Χάρης Κούτρας!

Με στόχο τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου!

Ένα παιδί της πόλης μας συλλέγει προκρίσεις σε αγώνες στίβου, στις γειτονιές του κόσμου και βάζει στόχο τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Ο νεαρός Χάρης Κούτρας μιλά στο Skala Times, από το Manchester όπου σπουδάζει και μοιράζεται μαζί μας τα όνειρα και την διαδρομή του στον υπέροχο κόσμο του αθλητισμού τον οποίο υπηρετεί από παιδί! “Φέτος θα λάβω σε ανοιχτές διοργανώσεις στίβου στη Αγγλία όπως Wigan Open, Wakefield Open, Stoke Open, αλλά και άλλες διοργανώσεις όπως British Universities competition, Loughborough International. Στην Κύπρο θα αγωνιστώ στους Παγκύπριους αγώνες Στίβου. Αν όλα πάνε καλά θα κυνηγήσω τα όρια (προκρίσεις) για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανδρών και του Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου”
Ο Χάρης έχει λάβει μέρος σε πολλούς αγώνες με επιτυχία:  Παγκόσμιοι Αγώνες Παίδων , Τσεχία. Παγκόσμιοι Αγώνες Παίδων, Ιταλία. Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων, Φιλανδία. Παγκόσμιο Γυμνασιάδα, Κατάρ.Παγκόσμιοι Αγώνες Εφήβων, Καναδά. ΑΜΚΕ (αγώνες μικρών κρατών Ευρώπης), Λιχτενστάιν. Πανευρωπαϊκοί Αγώνες εφήβων, Εσθονία. Ελλάδα- Πανελλήνιους αγώνες σχολικούς και συναντήσεις Ελλάδας Κύπρου. Ως εντονότερη στιγμή από όλους τους αγώνες που έχει λάβει μέρος θυμάται “Η πιο έντονη ανάμνηση που θυμάμαι ήταν στην πιο συγκινητική στιγμή που είχα από τους αγώνες και δεν είναι άλλη από την στιγμή που τερμάτιζα στον τελικό στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Νέων, στην Φιλανδία το 2009,  όπου δεν μπορούσα να πιστέψω ότι τα είχα καταφέρει, και δευτερόλεπτα μετά να βλέπω ότι είχα σπάσει και το παγκύπριο ρεκόρ”. Τι χρειάζεται για να πετύχει κανείς σε αγώνες στίβου; Ο Χάρης λέει “Για να πετύχει κανείς πιστεύω χρειάζεται υπομονή, πειθαρχεία, θέληση, όρεξη, ψυχική αντοχή και πάνω από όλα αγάπη για το άθλημα. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον μεγαλύτερο παράγοντα που χρειάζεται για να πετύχεις. Το γεγονός ότι αν και ατομικό άθλημα ο στίβος στην ουσία χρειάζεται μια ολόκληρη ομάδα από πίσω. Η ομάδα αυτή καταρτίζεται από τον σωστό προπονητή (Κυριάκος Κυριάκου) και την στήριξη από τους γονείς και οικογένεια, φίλους, σύλλογο (Γ.Σ.Ε. γυμναστικός σύλλογος Ευαγόρα) και ομοσπονδία. Όλους αυτούς τους είχα και του έχω ακόμη γι΄ αυτό τους ευχαριστώ για όλα”. Ο ψηλότερος στόχος που έθεσε όσον αφορά τους αγώνες στίβου είναι “ένα μετάλλιο σε μία από τις δύο μεγάλες διοργανώσεις στίβου( Ευρωπαϊκό φεστιβάλ νέων και Παγκόσμια Γυμνασιάδα) όπου τα κατάφερα με ένα αργυρό και ένα χάλκινο αντίστοιχα. Ο ψηλότερος μου τώρα στόχος είναι το Όριο (πρόκριση) στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανδρών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι”.
Ως μαθητής στην Κύπρο εργάστηκε σκληρά για να πραγματοποιήσει τους στόχους του “Μια αρκετά δύσκολη και πιεστική, θα έλεγα,περίοδος της ζωής μου ήταν όταν φοιτούσα ως τελειόφοιτος λυκείου και παράλληλα να προπονούμαι. Προσπάθησα και δούλεψα σκληρά, διαμορφώσαμε μαζί με τον προπονητή μου το πρόγραμμα της προπόνησης ούτος ώστε να συνδυάσω και τα δυο, για να πετύχω και στους 2 αυτούς τομείς. Τι προπόνηση έκανα; Την ίδια ακριβώς με την ίδια ένταση και θέληση διότι ο αθλητισμός είναι μέρος της ζωής μου. Πιστεύω τα κατάφερα, αφού κατάφερα να πιάσω το όριο (πρόκριση) στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, να βγάλω 19.1 στο βαθμό λυκείου, θέσεις σε πανεπιστήμια Κύπρου (χημεία) και Ελλάδας (φαρμακευτική) και να εκλεγώ πρόεδρος  του σχολείου μου”.
Αυτή την στιγμή διαμένει στο Μάντσεστερ της Αγγλίας όπου σπουδάζει πρώτο έτος στον κλάδο της ποδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σαλφορτ. Συνδυάζει εκεί τον στίβο με Άγγλο προπονητή (Don Moss).
Επιθυμεί στο μέλλον, αφού τελειώσει τις σπουδές του να επιστρέψει πίσω στην Κύπρο και στην πόλη του την Λάρνακα “Θα ήθελα να επιστρέψω στην Κύπρο αφού αποφοιτήσω από την σχολή μου για να εργαστώ και να μείνω μόνιμα, γιατί σαν χώρα έχουμε αρκετά θετικά. Δεν θέλω να είμαι απόλυτος σε αυτό όμως γιατί θα περάσουν χρόνια ωσότου θα χρειαστεί να αποφασίσω”.
Τα όνειρα του Χάρη για το μέλλον είναι να διακριθεί σε διεθνής αγώνες στίβου, να δει τον εαυτό του να ανταμείβεται για την προσπάθεια δηλαδή μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του στίβου. “Και τέλος ένα μεγάλο όνειρο που πιστεύω πολλοί θα έκαναν να το παν για να το ζήσουν, να ακούσω τον εθνικό ύμνο πάνω στο υψηλότερο βάθρο” λέει με συγκίνηση!

 

 

Γιώτα Δημητρίου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!