Μαρία Χατζηαυξέντη: “Η ομαδικότητα χτίζει τείχη αγάπης στην κοινωνία μας και η δημιουργία χαρίζει γνώσεις και εμπειρία με αβίαστες μεθόδους”

Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αναργύρων “Μιχάλη Κακογιάννη”,  στη Λάρνακα, με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών Μαρίας Χατζηαυξέντη, Δώρας Χρίστου, Εύης Παπακωνσταντίνου, Ειρήνης Τέκκη και της διευθύντριας του σχολείου Αθηνάς Κασιώτου, αλλά και με την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου Γονέων του Σχολείου, κυκλοφόρησαν μια συλλογή από παιδικά βιβλιαράκια με θέμα τα οφέλη από τα βότανα. Την εικονογράφηση αλλά και τις παιδικές ιστορίες έχουν εμπνευστεί, γράψει και δημιουργήσει οι μαθητές με την βοήθεια και εμπλοκή των δασκάλων, αλλά και των γονιών τους.
Το SkalaTimes κουβέντιασε με την κ. Μαρία Χατζηαυξέντη για το όμορφο αυτό project με τη γενική ονομασία “Dr Herbs”.

SkalaTimes 

 

Κυρία Χατζηαυξέντη, είστε μαμά, σύζυγος, εκπαιδευτικός, στιχουργός και ποιήτρια. Θα ξεκινήσω λοιπόν με την ερώτηση, αλήθεια πως τα καταφέρνετε όλα;
Ο άνθρωπος όταν θέλει μπορεί. “Κινεί βουνά” με τη σκέψη του και μόνο. Ο άνθρωπος αντέχει και μέρα με τη μέρα συμπληρώνει ένα κομματάκι από το παζλ της ζωής του. Η πίστη στον Θεό είναι η δύναμη της θέλησης και της δημιουργίας.

Πέρσι μαζί με τους μαθητές και τους συναδέλφους σας στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ «Μιχάλης Κακογιάννης» δημιουργήσατε ένα σημαντικό θα έλεγα project ….Μιλήστε μας γι αυτό και πως ξεκίνησε η όλη ιδέα;
 Η ομαδικότητα και η δημιουργία αποτελούν πρώτιστους πυλώνες εργασίας τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών. Το όραμα κάθε σχολικής μονάδας υλοποιείται μέσα από διάφορες εκπαιδευτικές  δράσεις. Τη χρονιά που μας πέρασε 2018-19, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής δράσης του σχολείου/eco-schools: “Αειφόρες πόλεις και κοινότητες” δώσαμε έμφαση στην αξιοποίηση του πράσινου στολιδιού που υφίσταται στον σχολικό μας χώρο, τον βοτανόκηπο. Μέσα από διάφορες δράσεις (παρουσιάσεις, διαλέξεις από ειδικούς, επισκέψεις, συμμετοχικές δραστηριότητες, εμπλουτισμός βοτανόκηπου με κυπριακά βότανα-ενδημικά φυτά, ερευνητική μελέτη κυπριακών βοτάνων σε σχέση την ονομασία και τα χαρακτηριστικά τους, βιωματικά εργαστήρια κτλ),  που προγραμματίστηκαν στο σχολικό περιβάλλον και ειδικότερα στον χώρο του βοτανόκηπου, τέθηκε ως στόχος η διαμόρφωση ανθρώπων που θέλουν να σκέφτονται και να πράττουν οικολογικά, αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση, ανθρώπους δηλαδή που θα γίνουν «φρουροί του πράσινου». Από εδώ πηγάζει και η έμπνευση για τη δημιουργίας μιας σειράς ιστοριών με θέμα τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων και της γενικότερης συνεισφοράς τους στον άνθρωπο. “Οι μικροί γιατροί” με ονόματα βοτάνων, είναι βιβλιαράκια τσέπης που εξυμνούν τις φαρμακευτικές χρήσεις των βοτάνων, για να αποφεύγεται η ασύδοτη χρήση χημικών ή τεχνητών φαρμάκων στη ζωή μας.

Πώς αντέδρασαν τα παιδιά κ αι τι κέρδισαν μέσα από αυτή τη διαδικασία;
Στην έκδοση των “Μικρών Γιατρών” υπήρξε ένα συνονθύλευμα ιδεών, συναισθημάτων και πρωτοβουλιών από τα παιδιά, τους γονείς και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι ανέλαβαν εξ ολοκλήρου τη συγγραφή και εικονογράφηση των βιβλίων, οι μαθητές της Δ΄και Ε΄τάξης, με τη συμμετοχή των γονιών τους σε διάφορα στάδια της εξελικτικής διαδικασίας ‚ ανα παραγωγής έργου και λόγου. Ο ενθουσιασμός των παιδιών για δημιουργία ήταν απερίγραπτος. Εργάζονταν με όλες τους τις δυνάμεις γιατί ήταν κάτι δικό τους.  Η εμπλοκή των γονιών απ’ την άλλη ενδυνάμωνε την επικοινωνιακή αλυσίδα και χάριζε στα παιδιά στιγμές χαράς και δημιουργίας με τους αγαπημένους τους. Οι μαθητές κατανόησαν ότι η ομαδικότητα χτίζει τείχη αγάπης στην κοινωνία μας και η δημιουργία χαρίζει γνώσεις και εμπειρία με αβίαστες μεθόδους. Είναι αναμφισβήτο, ότι τα παιδιά οικοδόμησαν επίσης και τη διαδικασία έκδοσης ένος γραπτού έργου, η οποία δεν ήταν ο πρώτιστος στόχος, μέσα από τις έννοιες: έμπνευση, σύλληψη ιδέας, μελέτη, έρευνα, προσυγγραφή, εστίαση θέματος, τίτλος, συγγραφή, εικονογράφηση, επιμέλεια -διόρθωση, χορηγία έκδοσης κ.α.  Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των 7 “Μικρών Γιατρών” έχουν παραμείνει αυτούσια, όπως τέθηκαν από τα παιδιά και παρατίθενται πιο κάτω:  Η Δρ ΑΝΤΑ ΛΕΒΑΝΤΑ, ο Δρ ΡΟΥΛΗΣ ΘΥΜΑΡΟΥΛΗΣ, η Δρ ΝΙΔΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ, η Δρ ΝΟΥΛΑ ΡΙΓΑΝΟΥΛΑ, ο Δρ ΛΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥΛΗΣ, η Δρ ΡΟΖΜΑΡΙ ΛΑΖΜΑΡΙ και η Δρ ΡΑΝΑ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ. Όλα ανήκουν στην εκδοτική σειρά του σχολείου μ ε το όνομα Dr Herbs. Τέλος, θερμές ευχαριστίες πρέπει να αποδωθούν στον οικονομικό υποστηρικτή του έργου, τον Συνδεσμό Γονέων του σχολείου μας, που αγκάλιασε με εμπιστοσύνη τη δράση μας και ως συνοδοιπόρος του έργου μας δε λείπει ποτέ από τους κόλπους του σχολείου, στις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς   τις συναδέλφους κ. Δώρα Χρίστου, Εύη Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Τέκκη και τη διευθύντρια του σχολείου κ. Αθηνά Κασιώτου.

Σκέφτεστε να κάνετε κάποια παρουσίαση για τα βιβλιαρακια αυτα;
Με τη νέα σχολική χρονιά, είναι στα άμεσα πλάνα των σχολικών δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας,  να ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια των παιδιών με μία παρουσίαση των ιστοριών τους,  σε γονείς, φίλους, εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και σε εκπροσώπους του ευεργέτη του σχολείου μας κ. Μιχάλη Κακογιάννη,  ε κ μέρους του ιδρύματος του, που εδρεύει στην Αθήνα. Σίγουρα,  η αξιοποίηση των δημιουργημάτων τους μέσα από μικρές θεατρικές ή άλλες παρεμβάσεις θα επιφέρει επιπρόσθετα οφέλη στην ψυχοσύνθεση των μαθητών.

Από πού μπορεί να τα αγοράσει καποιος τα βιβλιαράκια αυτά;
Πρώτα από όλα να αναφέρω, ότι τα παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία όπως  τα έσοδα από τις πωλήσεις των βιβλίων τους, να διατεθούν στο σχολικό τους περιβάλλον, και συγκεκριμένα στον εξωραϊσμό της εσωτερικής τους αυλής. Κάθε βιβλιαράκι έχει αντίτιμο το συμβολικό ποσό των 3 ευρώ.  Προς το παρόν όλες οι πωλήσεις/παραγγελίες γίνονται από τη διεύθυνση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ «Μιχάλης Κακογιάννης», Κυκλική Λεωφόρος, 6056, ΛΑΡΝΑΚΑ, στο τηλέφωνο επικοινωνίας  24 – 633188, φαξ.:  24 812325 και e-mail:dim-ag-anargyroi-lar@schools.ac.cy

Τέλος κ. Χατζηαυξέντη, ως δασκάλα δημοτικής εκπαίδευσης, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα στους γονείς που έχουν παιδιά στο Δημοτικό;
Οι γονείς που στέκονται φάροι στο έργο των εκπαιδευτικών, δίνουν φως στη ψυχή των παιδιών τους, και έτσι αποφεύγονται τα ναυάγια, ακόμα και σε καιρό φουρτούνας.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!