Νικόλας Τσαρδελλής: «Η μεγάλη πλειοψηφία των Κύπριων δικηγόρων έχουν αξίες και υψηλού βαθμού ηθικές αντιστάσεις»

O Γραμματέας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου (ΠΔΣ),ο ΙRO (International Relations Officer) του Round Table 3 Larnaca, ο Νικόλας Τσαρδελλής,  είναι ένας νεαρός δικηγόρος, μεθοδικός, ευθύς, και οραματιστής. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Νικόλας Τσαρδελλής μίλησε στο SkalaTimes για το επάγγελμα του, για τον ΠΔΣ, για το Round Table 3 Larnaca, για τη δική του πορεία μέχρι σήμερα και φυσικά για τη Λάρνακα μας.

Της Γιώτας Δημητρίου

Νικόλα ποιοι λόγοι σε ώθησαν να ακολουθήσεις την νομική;
Η νομική προέκυψε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας, κατόπιν παρότρυνσης του πατέρα μου ο οποίος πίστευε ότι το δικηγορικό επάγγελμα ταίριαζε με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα μου, βασικά το ότι μου αρέσει να επικοινωνώ και να ασχολούμαι με την επίλυση προβλημάτων. Πίστευα τότε ότι η νομική ήταν πολύ θεωρητική. Κάθε άλλο όμως. Η νομική απαιτεί συνεχή μελέτη και επιμόρφωση, όμως η εφαρμογή των γνώσεων απαιτεί πρακτικές προσεγγίσεις. Όχι μόνο δεν το μετάνιωσα, αλλά αντιθέτως νιώθω πολύ τυχερός που βρίσκομαι σε αυτό το συναρπαστικό χώρο.

Που σπούδασες και τι κράτησες από τα φοιτητικά σου χρόνια;
Φοίτησα στην Αγγλία, στο πανεπιστήμιο Newcastle Upon Tyne. Το Newcastle είναι μια όμορφη πόλη, με χιλιάδες φοιτητές και ποικίλες δυνατότητες για αναψυχή. Έτσι μπόρεσα να συνδυάσω το απαιτητικό πρόγραμμα του πανεπιστημίου με διάφορες άλλες δραστηριότητες. Πέρασα υπέροχα φοιτητικά χρόνια.

Σε ποιο γραφείο εργάζεσαι σήμερα;
Είμαι συνέταιρος στη δικηγορική εταιρεία Ηλίας Νεοκλέους & Σια ΔΕΠΕ και έχω έδρα μου το γραφείο της εταιρείας στη Λευκωσία.

Με τι είδους υποθέσεις ασχολείσαι;
Κυρίως με δικαστηριακές υποθέσεις, αστικές και ποινικές. Προκύπτουν όμως συχνά και εξωδικαστηριακής φύσης, θέματα όπως εμπορικής φύσης συναλλαγές, εταιρικό και φορολογικό δίκαιο, εμπιστεύματα, ακίνητα, και άλλα, τα οποία καλούμε να διαχειριστώ.

Ο δικηγόρος δεν χρειάζεται εξειδικευση; Δεν θα προτιμούσες να ασχολείσουν μόνο με ένα τομέα;
Όχι το βρίσκω βαρετό! Η γνώση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και η ευκαιρία να ασχοληθώ με διαφορετικής φύσης υποθέσεις, είναι αυτό που κάνει την καθημερινότητα μου συναρπαστική. Ασφαλώς ο κάθε δικηγόρος αποκτά λόγω τριβής περισσότερη εμπειρία σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όμως στο γραφείο διαθέτουμε τμήματα και δικηγόρους με εξειδίκευση σε όλους τους τομείς, με τους οποίους συνεργάζομαι στενά σε κάθε περίπτωση.

Μπορεί ένας νομικός να κρατήσει ψηλά την σημαία της ηθικής ή θεωρείς πως η φύση του επαγγέλματος μπορεί εύκολα να κρύβει παγίδες;
Το δικηγορικό επάγγελμα στην Κύπρο είναι παρεξηγημένο και, σε κάποιο βαθμό, ευθυνόμαστε για αυτό εμείς οι δικηγόροι, αφού δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε από την κοινωνία την αναγνώριση που μας αξίζει για όσα πραγματικά πρεσβεύουμε και προσφέρουμε. Παγίδες και αδυναμίες υπάρχουν σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους, όχι μόνο στο δικηγορικό επάγγελμα, όμως η μεγάλη πλειοψηφία των Κύπριων δικηγόρων έχουν αξίες και υψηλού βαθμού ηθικές αντιστάσεις.

Στις τελευταίες εκλογές του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου έχει εκλεγεί και κατέχεις πλέον την θέση του Γραμματέα. Τι σε ώθησε να διεκδικήσεις μία θέση στο Συμβούλιο του ΠΔΣ; Η επιθυμία να παραμείνω κοντά στις εξελίξεις και να συμβάλω στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης και αναβάθμισης του δικηγορικού επαγγέλματος. Στο Συμβούλιο του ΠΔΣ συμμετέχω από το 2017, αρχικά ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας, ενώ το 2020 εκλέγηκα και κατέλαβα τη θέση του γραμματέα του ΠΔΣ. Οι τελευταίες εκλογές ήταν πολύ σημαντικές, κι αυτό φάνηκε τόσο από τον μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων που υποβλήθηκαν, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, όσο και από τις χιλιάδες συναδέλφων που προσήλθαν και ψήφισαν. Η έκταση του ενδιαφέροντος και η αθρόα προσέλευση οφείλονταν στην κρίση που περνά το επάγγελμα. Το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης αντιμετωπίζει προβλήματα, κυρίως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εκδίκαση των υποθέσεων. Πριν από μερικά χρόνια άρχισε μια μεγάλη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε ενεργά και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος. Ετοιμάστηκε σειρά νομοσχεδίων που αγγίζουν τη δομή των δικαστηρίων, και επίσης ετοιμάζονταν νέοι διαδικαστικοί κανονισμοί. Προωθείτο η εισαγωγή και ανάπτυξη ψηφιακής τεχνολογίας στα Δικαστήρια. Επιδιώκεται η δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου όπως και χωριστού Ναυτοδικείου. Αυτές οι διαδικασίες βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο όταν θα γίνονταν οι εκλογές του ΠΔΣ το 2020, και ένιωσα ότι θα έπρεπε να παραμείνω κοντά και να συνεχίσω να εργάζομαι για υλοποίηση αυτού του έργου.

Ποιος ο ρόλος του Συμβουλίου και τι συνεπάγεται η συμμετοχή σε αυτό;
Ο ΠΔΣ είναι ένας τεράστιος οργανισμός με περίπου 4.500 χιλιάδες μέλη. Το Συμβούλιο ασχολείται με σωρεία θεμάτων τα οποία τα μέλη του Συμβουλίου καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά. Παρευρίσκεται σε διάφορες επιτροπές της Βουλής, συνεισφέρει στην παραγωγή προτάσεων, συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, έχει επαφές με κόμματα και θεσμικούς φορείς για συζήτηση νομικών και κοινωνικών θεμάτων, και άλλα πολλά. Αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο ΠΔΣ; Η δυσκολία να πείσουμε τα πολιτικά κόμματα να μην μεταφέρουν τις αντιπαλότητες τους στο χώρο της δικαιοσύνης. Το δικηγορικό επάγγελμα περνά κρίση, η δικηγορική ύλη έχει μειωθεί δραματικά, και πολλοί δικηγόροι δεν βρίσκουν εργασία για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Οι πολίτες αποφεύγουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στα Δικαστήρια γνωρίζοντας ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να έχουν αποτέλεσμα. Το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης χρειάζεται επιτέλους εκσυγχρονισμό. Από τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Ανώτατο Δικαστήριο, Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, Νομική Υπηρεσία, οργανωμένα σύνολα, παρά τις όποιες επιφυλάξεις εκφράστηκαν, έχουν δώσει το πράσινο φως, η Βουλή οφείλει να προχωρήσει στη ψήφιση των νομοσχεδίων. Πιέζουμε όσο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση, με συνεχείς επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα και την εκτελεστική εξουσία. Έχουμε όμως σύντομα προεδρικές εκλογές κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα!
Πέραν του εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, ο ΠΔΣ δίδει μεγάλη έμφαση στον εκσυγχρονισμό και του οικονομικού μοντέλου και του φορολογικού συστήματος της χώρας μας το οποίο συζητείται εδώ και καιρό. Απαιτείται μια νέα κατεύθυνση και ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ένα ελκυστικό πακέτο που θα φέρει επενδύσεις στη χώρα μας, θα δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και θα αυξήσει τη δικηγορική ύλη και τις θέσεις εργασίας. Ο ΠΔΣ συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται.

Κατάγεσαι από τη Λάρνακα και είσαι μέλος του Round Table 3 Larnaca. Καταρχάς να θεωρήσω ότι σε ενδιαφέρει η ανάμιξη σου στα κοινά; Και δεύτερο, μίλησε μας λίγο για το Round Table 3 Larnaca.
Είμαι ο ΙRO (International Relations Officer) του Round Table 3 Larnaca για τη φετινή χρονιά. Το Round Table είναι σωματείο αποτελούμενο από νέους ηλικίας 18-45 ετών, που προωθούν την εθελοντική προσφορά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Παραρτήματα υπάρχουν σε περισσότερες από 70 χώρες. Στην Κύπρο αποτελείται από το Κεντρικό Συμβούλιο και επτά παραρτήματα στις διάφορες πόλεις. Η δική μου συμμετοχή ήταν το αποτέλεσμα παρότρυνσης παιδικών φίλων και είναι ένας τρόπος να προσφέρω στην κοινωνία γενικότερα. 

Βλέπουμε συχνά δικηγόρους να διεκδικούν μία θέση στην πολιτική σκακιέρα του τόπου, εσένα σε ενδιαφέρει η πολιτική; Θα ήθελες να αναμιχθείς στην πολιτική του τόπου;
Δεν είναι στις προτεραιότητες μου!  

Τι είναι αυτό που θεωρείς ότι λείπει από την πολιτική σκακιέρα του τόπου μας σήμερα; Βλέπουμε μια απαξίωση αλλά δεν νομίζω ότι έχει να κάνει κυρίως με τα πρόσωπα. Ουσιαστικά βρισκόμαστε συνεχώς σε προεκλογική περίοδο αφού, συχνά, κάθε ένα με ενάμιση χρόνο, έχουμε εκλογές. Έτσι παρατηρείται ένας δισταγμός από μέρους των κομμάτων να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προωθήσουν πολιτικές που είναι αναγκαίες, αλλά που θα έχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η διενέργεια όλων των εκλογών ταυτόχρονα, ή έστω με μικρή χρονική απόσταση, θα δώσει στην εκτελεστική εξουσία, τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης την ευκαιρία να προωθήσουν πολιτικές που κρίνονται αναγκαίες για την ευρύτερη κοινωνία και οικονομία, να παράξουν έργο, χωρίς να έχουν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα εκλογών.

Αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε στο παρελθόν όμως δεν προχώρησε. Πιστεύεις δηλαδή ότι χρειάζεται αλλαγή το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών;
Ναι πιστεύω ότι θα βοηθήσει. Δυστυχώς όμως τα κόμματα φαίνεται να φοβούνται κάτι τέτοιο. Βολεύονται με την υφιστάμενη κατάσταση.   

Στη Λάρνακα μας τι θα ήθελες να δεις να αλλάζει;
Όχι πολλά. Το νέο Λιμάνι και η Μαρίνα, όπως και η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Αυτά θα δώσουν τεράστια ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη στην πόλη, με ανέγερση νέων ξενοδοχειακών μονάδων, προσέλκυση τουριστών και μεγάλων εταιρειών. Ωστόσο, αυτή η ανάπτυξη πρέπει να γίνει στοχευμένα και με όραμα. Δεν θα ήθελα να αλλάξει ο χαρακτήρας της πόλης, η ζεστασιά και η ηρεμία που αποπνέει το ιστορικό κυρίως κέντρο της πόλης. Από εκεί και πέρα, η πεζοδρόμηση ολόκληρης της οδού Ερμού, ή έστω του μεγαλύτερου μέρους της, στα πρότυπα πολλών άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων είναι, κατά την άποψη μου, επιβεβλημένη να υλοποιηθεί.

Τι σου αρέσει περισσότερο στην πόλη μας;
Ο συνδυασμός του ζεστού και ήρεμου χαρακτήρα του κέντρου της πόλης μας κατά τη χειμερινή περίοδο, το οποίο παραπέμπει σε πόλεις Κεντρικής Ευρώπης, όπως και οι επιλογές για διασκέδαση με έντονο το ελληνικό στοιχείο, οι οποίες προσφέρονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Πιστεύεις πως η πόλη μας είναι στο σωστό δρόμο για την ανάπτυξη που της αξίζει επιτέλους; Το πιστεύω πραγματικά!

Αν σου έλεγα να μας πεις τρία βασικά χαρακτηριστικά σου ποια θα μας έλεγες;
Μεθοδικός, ευθύς, οραματιστής.

Στον ελεύθερο σου χρόνο τι κάνεις συνήθως;
Στο δικό μου επαγγελματικό χώρο δεν υπάρχει αρκετός ελεύθερος χρόνος. Προσπαθώ όσο μπορώ να βρω χρόνο για την οικογένεια, τους φίλους και την ομάδα μου.

Ποια ομάδα υποστηρίζεις;  
Η ομάδα μου είναι η ΆΕΚ Λάρνακας και την παρακολουθώ σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια. Σε κάποιο στάδιο φάνηκε ότι φέτος θα ήταν η χρονιά της, όμως τα τελευταία αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Υπάρχει όμως οργάνωση στην ομάδα, ένα εξαιρετικό μοντέλο διοίκησης, και πιστεύω ότι η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος δεν είναι μακρυά.

Νικόλα, τα δικά σου όνειρα και στόχοι ποιοι είναι;
Να είναι καλά η οικογένεια μου.

Τέλος, υπάρχει μια φράση, ένα απόφθεγμα, ένα ρητό, ή ένας στίχος που ακολουθείς σαν πυξίδα ζωής; 
Σε ό,τι κάνω να είμαι αυθεντικός, ειλικρινής και να ενεργώ με επαγγελματισμό.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ακόμη μια επιτυχία για το δικηγορικό γραφείο Δειλινός & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. στη Λάρνακα / Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα με το ποσό της αξίας του ακινήτου πλέον τόκους €4.220.000

Aναγκάζεται πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια ακινήτου στην Λάρνακα έκτασης 107.898 τ.μ. που απαλλοτρίωσε το 2002 για την Διαχείριση της Αλυκής Λάρνακας

Ελάτε να (ξανα)περπατήσουμε

ENG Text Follows Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να ανακαλύψουμε την ιστορία των γειτονιών της Λάρνακας και των ανθρώπων της, το Σαββατο, 27 Απριλιου σας

error: Content is protected !!