H Maya Angelou δεν φοβήθηκε τη ζωή, οι γυναίκες δεν τη φοβούνται τη ζωή!

Της Γιώτας Δημητρίου
(Aρχισυντάκτρια SkalaTimes)

Μία φορά το χρόνο λοιπόν λένε πως είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Η αλήθεια είναι πως η γυναίκα γιορτάζει κάθε μέρα, για τις αντοχές της, για την ψηλή συναισθηματική της νοημοσύνη, για τους αγώνες της στους χώρους εργασίας και για ισότητα.

Tο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας, ζήτησε από εμάς τους συνεργάτες του να ετοιμάσουμε ένα βιντεάκι για τη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και να μιλήσουμε για γυναίκες που έχουν σχέση με το μάθημα το οποίο διδάσκουμε.
(https://www.youtube.com/watch?v=S9npuL8m1K0 )
Εγώ, ως κάποια που διδάσκει δημιουργική γραφή ήθελα να μιλήσω για τις γυναίκες που έγραψαν ιστορία στο χώρο της παγκόσμιας Λογοτεχνίας.

Γυναίκες που χάραξαν δρόμους στην παγκόσμια λογοτεχνία και τα λόγια τους μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους έγιναν σημεία αναφοράς σε πανεπιστήμια και σε ακαδημαϊκούς κύκλους, έγιναν αναλύσεις και υλικό για μελέτη.

Emily Bronte, της οποίας το μοναδικό της μυθιστόρημα, “Ανεμοδαρμένα Ύψη”, θεωρείται ένα από τα κλασικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας, Virgina Woolf η οποία θεωρείται πρωτοπόρος και νεοτερίστρια λογοτέχνης του εικοστού αιώνα και μια από τους μεγαλύτερους καινοτόμους στην αγγλική γλώσσα, Jane Austen που είναι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας, George Eliot (που ήταν το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μαίρυ Ανν Έβανς) και θεωρείται μία από τις κορυφαίες συγγραφείς της Βικτωριανής εποχής, η οποία χρησιμοποιούσε ανδρικό λογοτεχνικό ψευδώνυμο, γιατί, όπως είχε πει, ήθελε να είναι σίγουρη ότι θα πάρουν στα σοβαρά τα έργα της…. Και τόσες άλλες από την παγκόσμια κλασική λογοτεχνία.

Ωστόσο, αν μου ζητηθεί να αναφέρω μόνο ένα όνομα από όλες τις γυναίκες στην παγκόσμια λογοτεχνία, θα αναφέρω μια γυναίκα που η ζωή της ήταν σαν οσκαρική ταινία και τα λογοτεχνικά της έργα αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Μια γυναίκα που δεν τη φοβήθηκε τη ζωή. Την έκανε ποίημα και την έζησε σε όλο της το μεγαλείο, όπως το μεγαλείο που κουβαλούσε η όμορφη της ψυχή από τότε που ήταν παιδί.
Μια γυναίκα καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξεως.

Η Maya Angelou η οποία αν και Αμερικάνα πήρε το επίθετο “Αγγέλου” από τον πρώτο της άντρα, τον Έλληνα ηλεκτρολόγο, πρώην ναυτικό και μουσικό Tosh Angelos και κράτησε το επίθετο του ακόμη και μετά το χωρισμό τους (και το έκανε ένα διάσημο επίθετο).
Η Maya Angelou της οποία το πραγματικό όνομα ήταν Marguerite Annie Johnson, γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928 και πέθανε στις 28 Μαΐου 2014.
Ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγουδίστρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των πολιτών και καθηγήτρια πανεπιστημίου. Κυκλοφόρησε επτά αυτοβιογραφίες, τρεις μελέτες, αρκετές ποιητικές συλλογές καθώς και μια λίστα από θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα μέσα σε 50 χρόνια. Έλαβε δεκάδες βραβεία και πάνω από 50 τιμητικές διακρίσεις. Η Αγγέλου είναι περισσότερο γνωστή για τις επτά αυτοβιογραφίες της, οι οποίες επικεντρώνονται στην παιδική της ηλικία και στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής της. Η πρώτη αυτοβιογραφία της με τίτλο I Know Why the Caged Bird Sings (1969) περιγράφει την ζωή της μέχρι την ηλικία των 17 ετών και της χάρισε διεθνή αναγνώριση.

Maya Angelou! Mια γυναίκα που δεν φοβήθηκε τη ζωή! Μια γυναίκα από τις πολλές που έγραψαν ιστορία σε αυτό το κόσμο. Η Μάγια Αγγέλου έκανε το πέρασμα της από αυτή τη διάσταση, από αυτό το πλανήτη να σημαίνει κάτι, προσπάθησε να κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

H Maya Angelou δεν φοβήθηκε τη ζωή, οι γυναίκες δεν τη φοβούνται τη ζωή!

Η γυναίκα μπορεί να γεννήσει ένα καλύτερο κόσμο, μέσα από τις δράσεις της, τον ευαίσθητο συναισθηματικό της κόσμο, η γυναίκα ξεκινάει αγώνες για δικαιοσύνη, η γυναίκα δεν φοβάται τη ζωή.
Η γυναίκα δεν γιορτάζει στις 8 Μαρτίου, γιορτάζει κάθε μέρα και γράφει ιστορία κάθε μέρα, ως μάνα, ως σύζυγος, ως σύντροφος, ως επαγγελματίας, ως ακτιβίστρια, ως εθελόντρια, ως άτομο με υψηλή συναισθηματική νοημόσυνη, σε ένα κόσμο ομολογουμένως ανδροκρατούμενο και ομολογουμένως με “περιορισμένη” συναισθηματική νοημοσύνη.

Πιο κάτω η Maya Angelou απαγγέλει το Life doesnt frighten me (η ζωή δεν με τρομάζει):


Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Νότα Αβρααμίδου υποψήφια για τη Σχολική Εφορεία Λάρνακας-Λιβαδιών-Ορόκλινης (ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ): “Στα σχολεία μας πρέπει να υπάρχει συμβατική αρμονία και όχι παραφωνία”

Νότα Αβρααμίδου: “Όραμα μου είναι να δω τα σχολεία μας να γίνονται τόποι χαράς, για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, για όλα” Η μουσικός Νότα Αβρααμίδου,

Η μεγαλύτερη πολιτιστική πανδαισία στη πλατεία Ζουχούρι: Το φεστιβάλ Needle παρουσιάζει το lineup της πρώτης έκδοσης της διοργάνωσης της

Έξι εβδομάδες εξερεύνησης του πολιτιστικού πλούτου της Λάρνακας οδήγησαν στο σήμερα: το Needle 2024 με χαρά ανακοινώνει ολόκληρο το lineup του φεστιβάλ του. Το Σάββατο

error: Content is protected !!