Ανακοίνωση Περιβαλλοντικού Κινήματος Λάρνακας

limani

Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας θεωρεί ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της Λάρνακας, ο στόχος όλων μας πρέπει να είναι το κοινό καλό ολόκληρης της πόλης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όχι οι οποιεσδήποτε προχειρότητες και ιδιοτέλειες που ενδέχεται να υποβαθμίσουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, αλλά και να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Δεν μπορεί κανείς να προσφεύγει σε λαϊκισμούς και να αποπροσανατολίζει τους κατοίκους, έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση πολυεθνικών επιχειρήσεων και ιδιωτικών συμφερόντων, αντί τη διασφάλιση των θεμελιωδών και αναφαίρετων δικαιωμάτων των πολιτών. Στόχος όλων μας πρέπει να συνεχίσει να είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, καθώς επίσης και η διαφύλαξη του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Όπως έχει ήδη αποδειχθεί μέσα από παρουσιάσεις και μελέτες ειδικών εμπειρογνωμόνων και ανεξάρτητων αρχών, λόγω της κεντρικής θέσης του λιμανιού, οι εργασίες των εταιρειών ορυκτών καυσίμων θα επιφέρουν ένα ανυπολόγιστο ρίσκο για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, αλλά και για το περιβάλλον.

Ο αγώνας των πολιτών της Λάρνακας κατά της μετατροπής του λιμανιού της πόλης σε ενεργειακό ξεκίνησε τον Απρίλη του 2014, όταν το τοπικό περιοδικό της πόλης, Skala Times, διοργάνωσε την πρώτη διαμαρτυρία για το πρόβλημα, την οποία στήριξαν κόμματα και άλλοι φορείς. Ο αγώνας συνεχίστηκε με την ίδρυση ομάδων πολιτών, αλλά και την στήριξη κομμάτων. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι η προσωρινή παράταση των εργασιών, καθώς κάτι τέτοιο θέτει σε ρίσκο την πόλη και τους κατοίκους της. Στόχος μας πρέπει να είναι οι συλλογικοί και ορθολογικοί σχεδιασμοί που θα εξασφαλίσουν μόνιμη εργασία σε εκατοντάδες κατοίκους της πόλης και επαρχίας Λάρνακας και οι οποίοι θα συνάδουν με το όραμα που είχε ανέκαθεν η πόλη του Ζήνωνα για μεικτή ανάπτυξη: αυτή δεν μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη από τη συμβατή εμπορική και τουριστική χρήση του λιμανιού.

Τα μικροκομματικά συμφέροντα, οι ετσιθελισμοί, οι ιδιοτέλειες και η προπαγάνδα που μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την πόλη και επαρχία Λάρνακας και τους κατοίκους της δεν θα περάσουν. Όπως επισημαίνει σε σχετική έκθεση της η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν ήδη παραβιαστεί διεθνείς συμβάσεις, κοινοτικές οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες, κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση του κοινού σε πληροφορίες και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων, σχετικά με τη μετατροπή του λιμανιού της Λάρνακας σε βιομηχανικό και ενεργειακό.

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει άμεσα τους σχεδιασμούς αυτούς και να σεβαστεί την απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας, όταν στις 8 Φεβρουαρίου 2016 αποφάσισε και ψήφισε “όχι” στην παράταση αδειών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων στο λιμάνι της Λάρνακας. Η κυβέρνηση όφειλε και οφείλει να ετοιμάσει τους κατάλληλους χώρους στο Βασιλικό για να δεχθούν τις εγκαταστάσεις αυτές και όχι να τοποθετούνται δίπλα από σχολεία και σπίτια. Η υγεία και η ασφάλεια των κατοίκων και το περιβάλλον, είναι πάνω από τα συμφέροντα των πολυεθνικών και μιας μερίδας ιδιωτών.

Συλλογικά, ας βάλουμε την Λάρνακα και τους κατοίκους της, το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον πάνω από τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν θέλουμε να κλαίμε πάνω από ερείπια κατόπιν εορτής, όπως την πετρελαιοκηλίδα στο Μεξικό που προκάλεσε η Halliburton. Δεν θέλουμε να μπουν φυλακή οι επικεφαλείς των εταιρειών, αφού πρώτα θα έχουν διαπράξει περιβαλλοντικά εγκλήματα, σαν τον επικεφαλή της ENI, Paolo Scaroni, που μπήκε φυλακή αφού πρώτα διέπραξε περιβαλλοντικά εγκλήματα. Θέλουμε να προλάβουμε, πριν να είναι αργά. Το οφείλουμε στην Λάρνακα και στα παιδιά μας.

Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας
15 Φεβρουαρίου 2015

Την ανακοίνωση στηρίζουν Ομάδες Πολιτών:
Ομάδα Λάρνακα Εν Δράσει (Larnaca Act)

Ομάδα Πολιτών Κάτοικοι Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας Αραδίππου Κρασά
Ομάδα Πολιτών Μενεού Δρομολαξιάς

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανθεστήρια στη Λάρνακα

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ την Κυριακή 19   στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) 6:00 μ.μ. Παρέλαση ανθοστόλιστων αρμάτων και ομάδων 7:30 μ.μ. Χορευτικό πρόγραμμα στην εξέδρα της παραλίας

error: Content is protected !!