Γεωργία Καϊμακλιώτη: “Λατρεύω να έχω την ένταση στο μάξιμουμ και να τραγουδώ σαν να μην υπάρχει χωροχρόνος που με περιβάλλει”

Η συνδημότισσα μας, σοπράνο, Γεωργία Καϊμακλιώτη, ένα κορίτσι που έχει ήδη κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις με τη φωνή της, μιλά στο SkalaTimes και μας συστήνεται. Η Γεωργία βρέθηκε από το Μουσικό Λύκειο Λάρνακας, στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών, στο Βέλγιο, με οδηγό την αγάπη της για τη μουσική. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, το ταλαντούχο κορίτσι ανάμεσα σε άλλα τονίζει: “Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, ειδικά σε αυτή την περίοδο που ζούμε, με τους τόσους περιορισμούς και τα μέτρα, που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για μας τους καλλιτέχνες. Μην εγκαταλείψετε ποτέ τη μουσική ή γενικά τις τέχνες, σε όποια μορφή και αν υπάρχουν στη ζωή σας, γιατί είναι το Φως που μας βοηθάει να βγούμε από την καταχνιά, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Είτε αυτή η στιγμή είναι λυπητερή, είτε είναι χαρούμενη, είτε είναι μπερδεμένη είτε είναι απεγνωσμένη, οι τέχνες είναι το Φως που χρειαζόμαστε”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Γεωργία το δικό σου μουσικό μονοπάτι πώς και πότε ξεκίνησε;

Το μουσικό μου μονοπάτι ξεκίνησε το 2012, με την εισαγωγή μου στο Μουσικό Λύκειο Λάρνακας. Ήταν μια απόφαση που όπως φάνηκε καθόρισε τις μετέπειτα πανεπιστημιακές σπουδές μου αλλά και τη ζωή μου, καθώς η μουσική είναι πλέον ο τρόπος που ζω.

Ως μαθήτρια στο Λύκειο σε ανησυχούσε η επαγγελματική σου σταδιοδρομία αν ακολουθούσες το όνειρο σου για μουσικές σπουδές;

Για να είμαι ειλικρινής, ναι ανησυχούσα, αλλά η αγάπη μου για τη μουσική έσβηνε κάθε φόβο και ανησυχία. Το πρόγραμμα του Λυκείου σε συνδυασμό με τα επιπλέον μαθήματα του Μουσικού Λυκείου, ήταν πολύ απαιτητικό. Τα παιδιά του Μουσικού, μέναμε συχνά στο σχολείο με τους καθηγητές και τις καθηγήτριες μας και μετά την κανονική λήξη των μαθημάτων για προετοιμασία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συμμετοχές σε διαγωνισμούς κλπ. Όμως είναι εμπειρίες που θα μου μείνουν αξέχαστες. 

Πού σπούδασες;

Σπούδασα στο Βασιλικό Κονσερβατόριο των Βρυξελλών, στο Βέλγιο. Μπήκα στο Κονσερβατόριο μετά από εξετάσεις εισαγωγής και είχα να συναγωνιστώ εκατοντάδες υποψήφιους από όλη την Ευρώπη. Ήμουν ανάμεσα στους λίγους που τα κατάφεραν κι ένιωσα μεγάλη χαρά και περηφάνια.  Παράλληλα ένιωσα ευγνωμοσύνη  για τους καθηγητές του Μουσικού Λυκείου Λάρνακας που όπως φάνηκε με προετοίμασαν σωστά.

Γιατί επέλεξες το Βέλγιο;

Μέσα από την έρευνα μου για σπουδές στη Μουσική, ενθουσιάστηκα με την ιδέα του Βασιλικού Κονσερβατορίου των Βρυξελλών, όπως και με την πρόκληση να μάθω παράλληλα την γαλλική γλώσσα, καθώς είναι μία από τις επίσημες γλώσσες αυτού του Πανεπιστημίου. Η προσπάθεια μου στέφθηκε με επιτυχία αφού έλαβα το πτυχίο μου μετά από σκληρή εργασία και ατέλειωτες ώρες μελέτης.

Τι κράτησες από τα φοιτητικά σου χρόνια;

Κρατώ ως δώρο από τα φοιτητικά μου χρόνια την επαφή μου με τους ανθρώπους. Οπωσδήποτε τους ανθρώπους, τους φίλους που γνώρισα, τις παραδόσεις και συνήθειες της κουλτούρας και του πολιτισμού τους. Ήταν ένα πολύγλωσσο, πολυπολιτισμικό ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, ήχους και μελωδίες που εμπλούτισαν τον δικό μου μουσικό ορίζοντα και με βοήθησαν να εξελιχθώ ως μουσικός αλλά και ως άνθρωπος.

Πότε επέστρεψες στην Κύπρο και πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση από την Βελγική κουλτούρα στην Κυπριακή;

Επέστρεψα στο τέλος του 2019. Δεν δυσκολεύτηκα κατά την μετάβαση μου στην Κύπρο. Η Κύπρος ανέκαθεν ήταν η χώρα που ηρεμούσε την ψυχή μου. Επίσης ζώντας στο κέντρο των Βρυξελλών, που είναι μια πολυπολιτισμική περιοχή, κατάφερα να βιώσω και να γνωρίσω τον παγκόσμιο πολιτισμό, και όχι τόσο μόνο την Βελγική κουλτούρα και πολιτισμό. Επέστρεψα έτοιμη να ζήσω και να δημιουργήσω στον τόπο μου, μεταφέροντας κι εφαρμόζοντας όλα αυτά που έμαθα.

Πόσο δύσκολο είναι για μια σοπράνο να επιλέξει να ζήσει Κύπρο ή γενικότερα για μία μουσικό;

Αρχικά ήταν πολύ δύσκολο. Ερχόμενη στην Κύπρο είχα συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος εδώ δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την κλασσική μουσική όσο στην Ευρώπη, κάτι πολύ κατανοητό και σεβαστό. Κατάλαβα όμως στη συνέχεια, αφού έζησα τις μουσικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ κτλ στην Κύπρο, ότι έχουμε πάρα πολύ δημιουργικούς μουσικούς εδώ, που σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια, δημιουργούν σημαντικά έργα και χρειάζονται τις σωστές υποδομές και φορείς που θα τους στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια. Ελπίζουμε ότι η δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού θα αμβλύνει τα προβλήματα και θα μας στηρίξει να καλλιεργήσουμε την τέχνη μας αλλά και να δημιουργήσουμε έργα μουσικού πολιτισμού.

Η τεχνολογία βοηθά στην επαγγελματική εξέλιξη ενός καλλιτέχνη ακόμη και αν δεν βρίσκεται στις μητροπόλεις των τεχνών; Ποια η άποψη σου;

Φυσικά βοηθάει. Σε μια κοινωνία που εξελίσσεται τόσο ραγδαία, δεν μπορεί η τεχνολογία να μείνει πίσω, αλλά ούτε εμείς να αφήσουμε την τεχνολογία ανεκμετάλλευτη. Ως μουσικός, πιστεύω ότι είμαι τυχερή που ζω σε μια τέτοια εποχή όπου μπορώ να προωθώ την μουσική μου σε όλο τον κόσμο μέσω της τεχνολογίας και των πλατφόρμων που μας παρέχει, δωρεάν. Πρέπει όλοι οι μουσικοί να εκμεταλλευόμαστε θετικά την τεχνολογία εφόσον είναι μεγάλη βοήθεια για την προβολή της μουσικής μας.

Πώς βλέπεις τα μουσικά δρώμενα στη χώρα μας και στην πόλη μας;

Τα τελευταία χρόνια που μένω μόνιμα εδώ, εκπλάγηκα ευχάριστα συνειδητοποιώντας ότι τα μουσικά αλλά και όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη χώρα μας ανεβάζουν το επίπεδο πολύ πιο ψηλά από παλιότερα. Χαίρομαι επίσης που η πόλη μας αναγνωρίζει περισσότερο, και αξιοποιεί τους ντόπιους καλλιτέχνες της και είμαι πολύ περήφανη που είμαι μέρος της.

Για σένα τι σημαίνει καλή μουσική; Τι μουσική ακούς όταν είσαι μόνη στο σπίτι;

Για μένα καλή μουσική, είναι η μουσική που σε αγγίζει οποιαδήποτε και αν είναι αυτή η μουσική. Για τον καθένα βέβαια είναι κάτι διαφορετικό. Αν αυτό που ακούς σου δημιουργεί συναισθήματα, αν σε προκαλεί σε ένα κόσμο δημιουργικής έκφρασης, αν σε κάνει να ονειρεύεσαι και αν αλλάζει τη διάθεσή σου, τότε είναι καλή μουσική.
Προσωπικά, ακούω και απολαμβάνω τα πάντα. Βρίσκω μέρος του εαυτού μου σχεδόν σε όλα τα είδη μουσικής. Αλλά αν σκεφτώ τι είναι αυτό που ακούω περισσότερο, θα έλεγα τη ροκ, την ποπ και την σόουλ μουσική. Λατρεύω να έχω την ένταση στο μάξιμουμ και να τραγουδώ σαν να μην υπάρχει χωροχρόνος που με περιβάλλει.

Σήμερα που σε βρίσκουμε επαγγελματικά;

Συνεχίζω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Μουσική Παιδαγωγική. Τη συγκεκριμένη περίοδο τραγουδάω σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου Λάρνακας, και κάνω ζωντανές εμφανίσεις σε κάποια μπαράκια. Παράλληλα, διδάσκω φωνητικά σε μαθητές όλων των ηλικιών.

Ποια τα δικά σου επαγγελματικά όνειρα;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι ονειροπόλος, αλλά δεν μου αρέσει να προτρέχω! Κάνω όνειρα, βάζω στόχους αλλά κατανοώ και τις δυσκολίες μέσα στις οποίες ζούμε τώρα λόγω πανδημίας. Θα έλεγα ότι έχω κάποια συγκεκριμένα επαγγελματικά σχέδια για το άμεσο μέλλον που τα μελετώ με σοβαρότητα. Παρ’ όλα αυτά ο επαγγελματικός μου στόχος είναι να μείνω στο χώρο της μουσικής και να μην ξεχάσω τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησα με την μουσική εξαρχής, όσες δυσκολίες και αν βρεθούν στο δρόμο μου.

Στη Λάρνακα τι θα ήθελες να δεις όσον αφορά στα πολιτιστικά; 

Θα ήθελα να συνεχίσει να στηρίζει ο Δήμος Λάρνακας τους μουσικούς και γενικότερα τους ανθρώπους των Τεχνών, κάτι που παρατηρώ με ικανοποίηση ότι συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Να μπορούμε να έχουμε οι νέοι καλλιτέχνες δωρεάν πρόσβαση στους χώρους εκδηλώσεων και στα θέατρα του Δήμου για να παρουσιάζουμε στο κοινό τις παραστάσεις και τις συναυλίες μας.

Τέλος, το δικό σου μήνυμα στους αναγνώστες μας που αγαπούν όχι μόνο τη μουσική αλλά και τις τέχνες γενικότερα;

Πρώτα απ’ όλα ευχαριστώ. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο, ειδικά σε αυτή την περίοδο που ζούμε, με τους τόσους περιορισμούς και τα μέτρα, που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για μας τους καλλιτέχνες. Μην εγκαταλείψετε ποτέ τη μουσική ή γενικά τις τέχνες, σε όποια μορφή και αν υπάρχουν στη ζωή σας, γιατί είναι το Φως που μας βοηθάει να βγούμε από την καταχνιά, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. Είτε αυτή η στιγμή είναι λυπητερή, είτε είναι χαρούμενη, είτε είναι μπερδεμένη είτε είναι απεγνωσμένη, οι τέχνες είναι το Φως που χρειαζόμαστε.

  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση της συνέντευξης χωρίς την γραπτή έγκριση του SkalaTimes

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!