Κοινοτάρχης Περβολιών, Κώστας Τίγγης : “Επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, θέλουμε να έχει ο άνθρωπος καλύτερη ποιότητα ζωής”

1

Οι Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών πριν εκλεγεί κοινοτάρχης βρισκόταν για δύο θητείες (ως μέλος και ως αντιπρόεδρος) μέσα στο κοινοτικό συμβούλιο. Η αγάπη για το χωριό του, αλλά και η επιθυμία του να προσφέρει, τον ανάγκασαν να συμμετάσχει στα κοινά.
Ο κύριος
Κώστας Τίγγης κοινοτάρχης Περβολιών, με αφορμή την εβδομάδα πολιτισμού (28 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου) που πρώτη φορά πραγματοποιείται στα Περβόλια, μιλά στο Skala Times σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Της Γιώτας Δημητρίου

Μετά από μία θητεία ως μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, μια θητεία ως αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, στις τελευταίες εκλογές η κοινότητα σας ψήφισε πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, κοινοτάρχη. Ήταν κάτι που αναμένατε; Τι σας ωθούσε στο να θέτετε υποψηφιότητα όλα αυτά τα χρόνια; 
Ο βασικός λόγος που έθετα υποψηφιότητα ήταν η αγάπη μου για το χωριό μας, τα Περβόλια. Για την κοινωνία μας, για τον άνθρωπο. Η ανάγκη να προσφέρουμε, όπως έχουμε μάθει από μικροί.
Αρχικά δεν ήταν κάτι που ανέμενα, η θέση του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου. Αλλά ως μέλος του κοινοτικού συμβουλίου και βλέποντας την αγάπη και εκτίμηση του κόσμου, προέκυψε και η συνέχεια ως υποψήφιος κοινοτάρχης και στη συνέχεια η θέση αυτή. Ξέρεις, στην πραγματικότητα δεν ήταν δική μου απόφαση. Ήταν μετά από παρότρυνση του κόσμου. Μέσα απ’ τα χρόνια (ως μέλος και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου) ο κόσμος ήταν αυτός  που με ώθησε σε αυτή την απόφαση για υποψηφιότητα κοινοτάρχη.
Απ’ την πρώτη μου εκλογή ως μέλος του κοινοτικού συμβουλίου είχε φανεί η προτίμηση του κόσμου, αν σκεφτείτε ότι ήρθα πρώτος σε ψήφους με μεγάλη διαφορά απ’ τον δεύτερο.

1b

Ποιος ήταν ο λόγος αυτής της δυναμικής;
Ζω στο χωριό, δραστηριοποιούμε μέσα στο χωριό, λόγω του επαγγέλματος μου (ιδιοκτήτης υπεραγοράς) έχω καθημερινή επαφή με το κόσμο, ο κόσμος με γνωρίζει καλά, ξέρει τις απόψεις μου, το σεβασμό μου απέναντι σε όλους, πιστεύω αυτοί ήταν οι λόγοι.

Άρα όταν αναλαμβάνατε τη θέση αυτή του κοινοτάρχη γνωρίζατε τα προβλήματα του χωριού, λόγω και της εμπειρίας σας μέσα στο κοινοτικό συμβούλιο.
Δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερα και μεγάλα προβλήματα. Έχουμε το μεγάλο πρόβλημα του αεροδρομίου και έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.

Είχαν φτάσει κοντά μου πληροφορίες ότι στα Περβόλια έσπαζαν τζάμια σπιτιών απ’ τα αεροπλάνα. Είναι αλήθεια;
Αυτό ναι συνέβαινε μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν ακόμα πετούσαν κάποια αεροπλάνα παλαιότερων μοντέλων. Τώρα δεν το έχουμε αυτό, αλλά έχουμε πολλά άλλα προβλήματα απ’ το αεροδρόμιο: Έχουμε την ηχορύπανση, το θόρυβο που είναι έντονος, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, έχουμε το πρόβλημα με τον συντελεστή δόμησης….
2
Δηλαδή;
Λόγω της γειτνίασης με το αεροδρόμιο δεν μπορούμε να χτίσουμε περισσότερο από 27 πόδια, δεν μπορούμε να χτίσουμε ξενοδοχεία, πολυκατοικίες….Σήμερα έχουμε μόνο ένα ξενοδοχείο στα Περβόλια. Η κοινότητα δεν αναπτύχθηκε τουριστικά όσο θα μπορούσε, λόγω αυτής της κατάστασης.

Πρόσφατα είχε γίνει συνάντηση των Δήμων Λάρνακας και Δρομολαξιάς και τον κοινοταρχών Κιτίου και Περβολιών, στην επιτροπή συγκοινωνίων της Βουλής όπου παρόν ήταν και ο Υπουργός οικονομικών. Καταλήξατε κάπου;
Η αλήθεια είναι πως δεν καταλήξαμε κάπου, ούτε είχαμε θετική αντιμετώπιση. Παρόλα αυτά εμείς (Δήμοι Λάρνακας και Δρομολαξιάς και κοινοτικά συμβούλια Κιτίου και Περβολιών) θα αγωνιστούμε για το θέμα αυτό, για αντισταθμιστικά μέτρα, διότι είναι άδικο για τους πολίτες, για τους κατοίκους, να επηρεάζονται από μια ιδιωτική πλέον επιχείρηση και να μην έχουν κανένα αντισταθμιστικό μέτρο γι αυτές τις επιπτώσεις που φέρνει η λειτουργία του αεροδρομίου στη περιοχή μας.

Οι ιδιώτες, ιδιοκτήτες του αεροδρομίου, δεν είναι πρόθυμοι να δώσουν κάποια αντισταθμιστικά μέτρα;
Έχουν συμβόλαιο μέχρι το 2031 και δεν έδειξαν κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής. Εμείς θα ζητήσουμε και αντισταθμιστικά μέτρα και περιβαλλοντικό τέλος (είτε απ’ τον επενδυτή, είτε απ’ το κράτος). Θα διεκδικήσουμε όλα όσα πρέπει να πάρουμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με τη λειτουργία του αεροδρομίου, φτάνει όμως επιτέλους οι κάτοικοι της περιοχής να μην ταλαιπωρούνται μόνο με τις επιπτώσεις, αλλά να πάρουν και κάποια αντισταθμιστικά μέτρα.
Επίσης ζητάμε να εκδίδεται περιβαλλοντικό δελτίο, κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν γίνεται μέχρι σήμερα.
2b
Έχετε μετρητές ποιότητας αέρα στην περιοχή;
Όχι και θα έπρεπε τόσο το κράτος, όσο και οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου, να μεριμνούσαν γι αυτό, όπως γίνεται και στις άλλες χώρες, στην Ευρώπη.

Για σας είναι σημαντικά τα περιβαλλοντικά ζητήματα;
Ναι και έχουμε δώσει προτεραιότητα σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχουμε ξεκινήσει ανακύκλωση, συνδεθήκαμε με την G
reen Dot και από τις 15 Μαΐου ξεκινήσαμε ανακύκλωση από πόρτα σε πόρτα. Μια πολύ σημαντική υπηρεσία. Επίσης πριν λίγες μέρες ξεκινήσαμε το μάζεμα του τηγανέλαιου.
Οι δεντροφυτέψεις είναι επίσης μέσα στους στόχους μας. Θέλουμε το περιβάλλον να είναι ψηλά στην ατζέντα μας.
3
Στα Περβόλια διαμένουν και αρκετοί ξένοι….
Ναι, λόγω της θάλασσας, της ομορφιάς του χωριού, έχουμε αρκετούς οι οποίοι είτε έχουν εξοχικά στο χωριό μας, είτε είναι από άλλες πόλεις ή χώρες και έχουν μετακομίσει εδώ. Αλλά, δε σου κρύβω πως το αεροδρόμιο είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη της κοινότητας.

Σήμερα ποια έργα υπάρχουν στα άμεσα σχέδια του Κοινοτικού Συμβουλίου Περβολιών;
Τελείωσε η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου, ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεκινήσουμε την δεύτερη φάση, ολοκληρώθηκε το θέατρο μας, μια αίθουσα πολλαπλής χρήσεως, τελειώνει τον Οκτώβριο η εξωτερική σκηνή η οποία θα βοηθά έτσι ώστε να γίνονται εκεί οι εξωτερικές μας εκδηλώσεις, το μεγαλεπήβολο έργο με τους κυματοθραύστες ολοκληρώνεται με κονδύλι απ’ την ΕΕ και συνεισφορά της κοινότητας, θέλουμε να κάνουμε βιοτέχνηση και ανάπλαση της πλατείας μας (στο κέντρο του χωριού) κάτι που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά συνάμα θα κάνει ακόμα πιο ελκυστική την περιοχή για επισκέψεις.

3b

Ποιος είναι ο πληθυσμός των Περβολιών σήμερα;
Τρεις χιλιάδες.

Το θέατρο σας είναι καινούριο και είναι ένα στολίδι για το χωριό και την περιοχή….
Πραγματικά, είναι ένα στολίδι, χωρητικότητας 350 θέσεων και θα αναβαθμίσει πολιτιστικά το χωριό μας. Είναι σχεδόν έτοιμο, έμειναν κάποια τεχνικά κτλ τα οποία θα στοιχίσουν 250 χιλιάδες ευρώ, είμαστε στη φάση των προσφορών τώρα, τις οποίες έχει αναλάβει ο Έπαρχος.
Εκτός απ’ το κοινοτικό συμβούλιο, έχουμε και την πολιτιστική μας επιτροπή η οποία αποτελείται από κατοίκους της κοινότητας οι οποίοι αγαπούν τα πολιτιστικά και μας στηρίζουν εθελοντικά.
Ελπίζουμε ότι το 2018 θα έχουμε και αυξημένα κονδύλια για τα πολιτιστικά λόγω του θεάτρου. Για εμάς ο πολιτισμός είναι σημαντικός.

Φέτος για πρώτη φορά τα Περβόλια θα έχουν Πολιτιστικό Φεστιβάλ μίας βδομάδας….
Ναι, είναι γεγονός. Τα τελευταία χρόνια ήταν για ένα βράδυ η πολιτιστική μας εκδήλωση, φέτος θα είναι για μία ολόκληρη βδομάδα. Έξι βραδιές πολιτισμού, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε όλα τα πολιτιστικά γούστα. Ξεκινάμε με μια παράσταση στο θέατρο μας, με ένα έργο του συγχωριανού μας, του Σπύρου Σπύρου, με την κωμωδία “Τα Πετεινάρκα”, την επόμενη μέρα θα έχουμε θέατρο σκιών για παιδάκια, θα τους κεράσουμε χυμούς, ποπ κορν, θα έχουμε και φουσκωτά για να παίξουν, την επομένη θα έχουμε μια διάλεξη, ιστορική αναφορά για τον Πύργο της Ρήγαινας, θα έρθει η κυρία Ποταπίου η οποία θα μιλήσει, την Πέμπτη το βράδυ θα έχουμε μια εκδήλωση στο θέατρο μας για την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης μας με το χωριό Νίκος Μπελογιάννης στην Ουγγαρία θα έχουμε εκπροσώπους από την Ουγγαρία αλλά και καλεσμένους από την Λήμνο με την οποία έχουμε επίσης αδελφοποιηθεί, την Παρασκευή θα έχουμε πολιτιστικό πρόγραμμα με την “Βασιλιτζιά” στο χώρο της πλατείας και το Σάββατο θα έχουμε μια Λαϊκή Συναυλία με την Εύη Καπάταη και τον Σταύρο Κωνσταντίνου.
Για εμάς ο πολιτισμός είναι σημαντικότατος.
4
Να μιλήσουμε λίγο για την αδελφοποίηση της κοινότητας σας με το χωριό Νίκος Μπελογιάννη στην Ουγγαρία;
Η αδελφοποίηση έγινε μετά από παρότρυνση του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουγγαρία, του κύριου Αντώνη Θεοχάρους. Οι άνθρωποι εκεί στο χωριό του Μπελογιάννη εξέφρασαν την επιθυμία για αδελφοποίηση τους με ένα χωριό εδώ στη Κύπρο και ο Πρέσβης σκέφτηκε τα Περβόλια. Όταν πήγαμε εκεί και είδαμε το χωριό τους και τον κόσμο, συνειδητοποιήσαμε πως πραγματικά σαν κοινότητες ταιριάζουμε.
Να αναφέρω ότι η δική μου γενιά μεγάλωσε με τη φωτογραφία του Μπελογιάννη…..

Επίσης απ’ το 1992 έχετε αδελφοποιηθεί με τη Λήμνο Ελλάδος.
Ναι, τους οποίους θα έχουμε εδώ στην εβδομάδα πολιτισμού που διοργανώνουμε.

Κάποιες άλλες εκδηλώσεις ή νέα απ’ το χωριό σας;
Νομίζω είναι καλά να αναφέρουμε ότι οι Λαϊκές Οργανώσεις και η “Δυναμώ” του χωριού διοργανώνουν το Χορό Μπάμιας. Ένας χορός που γινόταν και παλαιότερα, σταμάτησε και επανήλθε πέρσι. Φέτος θα γίνει στις 28 Ιουλίου και στόχος μας είναι να παραμείνει θεσμός. Πρόκειται για ένα γλέντι στο οποίο προσφέρουμε στο κόσμο μπάμιες.
Επίσης να αναφέρω ότι φέτος τον Ιούνιο μετά από 20 χρόνια ξαναγιορτάσαμε τη μέρα Μουσικής εδώ στα Περβόλια και φιλοξενήσαμε την Φιλαρμονική του Δήμου Λάρνακας μαζί με μια δική μας μπάντα απ’ τα Περβόλια και πραγματοποιήθηκε μια πάρα πολύ όμορφη εκδήλωση.
Να πούμε ότι ξεκινήσαμε να επανεκδίδουμε την εφημερίδα του χωριού μέσα απ’ την οποία ενημερώνουμε τον κόσμο μας για τις εκδηλώσεις, δράσεις, έργα αλλά και νέα της κοινότητας μας. Η εφημερίδα ονομάζεται “Η Φωνή των Περβολιών” και στόχος μας είναι μέσα απ’ την εφημερίδα να ενημερώνεται ο κόσμος.
5
Η νεολαία του χωριού μένει εδώ;
Μένει εδώ παρά τα προβλήματα ανεργίας. Γι αυτό και εμείς λέμε πως υπάρχει κορεσμός στο θέμα παραθαλάσσιων κατοικιών. Θέλουμε ξενοδοχεία, θέλουμε επιχειρήσεις που θα εργοδοτήσουν και τους νέους μας. Για εμάς είναι σημαντικό να χτιστούν ξενοδοχεία και είμαστε έτοιμοι ως Κοινοτικό Συμβούλιο να στηρίξουμε, να βοηθήσουμε τους επενδυτές με τις όποιες άδειες (δηλαδή να βοηθήσουμε στα ζητήματα γραφειοκρατίας). Ξέρουμε ότι το 45% είναι ανατρεπτικός παράγοντας για ένα επιχειρηματία, αλλά είμαστε εδώ για να δώσουμε κίνητρα για να χτιστούν ξενοδοχεία στη κοινότητα.
Στόχος μας είναι να ανοίξουν χώροι αναψυχής, βιβλιοπωλεία, μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε να ξεκινήσει να αποκτά περισσότερη ζωή το χωριό μας.

Να πούμε και δυο λόγια για το γήπεδο του χωριού;
Το κοινοτικό γήπεδο Περβολιών είναι απ’ τα καλύτερα στην Κύπρο και το καλοκαίρι έρχονται πολλές ομάδες απ’ το εξωτερικό για την προετοιμασία τους.

Ένας επισκέπτης τι μπορεί να απολαύσει στο χωριό σας;
Ταβέρνες, θάλασσες, το κάστρο της Ρήγαινας, όμορφες εκκλησίες : Αγία Ειρήνη χτίσμα του 1903, η εκκλησία Αγίου Λεοντίου, χτίσμα του 15ου αιώνα, ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης και σύντομα ξεκινάμε να χτίζουμε το ξωκλήσι της Παναγίας της Παντάνασσας. Σε μια μεγάλη έκταση, κοντά στη θάλασσα, με πάρκο δίπλα απ’ την εκκλησία, θα είναι κάτι πραγματικά πολύ όμορφο.

6

Το δικό σας όραμα ποιο είναι κύριε Τίγγη; Το όραμα σας ως κοινοτάρχης Περβολιών;
Όραμα μας; Να βλέπουμε χαρούμενους ανθρώπους. Εμείς επικεντρωνόμαστε στον άνθρωπο, θέλουμε να έχει ο άνθρωπος καλύτερη ποιότητα ζωής. Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος. Στόχος μας είναι το κάθε πρόβλημα του Περβολαρήτη να λυθεί χθες. Όχι αύριο, χθες! Οι σχέσεις μας με τον κόσμο είναι καθημερινές και είναι σχέσεις φιλικές με γνώμονα πάντα το καλό του χωριού μας και των κατοίκων του.
pervolia pervolia

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!