Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛ Άγγελος Χατζηχαραλάμπους μιλά στο SkalaTimes

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους μιλά στο SkalaTimes για όλα όσα ενδιαφέρουν κάθε κάτοικο Λάρνακας, για τη δράση, ρόλο, αλλά και μελλοντικά σχέδια του ΣΑΛ.
Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, μοιράζεται μαζί μας το δικό του όραμα για τη Λάρνακα: “Όραμα μου να καταστεί η Λάρνακα «έξυπνη πόλη» που να μπορεί να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης, ανάπτυξης και καινοτομίας, αξιοσημείωτος προορισμός για διεθνείς επενδυτές και ελκυστικός τουριστικός προορισμός”.


SkalaTimes

Κύριε Χατζηχαραλάμπους αναλάβατε πρόσφατα Γενικός Διευθυντής ΣΑΛ. Ποια είναι η κύρια πρόκληση που είχατε να αντιμετωπίσετε;
Ξεκινώντας τον Ιούλιο του 2018 τη θητεία μου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) ως Γενικός Διευθυντής, κλήθηκα να αντιμετωπίσω καταστάσεις δύσκολες και να πάρω αποφάσεις έχοντας στόχο το καλώς νοούμενο συμφέρον του Οργανισμού και την ευημερία των πολιτών. Η κύρια πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ήταν η εξεύρεση λύσεων στα εμπόδια που προέκυψαν στην ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων, τα οποία παρουσίαζαν μεγάλη χρονική καθυστέρηση.
Παράλληλα, προσηλωμένος στην αποστολή και στο όραμα του Οργανισμού, στα πλαίσια των διαθέσιμων πόρων, είχα ως κύριο στόχο να αναβαθμίσω την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το ΣΑΛ και παράλληλα να βελτιώσω την εξυπηρέτηση των δημοτών, εξελίσσοντας το ΣΑΛ σε ένα δυναμικό, υγιή, αποτελεσματικό και εύρωστο Οργανισμό.
Προς τούτο, έγιναν οι κατάλληλες τομές και αλλαγές στον Οργανισμό, και παράλληλα προχώρησα άμεσα με τις απαραίτητες διαδικασίες για στελέχωση του Οργανισμού, με σκοπό την ενδυνάμωση των υφιστάμενων τμημάτων, έτσι ώστε η Υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθεί στις επικείμενες αλλαγές, με την ένταξη στα όρια του ΣΑΛ νέων περιοχών και υλοποίηση των έργων υποδομής στις περιοχές αυτές.

Ποιος είναι ο ρόλος του ΣΑΛ;
Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου με έντονο αναπτυξιακό προσανατολισμό. Τα τελευταία χρόνια και όπως προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, τα έργα ανάπτυξης του ΣΑΛ θα συνεχίζουν να αποτελούν τον κύριο όγκο των εργασιών του. Ο κύριος ρόλος / αποστολή του ΣΑΛ, όπως περιγράφεται στο Νόμο, είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του κεντρικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας οικιστικών και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων της περιοχής που εμπίπτει στα όρια του, ως επίσης και η κατασκευή της βασικής υποδομής του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Από ποιους αποτελείται το Δ.Σ του ΣΑΛ; Και πόσα άτομα εργοδοτεί το ΣΑΛ σήμερα;
Με βάση τις σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, Προέδρος του ΣΑΛ είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Λάρνακας ενώ Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας και οι εκάστοτε Δήμαρχοι / Προέδροι ή εκπρόσωποι τους, των Δήμων Αραδίππου, Λιβαδιών, Δρομολαξιάς-Μενεού και κοινοτήτων Βορόκλινης, Πύλας, Κιτίου
και Περβολιών. Στο σύνολο το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 34 Μέλη. Σήμερα το ΣΑΛ εργοδοτεί 65 άτομα, υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό.

Δε σας κρύβουμε πως αρκετός κόσμος της πόλης μας όταν ακούει ΣΑΛ του έρχονται στο μυαλό οι κλειστοί δρόμοι και η ταλαιπωρία, τι απαντάτε;
Δυστυχώς η ταλαιπωρία είναι αναπόφευκτη και προσωρινή όταν γίνονται έργα εντός της πόλης. Τα έργα όμως είναι απαραίτητα γιατί δίνουν αξία στην πόλη, επιλύουν προβλήματα και φανερώνουν πρόοδο και εκσυγχρονισμό. Καλώ το κοινό να επιδεικνύει κατανόηση και υπομονή κατά τη διάρκεια των εργασιών, γιατί η ολοκλήρωση του έργου θα επιλύσει ουσιαστικά προβλήματα και θα προσδώσει προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση, ανάπτυξη και αναζωογόνηση. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω και δημόσια τους δημότες της πόλης της Λάρνακας ότι το Συμβούλιο καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την όσο το δυνατό λιγότερη ταλαιπωρία, διασφαλίζοντας παράλληλα την ψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Το ΣΑΛ διαχειρίζεται για την κατασκευή των αποχετευτικών έργων μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος. Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ο έλεγχος της σωστής διαχείρισης αυτών των ποσών;
Για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής χρηματοοικονομικής διαχείρισης ακολουθούνται από τον Οργανισμό τα πέντε πιο κάτω βασικά στάδια:
 Ετοιμασία του Προϋπολογισμού
 Υλοποίηση του Προϋπολογισμού
 Διαδικασία Ελέγχου (Internal control & Internal Audit)
 Επίβλεψη / παρακολούθηση και απολογισμός
 Εξωτερικός Έλεγχος
Να σημειώσω ότι ο Προϋπολογισμός του ΣΑΛ ετοιμάζεται στη βάση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΜΔΠ) και καταρτίζεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και το οικείο νομοθετικό πλαίσιο, στη βάση των δεδουλευμένων. Ο Προϋπολογισμός του ΣΑΛ, αφού εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο τίθεται για έγκριση ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών. Η υλοποίηση του Προϋπολογισμού γίνεται στη βάση των αρχών της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
Παράλληλα, το ΣΑΛ έχει καθορίσει διαδικασίες, ακολουθώντας το μοντέλο των «Τριών Γραμμών Άμυνας» και έχει σχεδιάσει κατάλληλα και αποτελεσματικά συστήματα Διοικητικών Ελέγχων, με σκοπό την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των κινδύνων και διασφάλισης ότι όλες οι οικονομικές εργασίες γίνονται με σωστό τρόπο. Στα πλαίσια αυτά, το ΣΑΛ πρόσφατα προχώρησε στην πρόσληψη Εσωτερικού Ελεγκτή, του οποίου αρμοδιότητα είναι η επισκόπηση των διαδικασιών, έτσι ώστε να εντοπιστούν αδυναμίες που πιθανόν να προκύψουν από την εφαρμογή των διαδικασιών και να δοθούν οι κατάλληλες βελτιωτικές εισηγήσεις. Σε όλα τα στάδια του ελέγχου ακολουθείται η κατάλληλη επαγγελματική μεθοδολογία, που διασφαλίζει την επιτυχή διενέργειά του με αντικειμενικότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία.νΠέραν των πιο πάνω, να σημειώσω ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το ΣΑΛ υπόκειται σε έλεγχο από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, που σκοπό έχει την επίβλεψη της νόμιμης και υπεύθυνης διαχείρισης των Χρηματοοικονομικών λειτουργιών του ΣΑΛ.

Ποια θεωρείτε ως επιτεύγματα του ΣΑΛ τα τελευταία χρόνια;
Η επιτυχής λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος καθώς και η λειτουργία του υπερσύγχρονου αναβαθμισμένου Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Επίσης, η ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων και έργων συλλογής όμβριων υδάτων καθώς και η μετάβαση του Οργανισμού σε μια σύγχρονη αρχή, θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ΣΑΛ τα τελευταία χρόνια.

Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα σας τι είδους εξυπηρετήσεις προσφέρονται στο κοινό;
Μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας του ΣΑΛ μπορεί το κοινό να αντλήσει πληροφόρηση σε ότι αφορά τα κατασκευαστικά έργα, τη λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, για νέες θέσεις εργασίας, για τα δρώμενα του Οργανισμού και για άλλες γενικές πληροφορίες που αφορούν τον Οργανισμό.
Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να προβαίνει σε αποπληρωμή των αποχετευτικών τελών και εξόφληση των τελών για έκδοση της άδειας για κατασκευή της Ιδιωτικής Υπονόμου Οικοδομής. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες, υποψήφιους για κενές θέσεις το ΣΑΛ, να υποβάλουν αίτηση εργοδότησης μέσω της ιστοσελίδας.
Επί ευκαιρία θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό ότι το Συμβούλιο έχει δημιουργήσει Διαδικτυακή Πύλη Εξυπηρέτησης Πελατών (web-portal customer), η οποία θα τεθεί σε λειτουργία πολύ σύντομα. Η Διαδικτυακή Πύλη θα αποτελεί ένα κεντρικό σημείο εξυπηρέτησης, όπου οι πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να πληροφορηθούν απευθείας ή μέσω των εκπροσώπων τους, για τις λεπτομέρειες του λογαριασμού τους και τις λεπτομέρειες των χρηματοοικονομικών τους συναλλαγών, να συμπληρώνουν διαδικτυακά αιτήματα (π.χ. αλλαγή στοιχείων, διεύθυνση, παράπονα κλπ.) και να  πληρώνουν το λογαριασμού τους μέσω της JCC Smart. 

Η αλήθεια είναι πως το Γραφείο Τύπου του ΣΑΛ, κάνει πολύ καλή δουλειά το τελευταίο διάστημα. Που οφείλεται αυτή η αισθητή αλλαγή;
Η συνεχής ενημέρωση είναι σημαντική για εμάς. Επιδίωξη μας είναι όπως οι συνδημότες μας είναι πλήρης ενημερωμένοι για την παροχή υπηρεσιών του ΣΑΛ, που σκοπό έχουν την βελτίωση ποιότητας ζωής μας. Αφουγκραζόμενοι λοιπόν της ανάγκες της εποχής, όπου οι απαιτήσεις για συνεχή ενημέρωση, γίνεται κατά κόρον, μέσω του ηλεκτρονικού τύπου και της κοινωνικής δικτύωσης, ο Οργανισμός έχει ορίσει Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Προβολής του ΣΑΛ, με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ενημέρωση των δημοτών για το Έργο που επιτελεί το ΣΑΛ καθώς και τις υπηρεσίες που προσφέρει. Αυτό πιστεύω επιτεύχθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό, μέσω της ανάπτυξης της συνεργασίας μας με τα ΜΜΕ, έχουμε εισέλθει δυναμικά στο χώρο του Facebook,στο YouTube, αναβαθμίστηκε η ιστοσελίδα μας και γενικά, γίνονται συνεχής προσπάθειες για ενίσχυση της επικοινωνίας μας τόσο με συνεργαζόμενους φορείς όσο και με δημότες.

Παρόλο που η καταγωγή σας είναι από Λεμεσό, έχετε μεγαλώσει Λάρνακα, ήσασταν μαθητής της Αμερικανικης Ακαδημίας Λάρνακας, αλήθεια, ποιο είναι το δικό σας όραμα για τη πόλη μας;
Όραμα μου να καταστεί η Λάρνακα «έξυπνη πόλη» που να μπορεί να παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης, ανάπτυξης και καινοτομίας, αξιοσημείωτος προορισμός για διεθνείς επενδυτές και ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Να αναδειχθεί ως «Πόλη Επιλογής».
Πιστεύω ότι η Λάρνακα μπορεί να πετύχει πολλά γιατί βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική θέση,διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά, μακραίωνη ιστορία, ηρεμία και παράλληλα ζωντάνια αλλά και δημιουργικούς ανθρώπους.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!