It’s ok! “Χωρισμός”

Γράφει η Ψυχοθεραπεύτρια/ Υπνοθεραπεύτρια Κλαίρια Δεσπότη
(BSc Psychology, MACP, Dip. Clinical Hypnotherapy, NGH, GHR reg., Dip. CVGB (Virtual Gastric Band Hypnosis), Hypnobirthing and Hypnofertility practitioner) Tηλέφωνο 99901858. Email: kleria@skalatimes.com

Χωρισμός όταν η καρδιά γίνεται 1000  και ένα…. κομμάτια (Μέρος Α)

 Χωρισμός, “σπασμένη” καρδιά, πόνος, απελπισία ,θυμός, φόβος, ενοχές, σύγχυση, χαμένα όνειρα. Επένδυσες ένα κομμάτι του εαυτού σου, το μέλλον σου σε αυτή τη σχέση. Όταν αυτή τέλειωσε, εκεί που πετούσες στον ουρανό σου κόπηκαν τα φτερά, προσγειώθηκες. Φυσικά πόνεσες.. Στην αρχή σου φαίνεται δύσκολο να πιστέψεις ότι θα “αναρρώσεις”. Στην αρχή είναι δύσκολο να σκεφτείς, λόγω του σοκ και του πόνου. Αλλά είμαστε πλασμένοι να ενεργούμε ενστικτωδώς. Έτσι η κίνηση της δύναμης της ζωής σε κάνει να προχωράς, αυτόματα. Όσο και αν πονέσεις, θρηνήσεις και κλάψεις η καρδία σου εξακολουθεί να κτυπά και οι πνεύμονες σου συνεχίζουν να αναπνέουν. Κάθε χωρισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος. Όμως ο καθένας μας έχει μέσα του ένα φυσικό μηχανισμό που μας δίνει τη δυνατότητα να αναρρώσουμε από τον πόνο και τη θλίψη. Εκατομμύρια σχέσεις τελειώνουν σε όλο τον κόσμο κι όμως οι άνθρωποι ξεπερνούν, προχωρούν μπροστά και καταφέρνουν να βρουν την ευτυχία τους λίγο πιο κάτω. Αυτός ο εσωτερικός μηχανισμός επεξεργάζεται, εξαντλεί τον πόνο και μας κάνει ικανούς να αγαπήσουμε ξανά.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά μπροστά από ένα χωρισμό. Υπάρχουν όμως κάποια κοινά στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουμε για να το ξεπεράσουμε και να πάμε παρακάτω. Φυσικά τα στάδια που αναφέρονται πιο κάτω δεν ακολουθούν απαραίτητα αυτή τη σειρά. Ο τρόπος που αντιδρά ο καθένας είναι μοναδικός και κάποιοι ίσως να βιώσουν τα ίδια συναισθήματα λιγότερο ή περισσότερο και με διαφορετικό τρόπο. Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της άρνησης. Στην αρχή δε μπορείς να αποδεκτείς και να παραδεχτείς στον εαυτό σου τι γίνεται. Ελπίζεις ότι είναι ακόμα μια κρίση μέσα στη σχέση και πως θα περάσει όπως τις προηγούμενες (γιατί τις περισσότερες φορές υπάρχουν) φορές. Περιμένεις να κτυπήσει το τηλέφωνο, μήνυμα στο κινητό κτλ αλλά οι μέρες περνούν και τίποτα. Το δεύτερο στάδιο είναι ο θυμός. Στην αρχή νιώθεις θυμό γιατί χάνεις κάτι που θεωρούσες δικαιωματικά δικό σου, αλλά και την ρουτίνα σου. Μετά νιώθεις θυμό για το άλλο πρόσωπο, είτε γιατί δεν σου έδωσε αυτά που ήθελες , δεν έκανε αυτά που εσύ θεωρούσες ότι θα έπρεπε να κάνει. Μετά νιώθεις θυμό με τον εαυτό σου, που δεν έκανες αυτά που έπρεπε να κάνεις, δεν έδωσες αυτά που έπρεπε να δώσεις. Μπορεί να τα βάλεις και με άλλους, με το Θεό, τη ζωή ή ακόμα με ολόκληρο το σύμπαν . Το τρίτο στάδιο είναι η στάδιο του ‘αν’ , ή αλλιώς του παζαρέματος με τον εαυτό σου. Αν έκανα αυτό κι αν έκανε το άλλο τα πράγματα θα ήταν έτσι και αλλιώς. Το τέταρτο στάδιο που είναι και το σημαντικότερο είναι το στάδιο της θλίψης, του θρήνου. Αφού συνειδητοποιήσεις ότι πλέον δεν υπάρχει σχέση και όλα τέλειωσαν νιώθεις το βάρος της απώλειας. Η σχέση πεθαίνει. Θρηνείς. Η σκληρή αλλά αναπόφευκτη αλήθεια είναι ότι αν αγάπησες αρκετά για να πονέσεις, πρέπει να περάσεις το στάδιο του πόνου και της θλίψης. Ό χωρισμός είναι ένα είδος απώλειας και πένθους. Χάνεις κάποιον σημαντικό για σένα και είναι φυσιολογικό να νιώθεις θλίψη. Στην πραγματικότητα είναι σημαντικό να αισθάνεσαι λυπημένος γιατί αυτό το αίσθημα του θρήνου είναι ένα ουσιαστικό και απαραίτητο μέρος της διαδικασίας επούλωσης.  Ο πόνος δεν είναι ασήμαντος και σίγουρα έχει το σκοπό του. Και σκοπός του είναι να σε προστατεύει στο μέλλον. Μετά από όλα αυτά έρχεται η αποδοχή και η επούλωση. Όσες φορές και αν περάσεις τα παραπάνω στάδια έρχεται η στιγμή που ξυπνούν οι άμυνες του οργανισμού σου, οι εσωτερικοί μηχανισμοί που αναφέρθηκαν πιο πάνω και σε βοηθούν να ξεπεράσεις τη σχέση αλλά και τον άνθρωπο.   
 Ο χωρισμός είπε κάποιος μοιάζει σαν μια πυρκαγιά σε ένα δάσος. Παλιά οι πυρκαγιές θεωρούνταν οικολογική καταστροφή. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πυρκαγιές διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του δάσους. Βοτανολόγοι ανακάλυψαν πως οι σπόροι από μερικά δέντρα βλασταίνουν μόνο μετά από υπερβολική ζεστή μιας δασικής πυρκαγιάς. Έτσι νέα δέντρα και φυτά μπορούν να αναπτυχτούν από τις στάχτες του παλιού. Αποδεικνύεται έτσι ότι ακόμα και κάτι καταστροφικό όπως μια πυρκαγιά συμβάλλει στην υγεία του δάσους. Με την ίδια λογική λοιπόν θα μπορούσε να πει κανείς πως υπάρχουν πολλά που μπορείς να μάθεις και μακροπρόθεσμα να κερδίσεις από μια σχέση, όσο επώδυνη ή δύσκολη κι αν ήταν. Επειδή από τον κάθε άνθρωπο που περνά από τη ζωή σου έχεις να μάθεις ένα μοναδικό μάθημα. Αυτά που μαθαίνεις από ένα χωρισμό κάνουν την επόμενη σχέση σου καλύτερη.
Και για να κλείσουμε το πρώτο μέρος αυτής της στήλης με ένα θετικό μήνυμα. οι Βουδιστές λένε ότι οι καρδιές μας είναι προορισμένες για να σπάζουν, επειδή μόνο έτσι ανοίγουν. Από αυτή την άποψη πρέπει να σπάσει η καρδιά μας τουλάχιστον μία φορά. Γιατί ; Επειδή όταν οι σχέσεις δεν λειτουργούν και καταλήγουν σε χωρισμό μαθαίνουμε κάτι για τους εαυτούς μας που δεν μπορούμε να μάθουμε οπουδήποτε άλλου. Μόνο όταν ανοίξει η καρδιά μας από αγάπη για ένα άλλο άνθρωπο γινόμαστε ευάλωτοι και εξαρτημένοι αρκετά για να μάθουμε από τις εμπειρίες μας, να γίνουμε καλύτεροι και να εξελιχθούμε.

 

 

 

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!