Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;

Γράφει η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας
Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

————————————–

Yπάρχουν κάποια βιβλία που με το που διαβάζεις την πρώτη τους σελίδα σε αγγίζουν. Ένα απ’ αυτά τα βιβλία θα φιλοξενήσουμε σήμερα και είμαι πανευτυχής γι’ αυτό.

Η ταυτότητα του βιβλίου :

Τίτλος: Τι μπορείς να κάνεις με ένα πρόβλημα;
Συγγραφέας: Υamada Kobi
Εικονογράφος: Μae Besom
Εκδόσεις: Λιβάνη

Καλωσορίσατε. Είμαι τόσο χαρούμενη που σας έχουμε στην παρέα μας. Ο ήρωας σας είναι ένα μικρό παιδί που μια μέρα ήρθε και τον βρήκε ένα πρόβλημα. Τελικά ποιο ήταν το πρόβλημά του;
Το πρόβλημα του δεν το γνωρίζω ούτε εγώ για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το αποκαλύπτει ο συγγραφέας.

Μα πώς γίνεται αυτό;
Γίνεται, πώς δε γίνεται. Κατά τη γνώμη μου καλά κάνει ο συγγραφέας και δεν το αποκαλύπτει γιατί το σημαντικό δεν είναι το πρόβλημα αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει κάποιος. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα; 

Έχετε δίκιο. Δεν το σκέφτηκα ποτέ μ’ αυτό τον τρόπο. Τελικά τι είναι ένα πρόβλημα;  
Το πρόβλημα είναι μια δύσκολη, περίπλοκη κατάσταση. Ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, που επιζητεί άμεση λύση.

Μόνο που το ακούω με πιάνει δύσπνοια. Δυσκολίες, περίπλοκες καταστάσεις. Καταλαβαίνω απόλυτα τον ήρωά σας που τα έχασε στην αρχή όταν το είδε φάντη μπαστούνι μπροστά του.
Μα οι δυσκολίες δεν είναι πάντα δυσάρεστες.

Τι εννοείτε; Συνήθως όταν ακούμε τη λέξη πρόβλημα έρχεται στο μυαλό μας κάτι άσχημο, κάτι κακό. Θέλετε να πείτε ότι δεν είναι έτσι;
Όχι απαραίτητα. Μια δύσκολη κατάσταση δεν είναι απαραίτητα μια άσχημη κατάσταση. Απλά μας αναστατώνει η διαδικασία να το λύσουμε και οι περισσότεροι από εμάς δε θέλουν να αναστατώνονται.

Ε, δεν είναι και ωραίο πράγμα να ταλαιπωρείται κάποιος.
Κι όμως μέσα από την αναστάτωση, την ταλαιπωρία και την αναζήτηση της λύσης θα βγει σίγουρα κερδισμένος. Δεν είναι κακό να αναστατωνόμαστε. Άσχημο είναι να παραδιδόμαστε στην απελπισία.

Κάτι τέτοιο συνέβη και στον μικρό σας ήρωα, έτσι δεν είναι;
Ναι, στην αρχή ήθελε να το διώξει.

Φεύγει έτσι εύκολα ένα πρόβλημα;
Όχι φυσικά. Γι’ αυτό όσο το απόφευγε τόσο εκείνο του έγινε κολλιτσίδα.

 Πόσο τον λυπάμαι. Ελπίζω στο τέλος να κατάφερε να το λύσει.
Αυτό δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω. Το μόνο που θα σας πω είναι ότι η λύση μπορεί να είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ’ ότι νομίζουμε.

Μπορείτε να μας πείτε με μια πρόταση γιατί κάποιος θα ήταν καλό να σας διαβάσει;
Γιατί η ιστορία μου θα τον εμπνεύσει να κοιτάξει βαθύτερα ένα πρόβλημα και να ανακαλύψει γιατί βρίσκεται εκεί.

Ενδιαφέρουν κι αυτά

O Συγγραφέας αφηγείται το παραμύθι του:


*Περισσότερα για το βιβλίο και εδώ: http://www.kidscloud.gr/?p=16726

*Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κόμπι Γιαμάντα ζει (με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά τους) και εργάζεται στο Σηάτλ των ΗΠΑ. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που διαφημίζεται ως εταιρεία που δημιουργεί προϊόντα τα οποία δίνουν χαρά, μετατρέποντας ουσιαστικά καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα, όπως σημειωματάρια, μολυβοθήκες, κάρτες κτλ, σε ευφάνταστες και χιουμοριστικές δημιουργίες που φέρουν κάποιο θετικό μήνυμα. Έχοντας μεγάλη πίστη στην ιδέα (και την αξία) της έμπνευσης, γράφει βιβλία με δυνατά μηνύματα προκειμένου να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους. 


*Για το βιβλίο του: Τι μπορείς να κάνεις με μια ιδέα; του απονεμήθηκε το 2014 το Χρυσό Μετάλλιο για το καλύτερο εικονογραφημένο βιβλίο των Independent Publisher Book Awards. Πολύ συχνά επισκέπτεται σχολεία όπου συζητά με τα παιδιά για τη σημασία να έχουν πίστη στις ιδέες τους. 

*Λίγα λόγια για την εικονογράφο: Η Κινέζα εικονογράφος Μae Besom αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της πόλης Σετσουάν το 2003. Αρχικά δούλεψε ως σχεδιάστρια, αλλά από το 2007 ασχολείται αποκλειστικά με την εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά.
Χρησιμοποιεί παραδοσιακή τεχνική, δουλεύοντας με μολύβι και ακουαρέλα για να δημιουργήσει εικόνες με βάθος και ζεστασιά. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κατάκτηση Κυπέλλου από την ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου

Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς εκφράζει τη μεγάλη χαρά και τα θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα γυναικείας χειροσφαίρισης της Ένωσης Νεολαίας Αθηένου (ΕΝΑ), στις παίκτριες,

Ανδρέας Κουσιάππας συνέντευξη στο SkalaTimes με αφορμή το Διεθνές Τουρνουά Υδατοσφαίρισης : “Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι υπάρχει ομάδα υδατοσφαίρισης στη Λάρνακα και ότι έχει τόσες διακρίσεις”

Ο Ανδρέας Κουσιάππας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας και έφορος υδατοσφαίρισης, ο οποίος εκπροσωπεί τον Όμιλο στα διοικητικά θέματα της ομάδας υδατοσφαίρισης,

error: Content is protected !!