Οι παράξενες δημοπρασίες του 2018 / Μέχρι και “κομμάτια από τον άλλο κόσμο”

Μέσα στο 2018 πραγματοποιήθηκαν κάποιες δημοπρασίες στις γειτονιές του κόσμου, που κατάφεραν να ρίξουν όλα τα βλέμματα αλλά και τα Διεθνή ΜΜΕ πάνω τους.
Σήμερα βλέπουμε μερικές από αυτές τις παράξενες δημοπρασίες του 2018!

SkalaTimes

Επειδή τυχαίνει στο SkalaTimes να έχουμε μια αδυναμία στον Banksy ξεκινάμε με αυτή την δημοπρασία που έγινε από τον οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο: Ένας πίνακας του Banksy με το όνομα «Το κορίτσι με το μπαλόνι», ο οποίος έγινε λωρίδες μόλις αγοράστηκε έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων! Η πασίγνωστη εικόνα του κοριτσιού που προσπαθεί να πιάσει το κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς αυτοκαταστράφηκε με έναν μηχανισμό που ήταν κρυμμένος στην κορνίζα. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο καλλιτέχνης έγραψε «Going, going, gone …» στο λογαριασμό του στο Instagram, επιβεβαιώνοντας ότι έστησε ο ίδιος το κόλπο.
Αν νομίζετε όμως ότι ο αγοραστής απογοητεύτηκε, κάνετε λάθος, αντιθέτως προχώρησε με την αγοραπωλησία, καθώς η τιμή του έργου, στη νέα του κατάσταση, αναμένεται ν’ ανέβει κι άλλο!

Ένας από τους γνωστότερους (αν όχι ο πιο γνωστός) οίκος δημοπρασιών στο κόσμο, ο οίκος Christie’s πούλησε το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο του Στίβεν Χόκινγκ στη τιμή των 296,750 λιρών σε μια δημοπρασία που έγινε διαδικτυακά τον περασμένο Νοέμβριο. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα έσοδα πήγαν στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά του και στην Ένωση για τη νευροκινητική ασθένεια από την οποία υπέφερε σε όλη του τη ζωή. Όπως έχει γραφτεί: “Ο Χόκινγκ οδηγούσε συχνά με ταχύτητα τα αμαξίδιά του και μια φορά λέγεται ότι πέρασε με ένα από αυτά πάνω από το πόδι του πρίγκιπα Κάρολου. Το συγκεκριμένο αμαξίδιο χρησιμοποιήθηκε από τη δεκαετία του ’60 έως το 1990 περίπου, όταν πλέον ο επιστήμονας δεν μπορούσε να το κινήσει με τα χέρια του”.

Ο οίκος δημοπρασιών Venduehuis στην Ολλανδία,πούλησε τον Μάιο, το μεγαλύτερο φυσικό μαργαριτάρι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, γνωστό και ως «ο κοιμισμένος Λέων» στη τιμή των 320.000 ευρώ.
Είναι κινεζικής προέλευσης και πιστεύεται ότι σχηματίστηκε το 17ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα: “Πέρα από το μέγεθός του και το σχήμα του που θυμίζει ζώο, το μαργαριτάρι είναι περίφημο και για τα πολλά χέρια που άλλαξε τα τελευταία 300 χρόνια, περνώντας από αποικιοκράτες εμπόρους σε ευγενείς κοσμηματοποιούς και Ευρωπαίους βασιλείς -ανάμεσα στους οποίους και η Μεγάλη Αικατερίνη”. 

Από τον γνωστό οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη πουλήθηκαν σε δημοπρασία “κομμάτια του άλλου κόσμου”. Συγκεκριμένα τρεις μικρές πέτρες που έφεραν από το φεγγάρι οι αστροναύτες της Σοβιετικής αποστολής Λούνα, το 1970, πωλήθηκαν έναντι 855.000 δολαρίων από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο. Σ’υμφωνα με τα Διεθνή ΜΜΕ : “Είναι οι μόνες σεληνιακές πέτρες που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και αρχικά δόθηκαν ως δώρο από τη σοβιατική κυβέρνηση στη Νίνα Ιβάνκοβα Κορόλεβα, χήρα του διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ. Εκείνη τις πούλησε στον οίκο Sotheby’s το 1993”. Εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s έχει δηλώσει πως  “είναι η πρώτη φορά που κομμάτι ενός άλλου κόσμου πουλήθηκε σε αυτόν”.

Όταν ακούτε Σκοτία τι σας έρχεται στο μυαλό; Μήπως ένα καλό ουίσκι; Ο οίκος Bonhams στο Εδιμβούργο της Σκοτίας πούλησε ένα πολύ σπάνιο μπουκάλι ουίσκι  προς 1,1 εκατομμύριο δολάρια. Το 60χρονο Macallan Valerio Adami, του 1926, είναι το πιο ακριβό ουίσκι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το μπουκάλι είναι ένα από τα μόλις 24 που υπήρξαν, αν και πιθανώς είναι το μόνο που υπάρχει πλέον.

Το έργο «Edmond de Belamy» έγραψε ιστορία, καθώς είναι το πρώτο έργο Τέχνης που παράγεται από Τεχνητή Νοημοσύνη και πωλείται σε δημοπρασία. Έπιασε 432,500 δολάρια στη δημοπρασία των Christie’s στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 10.000 δολαρίων. Το έργο υπογράφει ο καλλιτέχνης ως… «min G max D x [log (D(x))] + z [log(1 – D (G(z)))]»(είναι ένα τμήμα του αλγόριθμου), και δημιουργήθηκε όταν 15.000 φωτογραφίες περάστηκαν σε έναν αλγόριθμο δύο μερών. Ο πρώτος αλγόριθμος σκάναρε τις φωτογραφίες και άρχισε να δημιουργεί δικές του έως ότου ξεγελάσει τον δεύτερο και τον κάνει να πιστέψει ότι το έργο είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

Eπειδή και τα παραμύθια έχουν την αξία τους….Ένας αυθεντικός χάρτης από τη σειρά «Γουίνι το αρκουδάκι» πουλήθηκε για σχεδόν 600,000 δολάριααπό τον οίκο Sotheby’s τον Ιούλιο, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για αντικείμενο του είδους. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τον E.H. Shepard το 1926, και σύμφωνα με τον οίκο είναι ο διασημότερος χάρτης από παιδικό παραμύθι.  


Απίστευτο ακούγεται να βγουν σε δημοπρασία…σκελετοί! Και όμως!
Ο σκελετός ενός δεινοσαύρου 150 εκατομμυρίων ετών, πουλήθηκε για περισσότερα από 2,36 εκατομμύρια, στο Παρίσι τον Ιούλιο. Ο Σκελετός έχει ύψος 2,6 μέτρα, σχεδόν 9 μέτρα μήκος και μοιάζει με Αλόσαυρο, αν και οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι ήταν πράγματι τέτοιος. Ήταν πάντως σε καλή κατάσταση, με το 70% των οστών να είναι στη θέση τους. Πριν από ένα χρόνο ένας ατόφιος σκελετός μαμούθ πουλήθηκε για 641,000 δολάρια.

Μέχρι και…σκάλα είχαν οι παράξενες δημοπρασίες του 2018! Συγκεκριμένα, ένα τμήμα της σκάλας του πύργου του Άιφελ πουλήθηκε για 169,000 ευρώ από τον οίκο Artcurial, το Νοέμβριο. Έχει 25 σκαλοπάτια και ύψος 4,3 μέτρα και προέρχεται από το τμήμα που κάποτε ένωνε το δεύτερο με τον τρίτο όροφο του πύργου, πριν εγκατασταθούν ασανσέρ.

Last but not least που λένε και στη Βρετανία, η Rolls-Royce της βασίλισσας Ελισάβετ πουλήθηκε για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάριασε μια δημοπρασία στο Λονδίνο, το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα μοντέλο Phantom IV State Landaulette του 1953, το οποίο η βασίλισσα χρησιμοποιούσε σε επίσημες εμφανίσεις της και έμεινε στη βασιλική οικογένεια για περισσότερα από 40 χρόνια. Φτιάχτηκαν μόνο 18 τέτοια αυτοκίνητα και όλα αγοράστηκαν από αρχηγούς κρατών.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!