Ετήσια Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Σάββατο 30/1/2016

Ετήσια Γενική Συνέλευση Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Σάββατο 30/1/2016
perivallon_8_3_2011.jpg

Με περιβαλλοντικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα ασχολήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση των οργανώσεων – μελών της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 30/1/2016 στην Χοιροκοιτία. Συζητήθηκαν, επίσης, οργανωτικά θέματα, έγινε κατάθεση και συζήτηση του απολογισμού δραστηριοτήτων του προηγούμενου έτους καθώς και του προϋπολογισμού για το 2016.

Έγινε επαναδιατύπωση των διαχρονικών θέσεων της ΟΠΟΚ όπως αυτές εκφράζονται σε Επιτροπές και Συμβούλια στα οποία συμμετέχει και καλύπτουν όλες τις περιβαλλοντικές πτυχές έχουν ως βασικό γνώμονα την προστασία και την διατήρηση του Περιβάλλοντος της Κύπρου με τη διασφάλιση της οικολογικής ισορροπίας και του σεβασμού προς τις πολιτιστικές αξίες.

Σχετικά με την χερσόνησο του Ακάμα, η ΟΠΟΚ τόνισε την ανάγκη για συνέχιση του αγώνα για προστασία και διατήρηση της περιοχής παραμένοντας κάθετα εναντίον στις πρόσφατες αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας που θα οδηγήσουν σε οικοδομικές αναπτύξεις εντός της προστατευόμενης περιοχής προς όφελος των λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών και όχι μόνο.

Η ΟΠΟΚ απαιτεί την αναθεώρηση του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου με τρόπο ώστε να απαγορευτεί η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, να αναπτυχθούν οι πυρήνες των χωριών και να προστατευτεί το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον τονίζοντας την έντονη αντίθεσή της με την προσθήκη πρόνοιας για Ενιαίες Αναπτύξεις στο Κείμενο της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο.

Επαναδιατυπώθηκε η συμπαράσταση της ΟΠΟΚ προς τους επηρεαζόμενους κατοίκους, οι οποίοι εύλογα ανησυχούν για την ποιότητα ζωής τους από τα έργα στο Λιμάνι Λάρνακας, τα εργοστάσια επεξεργασίας της λάσπης εντός της Β΄ Βιομηχανικής Περιοχής Αραδίππου – Καλού Χωριού και το προτεινόμενο εργοστάσιο χρυσού.

Η Γενική Συνέλευση επανέλαβε τις θέσεις της ως προς παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα. Σχετικά με το πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής, η ΟΠΟΚ επανέλαβε ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων σε όλους τους επηρεαζόμενους τομείς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Στρατηγικής Μελέτης Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή.

Σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο στην γειτονική περιοχή της Τουρκίας, Άκκουγιου, η ΟΠΟΚ απαιτεί την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας και των οργανωμένων συνόλων με τοπικές και διεθνείς δράσεις ώστε να αποτραπεί η λειτουργία του.
1350497
ΕΚΛΟΓΗ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Ο πρόεδρος της ΟΠΟΚ κ. Χρίστος Κάρουλλας, καταθέτοντας τον απολογισμό του τελευταίου έτους αναφέρθηκε στην συλλογικότητα στην λήψη αποφάσεων και στην πραγματοποίηση των δράσεων της ΟΠΟΚ υπογραμμίζοντας την συλλογική προσπάθεια που κατέβαλε η ΟΠΟΚ με επιστολές και συναντήσεις με αξιωματούχους της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας καθώς και με πολιτικά κόμματα ώστε να καταβληθεί άμεσα κρατική χορηγία που έχει αποκοπεί από το 2012 με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η εύρυθμη λειτουργία της.
Έγινε κατάθεση της ταμειακής έκθεσης και των εξελεγμένων λογαριασμών του προηγούμενου έτους από εγκεκριμένους ελεγκτές. Όπως ανέφερε ο ταμίας, κ. Χρίστος Χριστοδούλου, έγιναν αρκετές περικοπές στα έξοδα της ΟΠΟΚ κατά το προηγούμενο έτος οι οποίες μείωσαν σημαντικά τα προγραμματισμένα έξοδα της ΟΠΟΚ όσον αφορά, κυρίως, τους μισθούς των δύο επιστημονικών συνεργατών που εργοδοτεί και τα έξοδα ενοικίου.

Στη συνέχεια συνήλθε στην πρώτη της συνεδρία η Συντονιστική Επιτροπή της ΟΠΟΚ η οποία καταρτίστηκε σε σώμα, ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Χρίστος Κάρουλλας

Αντιπρόεδρος: Άγγελος Παπαγεωργίου

Γραμματέας: Πέτρος Πασιάς

Βοηθός Γραμματέας: Χαράλαμπος Κωνσταντίνου

Οργανωτικός Γραμματέας: Γιώτα Δημητρίου

Ταμίας: Χρίστος Χριστοδούλου

Βοηθός Ταμίας: Αρτέμης Λαδάς

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ (ΜΚΟ)

Γεωργίου Σεφέρη 4Β, 1076 Λευκωσία / Τ.Θ. 28539, 2080 Λευκωσία, τηλ: 22313750 / 22879240,
Τηλεομ: 22879241, Ηλεκτρ. διεύθ: info@oikologiafeeo.org, Ιστοσελίδα: www.oikologiafeeo.org

5 Φεβρουαρίου 2016

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ονοματοδοσία Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”

Θα πραγματοποιηθεί απόψε η τελετή ονοματοδοσίας του Κοινοτικού Θεάτρου Περβολιών σε “Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Περβολιών Ανδρέας Πασιουρτίδης”.Τα αποκαλυπτήρια θα τελέσει ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κ.

Σπύρος Πάμπουλου υποψήφιος Αντιδήμαρχος Τρούλλων: “Να συνεχίσουμε μαζί το ουσιαστικό και παραγωγικό έργο που έχουμε ξεκινήσει”

Υπέβαλε χθες την υποψηφιότητα του για την Αντιδημαρχία των Τρούλλων ο νυν Κοινοτάρχης Σπύρος Πάμπουλου.Μέσα από ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο νυν κοινοτάρχης τονίζει: “Ζητώ

error: Content is protected !!