Το σκουλήκι έχει ιδέες….

Το πιο κάτω είναι απόσπασμα από το βιβλίο του Emmet Fox (1886 – 1951) με τίτλο “Ανακάλυψε τον αληθινό σου εαυτό”.

Η πεταλούδα διδάσκει εμένα το πιο υπέροχο και σημαντικό μάθημα που εμείς οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε. Όλοι ξέρετε την ιστορία της. Τώρα είναι μια όμορφη πεταλούδα, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Πράγματι, δεν ήταν. Άρχισε να ζει και έζησε για πολύ καιρό, όπως της φαινόταν, σαν ένα σκουλήκι -και ούτε κάποιο πολύ σπουδαίο είδος σκουληκιού- αυτό που λέμε μια ταπεινή κάμπια.
Η ζωή μιας καμπάνιας είναι θλιβερά περιορισμένη στ’ αλήθεια, έτσι που θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ο καθαυτό τύπος και συμβολισμός του περιορισμού. Ζει πάνω σε ένα πράσινο φύλλο στο δάσος, και περίπου αυτό είναι όλο κι όλο που γνωρίζει.
Κάποια μέρα, όμως κάτι συμβαίνει. Η μικρή κάμπια βρίσκει ότι ορισμένα παράξενα ερεθίσματα συμβαίνουν μέσα της. Το παλιό πράσινο φύλλο, για κάποιο λόγο, δε φαίνεται πια αρκετό. Αρχίζει να νιώθει ανικανοποίητη. Γίνεται ιδιότροπη και δυσαρεστημένη, -αλλά κι αυτό είναι το ζωτικό σημείο- αυτή είναι μία δυσαρέσκεια θεϊκή.
Δεν γκρινιάζει και παραπονιέται στις άλλες κάμπιες, λέγοντας “όλη η φύση είναι λάθος”, “μισώ τη ζωή αυτή”. “Δεν μπορώ να γίνω ποτέ κάτι άλλο από κάμια”. “Μακάρι να μην είχα γεννηθεί ποτέ”. Όχι. Είναι δυσαρεστημένη, αλλά αυτό είναι μια θεϊκή δυσαρέσκεια.

Αισθάνεται την ανάγκη μιας μεγαλύτερης, καλύτερης και πιο ενδιαφέρουσα ζωής. Το ένστικτο της, της λέει ότι εκεί όπου υπάρχει αληθινή επιθυμία πρέπει να υπάρχει και η εκπλήρωση, επειδή όπου υπάρχει επιθυμία υπάρχει και ένας τρόπος.

Έτσι λοιπόν, συμβαίνει κάτι το θαυμάσιο. Η κάμπια εξαφανίζεται σταδιακά και προβάλλει η πεταλούδα, όμορφη χαριτωμένη, προικισμένη τώρα με φτερά -και αντί να έρπει πάνω σε ένα περιορισμένο φύλλο, πετάει πια πάνω απ’ όλα τα δέντρα, πάνω από το ίδιο το δάσος, ελεύθερη, απεριόριστη,, ελεύθερη να πάει όπου της αρέσει και να δει τον κόσμο, να λουστεί τον ήλιο και να είναι, πραγματικά ο αληθινός της εαυτός, το ελεύθερο και θαυμάσιο πλάσμα που ο θεός την προόριζε να γίνει.

Η όμορφη αυτή ιστορία στοχεύει να γίνει η ιστορία της κάθε ανθρώπινης ψυχής. Στο χέρι σου είναι να φτιάξεις τα φτερά σου με την επιστημονική χρησιμοποίηση της δημιουργικής φαντασίας, έτσι ώστε να μπορέσεις να πετάξεις μακριά, εκεί που βρίσκεται η επιθυμία της καρδιά σου.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!