O γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Ανδρέας Ανδρέου είναι έτοιμος για….restart!

Ο Ανδρέας Ανδρέου, μεγάλωσε με μουσική και ραδιοφωνικό μικρόφωνο, μουσικός παραγωγός και DJ, από τους πρώτους εκφωνητές στο Σκαλιώτικο RADIO 99FM, έζησε τα πρώτα χρόνια της ελεύθερης ραδιοφωνίας και έκανε τη φωνή του κομμάτι της καθημερινότητας του κόσμου της πόλης της Λάρνακας. Ξεκίνησε από τον αγαπημένο ραδιοσταθμό της πόλης μας, συνέχισε για 15 χρόνια σε Παγκύπριο ραδιοσταθμό και επέστρεψε πίσω στη Λάρνακα τα τελευταία χρόνια, στο RADIO 99FM, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Με τον Ανδρέα συναντηθήκαμε ένα απόγευμα σε καφετέρια της πόλης μας, για να μας πει όλα τα νέα σχετικά με το κλείσιμο και την «επανεκκίνηση» του RADIO 99FM.
Ποιος είναι ο Ανδρέας Ανδρέου; Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά τη μουσική και που θεωρεί πως το ραδιόφωνο είναι η ζωή του όλη, που μιλά έξω απ’ τα δόντια και που παραδέχεται πως νιώθει τυχερός που για 30 σχεδόν χρόνια κάνει αυτό που αγαπά: ραδιόφωνο.
Και ενώ ετοιμάζεται για restart,  κουβέντιασε με το SkalaTimes, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης (σχεδόν).

 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Πέρασες φαντάζομαι μια περίεργη περίοδο, όταν είχε ανακοινωθεί πως το Radio 99FM θα έκλεινε και εσύ όπως και ο Γιάννης Διανέλλος και άλλοι θα μένατε χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς επαγγελματική στέγη. Εσύ πώς το βίωσες όλο αυτό;
Κοίταξε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όλοι γνωρίζαμε πως οικονομικά ο σταθμός δεν πήγαινε καλά. Όχι επειδή δεν υπήρχαν διαφημίσεις, ή επειδή ο σταθμός δεν είχε απήχηση και ακροαματικότητα. Αντιθέτως, η τελευταία έρευνα είχε δείξει πως σε ακροαματικότητα ο σταθμός πήγαινε πολύ καλά. Οι λόγοι ήταν καθαρά οικονομικοί. Ας μην το κρύβουμε πως τα οικονομικά προβλήματα του σταθμού ξεκίνησαν πριν χρόνια, τότε που είχε δημιουργηθεί και η τηλεόραση του 99FM. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού προσπάθησε να τον κρατήσει «ζωντανό», δεν τα κατάφερε και μας ανακοίνωσε πως ο σταθμός θα έκλεινε. Αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα μας μόλις μας το ανακοίνωσε. Όσο και αν το περιμέναμε, δεν θέλαμε και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε. Ελπίζαμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα γινόταν κάτι και δεν θα έκλεινε ο σταθμός. Αρχικά μας είχε πει ότι τέλη Ιουνίου θα έπεφτε το σήμα του σταθμού, τις τελευταίες μέρες του Ιούνη είχαμε πάρει οδηγίες «συνεχίστε μέχρι τέλη Ιουλίου» και εκεί αρχίσαμε να πιστεύουμε πως ίσως τελικά καταφέρουμε να μην κλείσουμε, ίσως γίνει κάτι.

Τελικά;
Εκεί που πιστέψαμε πως τελικά αυτό ήταν, πως θα έκλεινε, ο σταθμός έμεινε στον αέρα χωρίς εμάς, αλλά θα επανέλθει με νέα διεύθυνση αρχές Οκτωβρίου.

Σας έχει προσεγγίσει η νέα διεύθυνση; Είναι επίσημο ότι γίνεται restart στο RADIO 99FM, με νέα διεύθυνση;
Ναι έχουμε συζητήσει με τη νέα διεύθυνση. Συνεχίζω στο RADIO 99FM. Aυτό που δεν αποφασίσαμε ακόμη είναι αν θα συνεχίσω πρωί όπως ήμουν ή απόγευμα. Αυτό το συζητάμε ακόμη, αλλά ναι, επιστρέφω και εγώ και ο Γιάννης Διανέλλος.

Δύο ονόματα ραδιοφωνικών παραγωγών που έχετε αγαπηθεί από τον κόσμο και έχετε συνδέσει τα ονόματα σας με τον ραδιοσταθμό της πόλης μας. Εσύ πόσα χρόνια ήσουν σε Παγκύπριο ραδιοσταθμό; Ήμουν 15 χρόνια και ο κόσμος νόμιζε πως ακόμη ήμουν στο RADIO 99FM, ίσως επειδή εργαζόμουν ως DJ στη πόλη μας, δεν ξέρω γιατί…

Εσύ προσωπικά Ανδρέα πως διαχειρίστηκες την είδηση πως κλείνει το Radio 99FM;
Δεν πρόλαβα να το διαχειριστώ. Έκλεινε τέλος Ιουλίου, μπαίναμε σε ένα «νεκρό» μήνα, τον Αύγουστο, αλλά είχα ήδη δει κάποια άτομα πάνω στο σταθμό και είχαν αρχίσει να φουντώνουν οι φήμες για αγορά του σταθμού από νέα διεύθυνση. Οπόταν έχω την εντύπωση πως στην πραγματικότητα δεν πρόλαβα να το συνειδητοποιήσω και να το διαχειριστώ. Και σου ξαναλέω πως από την πρώτη στιγμή όλοι είχαμε μια ελπίδα πως τελικά δεν θα κλείσει, δεν γινόταν να κλείσει….Δεν πίστευα πως αυτό θα ήταν το τέλος. Ένιωθα πως με τον ένα ή άλλο τρόπο ο σταθμός θα συνεχίσει.

Η αγάπη του κόσμου μόλις ανακοινώσαμε κι εμείς (στα ΜΜΕ) ότι κλείνει ο σταθμός, πως σε έκανε να νιώσεις;
Πραγματικά η αγάπη του κόσμου, τα μηνύματα στα social media, ήταν κάτι το μοναδικό και να σου πω την αλήθεια δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό. Εκεί που νιώθαμε την απογοήτευση από το κλείσιμο του σταθμού και σκεφτόμασταν πως κανένα δεν θα τον νοιάξει αν κλείσει, ήρθε όλο εκείνο το κύμα αγάπης και συμπαράστασης και ήταν κάτι το μοναδικό, πραγματικά. Η αγάπη του κόσμου, απ’ όλη τη πόλη, ήταν πραγματικά κάτι συγκινητικό.

Τόσα χρόνια στο ραδιόφωνο τώρα πια έχεις την δική σου μουσική ταυτότητα, όταν σε ακούμε ξέρουμε περίπου τι μουσική θα ακούσουμε (ελληνική έντεχνη και ποπ, ξένα, κλασικά διαχρονικά κομμάτια, κτλ). Αλήθεια, για σένα τι σημαίνει μουσική;
Τα πάντα! Η μουσική για μένα είναι τα πάντα!

Θα παίξεις σε εκπομπή σου ένα τραγούδι που εμπεριέχει βρισιές και προσβάλει συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων;
Τραγούδι που προσβάλει ανθρώπους δεν θα έπαιζα, αλλά τραγούδι που προσβάλλει την δική μου μουσική αισθητική ναι, διότι αν είναι επιτυχία και το ζητά ο κόσμος οφείλεις να το παίξεις. Διότι ακολουθούμε συγκεκριμένο play list το οποίο ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία του σταθμού.

Εγώ που σε ακούω χρόνια, έχω την αίσθηση ότι στην εκπομπή σου παίζεις συχνά δικά σου αγαπημένα τραγούδια και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που μιλάς για ένα τραγούδι. Διόρθωσε με αν έχω λάθος.
Σωστά λες, συχνά παίζω δικά μου αγαπημένα ναι. Κοίταξε, ας μη κρυβόμαστε, εγώ κυρίως είμαι λάτρης της ξένης μουσικής. Μπορεί να παίζω ελληνικά, αλλά παίζω και δικά μου αγαπημένα ξένα. Θυμάμαι παλιά στο Club 99 που ήταν μια βραδινή εκπομπή με ξένα τραγούδια στο RADIO 99Fm και «έκαμνα τα δικά μου»….. Στην πρωινή εκπομπή έβαζα τα ελληνικά κτλ και το βράδυ έβαζα τα «δικά μου». Υπήρχε κόσμος που μου έλεγε «όταν σε ακούμε το βράδυ είναι λες και ακούμε άλλον εκφωνητή». Αλλάζει το ύφος μου, το χαίρομαι και το απολαμβάνω περισσότερο το ξένο.

Ναι αλλά σου αρέσει και η Ελληνική μουσική….
Μου αρέσει το έντεχνο ελληνικό. Μαχαιρίτσας, Παπακωνσταντίνου, Κότσιρας, το ελληνικό έντεχνο ροκ μου αρέσει. Από την άλλη, μου αρέσει και ο Σαμπάνης, ο Ρέμος αδιαμφισβήτητα είναι καλός, ο Αργυρός έχει επιτυχίες, έχουν κι αυτοί ωραία κομμάτια, απλά δεν είναι το είδος μουσικής που θεωρώ αγαπημένο μου και θα ακούσω στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι μου. 

Θα έκανες εκπομπή με ακόμη ένα άτομο;
Κοίταξε, μετά από τόσα χρόνια (σχεδόν τριάντα) νομίζω έχω συνηθίσει να κάνω εκπομπή μόνος μου, δεν θα μου ήταν εύκολο να κάνω εκπομπή με κάποιο άλλο άτομο.

Τι θεωρείς ότι πρέπει να έχει το καινούριο ανανεωμένο RADIO 99FM έτσι ώστε να επιστρέψει δριμύτερο;
Να διαθέτει ένα συνδυασμό του παλιού, με το νέο. Χωρίς να φανεί ότι περιαυτολογώ, ο Γιάννης Διανέλλος και εγώ είμαστε κάτι σαν «σημαίες» του σταθμού, αυτό είναι το παλιό που μοιάζει με σήμα κατατεθέν του σταθμού, χωρίς Διανέλλο (για να μην πω για μένα) δεν είναι RADIO 99FM. Αυτό είναι κάτι που η νέα διεύθυνση φαίνεται να το έχει καταλάβει. Και από την άλλη πρέπει να προσθέσουμε και το «νέο» που θα κάνει την ανανέωση να φανεί. Ξεκινάμε κάτι καινούριο. Είναι το δικό μας RADIO 99FM με την ιστορία του, αλλά είναι και κάτι καινούριο. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα, θα είναι πιο φρέσκος ο αέρας.

Παραμένετε στο ίδιο κτήριο ναι;
Ναι, αλλά και στο κτήριο έχει γίνει ένα φρεσκάρισμα, επίσης το σήμα μας δυναμώνει και θα είναι πιο καθαρό, διότι είχαμε κάποια τεχνικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Παρακολουθείς τι γίνεται στους άλλους ραδιοσταθμούς;
Ναι, παρακολουθώ τους Παγκύπριους, ακούω γενικά. Κοίταξε, νομίζω πως κάποιοι έχουν ξεφύγει εντελώς.

Δηλαδή;
Νομίζουν ότι κάνουν τηλεόραση, ξεχνούν πως άλλο η τηλεόραση και άλλο το ραδιόφωνο. Βλέπουμε να κάνουν ραδιοφωνικές εκπομπές ηθοποιοί, παρουσιαστές, οτιδήποτε εκτός ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Εμάς μας οδήγησε στο ραδιόφωνο η αγάπη μας για τη μουσική και το ραδιόφωνο.  Πήγαμε, μας είπαν ότι «το έχουμε», μείναμε, το μελετήσαμε, αποκτήσαμε την εμπειρία και μείναμε σε αυτό. Δεν μπορεί κάποιος επειδή κάνει εκπομπή στη τηλεόραση ή είναι γνωστός ηθοποιός ή έπαιξε σε μια επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά να νομίζει πως μπορεί να κάνει και ραδιόφωνο. Λυπάμαι αλλά αυτό εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω.

Μα αυτό συμβαίνει παντού. Κάνει κάποιος blog και νομίζει πως είναι δημοσιογράφος και αυτοπαρουσιάζεται ως δημοσιογράφος….
Ναι, συμβαίνει παντού, δυστυχώς. Αυτό που λέω εγώ είναι πως δεν γίνεται να βάζεις ραδιόφωνο και να ακούς τόσους άσχετους και τόσα μαργαριτάρια, επειδή πήρε το μικρόφωνο ένας άσχετος. 

Μου έχει συμβεί και άλλαξα αμέσως σταθμό, να σατιρίζουν τον θάνατο κάποιου πολιτικού, το θεώρησα χυδαίο…
Εμένα μου έχει συμβεί να ακούω μία τύπισσα (ο Θεός να την κάνει ραδιοφωνική παραγωγό) που είπε στον αέρα (ενώ ο Παντελίδης είχε πεθάνει) «σήμερα έχει γενέθλια ο Παντελίδης να του ευχηθούμε χρόνια πολλά»!

Στη Κύπρο ή σε ελλαδικό ραδιοσταθμό;
Στη Κύπρο!

Λοιπόν φεύγουμε από το ραδιόφωνο και πάμε στη πόλη μας. Ως δημότης Λάρνακας και ως πατέρας τριών παιδιών τι σε χαροποιεί και τι όχι στην πόλη μας;
Αυτό που με χαροποιεί (με κάθε επιφύλαξη) είναι αυτή η ανάπτυξη, με το χτίσιμο ξενοδοχείων, χώροι εστίασης, πάει να γίνει μια όμορφη κοσμοπολίτικη πόλη η Λάρνακα μας. Λέω με κάθε επιφύλαξη, επειδή δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αν θα το «σηκώσει» όλο αυτό η Λάρνακα και ο πληθυσμός της. Τώρα θα έχουμε και το mall, o Σκαλιώτης θα σταματήσει να πηγαίνει στο mall της Λευκωσίας; Δε ξέρω…. Αυτό το «αγόρασε κτίσε και κτίσε αγόρασε» μας έφερε μια φορά τα πάνω κάτω (στη Κύπρο) μην την ξαναπάθουμε…. Αυτό που δεν με χαροποιεί είναι που χάσαμε εκείνο το αυθόρμητο και παρεϊστικο που είχαμε παλιά στη Σκάλα. Πηγαίναμε Ambiance και ήμασταν μια παρέα. Πηγαίναμε Members και ήμασταν μια παρέα. Πειράζαμε ο ένας τον άλλο χωρίς να υπάρχουν παρεξηγήσεις. Υπήρχε εκείνο το όμορφο,  στα λίγα στέκια της πόλης. Τώρα αυτό έχει χαθεί ανεπιστρεπτί και βλέπεις τον κόσμο, τους νέους, ακόμη και την ίδια την παρέα μεταξύ της, να είναι αποξενωμένοι στα κινητά τους, στο κόσμο τους….Νομίζω πως όσο πάμε ο κόσμος θα αποξενώνεται και θα αποκτηνώνεται περισσότερο. Δυστυχώς…. 

Είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, γενικά;
Νομίζω ακόμη δεν έχω καταλήξει ποιο απ΄τα δυο είμαι! (Γέλια). Νομίζω περισσότερο αισιόδοξος, αλλά πατώ γερά κάτω στη γη.

Τα live links σου αρέσουν;
Ενίοτε (γέλια). Εξαρτάται που είμαι, για ποιον κάνω το live link και με ποιον κάνω το live link.

Τα live links είναι και μια ευκαιρία «να κατεβαίνει το ραδιόφωνο» στον κόσμο, ναι;
Ναι, φυσικά. Γίνεται μια επαφή και άμεση επικοινωνία με τον κόσμο και αυτό είναι όμορφο, σίγουρα.

Εσύ στο σπίτι σου τι μουσική ακούς;
Συνήθως ξένη ροκ και κάποτε ηλεκτρονικό της δεκαετίας του ‘80.

Ως DJ τι διαφορές παρατηρείς σήμερα σε σχέση με πριν 20 χρόνια;
Παλιά ο κόσμος διασκέδαζε, χόρευε, τραγουδούσε κτλ. Σήμερα είναι ρομπότ ο κόσμος. Επίσης παλιά κάθε λίγους μήνες και κάθε σεζόν είχαμε νέα σουξέ, νέα hits. Σήμερα ένα despacito πάει δύο χρόνια. Μη ξεχνάς παλιά ήταν και η δισκογραφία διαφορετική, περισσότερη ποικιλία, lives, επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών, σου έδιναν την ευκαιρία να κάνεις πολλά ως DJ. Σήμερα είναι όλα αλλιώς…

Παλιά διασκέδαζε καλύτερα ο κόσμος.
Ναι!

Σου αρέσει το επάγγελμα σου ως DJ;
Ναι, το απολαμβάνω.

Τέλος, ποιο είναι το επαγγελματικό σου όνειρο;
Να συνεχίσω να κάνω ραδιόφωνο, που το αγαπώ, με όρους εργασίας που θα με ικανοποιούν και θα μου επιτρέπουν να ζήσω την οικογένεια μου, σε συνδυασμό με το επάγγελμα του DJ. 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Παντελής Αχιλλέως, Υποψήφιος Δημοτικό Σύμβουλος Λάρνακας ΔΗΣΥ : «Χρειαζόμαστε νέο αίμα, νέες ιδέες, νέο κόσμο που να μπορεί να τρέξει για αυτή την πόλη και να κάνει ότι καλύτερο μπορεί»

Γνωστός στη πόλη ως εθελοντής, ως Πρόσκοπος. Γνωστός στη Κύπρο μέσα από τη συμμετοχή του ως ηθοποιός σε γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Ο Παντελής Αχιλλέως κατεβαίνει

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Βράβευσης των Πράσινων Πόλεων και Κοινοτήτων καθώς και των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

Ερμηνεύω την εδώ μαζική σας παρουσία ως ένδειξη πραγματικού ενδιαφέροντος για το περιβάλλον. Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή Τελετή Βράβευσης των Πράσινων

Στη Λάρνακα για shopping η Άννα Βίσση

Η αγαπημένη τραγουδίστρια για χιλιάδες κόσμου και με καταγωγή από τη Λάρνακα, η Άννα Βίσση βρίσκεται στην Κύπρο αυτές τις ημέρες αφού εμφανίστηκε σε πάρτυ

Ντροπής πράγματα: Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου

Απαράδεκτες σκηνές βανδαλισμού αντίκρυσαν σήμερα κάτοικοι της περιοχής Δρομολαξιάς Μενεού! Βανδαλισμοί σε προεκλογικές αφίσες του Κύπρου Ανδρονίκου, Δημάρχου Δρομολαξιάς ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος και επανεδιεκδικεί

error: Content is protected !!