Η άγνωστη Αίγυπτος!

Από την Λάρνακα στην Αίγυπτο με ΑΓΑΠΗ

 

Υπάρχει και αυτή η Αίγυπτος, η άγνωστη. Όχι των Φαραώ και των Πυραμίδων, όχι των τουριστών και του Νείλου. Υπάρχει και αυτή η Αίγυπτος της εξαθλίωσης, της άθλιας διαβίωσης που θυμιζει καταθλιπτικές ταινίες φαντασίας. Μόνο που οι κάμερες και τα Διεθνή ΜΜΕ απουσιάζουν. Στον κόσμο των ΜΜΕ συνήθως παρουσιάζονται μόνο όσα προστάζουν τα διάφορα συμφέροντα. Και αυτήν την Αίγυπτο δεν την θέλουν τα συμφέροντα, γι αυτό παραμένει άγνωστη στους περισσότερους. 

Τετάρτη μεσημέρι. Βρίσκομαι στο Ινστιτούτο Αισθητικής της Σκεύης Ελευθερίου, στην Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 88 στην Λάρνακα. Ο χώρος γεμάτος σακούλες με ρούχα. Σακούλες που στέλνονται κάθε μήνα στην  Αίγυπτο. Η Σκεύη ξεκινά να μου εξηγά για ένα λειτούργημα που ξεκίνησε εδώ και καιρό. Μπορεί να είναι απασχολημένη με το Ινστιτούτο της, αλλά βρίσκει χρόνο για να κάνει και πράγματα “για την ψυχή της”, όπως η ίδια δηλώνει. “Υπάρχει μια άγνωστη Αίγυπτος που εμένα προσωπικά όταν την αντίκρυσα για πρώτη φορά με συγκλόνισε! Πέντε περίπου εκατομμύρια (από τα 84 εκατομμύρια πληθυσμού της χώρας) ζουν σε άθλιες συνθήκες!  Όχι απλώς άστεγοι, αλλά ζουν μέσα σε κοιμητήρια! Παιδιά εγκατελειμμένα (συνήθως με μητέρες που έχουν υποστεί βιασμό) τρώνε από τα σκουπίδια και πολλές φορές δεν έχουν άκρα επειδή τους τα τρώνε τα ποντίκια όταν τα παιδιά αναζητούν τροφή στα σκουπίδια. Τα παιδιά “τσακώνονται”  με τα ποντίκια ποιος θα πάρει το φαγητό από τα σκουπίδια! Κυβερνητικά ορφανοτροφεία σε τραγικά άθλιες καταστάσεις. Να βλέπεις να χρησιμοποιούν τα ίδια πανιά παιδιών δύο και τρεις φορές διότι δεν έχουν πανιά! Το δε περιβάλλον στα κυβερνητικά ορφανοτροφεία; Μπορείς να δεις στις φωτογραφίες! Προσωπικά έχω επισκεφτεί την Αίγυπτο έξι συνολικά φορές. Ως άνθρωπος πάντα ήθελα να εμπλακώ σε φιλανθρωπικό έργο, αλλά ήθελα να είμαι σίγουρη ότι προσφέρω και βοηθώ, να μπορώ να δω ότι κάτι γίνεται. Ο Θεός μου έστειλε στον δρόμο μου το “The Cherish Project” και ένα καταπληκτικό άνθρωπο, την Gina Ershine η οποία είναι υπεύθυνη του “The Cherish Project” στο Παραλίμνι. Η Gina πάει μία φορά τον μήνα στην Αίγυπτο, δίνει φαγητό, ρούχα, παπούσια, φάρμακα και γενικά οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτούς τους άστεγους, που ζουν στα κοιμητήρια, υπάρχουν και πολλοί με δερματικά σοβαρά προβλήματα (λόγω ακαθαρσίας) τα οποία θεραπεύονται με ένα ευρώ μόνο! Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Εντύπωση μου έκανε η δήλωση μιας διάσημης Αιγύπτιας ηθοποιού η οποία όταν ρωτήθηκε για αυτούς τους εκατομμύρια φτωχούς στην χώρα της δήλωσε “αυτοί οι άνθρωποι είναι αόρατοι για εμάς” Αόρατοι! Πώς μπορεί να είναι αόρατος ο απόλυτος πόνος και η εξαθλίωση του διπλανού μας; Αόρατος ο πόνος συνανθρώπων μας; Δεν μπορώ καν να το διανοηθώ! Το “The Cherish Project” συνεργάζεται και με το άλλο επίσης φιλανθρωπικό ίδρυμα “FACE”. Εγώ είμαι υπεύθυνη για το “The Cherish Project” στην Λάρνακα, βοηθώ την Gina η οποία είναι η υπεύθυνη στην Κύπρο και βρίσκεται στο Παραλίμνι. Η Gina είναι αυτή που επισκέπτεται κάθε μήνα την Αίγυπτο για να πάρει ότι καταφέρουμε να μαζέψουμε από τους συνανθρώπους μας εδώ στην Κύπρο. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν στο έργο μας, είτε με ρούχα, είτε με παπούτσια,είτε με χρήματα. Ακόμα και ένα ευρώ είναι πολύ σημαντικό, αφού όπως σας ανάφερα με ένα ευρώ μπορεί να αγοραστεί φάρμακο που θεραπεύει σοβαρή δερματική ασθένεια αυτών των παιδιών και ενήλικων που δημιουργείται από την ακαθαρσία!”
Η Σκεύη φανερά συγκινημένη δηλώνει πως μόνο όταν δει κανείς αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να συνειδητοποιήσει πόσο τυχεροί είμαστε όσοι έχουμε ένα σπίτι να διαμένουμε και ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα.
Oι κάμερες βέβαια πάντα απουσιάζουν όταν το προστάζουν τα συμφέροντα!
Ο κόσμος δεν είναι αυτός που παρουσιάζουν τα περισσότερα (και διάσημα) ΜΜΕ. Ο άνθρωπος που επιθυμεί αντικειμενική ενημέρωση την αποκτά μόνος του μέσα από έρευνα και σίγουρα όχι μέσα από τα Δελτία ειδήσεων. (Σου ακούγεται ακραίο; Κάνε μια μελέτη περί ΜΜΕ προπαγάνδα).
Ποιος έχει ενημερωθεί γι αυτή την Αίγυπτο; Πότε μας έχουν ενημερώσει τα Δελτία Ειδήσεων για τα πέντε σχεδόν εκατομμύρια συνανθρώπων μας στην γειτονική μας χώρα που ζουν μέσα σε συνθήκες απάνθρωπες;
Ο κόσμος (και οι αληθινές ειδήσεις) είναι αυτός που συναντά η Σκεύη και η Gina όταν περπατούν σε κοιμητήρια στην Αίγυπτο βλέπωντας παιδιά και ενήλικες  να πεθαίνουν από την πείνα.
Ο κόσμος είναι αυτός που μπορείς να αλλάξεις με ένα ευρώ, με μια καλή κουβέντα, με μια απλή πράξη αλλυλεγγύης.
Αυτός είναι ο κόσμος σήμερα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Ο ενας χρειάζεται τον άλλο! Για να θυμηθούμε πως είμαστε Άνθρωποι!  Α Ν Θ Ρ Ω Π Ο Ι.
Όλα τα άλλα είναι περιττά!

Αν επιθυμείται να συμβάλεται στο έργο αυτό για στήριξη των ανθρώπων στην Αίγυπτο που ζουν άστεγοι μέσα στα κοιμητήρια τρώγωντας ότι βρουν μέσα από τα σκουπίδια…..Τότε επικοινωνήστε με την Σκεύη Ελευθερίου.
Τηλέφωνο: 99497842
Διεύθυνση: Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 88, Destalo Court, Διαμέρισμα 23, Λάρνακα.

  

Γιώτα Δημητρίου

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

13ο Φεστιβάλ Φράουλας στην Δερύνεια

Ετοιμάζεται το 13ο Φεστιβάλ Φράουλας το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου του 2024, στο Γήπεδο “Αναγέννησης” Δερύνειας, με πολλές εκπλήξεις. Ετοιμαστείτε για συναρπαστικές

error: Content is protected !!