would like to study in Cyprus or Greece will be able to spend their last two years at the Academy studying in Greek and do the preparation for the Pancyprian exams. Students will study Core Greek, Core English and Core PE and will be able to choose either the Sciences or Business.
Meaning in the first five years they all study the same. However the last two years they can make the decision if they want to follow the Greek Path and get prepared for universities in Greek.
Our intention is that wherever our students wants to go in the world, (Europe, America, Cyprus, Greece) and whatever it is that they want to study, we can prepare them for that.

You are the only green school in Larnaca. What does “green school” mean?
Yes, we are an EMAS certified organisation.  The first school in Larnaca and the second in Cyprus.  It gives the recognition of the commitment of the organization and of the community of the school in reducing the negative environmental impact of our activities. It means that our systems and our processes are very environmentally friendly.
It’s an ongoing thing.. On a daily basis we continue to ensure that our behaviors and procedures are as green as possible.

How important is it for you to cultivate environmental awareness in your students?
It is very important. We have projects and we have speakers that come in and work with our students. Our Junior Achievement team last year won the national award, they invented a pen that uses recycled cigarettes to make ink. This invention, the way our school manages electricity and the way we recycle things, at every level, environmental awareness is really important to us. Because at the end of the day our students are the adults of the future and it is important to teach them these skills.

The AAL celebrated its 100th anniversary in 2008 with a new “negative energy building” (the first of its kind on the island) and a series of special events. Fourteen years after your 100th birthday, what would you say is AA’s vision today?
Our Vision is that we continue to grow, continue to serve as we always have done. However we recognise the change in the world around us and within us. Our long term mission is whatever the future holds for our students, we prepare them for it. And when I say prepare them I don’t mean just academically, I mean we prepare them to be independent thinkers, to be creative, to be able to work in a team, to be resilient, adaptable and strong minded. We prepare them for whatever the future is going to bring.

Is important for The AAL to invest and educate the character and the personality of their students….
Yes, I think your character, your integrity, the way you treat other people, the way you response to disappointment or failure or difficult situations, these are the things that will bring you success as an adult just as much as having the right A levels, the right subjects or best grades.
That is what really matters. This is our goal and vision for our students.
And one day further down in the future we will open newspapers and see that they did something wonderful, discovered or invented something. They can change the world and this is the perspective that makes our job worth every minute.

Your message to the parents that have their kids to AAL and to the parents who are thinking to send their kids to the Academy?
I think the message to the current parents would be a thank you. I think to hand your child over at the age of 2 or 5 or 11 and entrust your child’s education is an incredible honour and we do not take that lightly. We appreciate that they trust us with their child’s education.  We hope and I am sure we will fulfill all of their dreams for their children, we work together very well with all the parents and we are truly committed to fulfilling those promises and ensuring our students have the best possible future.
For potential parents I would say to consider us for your child’s education.
For potential parents who would love to give their child the kind of rich education that we offer but maybe don’t have the financial means, because you know sending your child to a private school can be for many parents a sacrifice, it might mean not buying that new car, not going on that holiday, not living in a house with more bedrooms and that is a choice that parents make and it is a sacrifice and we recognise that. So I would like to say that from this year we are offering two full scholarships for students who have the ability but come from a background where the parents might not have the financial means to send them to a private school. We recognize that attending our school could change someone’s life, someone’s future.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια βιβλιοπαρουσίαση για παιδιά στη Κοινοτική Βιβλίοθήκη Ορόκλινης με τη συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου

Αυτό το Σάββατο, η Παιδική Λέσχη Φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, φιλοξενεί την συγγραφέα Αικατερίνη Ζένιου, και μας παρουσιάζει διαδραστικά το παραμύθι “ΖΗΤΕΙΤΑΙ

error: Content is protected !!