To Αουτσάιντερ

Ταυτότητα βιβλίου:
Τίτλο:
Αουτσάιντερ
Συγγραφέας: Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου
Εκδοτικός Οίκος: Γαβριηλίδης



Αυτή τη φορά στη στήλη μας φιλοξενούμε ένα ιδιαίτερο βιβλίο με ένα ιδιαίτερο τίτλο. «Αουτσάιντερ» καλωσορίσατε. Είμαι πολύ χαρούμενη που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μου και που θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε.
Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ.

Σας διάβασα και πρέπει να πω ότι σας απόλαυσα. Θα ήθελα να φωτίσουμε μαζί μερικά σας σημεία που μπορούν να δώσουν στους αναγνώστες μας μια γεύση από την υπόθεσή σας…
Είμαι έτοιμο.

Είσαστε ένα βιβλίο που μπορούν να διαβάσουν…μεγάλα παιδιά και μεγάλοι που αισθάνονται παιδιά.
Aουτσάιντερ είναι…αυτός που στο ξεκίνημα ενός αγώνα έχει θεωρητικά πολύ μικρές πιθανότητες να νικήσει. Το αντίθετό του είναι η λέξη: φαβορί. Μου αρέσει αυτή η λέξη γιατί κρύβει μια μεγάλη αλήθεια, ότι πολλοί από εμάς υπήρξαν αουτσάιντερ στη ζωή τους ή μπορεί ακόμη να νιώθουν ατουτσάιντερ.

Σπουδαία λέξη. Οι 3 σας ήρωες είναι ….
O Νίκος, η Νικολέτα και ο Γιώργος . Και οι τρεις φοιτούν στην Α΄ τάξη γυμνασίου και είναι άγνωστοι μεταξύ τους.

Το στοιχείο που τους ενώνει είναι…
Η μοναξιά, η απομόνωση. Και οι τρεις τους, για διαφορετικό λόγο ο καθένας, στο σχολείο νιώθουν αόρατοι, νιώθουν ότι είναι παρόντες απόντες. Τι κι αν επιθυμούν την παρέα των συνομήλικών τους; Κάτι τους εμποδίζει. Κάτι τους κρατά δέσμιους της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Η μοναξιά έχει…
Πρόσωπα πολλά. Ο καθένας μας επιλέγει αυτό που του ταιριάζει. Για παράδειγμα: κάποιος μπορεί να επιλέγει τη μοναξιά γιατί έμαθε να ζει σ’ αυτήν ενώ ένας άλλος είναι μόνος γιατί απλά δεν έχει επιλογή. Άλλος πάλι ίσως να βρίσκει στη μοναξιά την ασφάλεια που τόσο έχει ανάγκη γι’ αυτό και την επιδιώκει και τέλος υπάρχει κι αυτός που ενώ επιθυμεί την παρέα άλλων ανθρώπων καταλήγει να είναι μόνος γιατί δεν έμαθε ποτέ τον τρόπο να γίνεται αποδεκτός.

Οι καθηγητές σε ένα σχολείο…
Μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά που είναι φυλακισμένα στη μοναξιά ή μπορούν να αδιαφορήσουν πιστεύοντας ότι η δουλειά τους περιορίζεται μόνο στη διδασκαλία του μαθήματός τους.

Η υπόσχεση που έδωσαν οι δύο καθηγητές…
Ηταν να βοηθήσουν τα τρία αυτά παιδιά να ξεφύγουν από τη φυλακή της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Είναι δύσκολο να …
Σε αποδεχτούν οι άλλοι όταν εσύ ο ίδιος δεν αποδέχεσαι τον εαυτό σου.

Είναι εύκολο να…
Πετύχεις αυτό που θέλεις αν έχεις δίπλα σου άτομα που σε στηρίζουν και πιστεύουν σε σένα.

Οι δοκιμασίες…
Που θα συναντήσουν οι δύο καθηγητές και τα τρία παιδιά για να πετύχουν στον στόχο τους θα είναι πολλές και αρκετές φορές θα μοιάζουν με πέτρινους τοίχους που θα ορθώνονται μπροστά τους και θα τους σταματούν. Θα μοιάζουν με όλες τις δοκιμασίες που κρύβονται στον μεγάλο δρόμο που ονομάζεται ζωή.

Το μήνυμα που θέλετε να δώσετε σε όσους το διαβάσουν…
Για όλα υπάρχει τρόπος! Ακόμη κι αν όλα αποδεικνύουν το αντίθετο.

Θέλω να μοιραστώ με τους αναγνώστες μας το απόσπασμα που αγάπησα.
«Όταν άρχισε ο διαγωνισμός, η Ιθάκη ήταν για μας ένα άπιαστο όνειρο. Ο δρόμος που είχαμε μπροστά μας ήταν δύσκολος και ανηφορικός, αλλά αυτά τα τρία παιδιά κατάφεραν όχι μόνο να τον διανύσουν, αλλά και να φτάσουν στον προορισμό τους. Τους αξίζει η νίκη, όχι γιατί πέτυχαν τον στόχο αλλά γιατί προσπάθησαν».

Ενδιαφέρουν κι αυτά:

  • Το βιβλίο πήρε το Α’ βραβείο στον διαγωνισμό που προκηρύσσει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου για ανέκδοτο παιδικό / εφηβικό μυθιστόρημα και για πρωτοεμφανιζόμενο-η συγγραφέα (2013), με αθλοθέτη το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου.

*Θεατρικό δρώμενο πάνω στο βιβλίο:


*Μπορείς να καταφέρεις ό, τι επιθυμείς. Ένα υπέροχο βίντεο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να δουν όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα:


*Δραστηριότητες για τα παιδιά
1.)Ο Κώστας και η Ισμήνη, για να βοηθήσουν τα τρία παιδιά, αποφασίζουν να κάνουν έναν διαγωνισμό. Βάλε τη φαντασία σου οδηγό και γράψε ποιος μπορεί να είναι αυτό ο διαγωνισμός και ποιες οι δοκιμασίες του.

2.)Στο βιβλίο τα παιδιά καλούνται να βρουν τη λύση στον πιο κάτω γρίφο.
Γρίφος: Ένας νεαρός τρέχει στα δαιδαλώδη στενά της πόλης για να σωθεί από τον κακοποιό με την ουλή στο αριστερό μάγουλο. Εκείνος βρίσκεται μια ανάσα κοντά του. Ξαφνικά ο νεαρός βλέπει στα δεξιά του μια παγόδα. Μπαίνει μέσα και αμπαρώνει τη βαριά δρύινη πόρτα. Ο κακοποιός προσπαθεί να βρει τρόπο να μπει στο κτίριο ή να τον εγκλωβίσει. Ο κακοποιός βάζει φωτιά και βλέπει την παγόδα να τυλίγεται στις φλόγες. Τώρα τον έχει στο χέρι. Ο νεαρός ανεβαίνει στο ψηλότερο επίπεδο. Εκεί υπάρχει ένα παράθυρο και πεταγμένα σε μια γωνιά εννιά ψάθινα καπέλα και πέντε καλάμια. Πώς θα καταφέρει να βγει από το κτήριο και να ξεφύγει από τον διώκτη του;
Μπορείς να βρεις τη λύση;

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οφτό κλέφτικο για τη Μεγάλη Κυρία

Οι προσπάθειες, οι προσφορές και οι πράξεις αγάπης για να σωθεί και να εξοφληθεί το γήπεδο της Μεγάλης Κυρίας, το Αντώνης Παπαδόπουλος, συνεχίζονται! Ο Σύνδεσμος

Μαρία Κυριάκου υποψήφια σχολική έφορος Λάρνακα-Λιβάδια-Ορόκλινη: «Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία»

«Ας αφήσουμε τη φύση να εισχωρήσει στα σχολεία του Δήμου Λάρνακας-Λιβάδια-Ορόκλινης δημιουργώντας ένα καλύτερο μέρος μάθησης, εκπαίδευσης και εργασίας σεόσους εμπλέκονται στους χώρους του σχολείου»

error: Content is protected !!