Mαθήματα από τη σειρά «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» : Η διαφορά μεταξύ αξίας και αρχής….

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια SkalaTimes


H πολύ καλή μου φίλη και αρθρογράφος του SkalaTimes Μιράντα Ορθοδόξου μου μίλησε το Σάββατο το απόγευμα για τη σειρά “Έτερος Εγώ”, ενώ ήμασταν έτοιμες να τσακωθούμε για το ποια από τις δύο είνια πιο ερωτευμένη με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, άρχισε να μου αναλύει (χωρίς να κάνει spoil) τη σειρά που εγώ δεν είχα δει.

Ψες, βράδυ Κυριακή ξεκίνησα τη σειρά, season 1.
Είναι πολύ εύκολο να καταλάβεις από τα πρώτα λεπτά τη σειράς γιατί αγαπήθηκε, ξεχώρισε και βραβεύτηκε.
Είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό ότι η σειρά σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια και παραγωγή της Cosmote TVμ βρίσκεται σε συζητήσεις με το Netflix.
Αν και το πρακτορείο επικοινωνίας του Netflix στην Ελλάδα, σε σχετική ερώτηση του iefimerida.gr, απάντησε ότι «επίσημο σχόλιο από το Netflix δεν υπάρχει προς το παρόν», εντούτοις η σειρά έχει όλα όσα χρειάζονται όχι μόνο για να εισβάλει στο Netflix αλλά και να αγαπηθεί από τους θεατές της διάσημης παγκόσμιας πλατφόρμας.

Δεν θα το παίξω κριτικός κινηματογράφου, διότι χρειάζονται ειδικά skills για κάτι τέτοιο, αλλά θα παραθέσω πιο κάτω τη περίληψη της σειράς (πρώτο και δεύτερο season) για όσους δεν την έχουν δει ακόμη και επίσης θα κλείσω το editorial μου αυτό με κάτι ποιητικό (αφού φημίζονται γι αυτό τα editorials μου), κάτι ποιητικό από τη σειρά (season 1), από τη σκηνή όπου ο Μαρκουλάκης μιλά στους φοιτητές τους για την διαφορά μεταξύ αξίας και αρχής.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΙΡΑΣ
Α SEASON

H σειρά με τίτλο «Έτερος Εγώ-Χαμένες Ψυχές» κυκλοφόρησε το 2019.
Ο καθηγητής Εγκληματολογίας, Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης) καλείται να λύσει το μυστήριο της δράσης ενός κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος ακολουθεί τους άθλους του Θησέα. Δίπλα του έχει τους αστυνομικούς Απόστολο Μπαρασόπουλο (Μάνος Βακούσης) που είναι προϊστάμενος το Τμήμα Ανθρωποκτονιών και τον βοηθό του Απόστολου, που είναι ο Παντελής Σκλαβή (Πέτρος Λαγούτης).
Η υπόθεση εξελίσσεται σε 8 επεισόδια μέσα από στρωτή αφήγηση, χτίζοντας σασπένς με το τέλος να είναι αναπάντεχο και τον «Θησέα» να αποκαλύπτεται.

B SEASON
Εναν χρόνο μετά, ο Δημήτρης Λαΐνης επιστρέφει στο νέο κύκλο επεισοδίων του «Ετερος Εγώ-Κάθαρσις». Αυτή τη φορά καλείται να λύσει μία σειρά δολοφονιών με θύματα φοιτήτριες που ταράζει τους πανεπιστημιακούς κύκλους. Ο καθηγητής εγκληματολογίας έρχεται αντιμέτωπος με τις αστυνομικές αρχές, καθώς βασικός ύποπτος θεωρείται ο υποψήφιος Πρύτανης, συνεργάτης και φίλος του, Ηλίας Βελισσαράτος, τον οποίο υποδύεται ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, (τον είχαμε δει και στον πρώτο κύκλο να βοηθά την έρευνα των αρχών σχετικά με τον μύθο του Θησέα).

Πιο κάτω απόσπασμα από μια σκηνή από το πρώτο Season.

Η βασική διαφορά μεταξύ αξίας και αρχής , είναι ότι η αρχή έχει ιεραρχία.
“Όταν δύο αρχές έρχονται σε σύγκρουση, υπάρχει πιθανότητα, η μία να υπερτερεί της άλλης.
Αντίθετα, οι αξίες δεν έχουν ιεραρχία και δεν συγκρίνονται μεταξύ τους.
Ως παράδειγμα: εκφράζεται η φιλία ως μεγαλύτερη του έρωτα. Αυτό είναι λάθος, όχι γιατί ο έρωτας είναι ανώτερος της φιλίας αλλά γιατί και τα δύο είναι άξιες και οι αξίες δεν συγκρίνονται μεταξύ τους.
Ποτέ μια αρχή δεν μπορεί να μετατρέψει μια αξία.
Η Αντιγόνη είπε στον Κρέοντα ότι δεν μπορεί ως βασιλιάς με την αρχή του νόμου του, να ανατρέψει την αξία της ταφής του αδερφού της.
Σήμερα, δεν έχουμε κρίση αξιών, έχουμε κρίση αρχών.
Νομίζουμε πως έχουμε κρίση αξιών γιατί κάνουμε το λάθος να μετατρέπουμε την αξία σε αρχή.
(Π.Χ.: λέει ο σύντροφός σου ‘σ’αγαπαω’ και ρωτάς: πόσο;)
Όταν προσπαθείς να βάλεις ποσότητα στην αξία, την μεταβάλεις σε αρχή”.

Y.Γ Tην ταινία μπορείτε να τη δείτε στο Youtube

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!