Σκέφτομαι Θέατρο “Stanley Kubrick”

Stanley Kubrick : One Point Perspective

 Γράφει η Γιώτα Δημητρίου, (απόφοιτος  Θεατρικών Σπουδών)

Παρακολούθησα, πριν λίγες μέρες,  ένα βίντεο στο Vimeo το οποίο ονομάζεται  KubrickOne Point Perspective. Έδειχνε την αισθητική του Stanley Kubrick σαν σκηνοθέτη, υπάρχουν κάποιοι σκηνοθέτες εκ των οποίων οι ταινίες τους είναι άμεσα αναγνωρίσιμες, μεταξύ τους είναι σίγουρα και ο Stanley Kubrick.  Αυτό το άρθρο, λοιπόν, είναι αφιερωμένο στον  αγαπημένο μου αυτό σκηνοθέτη και τον κινηματογράφο του. Ένα πράγμα που κάνει τις ταινίες του Kubrick τόσο ασυνήθιστες και αναγνωρίσιμες είναι η βαριά χρήση της προοπτικής ενός σημείου (one point perspective). Το ότι  επικεντρώνεται σε σε ένα μόνο αντικείμενο ή χαρακτήρα, για να δημιουργήσει  αίσθηση στους θεατές πως είμαστε παγιδευμένοι μέσα σε σκηνή και όχι απλώς την παρακολουθούμε. Αυτό  το βίντεο που είδα  υπογραμμίζει την ασυνήθιστη συμμετρία των ταινιών του Κιούμπρικ.

Η τέχνη του άνοιξε νέους δρόμους στον κινηματογραφο – Το  2001: A Space Odyssey (1968) ήταν ταινία επιστημονικής-φαντασίας και σημειώνεται καινοτόμα για τη χρήση των οπτικών εφέ και του  επιστημονικού ρεαλισμού.  Στην ταινία Barry Lyndon (1975) ο Kubrick χρησιμοποίησε ειδικούς σχεδιασμένους φακούς,  και οι σκηνές φωτίζονταν από φως των κεριών.  Το The Shining (1980) ήταν μία από τις πρώτες ταινίες που χρησιμοποίησαν  Steadicam  για να σταθεροποιηθεί  το πλάνο παρακολούθησης.

Μερικές από τις ταινίες του ήταν αμφιλεγόμενες, συμπεριλαμβανομένων των Paths of Glory (1957), Lolita (1962), και A Clockwork Orange (1971). Πολλές από τις ταινίες του Kubrick είχαν ανάμεικτα σχόλια και κριτικές, αν και  χρόνια αργότερα θεωρούνται πλέον αριστουργήματα. Οι ταινίες του, συνήθως ήταν προσαρμογές μυθιστορημάτων ή διηγημάτων,  και είχαν ξεχωρίσει για την εκθαμβωτική και  μοναδική τους κινηματογραφία, την προσοχή στις λεπτομέρειες για να επιτευχθεί ο ρεαλισμός και την εμπνευσμένη χρήση των παρτιτουρών.

Ο Kubrick ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ. Ξεκινώντας ως φωτογράφος στη Νέα Υόρκη, ήταν αυτοδίδακτος σε όλες τις πτυχές της κινηματογραφικής παραγωγής και σκηνοθεσίας μετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο.  Οι πρώτες του ταινίες έγιναν με ελάχιστο προϋπολογισμό, ακολουθούμενες από ένα blockbuster του Hollywood, το Spartacus.

Τον περασμένο Ιούλιο βρισκόμουν στο Παρίσι για ένα εράσμους πρότζεκτ, όπου ήμουν πολύ τυχερή, αφού είχα την ευκαιρία να  παω στο exhibition του “Stanley Kubrick, L’Exposition” sto La Cinémathèque Française. Τα αρχεία περιέχουν μια σειρά από έγγραφα  παραγωγών του Kubrick, συμπεριλαμβανομένων σεναρίων, τα γράμματα, τα υλικά της έρευνας, φωτογραφίες, κοστούμια και σκηνικά. Περιλαμβάνει, επίσης, τα υλικά από ταινίες που Kubrick  τις οποίες δεν έφτιαξε ποτέ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η έκθεση είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε κάθε χώρος  να ήταν αφιερωμένος σε μια ταινία και καταλαμβάνε δύο ορόφους του κτιρίου,  στον 5ο και 7ο όροφο περιέχονταν μεγάλης κλίμακας μοντέλα και διαδραστικές ψηφιακές εγκαταστάσεις.  Μόλις  μπήκα στο κτίριο παρατήρησα πως το πάτωμα  και οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι όπως το The Shining.  Μπαίνοντας στο ανσανσέρ, τρόμαξα: μόλις έκλειναν οι αυτόματες πόρτες είδα τα δύο τα κοριτσάκια απο το ίδιο έργο, οι οποίες πάντα θα με στοιχειώνουν.

Η έκθεση ξεκίνησε το 2004 στο Deutsches Filmmuseum στη Φρανκφούρτη,  σχεδιάστηκε από τον επιμελητή Hans-Peter Reichmann σε στενή συνεργασία με την Christiane Kubrick, Ιαν Harlan και το Αρχείο του Stanley kubrick στο Λονδίνο. Έχει ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο όπως το Βερολίνο, τη Ζυρίχη, τη Ρώμη και τη Μελβούρνη, καλά όμως θα ήταν να ερχότανε και στην Λάρνακα μας. (Και μάλλον συφωνείτε μαζί μου).

Να το βίντεο που σας έλεγα: http://vimeo.com/48425421

Τα λέμε την άλλη βδομάδα!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πρωτομαγιά, δεν είναι αργία, είναι απεργία

Καθιέρωση της Πρωτομαγιάς H 1η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Eργατών στις 20 Ιουλίου 1889 κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι,

error: Content is protected !!