Νανά Ασμένη Παύλου: “Η Λάρνακα δεν διαθέτει μόνο ένα, αλλά αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα”

Έχει μειωθεί ο τουρισμός στη Λάρνακα; Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία και τι χρειάζεται η πόλη του Ζήνωνα για να αυξήσει τον τουρισμό της;
Η Λειτουργός της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑΠ) Λάρνακας κ. Νανά Ασμένη Παύλου, απαντά στις ερωτήσεις του
SkalaTimes γύρω από τον τουρισμό στη Λάρνακα.

 

SkalaTimes

 

Κυρία Ασμένη ο τουρισμός στην Κύπρο έχει μειωθεί για το 2019; Για τη Λάρνακα πως ήταν και πως είναι μέχρι στιγμής το καλοκαίρι αυτό που σε λίγες μέρες μας αποχαιρετά;
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας καταγράφουν για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου μια μικρή μείωση στις παγκύπριες τουριστικές αφίξεις της τάξης του 0,1%. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες που αφορούν τη διαμονή σε αδειούχες ξενοδοχειακές μονάδες, η μείωση σε παγκύπριο επίπεδο είναι μεγαλύτερη.  Όσον αφορά στη Λάρνακα, από στοιχεία που έχουμε συλλέξει από ξενοδόχους διαφαίνεται ότι οι πληρότητες ορισμένων μονάδων είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα ενώ άλλες έχουν μείωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 10-12%. Οι κρατήσεις φέτος είναι περισσότερο «της τελευταίας στιγμής» σε σχέση με πέρυσι, ενώ αρκετές μονάδες έχουν προσφέρει ειδικές τιμές ακόμα και σε περίοδο αιχμής στην προσπάθεια να αυξήσουν τις διανυκτερεύσεις τους. Η χειμερινή περίοδος, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αναμένεται να είναι δύσκολη.

Πέραν των αφίξεων και πληροτήτων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα τουριστικά εισοδήματα. Η γενικότερη πληροφόρηση από έμμεσα επηρεαζόμενες από τον τουρισμό επιχειρήσεις της Λάρνακας όπως καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια, γραφεία ταξί κ.α. είναι ότι φέτος η αγοραστική δύναμη του τουρίστα είναι σαφώς μειωμένη. Θα πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι οι τάσεις του τουρισμού αλλάζουν. Σήμερα, για παράδειγμα, ο τουρίστας αναζητά περισσότερο από ποτέ τη διακίνηση με αστικά μέσα συγκοινωνίας. Επίσης, ο περιορισμός στα κιλά των ταξιδιωτικών αποσκευών και η δυνατότητα διαδικτυακών αγορών επηρεάζουν αρνητικά τις αγορές εντός του προορισμού. Γενικά ομιλούντες, οι τουρίστες που επισκέπτονται την τρέχουσα στιγμή τη Λάρνακα προσπαθούν όσο το δυνατόν περισσότερο να περιορίσουν τα έξοδά τους και γι’ αυτό πρέπει οι διάφοροι εμπλεκόμενοι να αναπροσαρμόσουν το προϊόν ή την υπηρεσία τους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του σύγχρονου τουρίστα. Μόνο μέσω της αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρισμό ψηλότερης εισοδηματικής στάθμης.  

Τι χρειάζεται η Λάρνακα για να αυξήσει τον τουρισμό της;
Η Λάρνακα δεν υστερεί ούτε σε αρχαία μνημεία, ούτε σε παραλίες αλλά ούτε και σε υποδομές ή υπηρεσίες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Αυτό στο οποίο όμως υστερούμε σημαντικά – και το τονίζουμε συνεχώς ως ΕΤΑΠ Λάρνακας – είναι στην εικόνα που εκπέμπουμε σε επίπεδο δομημένου περιβάλλοντος, η οποία είναι δυστυχώς υποβαθμισμένη. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακαταστασίας και οπτικής ρύπανσης τόσο στην πόλη όσο και σε άλλες τουριστικές περιοχές. Υπάρχουν Τοπικές Αρχές που έχουν κάνει βήματα προόδου σ’ αυτό τον τομέα και ενδεικτικά θα αναφέρω τα Κ.Σ. Βορόκληνης, Ζυγίου και Χοιροκοιτίας που έχουν λάβει διάφορα μέτρα πάταξης του προβλήματος. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακα υλοποιούμε το πρόγραμμα Αισθητικής Αναβάθμισης Λάρνακας το οποίο άρχισε πέρυσι με επιτυχία από την πλατεία Αγ. Λαζάρου και επεκτείνεται τώρα σταδιακά και σε άλλες περιοχές. 

Για να αυξήσουμε λοιπόν τον τουρισμό μας στη Λάρνακα, υπάρχει σειρά ενεργειών που πρέπει να υλοποιηθούν από πολλούς εμπλεκόμενους και οι οποίες καταγράφονται στη στρατηγική τουρισμού της Περιφέρειάς μας και στα ετήσια σχέδια δράσης. Επικεντρωνόμαστε σε θέματα που άπτονται στον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις οποίες ήδη υπάρχει έφεση, στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής πληροφόρησης καθώς και στη δημιουργία ενός ξεκάθαρου branding για τη Λάρνακα. 

Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Λάρνακας όσον αφορά στον Τουρισμό;
Η Λάρνακα δεν διαθέτει μόνο ένα, αλλά αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία ασφαλώς και προωθούμε ανάλογα. Κατ’ αρχήν είναι βολικά συμπαγής. Το μικρό μέγεθός της σε συνάρτηση με την πληθώρα σημείων ενδιαφέροντος που διαθέτει, προσφέρει στον επισκέπτη ποικιλομορφία εμπειριών και δραστηριοτήτων. Είναι μια περιοχή με πλούσια ιστορία και κατατάσσεται ανάμεσα στις 20 αρχαιότερες συνεχώς κατοικημένες πόλεις του κόσμου.  Η Λάρνακα έχει επίσης πετύχει την ιδανική ισορροπία μεταξύ παράδοσης και ανάπτυξης χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα της και αυτό την καθιστά αυθεντική. Περιστοιχίζεται, παράλληλα, από γραφικά χωριά βραβευμένα στο σύνολό τους ως Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας (EDEN) και δεν είναι τυχαίο που η ορεινή Λάρνακας θεωρείται πρώτη παγκυπρίως σε αγροτουριστική ανάπτυξη. Η Λάρνακα έχει μακρύ παραλιακό μέτωπο με αρκετές οργανωμένες παραλίες με ασφαλή και ρηχά νερά ενώ οι θάλασσές της είναι γνωστό ότι διαθέτουν τις ιδανικότερες συνθήκες παγκυπρίως για διενέργεια θαλασσίων αθλημάτων. 

Πόσοι δύτες επισκέπτονται το Ζηνοβία και τι νεότερα υπάρχουν για τον νέο τεχνητό ύφαλο Λάρνακας;
Η Λάρνακα θεωρείται ήδη ένας αξιόλογος καταδυτικός προορισμός κυρίως γιατί φιλοξενεί στις θάλασσές της το εντυπωσιακό ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε καλύτερα σημεία ναυαγιοκατάδυσης παγκοσμίως. Το εν λόγω ναυάγιο επισκέπτονται πέραν των 100.000 δυτών ανά έτος, αρκετοί εκ των οποίων έρχονται από το εξωτερικό στην περιοχή μας ειδικά για να καταδυθούν στον «Τιτανικό της Μεσογείου».

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας, θέλοντας να καταστήσει τη Λάρνακα ως ένα εξαίρετο καταδυτικό προορισμό, προέβη στην αγορά του πλοίου «Ελπίδα» το οποίο παραχώρησε στο κράτος και που μαζί με το σκάφος “LEF1” το οποίο δώρισε η εταιρεία Petrolina, θα αποτελέσουν τον νέο τεχνητό ύφαλο στη θαλάσσια περιοχή Βορόκληνης. Τα δύο σκάφη αυτή τη στιγμή καθαρίζονται και προετοιμάζονται για την πόντιση που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης φθινοπωρινής περιόδου.   

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

error: Content is protected !!