Νεόφυτος Φακοντής: «Η Ορόκλινη είναι μοναδική, έχει πολλές προοπτικές και αναπτύσσεται σωστά και με ραγδαίους ρυθμούς»

 

Είναι η Ορόκλινη η νέα Αγία Νάπα; Αυτό το ερώτημα πλανιέται εδώ και δύο χρόνια αφού φαίνεται πως η περιοχή αυτή αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Aρκετοί ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματίες την επιλέγουν για διάφορα μεγάλα έργα, ενώ την ίδια ώρα το Κοινοτικό Συμβούλιο βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες του περιόδους, από πολλές απόψεις.
Η αύξηση εσόδων, τα μεγάλα και μικρά έργα στην περιοχή, η θετική εικόνα του παραλιακού μετώπου αλλά και του κέντρου της Ορόκλινης, καθώς και τα μελλοντικά σχέδια για την περιοχή, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου κ. Νεόφυτο Φακοντή ο οποίος ήταν, ο ίδιος προσωπικά, η αιτία να χαρίσει το Κράτος 4 εκατομμύρια στην Ορόκλινη και συνολικά 18,7 εκατομμύρια σε όλα τα κοινοτικά Συμβούλια.
Δίκαιος, ευθύς, δυναμικός, αλλά και με μια πειθαρχία που μας υπενθυμίζει πως έρχεται από τον χώρο του Στρατού, ο κ. Φακοντής είναι αποφασισμένος να γράψει ιστορία στην ανάπτυξη της Ορόκλινης και αυτό φαίνεται ήδη από τους πρώτους 32 μήνες θητείας του.
Περισσότερα στην πιο κάτω συνέντευξη.

 

Της Γιώτας Δημητρίου

 

Κύριε Φακοντή πότε έχετε αναλάβει την θέση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου;
Την 1η Ιανουαρίου 2017, που σημαίνει εδώ και 32 περίπου μήνες.

Ποιες σημαντικές αλλαγές έγιναν επί θητείας σας, κάποια νέα δεδομένα;
Καταρχάς πρέπει να μη ξεχνάμε πως η Κύπρος είχε περάσει μια οικονομική κρίση τα προηγούμενα χρόνια που επηρέασε φυσικά και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Άρα όταν αναλάβατε βρήκατε ένα οικονομικό θέμα;
Βεβαίως. Το Κοινοτικό Συμβούλιο χρωστούσε στις τράπεζες αρκετά εκατομμύρια, χρωστούσε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ένα πολύ μεγάλο ποσό γιατί δεν καταβάλλονταν οι οφειλές για αρκετό καιρό, κ.α. Άρα, όταν ανέλαβε το νέο κοινοτικό συμβούλιο έπρεπε πρωτίστως να διαχειριστεί τα οικονομικά. Να γίνουν περικοπές, να γίνουν οικονομικοί έλεγχοι, να αυξηθούν τα έσοδα, να μειωθούν τα έξοδα, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση.

Αληθεύει ότι εσείς προσωπικά προσεγγίσατε τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη για να σας βοηθήσει οικονομικά όσον αφορούσε τις οφειλές προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων;
Ναι, είναι αλήθεια. Αφού είχα συναντήσει κάποιους λειτουργούς της κυβέρνησης για να δούμε πως μπορούμε να διαχειριστούμε το τεράστιο ποσό που οφείλαμε στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και είδα ότι οι συζητήσεις μας είχαν αποτύχει, διευθέτησα συνάντηση με τον ίδιο τον ΠτΔ τον οποίο συνάντησα στο γραφείο του τον Αύγουστο του 2017 και του είχα εκθέσει την οικονομική κατάσταση του Κοινοτικού μας Συμβουλίου, καθώς και όλα τα δεδομένα και του έκανα μια εισήγηση. Η εισήγηση μου ήταν η εξής: αφού η κυβέρνηση είχε δώσει παροχές,  γύρω στα 170 εκατομμύρια, στους Δήμους, να βοηθήσει και τις κοινότητες (δεδομένου ότι το ποσό δεν ήταν απαγορευτικό) και να γίνουν διαγραφές των οφειλών όλων των Κοινοτήτων προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Θεώρησα πως θα ήταν άδικο να βοηθηθεί μόνο η δική μας κοινότητα γι αυτό και έθεσα αυτή την εισήγηση.  Οφείλω να πω ότι ο Πρόεδρος ήταν θετικός και μάλιστα σε δύο μόλις μέρες μετά τη συνάντηση μας μου απάντησε πως το ποσό δεν ήταν απαγορευτικό, ήταν γύρω στα 18,7 εκατομμύρια για όλες τις κοινότητες της Κύπρου και θα έπαιρνε την πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόταση εγκρίθηκε και πριν το τέλος του χρόνου (2017) πλήρωσε το κράτος όλες τις τρέχουσες δαπάνες. Σε αυτές τις δαπάνες υπήρχαν και τόκοι τους οποίους όμως ανέλαβαν τα κοινοτικά συμβούλια  (για την κοινότητα μας ήταν περίπου 560 χιλιάδες). Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυβέρνηση και προσωπικά τον ΠτΔ κ. Νίκο Αναστασιάδη γι αυτή τη μεγάλη βοήθεια όχι μόνο προς την κοινότητα μας αλλά προς όλες τις κοινότητες της Κύπρου.

Κάτι παρόμοιο πετύχατε και με την αλλαγή λαμπτήρων στην περιοχή…
Ναι, είχαμε αρνηθεί να αλλάξουμε τους λαμπτήρες οδικού φωτισμού με LED  με δικά μας έξοδα, καθότι πρόκειται για περιουσία του κράτους και η εξοικονόμηση ρεύματος θα βοηθούσε το κράτος. Ζητήσαμε λοιπόν να αναλάβει το κράτος, όχι μόνο για την Ορόκλινη αλλά για όλες τις κοινότητες, το κόστος. Το Υπουργείο Εσωτερικών αφού μελέτησε την πρόταση της Ένωσης Κοινοτήτων και απέστειλε εγκύκλιο με την οποία καθορίστηκε ότι πως θα αναλάβει αυτό το κόστος,  για όλες βέβαια τις κοινότητες.

Και πόσα λεφτά κερδίσατε από αυτό;
Αν προβαίναμε στην αλλαγή αυτή θα πληρώναμε 400 χιλιάδες ευρώ.
Στο τέλος όμως είναι το Κράτος που κερδίζει, αφού επιχορηγεί με το 70% του οδικού φωτισμού και μέσα από αυτή την αλλαγή θα κερδίσει από την εξοικονόμηση ρεύματος, ενώ συνάμα αυτά που θα ξοδέψει θα έχουν απόσβεση μέσα σε λίγα χρόνια.

Κύριε Φακοντή λέγονται διάφορα για τα τέλη κοιμητηρίου στην Ορόκλινη. Είναι αλήθεια ότι κάποιος κάτοικος Ορόκλινης δικαστικώς κέρδισε να μην πληρώνει τέλη κοιμητηρίου;
Πριν ενταχθεί στην ΕΕ η Κύπρος τα κοιμητήρια υπάγοντο στην εκκλησία κι αυτή ήταν υπεύθυνη. Μετά την ένταξη μας στην ΕΕ τα κοιμητήρια πέρασαν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με τις νομοθεσίες, όταν ένα κοιμητήριο γεμίσει και η τοπική αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει στην αγορά νέου χώρου, τα έξοδα αγοράς της γης και διαρρύθμισης του χώρου τα επιβαρύνεται το κοινοτικό συμβούλιο ή ο Δήμος και στην συνέχεια κατανέμονται στους κατοίκους, έτσι ώστε να αποπληρωθεί το ποσό που έχει δαπανηθεί.

Ποιος αποφασίζει το ποσό;
Αυτό βγαίνει με βάση τα έξοδα που έχουν γίνει, το δάνειο που έχει γίνει και τον αριθμό των κατοίκων. Αυτό το ποσό το ορίζει το συμβούλιο (κοινοτικό ή δημοτικό) και το πληρώνουν κάθε χρόνο οι κάτοικοι μέχρι να ξοφληθεί το χρέος. Υπάρχουν Δήμοι και Κοινότητες που βάζουν μικρό ετήσιο ποσό, αλλά στο τέλος ζητούν ένα μεγάλο ποσό για να ταφεί κάποιος. Εμείς δεν ζητούμε κάποιο ποσό για την ταφή, έχουμε ορίσει ένα ποσό της τάξεως των 90ευρώ κάθε χρόνο για κάθε σπίτι, κάθε οικογένεια, ή 60 ευρώ για συνταξιούχους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Αν κάποιος έχει 5 σπίτια θα πληρώνει για 5 σπίτια;
Όχι, κάθε οικογένεια πληρώνει ως οικογένεια και όχι σύμφωνα με το πόσα σπίτια έχει. Η νομοθεσία είναι σαφής. Για να απαντήσω όμως στην ερώτηση σας, να συνεχίσω και να σας πω ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο όταν αναλάβαμε εμείς είχε ένα μεγάλο δάνειο για το Νέο Κοιμητήριο. Από τη μέρα που αναλάβαμε αυτό το δάνειο πληρώνεται κανονικά.
Ναι, είναι αλήθεια ότι ένας πολίτης κατέφυγε στο δικαστήριο και η δικαστής τότε δέχθηκε την προσφυγή του. Αυτός είχε παρουσιαστεί ως αγνωστικιστής και έπεισε το δικαστήριο ότι ως αγνωστικιστής δεν θα χρειαστεί ούτε εκκλησία, ούτε ταφή και το δικαστήριο το δέχθηκε.
Βέβαια, θα πρέπει κάποια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση και η βουλή να μελετήσουν το θέμα και να δούμε αν θα έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης ανάλογα με τα θρησκευτικά του πιστεύω που δηλώνει να μην πληρώνει τα τέλη κοιμητηρίου.

Παρατηρείται τα τελευταία 2-3 χρόνια ότι αναπτύσσεται η Ορόκλινη τόσο στο παραλιακό της μέτωπο όσο και στον πυρήνα. Αυτό που οφείλεται; Στο νέο κοινοτικό συμβούλιο ή στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες επιχειρηματιών;
Οφείλεται και στα δύο, αλλά και στην οικονομική δυνατότητα της ίδιας της κυβέρνησης, δηλαδή κατά πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη και συνάμα προσελκύει ξένους επενδυτές.
Ως κοινοτικό συμβούλιο είχαμε βάλει κάποιους βασικούς στόχους από την αρχή. Να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες, να φτιάξουμε έργα υποδομής στην περιοχή μας, τόσο στη τουριστική όσο και εντός της κοινότητας, να δώσουμε έμφαση στην καθαριότητα και στο περιβάλλον, με αποτέλεσμα όλα αυτά να τα εισπράξει, να τα δει ο κόσμος. Όλα αυτά μαζί με την φυσική ομορφιά της Ορόκλινης, μαζί με την ευκολία των αυτοκινητοδρομων που σε 20 λεπτά μπορείς να βρεθείς Λευκωσία, ελεύθερη Αμμόχωστο, ενώ σε 5 λεπτά είσαι στο κέντρο της Λάρνακας, σε 10 λεπτά στο αεροδρόμιο, κτλ,  όλα αυτά έχουν προσελκύσει κόσμο, ξένους αλλά και ντόπιους.
Στην Ορόκλινη υπάρχουν 24ωρες υπηρεσίες, υπάρχουν ξενοδοχεία, όλων των ειδών καταστήματα, γιατροί, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της Κύπρου, εδώ υπάρχουν τα πάντα γι αυτό και πολλοί επιλέγουν την Ορόκλινη.

Ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δημοτικά σχολεία της Κύπρου;
Βεβαίως! Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί πως φοιτούν παιδάκια από 32 διαφορετικές χώρες, αυτή η πολυπολιτισμικότητα είναι κάτι που χαρακτηρίζει και την ίδια την Ορόκλινη.

Επίσης υπάρχει ένα δημόσιο νηπιαγωγείο, ένα κοινοτικό νηπιαγωγείο και τρία ιδιωτικά.

Λέγεται ότι το νέο κοινοτικό συμβούλιο αύξησε τα έσοδα του. Αληθεύει, αν ναι, πώς το πετύχατε;
Ήταν σκοπός μας να αυξήσουμε τα έσοδα μας με κάθε σωστό και νόμιμο μέσον. Ελέγξαμε ποιοι δεν πλήρωναν τους φόρους τους, ποιοι χρωστούσαν στο κοινοτικό συμβούλιο, σε κάποιες περιπτώσεις προχωρήσαμε νομικά, επίσης φορολογήσαμε κάποιους που πιθανόν να διέφευγαν, επίσης κάποια ξενοδοχεία και καταστήματα που ήταν κλειστά, (ίσως και λόγω οικονομικής κρίσης), επαναλειτούργησαν και έφεραν κάποια έσοδα στο Κοινοτικό Συμβούλιο, υπήρχαν πολλά άδεια διαμερίσματα τα οποία έχουν ενοικιαστεί, πουλήθηκαν σπίτια που ήταν κλειστά, αυξήθηκαν οι φορολογούμενοι, όλα αυτά μαζί με σωστές περικοπές βοήθησαν την οικονομική κατάσταση του κοινοτικού συμβουλίου.
Επί δικής μας θητείας πληρώνονται ανελλιπώς οι υποχρεώσεις μας και τα δάνεια μας προς τις τράπεζες, πληρώνουμε ανελλιπώς το νερό που αγοράζουμε από την κυβέρνηση, δεν χρωστάμε σε κανένα, όσοι προσφέρουν υπηρεσίες στο Κοινοτικό Συμβούλιο πληρώνονται άμεσα, (αν είναι μικροιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι, τεχνίτες κτλ πληρώνονται εντός μίας εβδομάδας, αν είναι μεγάλες εταιρείες οι οποίες παραδίδουν υλικά,  πληρώνονται εντός του ιδίου μηνός). Αντιλαμβάνεστε πως αυτό στέλνει και μια εικόνα προς τα έξω πως το κοινοτικό συμβούλιο Ορόκλινης είναι αξιόχρεο, είναι τυπικό στις υποχρεώσεις του κτλ κι αυτό μας επιτρέπει να έχουμε καλύτερες συναλλαγές και καλύτερες τιμές.
Επίσης έχουμε ακολουθήσει τις δημόσιες προσφορές με αποτέλεσμα να εξοικονομήσουμε πολλά λεφτά.

Να μας πείτε ένα παράδειγμα;
Βεβαίως. Με το να δώσουμε την περισυλλογή σκυβάλων σε ιδιωτική εταιρεία, εξοικονομήσαμε περίπου 160 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Με το που σταμάτησε η εταιρεία να καθαρίζει τους χώρους πρασίνου εξοικονομήσαμε περίπου 80 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Ναι, αλλά πώς καθαρίζονται τώρα οι χώροι πρασίνου;
Από τους υφιστάμενους υπαλλήλους του Κοινοτικού Συμβουλίου.
Επίσης η αποθήκη του Κοινοτικού Συμβουλίου είχε αρκετά παλιά μηχανήματα τα οποία ήταν σε αχρησία. Αυτά πουλήθηκαν και από εκεί είχαμε έσοδα της τάξεως των 30 περίπου χιλιάδων ευρώ.

Κύριε Φακοντή βρήκατε αρκετούς τρόπους να αυξήσετε τα έσοδα του Κοινοτικού Συμβουλίου…
Ναι, ακόμα ένας τρόπος ήταν τα παλιά οχήματα που βρίσκονταν σκορπισμένα, εγκαταλελειμμένα  και πεταγμένα σε ιδιωτικούς ή δημόσιους δρόμους, σε χωράφια,  τα μαζέψαμε σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, πουλήθηκαν και έχουν φέρει ένα εισόδημα στο κοινοτικό συμβούλιο.

Έχετε προχωρήσει και σε αλλαγή μετρητών νερού. Γιατί;
Ναι, έχουμε περίπου αλλάξει γύρω στους 1500 μετρητές νερού διότι με τους παλιούς μετρητές υπήρχε πρόβλημα και είχαμε ατιμολόγητο νερό. Αυτό επίσης αύξησε τα έσοδα μας.

Επίσης με βάση τη νομοθεσία ο κάθε πολίτης έπρεπε να χρεώνεται κάθε χρόνο ένα πάγιο ποσό της τάξεως των 34 ευρώ για το νερό. Γινόταν λάθος και η χρέωση ήταν πολύ μικρότερη, το διορθώσαμε και αυτό με τη σειρά του αύξησε επίσης τα έσοδα μας.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα ομολογουμένως θετικά, έχει αυξηθεί και ο τουρισμός στην περιοχή σας…
Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Παρατηρείται μια αύξηση του τουρισμού. Στη Λάρνακα ήταν γύρω στις 260 χιλιάδες και πέρσι έφτασε τις 460 χιλιάδες και πιστεύουμε πως θα συνεχίσουμε να έχουμε ανοδική πορεία. Φέτος μας είπαν πως υπήρχε μια μείωση της τάξεως του 10% για τον Ιούλιο και θα δούμε αναλυτικά και για την περιοχή μας ποιοι είναι οι αριθμοί.

Εμείς φέτος είχαμε μια μικρή μείωση στα έσοδα μας από τον τουρισμό,  επειδή το Princess έκλεισε και στη θέση του χτίζεται το Radisson Blue που αναμένεται να είναι ακόμη ένα στολίδι στη περιοχή που θα προσελκύσει αρκετό κόσμο, με 400 κλίνες και θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2020.
Επίσης το πρώην Michael ανακαινίζεται και θα είναι έτοιμο μέσα στο 2020 με 160 κλίνες. Επίσης ένα πρώην γηροκομείο ανακαινίζεται και θα γίνει ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο μέσα στο 2020. Αντιλαμβάνεστε πως αυτά βοηθούν στον τουρισμό αλλά και στα έσοδα του κοινοτικού συμβουλίου.

Είναι σημαντικό να υπάρχουν έσοδα και μια καλή οικονομική κατάσταση για το Κοινοτικό Συμβούλιο…
Μα φυσικά! Πώς αλλιώς θα μπορέσουμε να προβούμε σε έργα ανάπτυξης, σε έργα προόδου, σε υπηρεσίες και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα και στη ποιότητα ζωής των κατοίκων μας;

Να σας πω ότι για την χρονιά που διανύουμε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του θα έχει ένα πλεόνασμα γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ.

Τι γίνεται με τον παραλιακό πεζόδρομο;
Ο παραλιακός πεζόδρομος, η Β φάση, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου μήνα και το Κοινοτικό Συμβούλιο προσφέρει το 30% στο πολεοδομικό αυτό έργο χωρίς να κάνουμε κανένα δάνειο. Από τα λεφτά του κοινοτικού συμβουλίου. Είναι απόφαση μας να μην κάνουμε κανένα δάνειο.

Με τόσα αναπτυξιακά έργα και δράση δεν θα έπρεπε η Ορόκλινη  να γίνει Δήμος; Επίσης ένας κοινοτάρχης που κάνει την δουλειά την δική σας είναι σωστό να παίρνει το ένα έκτο του μισθού ενός Δημάρχου;
Καταρχήν μη ξεχνάμε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τους Δήμους στα πλαίσια της μεταρρύθμισης. Άρα δεν γίνεται να δημιουργηθούν νέοι Δήμοι.
Η Ορόκλινη είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινότητα της Κύπρου και έχει μια αύξηση πληθυσμού πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα. Το 1976 όταν ήρθα στην Κοινότητα υπήρχαν 800 περίπου κάτοικοι σήμερα πρέπει να είμαστε γύρω στις 10 χιλιάδες. Έχετε δίκαιο σε αυτό που λέτε. Εγώ το εντόπισα από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων μου ότι είναι μηδαμινή η ανταμοιβή των Προέδρων κοινοτικών συμβουλίων.
Μάλιστα σε μια συνάντηση με τον νυν Υπουργό Εσωτερικών κ. Πετρίδη του το επισήμανα και του είχα πει πως κοινότητες σαν την Ορόκλινη με αυτή την έκταση, με αυτές τις υποχρεώσεις, με τουριστική περιοχή, κτλ θα έπρεπε τα καθήκοντα του Κοινοτάρχη να ήταν μόνο καθήκοντα Προέδρου Κοινοτικού Συμβουλίου και όχι να είναι αναγκασμένος να έχει και μια άλλη δουλειά για να τα βγάζει πέρα. Εγώ έχω αφυπηρετήσει από το Στρατό και μπορώ να είμαι εδώ συνέχεια. Αν εργαζόμουν κάπου αλλού; Η ανταμοιβή είναι μικρή, δεν μπορεί ένας πρόεδρος να δουλέψει για την κοινότητα και να παράγει έργο όταν εργάζεται και κάπου αλλού. Σήμερα υπάρχουν 25-30 κοινότητες μεγάλες με πολλές υποχρεώσεις ή και με παραλιακό μέτωπο όπως η Ορόκλινη. Το κράτος πρέπει να αναθεωρήσει τους μισθούς για τους Προέδρους αυτών των Κοινοτήτων έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να κάνουν κι άλλη εργασία.
Εγώ προσέρχομαι στο Κοινοτικό Συμβούλιο στις εξίμιση το πρωί και ξεκινώ δουλειά μαζί με τους εργάτες του Κοινοτικού Συμβουλίου, εργάζομαι και 8 και 10 και 12 ώρες.  

Παραθαλάσσιοι παιχνιδότοποι, αθλητικό πάρκο (γυμναστήριο), γήπεδο Beach Volley Ολυμπιακών προδιαγραφών δίπλα από τη θάλασσα, όλα αυτά έχουν δώσει μια άλλη εικόνα στην περιοχή. Κάτι άλλο νέο που μπορούμε να αναφέρουμε κύριε Πρόεδρε;
Ναι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτιάξουμε ένα πάρκο – στολίδι μέσα στην Ορόκλινη με Φωτοβολταϊκά για να μπορεί να χρησιμοποιείται και το βράδυ. Επίσης θα φτιάξουμε ένα αθλητικό πάρκο, με όργανα εκγύμνασης.
Επίσης, φωτοβολταϊκά συστήματα έχουμε τοποθετήσει σε 20 παιχνιδότοπους μέσα στην Ορόκλινη, για να μπορούν τα παιδιά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες να πηγαίνουν και βράδυ.
Επίσης έχουμε ένα γήπεδο καλαθόσφαιρας το οποίο είναι ανοικτό στο κοινό.
Τα παλιά γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου που είναι 100 ετών θα μετατραπούν σύντομα σε μουσείο λαϊκής τέχνης και παράδοσης. Ήδη έχουν κατατεθεί τα αρχιτεκτονικά σχέδια στην πολεοδομία.

Για τις όποιες επιτυχίες του Κοινοτικού Συμβουλίου έχουν προηγηθεί κάποιες συνεργασίες;
Ναι, πρέπει να πω ότι έχω πρωτίστως πολύ άριστη σχέση και συνεργασία με όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και επίσης με την ΕΤΑΠ Λάρνακας, έχουμε κάνει πολλά έργα μαζί.

Επίσης με τα Δημόσια Έργα της Λάρνακας και την Επαρχιακή Δοίκηση έχουμε άριστη συνεργασία.
Δυστυχώς πρέπει να πω ότι σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν βρίσκω ανταπόκριση, υπάρχει γραφειοκρατία. Υπάρχουν βέβαια και συνεπείς δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που είναι βαθιά μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και κωλυσιεργούν και γίνονται εμπόδιο σε αναπτύξεις και έργα. Και θα πω και δημόσια πως το Κτηματολόγιο και η Πολεοδομία έχουν τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες.
Αν βρεθεί Κυβέρνηση να ελέγξει την δημόσια υπηρεσία και βάλει τέλος στην γραφειοκρατία και αδιαφορία, τότε θα δούμε μια άλλη Κύπρο, χίλιες φορές καλύτερη.
Δεν γίνεται εμείς, ένα ολόκληρο Κοινοτικό Συμβούλιο να περιμένει από τον Φεβρουάριο  του 2017 το Κτηματολόγιο να εκμισθώσει ένα χώρο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Να έχουμε στείλει τόσες επιστολές, να έχει δώσει εντολή ο ίδιος ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών  και να αναμένουμε ακόμη απάντηση!

Τέλος, κύριε Πρόεδρε είναι η Ορόκλινη η νέα Αγία Νάπα;
Η Ορόκλινη είναι μοναδική, έχει πολλές προοπτικές και αναπτύσσεται σωστά και με ραγδαίους ρυθμούς. Σίγουρα η Αγία Νάπα είναι Αγία Νάπα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

1 thought on “Νεόφυτος Φακοντής: «Η Ορόκλινη είναι μοναδική, έχει πολλές προοπτικές και αναπτύσσεται σωστά και με ραγδαίους ρυθμούς»”

  1. Θωρώ ότι η εκλογή του Νειφυτου Φακοντη δημιουργεί μια ευοιωνη προοπτική για την κοινότητα. Πρόκειται για άνθρωπο εργατικοτατο, οργανωτικό και προπάντων ΤΊΜΙΟ. Στέκομαι ιδιαίτερα στο τελευταίο διότι το γνώρισμα αυτό δυστυχώς σπανίζε στις ημέρες μας .

Comments are closed.

On Key

Related Posts

Λάρνακα: Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηρίες άνω των 21 ετών μας φέρνει καλοκαιριάτικα τη χρυσή δεκαετία του ‘60!

Το Κέντρο Ημέρας “Δικαίωμα Ελπίδας” για άτομα με αναπηριες άνω των 21 ετών, καλωσορίζει το Καλοκαίρι με την μουσική παράσταση του Μάκη Δελαπόρτα “Η Χρυσή

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα, της σχολής χορού Mambo, σε μια συνέντευξη έξω από τα δόντια, με αφορμή τη παράσταση “Ανατέμνοντας”

Η Μαρία Ζαχαρίου Καραπίττα διευθύντρια της σχολής χορού MAMBO ετοιμάζεται να ανεβάσει την μουσικοχορευτική παράσταση “Ανατέμνοντας”, στο δημοτικό θέατρο Λάρνακας στις 9 και 10 Μαίου,

error: Content is protected !!